Jalkapallon EM-kisat

Top 10: EM-kisojen parhaat maalintekijät

9.6.2021. EM-kisat ovat vihdoin täällä! Maanosan mestaruudesta kamppaillaan kesä-heinäkuussa. Toinen toistaan legendaarisemmat pelaajat ovat loistaneet vuosien saatossa kisoissa – tässä listaus turnauksen kaikkien aikojen parhaista maalintekijöistä.

Kuusi maalia

Arvokisoissa ei ole usein maaleilla mässäilty. Esimerkiksi vuonna 2012 maalipörssin voitto irtosi kolmella osumalla. Korkeimmillaan 2000-luvulla maalikuningas on takonut kuusi täysosumaa, kun Antoine Griezmann oli vuonna 2016 hurjassa iskussa.

Kuuteen maaliin EM-kisoissa on yltänyt yhteensä seitsemän pelaajaa:

  • Antoine Griezmann, Ranska
  • Ruud van Nistelrooy, Hollanti
  • Patrick Kluivert, Hollanti
  • Wayne Rooney, Englanti
  • Thierry Henry, Ranska
  • Zlatan Ibrahimovic, Ruotsi
  • Nuno Gomes, Portugali

Seitsemän maalia

Maalipörssin kolmannella sijalla on seitsemällä osumalla Englannin Adam Shearer. Maalitahti oli kova: hän pelasi 1992-2000 kisoissa yhteensä yhdeksän peliä. Hän jäi ensimmäisissä EM-kisoissaan ilman osumia, mutta vei vuoden 1996 kisojen maalikuninkuuden viidellä täysosumalla.

Yhdeksän maalia

Historian parhaan maalintekijän tittelin jakaa vielä toistaiseksi kaksi pelaajaa, mutta on iso yllätys, mikäli tähän ei tule muutosta kesän jälkeen. Piikkipaikan jakavat Michel Platini sekä Cristiano Ronaldo.

Platinin maalitahti oli käsittämätön: hän osallistui EM-kisoihin vain vuonna 1984 ja takoi viidessä matsissa lähes kaksi maalia iltaa kohden. Ronaldolla vastaava lukema on vaatinut peräti 21 matsia ja neljä eri EM-turnausta 2004-16. 

Ronaldo lähtee EM-kisoihin puolustamaan mestaruutta Portugalin kanssa ja 36-vuotias supertähti on edelleen hurjassa vireessä. Hän takoi päättyneellä kaudella Serie A:ssa 33 ottelussa peräti 29 osumaa, joten olisi yllätys, mikäli verkko ei heiluisi arvokisoissakin.


Broidi

Muita aiheeseen liittyviä juttuja