Blogi

Onside with Jouni: Hieno suomalaisilta Madison Square Gardenissa 42 vuotta sitten tänään

8.4.2024. Wayne Gretzkyllä on hallussaan kuutisenkymmentä NHL-ennätystä. Yhden niistä hän jakaa suomalaispelaajan kanssa. Tapparan miehen kanssa vielä.

Madison Square Garden 8.4.1982

Amerikkalaisten maailman kuuluisimmaksi urheiluareenaksi kutsumassa hallissa keskeytettiin Stanley Cupin playoffien ensimmäisen kierroksen toinen ottelu eräänä torstai-iltana, keväällä 1982. 

Peli keskeytettiin, jotta Gardenin lehterit täyttänyt, 17,370 katsojan yleisö sai osoittaa rakkauttaan New York Rangersin Mikko Leinoselle. Leinonen oli juuri merkkauttanut kovassa playoffottelussa kuusi pistettä, mikä oli uusi NHL-ennätys. 

“Se oli meidän toinen peli Philadelphiaa vastaan, ensimmäinen oli muistaakseni hävitty”, muisteli Mikko Leinonen Pasi Kostiaisen vuonna 2000 ilmestyneessä kirjassa “Suomalaiset NHL:ssä”. “Useampiinkin syöttöihin olisi ollut mahdollisuus, mutta en tajunnut sitä ennen kuin yleisö alkoi hurrata. Vasta sitten selvisi, että on tullut tehtyä jotain, mitä ei ole aikaisemmin tehty.”

“Toisaalta: ennätystä ei ehkä olisi syntynytkään, jos olisin tiennyt, mitä olin tekemässä. Sitä voi verrata johonkin olympialaisissa menestymiseen: jos on kerran elämässään hyvässä kunnossa oikeaan aikaan ja syötöt menee kohdalleen.”

“Sovimme muutaman pelaajan kanssa, mitä yritämme ylivoimassa, ja sitten ne jutut sattuivat vielä onnistumaankin. Olihan se iso tapahtuma, kun ottelukin keskeytettiin.”

New York Times, 9.4.1982

“Runkosarjakauden puolivälissä, Rangersin 26-vuotias suomalaistulokas Mikko Leinonen tunnistettiin joukkuekavereittensa joukosta vain siksi, koska hän pystyi toimimaan tulkkina Reijo Ruotsalaiselle, toiselle suomalaistulokkaalle”, naputteli New York Timesin veteraanijournalisti James F. Clarity Remingtoniinsa ottelun jälkeen. 

“Mutta eilisiltana Madison Square Gardenissa, Leinonen tunnistettiin yhtäkkiä jääkiekkoilijana: hän teki kuusi syöttöpistettä, kun Rangers voitti Philadelphia Flyersin maalein 7-3. Voitto tasoitti paras viidestä-menetelmällä pelattavan Stanley Cupin playoffsarjan voitot tasan 1-1:een. Kolmas ottelu pelataan lauantaina Philadelphian Spectrumissa.”

Kolme Leinosen syöttöpisteistä oli ykkössyöttöjä suoraan maalintekijän mailaan, toiset kolme kakkossyöttöjä. 

Rangersin ylivoima toimi

New York Rangersin ylivoima toimi Mikko Leinosen hienossa ottelussa. Se oli saanut edellisenä iltana playoffien avausottelussa viisi mahdollisuutta ylivoimalla, onnistumatta kertaakaan. Flyers vei pelin maalein 4-1. 

Mutta Game 2:ssa Rangersin ylivoima teki neljä maalia viidestä Flyersin kakkosesta. 

Pitkissa Cooperall-housuissa luistelleen Philadelphia Flyersin ilkeä kapteeni Bobby Clarke teki Game 2:n avausmaalin heti pelin ensimmäisellä minuutilla ajassa 00:48. 

Rangersin pakki Carol Vadnais tasoitti ajassa 1:57 Mikko Leinosen ja Rob McClanahanin syötöistä. Flyersin puolustaja Jimmy Watson yritti pysäyttää Leinosta keskialueella – hän otti tamperelaisen karhusyleilyyn punaviivalla – sääntöjen vastaisesti, ja tuomari Wally Harrisin käsi nousi ylös jäähyn merkiksi. Kiekko oli vielä kuitenkin Rangersin pelaajien hallussa, ja peli sai jatkua. 

Vadnais laukoi lämärin korkealle, ja yllätti Flyers-vahti Pete Peetersin. Pete tuli aika pitkälle vastaan. 

Ron Duguay teki maalin ylivoimalla, ja Rangers johti peliä 2-1 ensimmäisen erän jälkeen. 

Toisessa erässä Rangers teki kolme maalia vain viidestä laukauksesta, joista kaksi ylivoimalla. 3-1 maalissa, kun Flyersin Tim Kerr otti kakkosen kampituksesta, Leinonen toimitti kiekon oikean aloitusympyrän kohdalla maalin takaa Eddie Johnstonelle, joka ohjasi sen maalin vasemmalle nurkalle, jossa Don Maloney odotti, ja maalasi ajassa 06:17. 

Hieno, selvästi etukäteen sovittu kuvio. Leinonen antoi kiekon maalille yhdellä kosketuksella. Dave Maloney laukoi ensin siniseltä maalin ohi, ehkä tarkoituksella. Gardenin yleisö kohisi äänekkäästi. 

Toisen erän 12. minuutilla Robbie Ftorek teki yhden ylivoimamaalin lisää. Kenny “The Rat” Linseman meni kakkoselle kiinnipitämisestä. Mikko Leinonen antoi kiekon taas oikealta aloitusympyrän takaa vasemmalle, tällä kertaa kovalla syötöllä. Kolme maalia neljästä ylivoimamahdollisuudesta tässä vaiheessa. 

“Rangersin ylivoima on liekeissä”, hehkutti kommentaattori Phil Esposito. 

Leinonen antoi vielä kakkossyötön Dave Silkin maaliin ennen toisen erän loppua. Hän heitti korkean oman puolustusalueen kulmasta, ennen kuin Flyersin kovaluinen karvaaja Al Hill ehti kimppuun. Rob McClanahan sai kiekon haltuun keskialueella ja antoi rystysyötön Silkille. 

Viides syöttöpiste tuli kolmannen erän viidennellä minuutilla Rob McClanahanin maaliin. Leinonen antoi Peetersin sylkemän paluukiekon maalin eteen vasemmalta. Kiekko osui maalin edessä Dave Silkin luistimeen – Silk sai siksi ykkössyötön nimiinsä. 

Kuudes tuli vielä 18. minuutilla: ykkössyöttö Eddie Johnstonen ylivoimamaaliin. Tarkoituksellinen laukaus oikealta pointilta. Kiekko osuu yhden yhdellä kädellä mailastaan pitäneen Johnstonen mailaan, ja menee maaliin. Flyersin Darryl Sittler istui jäähyllä huitomisesta. 

Rangersin maalivahti, Wayne Gretzkyn bestmaninä myöhemmin tunnettu Eddie Mio torjui erinomaisesti, ja pysäytti 23 Flyersin laukausta. 

Legendat jäivät Tapparan miehen taakse

Mikko Leinosen kuusi syöttöpistettä yhdessä playoffottelussa oli uusi NHL-ennätys – vanhan oli ensimmäisenä tehnyt itse mies nimeltään Toe Blake

Tapparan mies ajoi tyylikkäästi ohi joittenkin todellisten NHL-legendojen. Montrèal Canadiensin Toe Blake oli merkkauttanut viisi syöttöpistettä ensimmäisenä vuonna 1944, Rocket Richard vuonna 1967, Bert Olmstead vuonna 1957, Boston Bruinsin Don McKenney vuonna 1958, ja Chicago Black Hawksin Stan Mikita vuonna 1973. 

Hector “Toe” Blake oli harvinainen Hockey Hall of Fame-tason mies sekä pelaajana, että myöhemmin valmentajana. Hän pelasi lähes koko ammattilaisuransa Montrèal Canadiensissa, ja voitti kolme Stanley Cupia. Toe Blake, Elmer Lach, ja Maurice Richard muodostivat kuuluisan “Punch Line”-ketjun. 

Monipuolisena pelaajana tunnettu Blake järkkäsi paljon paikkoja Rocketille, kun tämä teki 50 maalia 50 ottelussa ensimmäisenä pelaajana NHL:ssä toisen maailmansodan aikoihin. Hän voitti Hartin ja Lady Byngin. Ura päättyi jalan katkeamiseen vuonna 1948. 

Valmentajana Toe Blake teki vieläkin legendaarisemman uran. Canadiensin joukkueenjohto uskoi, että Blake olisi mies, jota Rocket Richardkin kunnioitti, ja joka pystyisi pitämään kuumaverisen supertähden ojennuksessa. Hän valmensi Les Habitantsia 13 vuoden ajan, ja voitti sinä aikana kahdeksan Stanley Cupia. 

Useampi pelaaja on tehnyt viisi syöttöpistettä Leinosen ennätyksen jälkeen. Yksi heistä oli huomattavasti Quebec Nordiquesin puolustaja Risto Siltanen Adams-divisioonan semifinaalien Game 5:ssa Hartford Whalersiä vastaan vuonna 1987. 

Edmonton Oilersin Wayne Gretzky nousi Mikko Leinosen tasolle vuonna 1987, kun hän merkkautti myös kuusi syöttöpistettä Los Angeles Kingsiä vastaan. Gretzkyn Oilers teki tuossa ottelussa 13 maalia, Leinosen Rangers omassaan vain seitsemän. Tamperelainen oli siis mukana yhtä lukuunottamatta kaikissa Rangersin maaleissa. 

NHL-ennätyksen lisäksi Leinonen nousi kuudella pisteellään tasoihin yhdessä playoffottelussa tehtyjen pisteitten ennätyksen haltijoitten Dickie Mooren, Phil Espositon, Guy Lafleurin ja Darryl Sittlerin kanssa. Sittler pelasi Flyersin paidassa samassa ottelussa, mutta jäi pisteittä. 

Leinonen rikkoi myös Rangersin seuraennätyksen yhdessä playoffottelussa tehdyissä pisteissä, joka oli Frank Boucherin nimissä vuodelta 1932, sekä syötöissä, joka oli Jean Ratellen nimissä vuodelta 1971. 

“En tiennyt mitään näistä ennätyksistä”, sanoi Leinonen New York Timesille. Hän yritti jakaa kunniaa joukkuekavereilleen, jotka olivat tehneet kuusi maalia hänen oivalluksiensa seurauksena. “Kun tiedät, missä muut ovat, on helppoa löytää heidät.”

“Kaikki, mihin hän koski..”

Broadwayn Sinipaitojen valmentajana toimi tuona torstaisena Manhattanin iltana vuonna 1982 Herb Brooks, eurooppalaista pelityyliä ja eurooppalaisia pelaajia ihaillut Team USA:n ihmeen Lake Placidin olympialaisissa 1980 valmentanut mies Minnesotasta. 

Brooks oli aikaisemmin kaudella 1981-82 laittanut Mikko Leinosen vilttiin, ja lähettänyt hänet joulukuussa kolmeksi viikoksi hakemaan tuntumaa AHL:n Springfield Indiansiin (Eddie Shoren surullisenkuuluisaksi tekemä seura), jossa tämä pelasi kuusi ottelua. 

Leinonen oli pelannut 1981-82 runkosarjassa 53 ottelua 80:stä. Tilastosaldo 11 maalia ja 19 syöttöpistettä. 

Mutta tuona huhtikuisena torstaina Brooks kutsui tummapartaista sentteriään ihmeeksi. “Mikko on uskomaton kiekon kanssa”, sanoi Rangers-valmentaja. 

“Kaikki, mihin hän koski, muuttui kullaksi”, sanoi Rangersin kapteeni, puolustaja Barry Beck

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja