Blogi

Onside with Jouni: Kunniaa Kojooteille!

13.4.2024. NHL-viikon ykkösuutinen on ollut julkisuuteen tarkoitettua aikaisemmin vuotanut tieto Arizona Coyotesin myynnistä, ja siirrosta Salt Lake Cityyn. Uutinen tavoitti Kojoottien joukkueen kesken Länsi-Kanadan kiertuetta. Sisukas nuori ryhmä on onnistunut silti keskittymään otteluihin, ja kaatamaan kovia vastustajia, kaiken kaaoksen keskellä. Tässä muutama kommentti Edmontonista.

Bear

Arizona Coyotesin päivät erämaassa ovat luetut. Perjantaina tuli monta kertaa mieleen, että jääkiekkokaukalo on suuren muutoksen edessä oleville pelaajille, ja valmentajille viimeinen onnellinen paikka, jossa voi unohtaa kaiken muun. 

Happy Place. 

“Tämä on hankala tilanne kaikille. Hankala tilanne liigalle, kova tilanne meidän omistajillemme”, sanoi Arizona Coyotesin sympaattinen valmentaja Andre “Bear” Tourigny Rogers Placen käytävällä perjantaiaamuna. 

49-vuotias, vahvalla ranskalaisella korostuksella englantia puhuva, “Karhu”:ksi pelaajiensa kutsuma Tourigny vaikuttaa mielenkiintoiselta NHL-valmentajalta. Puheitaan enemmän kuunteleva huomaa, että tämä mies, joka joutui opettelemaan englannin kokonaan edetäkseen urallaan jääkiekkovalmentajana on avoin, vaativa valmennettaviltaan, kova tarvittaessa, rehellinen, ja myös huumorintajuinen. 

Ja kuten kaikki maailman noin 32 parasta jääkiekkovalmentajaa, hän osaa jääkiekkonsa. Jokaisen pienenkin yksityiskohdan. Hän valmentaa jokaista pelaajaa erikseen, ja kertoo mielellään jokaisesta. Olet varmasti kuullut Tourignystä. Hänen vahvuuksiinsa valmentajana kuuluu hyvän joukkuehengen rakentaminen. Yhteenkuuluvuuden tunteen luominen. Hän välittää pelaajistaan. Hän haluaa opettaa heille tietämystään.

Mutta tänään Edmontonissa hän joutui vastailemaan kysymyksiin, jotka eivät olleet oikein hänen mukavuusalueellaan, jos näin voidaan sanoa. Ei kenenkään mukavuusalueella. 

“Tilanne on kova kaikille, koska huhuja on liikkeellä kaikkialla. Minä en tiedä, me emme tiedä. Oletan, että jokaisella on asioita, joista he voivat puhua, ja asioita, joista he eivät voi puhua. Minun työni ei ole kommentoida niistä asioista.”

“Minun tehtäväni on vain pitää huolta siitä, että joukkueemme on valmiina pelaamaan näissä olosuhteissa; varmistaa, että olemme valmiina taistelemaan toistemme puolesta. Se on minun tehtäväni, se minun on tehtävä, kaikki muu on käsieni ulkopuolella.”

“Minun tehtäväni on valmentaa joukkuetta. Minun tehtäväni ei ole puhua politiikkaa, tai ennakoida, mitä tapahtuu ensi vuonna. En väitä, etten minäkin ole ihminen. Minä olen. Meidän työtämme, valmentajana ja pelaajana, on keskittyä niihin asioihin, joita pystymme kontrolloimaan.”

“Se informaatio, mitä meillä ei ole, ei johdu siitä, etteivät ihmiset halua sitä informaatiota antaa. Todennäköisesti he eivät voi kertoa meille. Ymmärrän sen puolen. En sano sen tekevän asiaa helpommaksi, mutta ymmärrän. Se on osa elämää. On asioita, joita minun pomoni ei voi minulle kertoa; on asioita, joita sinun pomosi ei voi kertoa sinulle.”

“Se on ok minun puolestani, ja sen on pakko olla ok pelaajien puolesta. Se kuuluu elämään. Sama tilanne kuin viikkoa ennen siirtotakarajaa. Luuletko, että GM tulee koppiin ja huutaa “Hei, aiomme hankkia nuo kolme kaveria, enkä tiedä kenestä joudumme luopumaan!”. Näin ei tapahdu käytännössä.”

“Elämässä meidän on vain tehtävä työmme, ja niin tulemme tekemään tänä iltana.”

Tourigny valmensi vuosikausia kotiprovinssinsa Quebecin junnusarjassa, kävi välillä Patrick Royn valitsemana apulaisena kolmen kauden ajan Colorado Avalanchessa NHL:ssä, ja jatkoi Quebecissä. Pitkä ura valmentajana, mutta mitään tällaista hän ei ole vielä kokenut. 

“Vaimoni tekstasi minulle aamulla sanoen, että olet valmentanut jo kolmekymmentä vuotta, ja luulimme jo nähneemme ihan kaiken. Olimme molemmat väärässä.”

Vilpittömän ja huumorintajuisen Tourignyn kommentti vaimon tekstistä sai median jäsenet nauramaan. 

“Meillä on mahtava ryhmä. Me rakastamme toisiamme. Me tykkäämme pelata yhdessä. Pelaajamme taistelivat äärimmäisen kovaa viime pelissä organisaatiomme puolesta. Olen ylpeä heistä. Tiedän, että tänään on vastassa todella hyvin pelaava todella hyvä vastustaja.”

Coyotes pelasi Vancouverissa keskiviikkona, kun tieto joukkueen myynnistä ensimmäisen kerran tuli julkisuuteen. SIlti se otti jatkoaikavoitoin samana iltana. 

“Edmonton on yksi NHL:n huippujoukkueista syystä. Meillä riittää tekemistä ja keskittymistä heidät voittaaksemme.”

Lopuksi hän vielä mainitsi, että Arizona Coyotesin GM Bill Armstrong oli matkalla Edmontoniin pitääkseen palaverin pelaajien kanssa vielä samana iltapäivänä, selvittääkseen tilanteen.

NHL-pelaajat vetävät yleensä hyvät nokoset pelipäivinä aamujäitten ja lounaan jälkeen. Keskiviikkona päiväunien ottamisesta tuli varmaan hankalaa, koska joukkueelle kerrottiin raporttien mukaan lopullisesti, että Kojoottien päivät erämaassa olivat luetut. 

Tiukka mediakäytäntö

Arizona Coyotesin valmentajalta kysyttiin yksi ainoa jääkiekkokysymyskin Oilers-pelin aamuna kaiken seuranmyyntikaaoksen keskellä. Öhöm. 

“Hän merkitsee meille paljon”, vastasi “Bear” Tourigny NHL-blogille. “Hän on todella hyvä pelaaja. Erinomainen pelikäsitys. Hän on yksi parhaista valteistamme. Hän osaa pelata “molemmilla puolin kiekkoa”; hän on aliarvostettu puolustavana pelaajana.”

“Hän luo kiekonhallintaa, hän luo tilanteita, loistava pelinrakentaja. Hän on todella hyvä pelaaja.”

Coyotesin PR toi vain kaksi pelaajaa median eteen aamujäitten jälkeen, Clayton Kellerin ja Lawson Crousen. Kukaan ei kysynyt heiltäkään mitään itse jääkiekosta. 

Muutama median jäsen pääsi erityisluvalla koppiin. Edmontonin media halusi tavata Vancouverissa neljän pisteen illan syntymäpäivänään tehneen kaupungin oman pojan Dylan Guentherin, ja loistavasti NHL-uransa aloittaneen Josh Doanin

Joshin isä on täältäpäin kotoisin. Edmonton Coliseumin yleisön “DOAN! DOAN! DOAN!-huudot kesän 1995 NHL Draftissä soivat yhä korvissamme näillä seuduilla. Oilers valitsi kuudentena Prince Albert Raidersin Steve Kellyn, jota pidettiin nopeana luistelijana. 

Winnipeg Jets otti seitsemäntenä Kamloops Blazersin Shane Doanin

Steve pelasi 149 NHL-ottelua, 83 pistettä. Shane pelasi 1,540 ottelua, 972 pistettä. Toinenkin, ihan oman kaupungin poikakin olisi ollut saatavilla. Dallas Stars otti Kamloops Blazersin Jarome Iginlan 11. vuorolla. 

Arizona Coyotes varasi USHL:n Dubuque Fighting Saintsin hyökkääjän Matias Maccellin neljännellä kierroksella (98,) Vancouverissa järjestetyssä NHL Draftissä kesällä 2019. Tänään voimme todeta valinnan onnistuneen erinomaisesti. Maccelli on pelannut 167 ottelua Showssa ja tehnyt niissä 110 pistettä. 

Samassa valintatilaisuudessa yksikään pelaaja Top-15 ulkopuolelta ei ole yltänyt samaan pistemäärään. Vain Jack Hughes, Kaapo Kakko, Moritz Seider, Dylan Cozens, Trevor Zegras, Matthew Boldy, ja Cole Caufield ovat tehneet enemmän pisteitä kuin Coyotesin selostajien “The Finnish Fettuccini”:ksi kutsuma vasen laituri toistaiseksi. 

The Finnish Fettuccini

Vancouverin varaustilaisuuden jälkeen Turusta alunperin kotoisin oleva Maccelli vietti kaksi kautta Tampereen Ilveksessä, lähes yhden kokonaisen kauden AHL:n Tucson Roadtunnersissa, kunnes viime kaudella hänestä tuli vakiopelaaja NHL:ssä. 

Voimme todeta Maccellin kehityksen olleen koko ajan positiivista. Varausvuoden raporteissa hänen taitojaan ja luovuuttaan kiekon kanssa saattoi jo nähdä, kehitystä on tapahtunut Andre Tourignyn mainitsemilla alueilla, pelissä “kiekon molemmilla puolin”, ja luistelunopeudessa.

Hän vastaanotti Jarmo Wasaman muistopalkinnon Liigan parhaana tulokkaana ensimmäisellä kaudellaan Tampereella. AHL:ssä toiseksi paras alle 22-vuotias pelaaja pisteissä Buffalo Sabresin Jack Quinnin jälkeen. 

Maccelli pääsi yrittämään Showssa kauden 2021-22 lopulla 23 ottelun verran, ja iso liiga oli siinä vaiheessa vielä ehkä kovemman portaan takana. 

Ensimmäisellä kokonaisella NHL-kaudella todellinen läpimurto. Neljäs sija Calder-äänestyksessä. 49 pistettä 64 ottelussa, joista 11 maalia ja 38 syöttöpistettä. Maccelli vain paransi kauden edetessä, vaikka välissä hän missasi kuusi viikkoa alavartalovamman takia. 

Viime kauden lopussa 19 pistettä viimeisissä 20 ottelussa. Hän oli todella hyvä myös puolustussuuntaan tulokaspelaajaksi. Hänet alettiiin tuntea pelaajana, joka syöttää mieluummin kuin laukoo. Laukausten onnistumisprosentti todella kova 18.0%, mikä kertoo jotain laukauksesta. Tämä kaikki nosti odotuksia toiselle kaudelle. 

Toisaalta, tämä kaikki myös aiheutti sen, ettei Coyotesin #63 enää tulisi yllättämään ketään. Ainakin hän on saanut pelata terveenä toisen kauden.

Ei enää tuntematon yllättäjä

“Toinen kausi on mennyt ihan hyvin”, sanoi Maccelli NHL-blogille perjantaiaamuna. 

“Tietenkin peli vähän muuttuu, kun on toinen vuosi. Pelaajat rupee vähän oppimaan, miten mä pelaan, ja mitä mä yritän tehdä. On ollut vaikeampaa koittaa tehdä maaleja, ja hyökkäyksellisesti tuottaa niin paljon kuin viime kaudella, kun olin uusi, eikä ketään oikein vielä kiinnostanut mitä sä teet siellä, ja sait tehdä vähän omia juttuja.”

“Tällä kaudella pelaajat pelaa vähän enemmän mua pois. Pikkuisen enemmän haastetta sen suhteen, mutta ihan hyvin on silti mennyt.”

Syöttö ensin-maine pysyy kuitenkin toisellakin kaudella. Missä ei tietenkään ole mitään vikaa. Juonikas, taitava pelaaja.

“Kyllä mä voisin sanoa niin ehkä. Varsinkin nyt minulla on aika paljon enemmän syöttöjä kuin maaleja. Ehkä itse olen niin, että katson syöttöä ennenkuin itse ammun. Pitää hioa vielä, että saisi enemmän ammuttua itse kanssa.”

Kaikki, keneltä NHL-blogi kysyi Maccellista, sanoivat, että hänellä on potentiaalia tehdä enemmän maaleja. 

“On varmasti, jos vähän ampuisi enemmän, niitä voisi mennä enemmän sisäänkin joskus”, totesi hän itse. 

Bear Tourignyn mainitsema puolustuspeli on kehittynyt myös. 

“Se on yksi asia, mitä meidän valmentajan kanssa on käyty läpi. Sitä pitää parantaa, varsinkin jos aikoo pelata, kuten olken pelannut paljon, ykkös- ja kakkoskenttiä vastaan. Jos pelaat puolustuspeliä hyvin, voit saada pelata sellaisissa tilanteissa.”

Rautalan ryhmä ja ketjukaverit

Matias Maccelli viettää kesänsä Turussa, ja kuuluu siellä kovaa ja suunnitelmallista kesäharjoittelua tekevään “Rautalan ryhmään”. 

“Olen ollut siellä mukana seitsemän vuotta. Olen ollut siinä ihan pikkupojasta asti, joka kesä ollut. Siellä on hyvä porukka, Rantanen, Kaapo, ja monta hyvää pelaajaa. Minun mielestäni se on paras paikka Turussa missä voi treenata. Ja kun haluan Turussa viettää kesät. Se on toiminut hyvin ja aion tänä kesänä tehdä sen uudelleen.”

Tulevana kesänä suunnitelmissa on kehittää ja keskittyä “vähän kaikkeen.”

“Vähän kaikkeen. Yleisesti voimaa, ja yksi juttu mihin haluan keskittyä on laukominen. Sitä haluan kehittää. Ja ei pelkästään laukausta, vaan sitä ajatusmaailmaa, että rupeisi vähän enemmän laukomaan.”

Maccelli pelaa Coyotesin kolmosketjussa sentteri Jack McBainin ja oikealla laidalla luistelevan Josh Doanin kanssa tällä hetkellä. 

“McBain on ollut täällä suunnilleen saman verran kuin minäkin olen ollut, tultiin samoihin aikoihin, samanikäinen kaveri. Hyvä pelaaja, pelaa kovaa. Iso sentteri, on ihan kivaa pelata hänen kanssaan. Josh tuli vähän aikaa sitten ylös. Hän pelasi tosi hyvän kauden alhaalla. Tosi kova pelimies. Alkanut tehdä paljon pisteitä.”

Kuuluisan isän poika on tehnyt kahdeksan pistettä ensimmäisissä 9 NHL-ottelussaan, neljä maalia. Hän on ansainnut paikkansa omilla ansioillaan.

Kunniaa Kojooteille!

On annettava kunniaa Arizona Coyotesin pelaajilla ja valmentajille, äärimmäisen kovissa olosuhteissa. 

“Mun mielestä, kaikki mitä on meneillään, sitä ei voi mitenkään sivuuttaa, mutta meidän on koetettava keskittyä peleihin. Me ei oikein mitään voida muutakaan tässä tilanteessa. Kumminkin äijät pelaa seuraavista sopimuksista ja halutaan kumminkin voittaa ja näyttää ja pelata parasta kiekkoa mitä ollaan tähän asti pelattu”, totesi Matias Maccelli vielä pelaamisesta kaiken seuramyyntikaaoksen keskellä, kaikesta ulkopuolisesta mölystä huolimatta. 

“Samalla lailla tänä iltana.”

“Edmonton on hyvä joukkue. Lähdemme samalla lailla kuin viime peliin. Vancouver oli samalla lailla hyvä joukkue. Pitää tänään homman skulaa, jos aiomme täältä kaksi pistettä ottaa. Hieno haaste edessä.”

Arizona Coyotes antoi kaikkensa rahan edestä jo playoffpaikkansa varmistaneelle Edmonton Oilersille, ja voitti senkin jatkoajalla, kuten Vancouverissakin. Hyvä, nopea ja taitava kiekkoa hallitseva joukkue, jonka peliä on hauskaa katsella.

Kojoottien PR piti kopin oven kiinni, mediaa ei päästetty jututtamaan pelaajia enää ottelun jälkeen. Harmi, sillä olisi ollut hyvä paikka puhua vain ja ainoastaan jääkiekosta. Mutta voimme sanoa, ettei seurajohto tässä tilanteessa varmaankaan pelannut kysymyksiä. Se pelkäsi vastauksia. 

Valmentaja tuli silti vielä toimittajien luo, ehtona, että pysytään jääkiekossa. 

Bear myönsi pelin jälkeen, ettei hän olisi voinut enempää pyytää. 

“Jos teillä on kysymyksiä pelistä, vastaan tosi mielelläni”, hän sanoi. 

“Jätkät ovat uskomattomia, koska he osaavat pitää fokuksensa. Me pelasimme kivenkovaa kiekkoa, pysyimme pelirakenteessamme, olen todella vaikuttunut pojista.”

“Rehellisesti sanottuna, Vancouverin pelissä oli enemmän tunnetta päällä. Silloin kaikki oli uutta, ja jouduimme todella kaivamaan pelitunnetta esiin. Tänään kaikki oli keskittynyttä ja hallinnassa.”

“Me olemme kohdanneet vastoinkäymisiä ennenkin. Kun ensimmäisen kerran tuli uutinen (seuran myynnistä), vajosimme 14 ottelun tappioputkeen.”

“Meidän kaverimme ovat nyt näyttämässä, miten ammattiylpeitä he ovat ja miten paljon he välittävät toinen toisistaan, ja kuinka paljon he haluavat menestyä yhdessä.”

“On hienoa tuntea ja nähdä se.”

Entä voittomaalin tehnyt, syöttö ensin-pelaajana tunnettu #63? 

“Sitä juuri sanoin, hän teki syötön verkkoon (He made a pass in the mesh)”, sanoi Andre Tourigny NHL-blogille lopuksi. 

“Juttu mikä on muistettava `Cellistä on, että hänellä on aliarvostettu laukaus. Kaikki tietävät, että hän on syöttö ensin-kaveri. Mutta hänen laukauksensa on aika hyvä. Se on raskas, ja se on tarkka. Hänen tarvitsee ottaa vähän enemmän laukaus-mentaliteettia. Se maali oli hyvä esimerkki.”

“Hänellä oli hyvä paikka laukoa viisi sekuntia aikaisemmin, mutta hän päätti pitää kiekkoa. Tällä kertaa ratkaisu taisi olla oikea, koska hän teki meistä todella onnellisia.”

Happy place.

Kunniaa Kojooteille!

Täällä Jouni Nieminen, Rogers Place, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja