Blogi

Onside with Jouni: Game Seven

13.6.2024. Stanley Cup-finaali jatkuu tänään torstaina Edmontonin Rogers Placella kolmannen ottelun merkeissä. Florida Panthers johtaa pelisarjaa otteluvoitoin 2-0. Edmonton Oilersilla on edessään käytännössä Game Seven. Sen on pakko voittaa pian alkava ottelu kotihallissaan. Tässä muutama kommentti. 

Pantterit valmiina

Florida Panthers laskeutui Edmontoniin keskiviikkoiltana noin puoli yhdeksän aikaan. Pitkä matka kaukaa “Sunshine”-osavaltiosta ei loppujen lopuksi ollutkaan niin raskas kuin olimme odottaneet. Vain saapumisen jälkeiseksi suunniteltu mediatilaisuus jouduttiin peruuttamaan. 

Panthers harjoitteli lyhyesti, mutta kovaa ja hyvällä energialla pelipäivän aamuna Rogers Placen nopealla jäällä (NHL pitää huolen jopa jäästä Stanley Cupin finaalista, mikä on mielenkiintoista). 

Allekirjoittaneelle tuli mieleen katsomani Dallas Starsin aamujäät joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla. Starsin pelaajat tulivat jäälle; mustia silmiä, tuoreita tikkejä, partoja. Niin kamppailuissa testatun näköinen rykmentti, ja niin kova energia, että sen haistoi jo tunteja ennen ottelun alkua. 

Isokokoinen (196cm) mies Kiimingistä, puolustaja Niko Mikkola, ei pitänyt matkavaikeuksia sen kummempina. 

“No, joo. Pari tuntia myöhässä oli kone eilen, oli niin paljon tulvaa, ukkosta ja muuta. Eipä siinä, ihan hyvissä ajoin päästiin tänne ja hyvät yöunet”, sanoi Mikkola Rogers Placen vieraskopin aamujäitten jälkeisessä tungoksessa NHL-blogille. 

Mikkola ei vuosi sitten ollut vielä mukana Panttereissa, hän oli Manhattanilla. Mutta hänkin tuntee huoneessa, miten suuri osa joukkueesta on palannut korjaamaan sen, mikä kevään 2023 Stanley Cupissa jäi kesken. 

“Aika paljon ollaan puhuttu siitä, että mihin jätkät pääsi viime vuonna. Paljon on nälkää kaikilla. Sillä tavalla se näkyy, mutta jokainen sarja on uusi kuitenkin. Ei siitä varmaan haittaa ole, että jätkät tietää, mitä se finaalissa pelaaminen on.”

“Tänään on iso peli, ja me halutaan olla parhaimmillaan. Herätettiin jalat tuossa aamujäillä”, kommentoi Anton Lundell Panthersin hyvävauhtista aamuharjoitusta NHL-blogille. 

Lundell kävi jo vuosi sitten Stanley Cup-finaalimarssin läpi, vain 20-vuotiaana. Silloin Panthersin bensa loppui, pelaajia loukkaantui liikaa, ja Vegas Golden Knights vei mestaruuden viidessä. Tuo kokemus on myös nuoren HIFK:n kasvatin mielessä. 

“Kyllä se auttaa paljon mun mielestä. Me käytiin se läpi jengin kaa, ja me nähtiin mikä toimii ja mikä ei toimi. Tänä vuonna ollaan eri tilanteessa. Osaamme ehkä valmistautua vähän paremmin. Ollaan vaan tietoisia siitä, että kun eri vaiheita tulee vastaan, me ollaan käytännössä käyty läpi jo suurin osa niistä joukkueena.”

“Ollaan hävitty isoja pelejä, ollaan voitettu isoja pelejä. Mikään ei muutu, vaan katse kohti seuraavaa peliä. Playoffit on sellainen lyhyt muisti-aika, sä pelaat sen pelin ja ei ku menet seuraavaan.”

“Se on pitkä rumba ja paljon asioita pitää mennä oikein.”

Maurice

Paul Mauricen ensimmäinen pressi Edmontonissa ei tuottanut pettymystä. Kokenut valmentajakonkari ei näytä stressaavan enää mitään. Hän toki muistuttaa aina siitä, että hänen joukkueensa on tehnyt hirvittävän määrän töitä päästäkseen tähän. Sen jälkeen voikin valmentaja nauttia tilanteesta, sanokaamme. 

Paul Mauricen pressejä kuunnellessa tuntee aina oppineensa jotain uutta jääkiekosta. Huumoriakaan ei unohdeta. 

“Me teemme todella todella kovasti töitä, saadaksemme asiat niin yksinkertaisiksi kuin mahdollista”, hän sanoi. “Ei ole kyse siitä, etteivätkö pelaajat pysty prosessoimaan kaikkea. Miten se sanonta kuuluu..”Et ymmärrä asiaa, ellet osaa selittää sitä yksinkertaisesti.”

“Yritä päästä kiinni tärkeimpiin asioihin niin nopeasti kuin pystyt ja yritä selvittää ne niin yksinkertaisesti kuin pystyt.”

Mielenkiintoinen kommentti Mauricelta puolustaja Gustav Forslingista. Siis miehestä, jonka Panthers nappasi waivereistä. 

Gustav Forsling on omalla tyylillään, mielestäni maailman paras puolustaja”, sanoi Maurice. Florida Panthers yritti saada Forslingin Chicagon organisaatiosta jo aikaisemmin. Todella hyvää pro scoutingia Floridalta. 

“Pelatakseen omaa peliään, hän on poikkeuksellisen kovakuntoinen mies. Joka vuosi, kun katsomme kuntotestiemme tuloksia, ykkösenä on Forsling, Forsling, ja Forsling. Kesti jonkin aikaa, kunnes hänen kroppansa pääsi oikeaan painoon. Nyt hän on todella vahva luistelija, mutta siihen kului aikaa. Hän on todellinen myöhemmin kukkaan puhjennut pelaaja.”

Kaiken takana on hirvittävän kova harjoittelu. Mauricen filosofian mukaan parhaat tekevät töitä, vaikka eivät edes tiedä, tuottaako tuo kaikki kova työ tuloksia. 

Paul Maurice vähätteli edellisen päivän matkustelun vaikutuksia. “Saavuimme tänne pari tuntia myöhässä, jonkun kengät kastuivat, sillä ei ollut mitään merkitystä.”

“Jos laitamme asiat oikeaan perspektiiviin, meidän päivämme pidentyi kahdella tunnilla. Vietimme tunnin enemmän harjoitushallillamme. Kiireisin aika NHL:ssä on aina, kun valmistaudutaan vieraspeliin lähtöön. Kaikilla on kiire, huoltajat heittelevät kasseja.”

“Meidän kokkimme ovat uskomattoman hyviä. Valmentajat lihosivat noin seitsemän paunaa eilen, koska söimme 12 eri ateriaa.”

“Kun pääsimme koneeseen, jouduimme odottelemaan puolitoista tuntia. Pelaajat pelasivat korttia, naureskelivat, ja aina kun läpimäräksi kastunut huoltaja toi jotain koneeseen, hänelle annettiin standing ovation. Ja lento oli sama kuin aina. Laskeuduimme kuuden sijasta kahdeksalta.”

“Minä tässä vitsailen, mutta Floridassa on juuri nyt ihmisiä, joilla on todella vaikeaa tulvan takia. Siellä tapahtui jotain vakavaa.”

“Mutta meidän päivämme ei ollut vakava.”

Hyvä päätös Paul Mauricelta asettaa asiat oikeaan järjestykseen. 

Road Hockey

Sekä Paul Maurice, että Connor MdDavid puhuivat torstaiaamuna ylivoimapelistä. 

“Molempien joukkueitten ylivoimat ajattelevat todennäköisesti samalla tavalla toisistaan. Meidänkin yvmme on aika hyvä. Yritämme miettiä, miten saamme levitettyä kuviota, miten saamme luotua enemmän,” sanoi Maurice.

Ylivoimayhdistelmien filosofiat ovat Mauricen mukaan samantapaiset. 

Connor McDavid ei ole vielä tehnyt maalia Stanley Cupin finaalissa. Edmonton Oilersin kuulu ylivoima on ollut tehoton. Kolme yritystä ensimmäisessä pelissä, joitten aikana uskomattoman pelin torjunut Sergei Bobrovski torjui kuusi kertaa. Toisessa pelissä neljä ylivoimaa, mutta vain yksi ainoa laukaus. 

Florida Panthersin alivoima pelaa aggressiivisesti, mieleen tulee LA Kingsin alivoimat Darryl Sutterin valmennuksessa. 

“Yleensä me keksimme keinot selvittää alivoimat”, sanoi McDavid torstaina. “Ja odotan, että me keksimme, miten tämäkin avataan myös.”

Oilersin kapteeni heitti mielenkiintoisen termin tässä kohtaa. “Road Hockey”. “Meillä tulee olla vähän enemmän viidellä viittä-vastaan mentaliteetti”, hän sanoi. “Sen ei tule olla yhtä organisoitua kuin ylivoimat ovat, vaan käytämme enemmän vaistojamme.”

“Me kutsumme sitä “road hockey”:ksi. Meidän on oltava tosi hyviä siinä.”

Oikeastaan Edmonton Oilersin ylivoima on enemmän improvisointiin perustuvaa peliä kuin useimmat. Jos ajattelemme vaikkapa Tampan todella hyvää ylivoimaa, tiedämme, mikä on Braden Pointin paikka, missä on Nikita Kucherov, ja mistä Steven Stamkosin laukaus tulee. 

Oilersin ylivoimassa pelaajat vaihtavat koko ajan paikkoja. Kuka tahansa saattaa laukoa, McDavid on enimmäkseen se, joka liikkuu paikasta toiseen. Eli “road hockey” on jo ollut käytössä ennenkin. 

Game Seven

Illan ottelu on käytännössä Game Seven Edmonton Oilersille. Sen on pakko voittaa. Tärkein osa pelistä tulee olemaan ensimmäiset kymmenen minuuttia. Rogers Placen yleisön hurja kannustus voi auttaa. Jos Oilers pääsee tekemään ensimmäisen maalin pelin alussa, sillä voi olla mahdollisuudet. 

Aleksander Barkov on kokoonpanossa, hyvässä kunnossa, mutta Edmontonissa pelatessa viimeinen vaihtovuoro on kotijoukkueen. Paul Mauricen mukaan nyt osat vaihtuvat, tulemme näkemään Barkovin repertuaarin hyökkäykselliset taidot. 

Jos ei pelata vastakkain ykkösketju vastaan ykkösketju, “Selkemäisyys”, kuten Maurice sitä kutsuu, jää hieman sivuun ja saamme nähdä 80 pisteen Aleksander Barkovin. Hän on toki pelannut piste per peli-vauhdilla läpi playoffien 19 ottelussa tähän asti. 

Vuoden jännittävin ottelu tulossa Edmontonissa. 

Molemmilla joukkueilla on omat syynsä pelata kauden paras ottelunsa ja tuoda kaikki energiansa peliin. 

Täällä Jouni Nieminen, Rogers Place, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja