Viihde

Tiesitkö? Pimeyden ruhtinas kävi kusella pyhällä maalla!

Legendaarisen Black Sabbath -yhtyeen laulajana tunnetuksi tulleesta Ozzy Osbournesta kerrotaan toinen toistaan älyttömämpiä stooreja. Todennäköisesti joka viides tarinoista on säilynyt olennaisilta osiltaan todenmukaisena, mutta lapinlisää on matkan varrella kertynyt useisiin.

Rikkinäistä puhelintakin on liikkeellä ollut – eiväthän tarinat kasarilla muuten rahvaan parissa kulkeneetkaan kuin suusta suuhun. Toki jo tuolloin varsinkin Englannissa – ja Birminghamissa, josta Osbourne on kotoisin – osattiin paisutella mediassa. Vaan eipä moni osannut arvella, millaiseksi legenda- ja kulttihahmoksi rokkari vielä muodostuisi.

Maistuisiko tuore lepakon veri? – ”Virtasi suuhuni”

Ylivoimaisesti tunnetuin Ozzy-tarina on tietysti lepakon pureminen keikalla Diary of a Madman -pitkäsoiton kiertueella. Tästä on kuvamateriaaliksi saakka todistusaineistoa, ja siitä on tullut yksi oudoimmista legendoista koko musiikkikentällä. Iowan osavaltiossa Des Moinesissa järjestetyllä keikalla yleisö käyttäytyi… tai siis ei käyttäytynyt.

Lavalle lennätettiin katsojien toimesta lukuisia esineitä, joista yksi oli elävä lepakko. Älkää minulta kysykö, miten tämä on mahdollista – olen vain Broidi, enkä mikään lepakko-ekspertti. Tietysti Osbourne on aina ollut tunnettu dramatiikasta, mutta tämä oli jotain muuta. Ilmeenkään värähtämättä laulajalegenda poimi lepakon lavalta, puri seuraavassa vaiheessa siltä pään irti ja sylkäisi sen sitten estradille.

– Välittömästi kun hampaani purivat kiinni, tajusin sen olevan oikea eläin. Veri virtasi suuhuni ja ymmärsin, että olin juuri tehnyt jotain todella järkyttävää, on Ozzy muistellut usein.

Kun laulaja oli purrut lepakkoa, hänet tietysti kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan. Rabies-tartuntaa ei olisi varmasti ollut kiva kokeilla. Saikulle olisi toki päässyt, koska kyseessä olisi ollut työtapaturma.

Olisitko antanut levytyssopimuksen?

Osbournen eläinsekoilu oli toki alkanut jo ennen lepakko-keissiä. Vuonna 1981 Ozzy oli levy-yhtiön kokouksessa. Hän yritti päästä CBS:lle levyttäväksi artistiksi. Laulajalla oli tietysti – kuten jokaisella kunnollisella artistilla on – taskussaan kaksi kyyhkyläistä. Nimenomaan niitä valkoisia lintuja. Ei taskuun muunlaisia mahtuisi.

Sapatille Sabbathista alkoholiongelmansa takia vuonna 1979 passitettu laulaja debytoi sooloartistina vuonna 1980 – nyt hän halusi vakuuttaa järkälemäisen levy-yhtiön pääpamput. Draamakuningas repäisi kyyhkyt taskustaan, ja vapautti ne ilmojen teille. Hetkeä myöhemmin Osbourne nappasi toisen linnun ilmasta haltuunsa, ja puraisi puolestaan siltä pään irti. Levymogulien ilmeet saattoivat olla näkemisen arvoisia.

Uskallan väittää, että kukaan muu ei ole ikinä yrittänyt tehdä johtajiin vaikutusta tällä tavalla. Osbourne toki on myöntänyt myöhemmin, että tämä tapahtui huumeiden ja alkoholin vaikutuksen alaisena – kukapa olisi uskonut. Levytyssopimus jäi tällä kertaa saamatta.

Urea lenteli teksasilaisille pyhällä maalla

Tunnetuin hahmo Ozzyn ympäriltä on tietysti hänen pitkäaikainen vaimonsa Sharon Osbourne. Samana vuonna, kun kaksikko meni naimisiin, he olivat käymässä Teksasin osavaltiossa San Antoniossa. Parille oli tullut riitaa hotellihuoneessa, joten rokki-staran vaimo oli luonnollisesti piilottanut miehensä jokaisen vaatekappaleen – näin hän yritti estää Ozzya poistumasta. Suivaantunut – ja ehkä snadisti päihtynyt – laulajalegenda antoi samalla mitalla takaisin. 

Ozzy puki Sharonin mekon päällensä ja painui tiehensä. Tietenkään pienessä sievässä kaupungilla haahuillut laulaja ei tiennyt, mistä oli tulossa, ja mihin hän oli menossa. Kaikkein vähiten Ozzy tiesi, missä hän oli juuri saapuessaan Alamo-nimiselle muistomerkille. Se on Teksasin itsenäisyyssodan muistomerkki, joten kyseessä on Amerikan amerikkalaisimmille amerikkalaisille suhteellisen pyhä paikka.

Laulaja kaivoi tykkinsä esille ja virtsasi muina miehinä muistomerkin muuriin. Pimeyden ruhtinaalle ei hirveästi ymmärrystä paikallisten keskuudessa irronnut. Osbourne pidetettiin, mutta se ei riittänyt – lepakonmaistelija sai elinikäisen porttikiellon San Antonioon.

Kielto kumottiin noin 11 vuotta myöhemmin, koska laulaja pyysi julkisesti anteeksi ja lahjoitti muistomerkkiä ylläpitävälle järjestölle kymppitonnin. Kyseessä ei ole ainoa kerta, kun hämmentäjä on lopulta ottanut omista keitoksistaan vastuuta myöhemmin. Älkää ehkä ottako mistään muusta mallia.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja