Muu urheilu

Herrat heittävät pari minkkiä housuihin – sitten alkaa tapahtua

Hiljattain kerroin teille esimerkiksi juustonpyörityksestä ja strutsiajosta, josta pitäisi tehdä Etelä-Afrikan kanssallislaji – vapise Rugby (lue tästä). Tällä kertaa tosin kalpenee strutsiajokin. Ja ei, vieläkään ei ole vedonvälittäjiltä tullut vastauksia, kun kyselin näistä kertoimia. En kuitenkaan luovuta. En ikinä.

Oletteko koskaan kuulleet, kun herrat heittävät pari minkkiä housuihin ja alkaa tapahtua? Minä olen. Ferret legging on kilpalaji, jossa voittaa alan harrastaja, joka pystyy pisimpään pitämään kahta frettiä housuissaan. Eläin on siis hilleristä kesytetty näätäeläin. Useiden lähteiden mukaan sen läheisiä sukulaisia ovat minkit, kärpät ja näädät.

Hilleri housuun

Ferret leggingin – eli vapaasti suomennettuna frettihousun – uskotaan saaneen alkunsa Yorkshiren alueelta Englannista. Kaivostyöläiset pitivät usein frettejä lemmikkeinään kaniinien metsästystä varten.

Ilmeisesti joku päivä ei ole ollut pahemmin kaniineja liikenteessä, koska on tarvinnut keksiä uutta viihdykettä. Kaivosukot sen keksinnön tekivät: kisa siitä, kuka kestää pisimpään terävähampaisten läsnäoloa housuissaan. Kertomusten mukaan laji todellisuudessa alkoi tapana viihtyä töissä taukojen aikana. Vauhdittajana on yleisesti pidetty myös metsästyslakeihin kirjattuja kieltoja pitää frettejä vapaana.

Frettihousun säännöt vakiintuivat, ja kestävyysennätyksiä alettiin asettaa ja rikkoa 1970-luvulta lähtien. Laji sai laajaa huomiota esimerkiksi mediassa, mikä ei sinänsä ole kovin yllättävää.

Vain täysikasvuiset ja terveet mukaan

Frettihousussa säännöt ovat suhteellisen yksinkertaisia. Ne on suunniteltu kilpailijoiden epämukavuuden maksimoimiseksi. Kestävyyslajistahan tässä ehdottomasti puhutaan.

Osallistujan on käytettävä housuja, jotka sidotaan nilkkojen kohdalta estämään frettien pakeneminen. Housujen pitäisi olla tarpeeksi löysät, jotta fretit voivat liikkua vapaasti. Pöksyt eivät kuitenkaan saa olla niin löysät, että elukat voisivat karata.

Kukin kilpailija laittaa kaksi elävää frettiä housujensa sisään. Kesyhillerien tulee olla täysikasvuisia ja terveitä.

Doping kielletty

Kilpailussa käytettävälle fretille ei saa antaa rauhoittavia tai heikentäviä aineita. Maailman anti-dopingjärjestö on… no ei sentään ole puuttunut frettidopingiin, mutta se tästä enää puuttuisi. Sen paremmin kilpailijat itse eivät tosin ole saaneet käyttää rauhoittavia aineita.

Fretillä on terävät kynnet – hampaista puhumattakaan. Ne ovat aggressiivisia erityisesti ahtaassa tilassa. Osallistujat eivät saa käyttää alusvaatteita housujensa alla. Tämän säännön tarkoitus on lisätä epämukavuutta.

Kun eläin suljetaan housujen sisään, se alkaa yrittää jossain vaiheessa kaivaa tietään ulos. Voisi kuvitella, että tästä syntyy suhteellisen rumaa jälkeä.

Kuka kestää pisimpään?

Tavoitteena frettihousussa on luonnollisesti selvitä fretit housuissa pisimpään. Kilpailijoiden on seistävä suorana kädet lanteilla tai ristissä rinnallaan. He eivät saa koskettaa frettejä. Housuja ei saa säätää tai korjata – se on suora diskaus.

Eläimiä on käsiteltävä varovasti, kun ne asetetaan housuihin. Sama pätee, kun niitä otetaan verkkareista ulos. Jos fretti tai fretit osoittavat merkkejä ahdistuksesta, on ne välittömästi otettava pois housuista.

Voittaja on kilpailija, joka kestää pisimpään fretit housuissaan. Ennätyksellisimmät frettihousut ovat olleet eläimet suljettuna lahkeissaan yli viittä tuntia, mikä on jo harvinaisen kova lukema. Voi olla pientä monttua sisäreisissä mahdollisesti tarjolla.

Lajia ei tiettävästi ole enää hetkeen harrastettu. Tosi harmi, sillä tämä olisi sopinut Trevor Gilliesille paremmin kuin jääkiekko (lue juttu).

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja