Viihde

Broidin ultimaattinen teini–suomi-sanakirja

Onko sinulla ongelmia trendisanojen kanssa, joita nuoret käyttävät? Kenties sinusta tuntuu, ettet ymmärrä puoliakaan siitä, mitä nuoriso nykyään puhuu? Ei hätää – olen kärsinyt tästä ongelmasta jo pitkään, joten kehitin ratkaisun! 

Saanko esitellä: Broidin teini–suomi-sanakirja, jonka avulla ymmärrät – et todennäköisesti ihan kaikkea vieläkään – mutta ainakin tärkeimmät hokemat ja useimmin käytetyt teinislangisanat.

Olen listannut juuri nyt tärkeimpiä trendisanoja sekä esimerkkejä puhekieliseen muotoon, jotta konteksti on paremmin ymmärrettävissä. Osassa sanoista parasta ennen -päiväys on jo hieman takana, mutta pyrin mainitsemaan ne ajankohtaisuusjärjestyksessä.

Haluatko tietää, mitä lapsesi sanoo? Katso nämä!

Mitä tarkoittaa slay?

Kuvaa sitä, että joku on tehnyt jotain erityisen hyvin tai onnistunut erittäin hyvin. Se voi myös viitata upeaan ulkonäköön tai suorituskykyyn. Ei liity millään tavalla Slayer-yhtyeeseen, vaikka tätä vähän toivoin.

Mitä tarkoittaa skibidi?

Useisiin viraali-ilmiöihin liittyvä sana on monimerkityksellinen. Itsessään sillä voidaan tarkoittaa esimerkiksi jotakin asiaa, joka on erityisen siistiä, cool.

Mitä tarkoittaa sigma?

Termillä voidaan esimerkiksi viitata henkilöön, joka on itsenäinen ja itsenäisesti ajatteleva. Joku joka on sigma, ei etsi ulkopuolista hyväksyntää tai valtaa, vaan toimii omilla ehdoillaan – ei välitä muiden mielipiteistä.

Mitä tarkoittaa NPC?

Nuoriso viittaa tällä nykyisin hidasälyisyyteen. Lyhenne tulee sanasta non-player character tai nonplayable character, joilla on aiemmin viitattu esimerkiksi videopeleissä botteihin – siis hahmoihin, joita pelaaja ei itse ohjaa. Botti on toisinaan nuorisoslangissa käytetty – niin ikään halventava – samaa tarkoittava sana enemmän käytetylle NPC-lyhenteelle.

Mitä tarkoittaa ick?

Varsin ajankohtainen termi, jolla viitataan siihen, kun viehätys johonkin, jotakuta kohtaan tai jonkun asian takia katoaa. Kun puhutaan ickeistä voidaan tarkoittaa esimerkiksi jotakin ällöttävää asiaa, josta et jossain yhteydessä pidä. Sinun ick aamupalapöydässä voisi olla esimerkiksi, että joku syö puuroa haarukalla.

Mitä tarkoittaa bet?

Ei tarkoita enää pelkästään vedonlyöntimielessä tutumpia betsaamista tai vedon panosta. Rantautunut nuorisokieleen englannin kielen fraasista ”you bet”. Pyrkii samaan eli vahvistamaan, että ollaan jostain asiasta yhtä mieltä. Bet voi ilmaista myös suostumuksen johonkin.

Mitä tarkoittaa karen?

Lausutaan suomeksi kären. Kuvaa yleisesti tiukkapipoisuutta – vaikka Karen on naisen nimi, ei terminä välttämättä viittaa naiseen. Taipuu myös verbiksi ”kärenöidä”. Nuorison termi esimerkiksi foliohattuilulle, jankkaaville nyrpistelijöille, joilla on järjettömiä oikeudenmukaisuusvaatimuksia tai yleistä negatiivisuutta levittävälle henkilölle.

Mitä tarkoittaa bängeri?

Aiemmin käytettiin pääasiassa musiikkikappaleista, jotka ovat erityisen hyviä, energisiä tai tarttuvia. Nykyisin sanaa käytetään paljon myös muissa yhteyksissä. Toisin kuin useat muut listalla mainitut sanat, bängeri viittaa kuitenkin aina poikkeuksellisen hyvään juttuun.

Mitä tarkoittaa bämä?

Tuhma tyttö, paha nainen. Bämä voidaan ehkä mieltää halventavaksikin sanaksi, mutta sitä kuulee silti käytettävän nuorten keskuudessa yllättävän paljon. Yhdistelmä sanoista bitch ja ämmä.

Mitä tarkoittaa rizz?

Käytetään esimerkiksi kuvaamaan charmia, kykyä viehättää ja flirttailla muiden kanssa. Rizz voi tarkoittaa myös henkilöä, joka on erityisen taitava houkuttelemaan tai keskustelemaan. Toisaalta se taipuu myös verbiksi. Esimerkiksi: ”Rizzasiks sä sen bämän?” – Pokasitko sen tuhman mimmin?

Mitä tarkoittaa cap?

Sanaa kuulee käytettävän nykynuorison keskuudessa myös suomenkielisissä muodoissa ”hattu” ja ”lippis”. Cap tarkoittaa esimerkiksi valhetta, väärää totuutta tai vääristelyä. Alla esimerkki.

– Sain eilen matikan kokeesta ysi puol! huudahti oppilas

– Cap, vastasi toinen.

Mitä tarkoittaa no cap?

Edellisen vastakohta. Voi toimia myös tapana korostaa omaa rehellisyyttä. Alla esimerkki.

– Oon tosi väsyny, no cap.

Mitä tarkoittaa dupe?

Slangia sanasta Duplicate. Käytetään viittaamaan kopioon tai jäljennökseen jostakin. Korvannut osittain aiemmin käytössä ollutta feikki-sanaa (fake). Esimerkki alla.

– Toi on pelkkä dupe.

Mitä tarkoittaa hapelle?

Slangissa käytetty termi, jota voidaan käyttää esimerkiksi, kun joku ”kärenöi” (katso listan kolmas kohta), saattaa joku tokaista:

– Nyt sit hapelle.

Sana on suhteellisen helposti ymmärrettävissä. Voidaan mieltää kehotuksena ottaa rauhassa. Sen sijaan, että sanottaisiin ”rahoitu” sanotaankin ”hapelle”.

Common W

Tämä termi viittaa voittoon tai onnistumiseen, joka on yleinen tai odotettu. Käytetään usein ilmaisemaan tyytyväisyyttä saavutukseen, joka ei ole poikkeuksellinen: ”Sain hyvän arvosanan kokeesta, se on Common W.”

Common L

Tarkoittaa tappiota tai epäonnistumista, joka on yleinen tai odotettu. Käytetään kuvaamaan tilannetta, jossa joku kokee epäonnistumisen, joka ei ole erityinen: ”Hänen projektinsa epäonnistui taas, Common L.”

Mitä tarkoittaa sheesh?
Tämä ilmaus kuvastaa ihmetystä tai hämmästystä, erityisesti jos jokin vaikuttaa vaikuttavalta tai odottamattomalta. Se voidaan käyttää myös ihailun tai hämmennyksen ilmaisemiseen: ”Toi temppu oli niin hc, et sanoin vain sheesh.” Hc on lyhenne englanninkielisestä sanasta hardcore eli tavallisesta poikkeava positiivisessa mielessä.

Mitä tarkoittaa legit?
Lyhenne sanasta ”legitimate”, tarkoittaa jotain, joka on aitoa, oikeaa tai rehellistä. Käytetään vahvistamaan, että jokin on luotettavaa tai arvokasta. Esimerkiksi:

– Hänen tekemä tarjous on legit hyvä.

Nykyisin sanaa voidaan kuitenkin käyttää myös uudenlaisissa tarkoituksissa, kuten hyväksyttävä tai ihailtava. Esimerkiksi:

– Sun asuvalinta on kyl legit.

Mitä tarkoittaa sus?
Käytetään kuvaamaan jotain tai jotakuta, joka vaikuttaa epäilyttävältä tai epäluotettavalta. Alunperin tullut pelislangista, mutta on laajentunut yleiseen käyttöön: ”Sen käytös on niinku todella sus, ei voi luottaa siihen.”

Kehittynyt englanninkielisestä sanasta suspicious, joka tarkoittaa epäilyttävää.

Mitä tarkoittaa söis?

Termi tarkoittaa, että potuttaisi olla jossain tilanteessa jonkun toisen kengissä.

Mitä tarkoittaa goals?

Käytetään kuvaamaan tavoitteita tai toiveita, jotka ovat ihanteellisia tai arvostettavia. Käytetään usein, kun halutaan ilmaista, että jokin tilanne on erityisen tavoiteltava tai inspiroiva: ”Sen tyyli on niin goals.”

Mitä tarkoittaa lit?

Tämä termi tarkoittaa, että jokin on erityisen hauskaa, jännittävää tai energistä. Käytetään usein kuvaamaan tapahtumia tai tilanteita, jotka ovat erityisen hyviä tai kiinnostavia: ”Yökerho oli nii lit, et kaikki oli iha messis.”

Mitä tarkoittaa rektata?

Slangisana, joka tarkoittaa toisen voittamista tai voittamista tavalla, joka on täysin murskaava. Käytetään erityisesti kilpailutilanteissa. Esimerkiksi:

– Rektasin tän huolella.

Katso myös Broidin lyhennesanakirja

Osa lyhenteistä on yleistynyt myös nuorten puhekielessä. Osa lyhenteistä on yleisestikin käytettyjä, mutta siitä ei kannata hämmentyä. Jotain voi myös puuttua, mutta kun nappaat aiempien lisäksi haltuun ainakin nämä, ymmärrät jo yli puolet nuorten puheista ja viesteistä. Tiedätkö jo, mitä kaikki tarkoittavat? Ota selvää!

Bae

Before Anyone Else (rakastettu tai tärkeä henkilö)

BFF

Best Friends Forever (parhaat ystävät ikuisesti)

BFFL

Best Friends For Life (parhaat ystävät elämän ajan)

BOGO

Buy One Get One (osta yksi, saat yhden)

BRB

Be Right Back (olen hetken poissa)

BTW

By The Way (sitä paitsi)

CBA

Can’t Be Arsed (ei jaksa)

CYA

See You (nähdään)

DM

Direct Message (suora viesti)

DND

Do Not Disturb (älä häiritse)

DIY

Do It Yourself (tee itse)

DTR

Define The Relationship (määritä suhde)

EOD

End Of Discussion (keskustelu loppuu)

F2F

Face To Face (kasvotusten)

FML

F**k My Life (voi mun elämää)

FOMO

Fear Of Missing Out (pelko jäädä paitsi)

FWIW

For What It’s Worth (arvostan)

FYI

For Your Information (tiedoksi)

G2G

Got To Go (täytyy mennä)

GAF

Give A F**k (välittää)

GOAT

Greatest Of All Time (kaikkien aikojen paras)

GTFO

Get The F**k Out (mene pois)

H8

Hate (viha)

HBD

Happy Birthday (hyvää syntymäpäivää)

HBU

How About You? (entä sinulle?)

HIS

Head In Shame (häpeissään)

HML

Hit My Line (soita tai ota yhteyttä)

HNF

How Nice For (kuinka mukavaa)

HMU

Hit Me Up (ota yhteyttä)

HRU

How Are You? (kuinka voit?)

ICYMI

In Case You Missed It (jos et nähnyt)

IDGAF

I Don’t Give A F**k (en välitä)

IDK

I Don’t Know (en tiedä)

IIRC

If I Remember Correctly (jos muistan oikein)

IMO/IMHO

In My Opinion/In My Humble Opinion (mielestäni)

IRL

In Real Life (reaalimaailmassa)

ISF

I’m So Frustrated (olen niin turhautunut)

JOMO

Joy Of Missing Out (iloinen olemaan pois)

K

Okay (ok)

KMS

Kill Myself (suunnitelma tai kielteinen viesti, käytettävä varoen)

KYS

Kill Yourself (varoitus tai kielteinen viesti, käytettävä varoen)

L8R

Later (nähdään myöhemmin)

LMAO

Laughing My Ass Off (nauran niin että repeän)

LMFAO

Laughing My F**king Ass Off (nauran vielä astetta kovemmin)

LMK

Let Me Know (ilmoita minulle)

LQTM

Laughing Quietly To Myself (naurava hiljaa itsekseen)

LUV

Love (rakkaus)

MFW

My Face When (ilmeeni kun)

MIA

Missing In Action (kadoksissa)

NSFW

Not Safe For Work (ei sovi työpaikalle)

NBD

No Big Deal (ei iso juttu)

NDM

Not Doing Much (ei tee paljon)

NSFL

Not Safe For Life (ei turvallinen elämälle)

NTY

Not Thank You (ei kiitos)

NVM

Never Mind (ei väliä)

OFC

Of Course (tietenkin)

OMG

Oh My God (vau, hyvänen aika)

OT

Off Topic (aiheesta poikkeava)

OTP

One True Pairing (sydämeni valinta, usein käytetään viittaamaan pariskuntiin)

PLS

Please (kiitos)

PMSL

Pissing Myself Laughing (nauran niin, että kusen housuun)

POTD

Photo Of The Day (päivän kuva)

ROFL

Rolling On the Floor Laughing (rullaan lattialla nauraen)

ROFLMAO

Rolling On the Floor Laughing My Ass Off (rullaan lattialla nauraen)

SMDH

Shaking My Damn Head (päätäni pudottamassa)

SMH

Shaking My Head (päätäni pudottamassa)

SFW

Safe For Work (sopii työpaikalle)

TBF

To Be Fair (oikeudenmukaisesti)

TBH

To Be Honest (olla rehellinen)

TIL

Today I Learned (tänään opin)

TL;DR

Too Long; Didn’t Read (liian pitkä; en lukenut)

TMI

Too Much Information (liikaa tietoa)

TTYL

Talk To You Later (puhutaan myöhemmin)

WBU

What About You? (entä sinä?)

YOLO

You Only Live Once (elät vain kerran, vanhahtava)

YAS

Yes (kyllä, usein innostuneesti)

YTW

You’re The Worst (olet huonoin)

ZOMG

Oh My God (vau, hyvänen aika, usein korostettuna)

Broidin ultimaattinen teini–suomi-sanakirja on huipputyökalu, jos tunnet olevasi täysin ulkopuolella siitä, mitä nuoret nykyisin puhuvat. Nuorten puhekielelliset muutokset viimeisen vajaan vuosikymmenen aikana ovat olleet dramaattisia, ja niitä on ollut useita. Kyydistä putoaminen on ennemmin sääntö kuin poikkeus. Toivottavasti tästä on iloa ja apua jollekin.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja