Urheilu

Tiesitkö? Usain Boltin hurja ennätys rikottu

Koska kuvailin aiemmin (lue tästä) Usain Boltin hurjan Pekingin olympiaennätyksen tuomaa hurmosta, on vain sopivaa kertoa nyt, että ennätys on itse asiassa rikottu.

Justin Gatlinin ja Boltin välinen vastakkainasettelu oli mielenkiintoisimmillaan 2010-luvun alkupuolella. Pikajuoksijatähdet edustivat omia tyylejään ja olivat kaikin tavoin mahdollisimman erilaisia keskenään.

Kuin toisesta puusta veistetty

Jamaikalta kotoisin oleva maailmanennätysmies ja supertähti oli satasen ja 200-metrisen pikajuoksumatkan kiistaton hallitsija 2000-luvun loppupuolelta saakka. Miehen rento ja karismaattinen tyyli ryyditettynä tämän täysin ylivoimaisilla suorituksilla tekivät salamasta yleisön suosikin.

Bolt voitti ensimmäisen olympiakultansa Pekingissä hänestä tuli monella tapaa voittamaton hahmo – mahdoton haastettava.

Justin Gatlin puolestaan nousi amerikkalaisena pikajuoksijana huipulle jo 2000-luvun alussa. Yhdysvaltalaisen palkintokaappiin kolahti satasella olympiakultaa jo vuonna 2004 Ateenassa, mutta hänen uransa kärsi pahasti dopingrikkeistä.

Imagokamppailu

Gatlin sai kahden vuoden kilpailukiellon vuonna 2006. Tällä tavalla syntyi juoksijalle maine tartanien roistona, kun hän palasi radoille vuonna 2010. Gatlin kuitenkin osoitti olevansa edelleen huippukunnossa ja haastoi jopa yleisön kultapojan, Boltin, erityisesti vuosina 2015 ja 2017.

Dopinginkäryisen menneisyytensä vuoksi sekä media että yleisöt asettivat Gatlinin monesti negatiiviseen valoon. Bolt puolestaan paistatteli valokeilassa puhtoisella persoonallaan.

Asetelma kärjistyi vuonna 2015 yleisurheilun MM-kisoissa. Gatlin oli jopa ennakkosuosikki, mutta Bolt voitti täpärästi finaalissa. Media synnytti yhden yleisurheiluhistorian oudoimmista moraalisista taisteluista, joka tavallaan nähtiin hyvän voittona pahasta.

Gatlin voitti lopulta satasen maailmanmestaruuden Lontoossa vuonna 2017 kukistaen Boltin, joka oli vetäytymässä kilparadoilta. Kritiikkiä herättäneen voiton kautta Gatlin osoitti sitkeytensä. Yleisö ei vieläkään miehen päätä silitellyt.

Tiesittekös muuten, että amerikkalaissprintteri on rikkonut Boltin 2008-olympiaennätyksen? Mutta katsokaapa oheiselta videolta, millaisilla apukeinoilla!

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja