Blogi

Onside with Jouni: Kolme viikkoa NHL-runkosarjan alkuun

15.9.2024. Lähestulkoon kaikki NHL-pelaajat näyttävät saapuneen jo kaupunkeihinsa valmistautumaan 18. syyskuuta alkavalle harjoitusleirille. Tulokasleirit ja prospektiturnaukset ovat juuri alkaneet. Veteraanit käyvät jäällä ns. Captain`s Skate-vuoroilla. Kesä on ohi, Jaska Jokunen. Uusi NHL-kausi 2024-25 vaikuttaa todella jännittävältä. Tässä muutama sekalainen kommentti. 

Captain`s Skates

Sosiaalisessa mediassa aikaansa hukkaavat ovat varmasti nähneet välähdyksiä eri NHL-paikkakunnilta, niin sanotuilta “Captain`s Skates”-jäävuoroilta. 

NHL-joukkueet eivät saa harjoitella virallisesti yhdessä CBA:n eli pelaajayhdistys NHLPA:n ja NHL-omistajien välisen työehtosopimuksen mukaisesti. Niinpä valmistautuakseen mahdollisimman hyvin pian alkavalle harjoitusleirille, pelaajat saapuvat hyvissä ajoin paikkakunnalle, monilla on lapsia, joitten on mentävä jo kouluun, ja jäällä käydään yhdessä joka päivä. 

Media on paikalla, pelaajat suostuvat haastatteluihin jäältä tullessaan. Connor McDavid – jos otetaan esimerkki täältä Edmontonista, lupaan jatkossa keskittyä enemmän koko liigan tapahtumiin – esimerkiksi antoi yhden ja ainoan kommenttinsa vuoden päästä tulevista jatkosopimusneuvotteluistaan. Ettei tarvitse kommentoida asiaa enää kertaakaan myöhemmin kauden aikana. Leon Draisaitl teki täsmälleen saman tasan vuosi sitten. 

Yleensä palkataan vielä joku NHL:n ulkopuolinen valmentaja/valmentajia vetämään harjoituksia. Ei ole epätavallista, että NHL-valmentajia on nähty katsomossa seuraamassa näitä tilaisuuksia. 

Itse harjoitusleiriä koskevia sääntöjä löytyy CBA:stä jo kokonainen kappale. Säännöt ja pykälät training camp-käytäntöjä koskien ovat todella moninaiset ja monimutkaiset ja yksityiskohtaiset. Eniten meidän sivustakatsojien huomiota herättänee säännöt harjoituspelien kokoonpanoista. Siitä myöhemmin ehkä, kun pelit alkavat. 

Rookie Camp

Tulokasleirit ja prospektiturnaukset eri paikkakunnilla ovat juuri meneillään ja todella jännittävää katsottavaa. 

Allekirjoittaneen mielenkiinnon kohteina ovat olleet paikallisten lisäksi etenkin San Jose Sharks ja Montreal Canadiens. Vancouver Canucksin lasken myös yhä “paikallisiin”. 

Sharksin leirillä on pakko nähdä ykkösvaraus Mecklin Celebrini, joka pelasi viime kauden Bostonin yliopistossa (silti yhä kuukauden ajan vain 18-vuotias), ja edellisen kesän Draftin neljäs Will Smith Boston Collegesta. 

Montrealin tulokkaitten pelissä ensimmäiseksi huomaa vesikirppumaisen taitavan, erikoisella jalat levällään-tyylillä todella vahvoilla jaloilla luistelevan puolustaja Lane Hutsonin. Hutson on todellinen kyky, huippulahjakkuus kiekollinen pakki, joka tullee ottamaan paikan NHL-joukkueesta. 

Tulee mieleen Reijo Ruotsalainen. Tai Torey Krug, jonka Boston Bruins ajoi sisään peluuttamalla oikealla tavalla alussa. Ei isoja ketjuja vastaan heti alussa. Ylivoima-aikaa. 

Canadiens oli antanut kapteenin C:n lauantaina paljon kyseenalaista mainetta aikaisemmin niittäneen Logan Maillouxn paitaan. Hyvä esimerkki siitä, että nuorimies on kasvanut ja ottanut oppia virheistään. Se, joka ei nuorena ole tehnyt typeriä virheitä, nostakoon kätensä ylös! Jokainen ansaitsee uuden mahdollisuuden, jopa näinä cäncellöinti-aikoina. 

Pieni yksityiskohta Bell Centressä pelatusta Leafsin ja Canadiensin prospektipelistä: Montreal Canadiensin rookie-leiriläiset saivat päälleen oikeat pyhät flanellit (joillekin ehkä ensimmäisen ja viimeisen kerran, joten suuri kunnia), ja Toronto Maple Leafsin nuoret harjoituspaidat. 

Leafsin ajatuksena on se, että oikean klassisen NHL-paidan saa vetää päälleen, kun sen on ansainnut. Näemme omat puolensa molemmissa ajattelutavoissa. 

Liput Centre Bellin suureen katsomoon prospektipeliä seuraamaan maksoivat Montrealissa vain kymmenen taalaa (Kanadan) kappale.

Yksi mielenkiintoinen haku New York Rangersin rookie campiltä: 17 runkosarjapeliä pelannut Matt Rempe menee suoraan pääleirille isojen poikien kanssa. Hänen ei tarvitse osallistua tulokasleirille.

Vielä ilman sopimusta: Sidney Crosby

Suurin nimi yhä ilman sopimusta training campin lähestyessä lujaa on itse Sidney Crosby. Sid vaikuttaa levolliselta kaikissa haastatteluissaan, sopimusasia ei näytä häiritsevän. Asia tultaneen hoitamaan pois päiväjärjestyksestä piakkoin. 

Crosby ei halua asiasta tulevan ongelmaa Penguinsille, etenkään ei sen palkkakattotilanteelle. 

Eniten kiinnostaa ehkä viimeisen Crosby-diilin pituus. Mielestäni, vaikka kannatan Sidin siirtymistä omasta tahdostaan jonnekin, missä hän voi pelata merkityksellisiä pelejä vielä toukokuussa ja kesäkuussakin, hänen tulee saada niin monta vuotta lisää kuin hän itse haluaa. Hän on ollut lojaali, ja vaikuttaa olevan edelleen, Pittsburgh Penguinsille. 

37-vuotiaana yhä yksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista. Yhä ketjunsa johtava pelaaja. Monipuolinen, harvinaisen hyvä ja tehokas kaikessa. Peliäly kaiken edellä. Kolme Stanley Cupia samassa seurassa. Viisi vuotta lisää! Kuusi vuotta lisää!

Vielä ilman sopimusta: Jeremy Swayman

Training Camp lähestyy myös Bostonissa, ja tilanne on kiperä maalivahtiosastolla. Jeremy Swayman opiskelee liiketaloutta Stanfordissa, eikä halua sotkea markkinoita muilta Goalies Unionin jäseniltä. 

Seuran kannalta suurin argumentti lienee se tosiasia, että Alaskan mies on torjunut vasta 132 aloitusta NHL.ssä. Voiko noin pienellä tilastolla saada jo 9-10 miljoonaa dollaria? 

Vielä ilman sopimusta: Muut

Moritz Seider, ja Lucas Raymond, Detroit Red Wings. Thomas Harley, Dallas Stars. Cole Perfetti, Winnipeg Jets. 

PTO

Yksi tapa ottaa pelipaikka NHL-joukkueen leirillä on allekirjoittaa PTO eli “Professional Tryout Contract”, joka saattaa johtaa oikeaan sopimukseen. PTO-pelaajat saavat käsittääkseni matkat, hotellin, kuljetukset ja ruokansa korvattua. 

Huomattavia PTO-pelaajia alkavilla leireillä ovat Max Paxioretty ja Steven Lorentz Torontossa, Tyson Barrie Calgaryssä, Kailer Yamamoto Utahissa, Tyler Johnson Bostonissa, Tanner Pearson Vegasissa, Jakub Vrana Washingtonissa, Sammy Blais Vancouverissa, James Van Riemsdyk Seattlessa, Travis Dermott Edmontonissa, Pierre-Eduard Bellemare Coloradossa, ja Austin Watson Detroitissa. Lisää nimiä on varmasti vielä tulossa, ja jäänyt tässä mainitsemattakin. 

Viimeisin tieto: pitkäaikainen New York Islandersin pelaaja Matt Martin osallistuu Islesin leirille PTO:lla. 

Kolminkertainen Stanley Cup-mestari Phil Kessel on raporttien mukaan ilmoittanut haluavansa jatkaa uraansa. Teräsmies-Phil on valmis lähtemään leirille PTO:lla, mutta tarjouksia ei ole näkynyt. Hän on viimeksi pelannut Vegasin mestaruuskeväänä neljä ottelua. 

On hankalaa arvioida, miten kaksi ja puoli viimeistä kautta vakavista loukkaantumisista kärsinyt, 35-vuotias Max Pacioretty voi auttaa Leafsiä vasemmalla laidalla. Parhaimmillaan todellinen maalitykki Montreal Canadiensin ja vielä Vegas Golden Knightsinkin ylemmissä ketjuissa. Kuusi 30-maalin kautta! 

Paciorettyn agentti Allan Walsh ilmoitti twitterissä uskovansa, että “Patch” tulee tekemään sopimuksen Leafsin kanssa ennen kauden alkua. Eli kyseessä saattaa olla muodollisuus kattotilanteen takia. 

Yksi asia Max Paciorettyn mahdollisessa uran jatkamisessa Torontossa huvittaa jo joitain. Hän on aina pelannut numerolla 67. Maple Leafs voitti tunnetusti viimeiseksi jääneen Stanley Cupinsa vuonna 1967. Olisiko amerikkalaislaiturin syytä vaihtaa numeroa? Ehkä kirous poistuu, kun yksi pelaaja rohkeasti pelaa juuri tuolla numerolla sinisessä paidassa??

On hyvä muistaa, että hyvät NHL-organisaatiot seuraavat kaikkia pelaajia kaikilla leireillä. On mahdollista, ja on tapahtunut ennenkin, että pelaaja osallistuu PTO:lla yhden seuran leirille, ja saa kesken kaiken tarjouksen toiselta. 

Kaksi isoa pakkia

Kun kysyin kerran yhdeltä Dallas Starsin mukana matkustavalta NHL-journalistilta, kuka joukkueen silloisista viidestä suomalaisesta on hänen mielestään mukavin haastateltava, vastaus oli “kaikki ovat huomattavan mukavia, mutta mukavin on mielestäni kuitenkin Jani Hakanpää.”

Olen myöhemmin huomannut, että tuo oli todella hyvin sanottu. 

Hakanpää on allekirjoittanut yhden vuoden sopimuksen Toronto Maple Leafsin kanssa. Maple Leafs tutkitutti ison suomalaisen polven erittäin tarkasti polvispesialisteillaan. GM Brad Treliving kertoi medialle Torontossa, että Leafsin henkilökunta kävi tsekkaamassa Janin polven parikin kertaa kuntoutuksen aikana. 

Koko kesän kestänyt projekti tuli lopulta siihen pisteeseen, että spesialistit pystyivät antamaan vihreää valoa Toronton joukkueenjohdolle. Toivotamme terveyttä ja hyviä pelejä isolle suomalaispuolustajalle. Toronto on spesiaali paikka pelata jääkiekkoa. Leafs tarvitse juuri hänenkaltaisen pelaajan takalinjoille ja alivoimaan.

Toinen iso suomalaispakki, Edmonton Oilersin varaama ja Öljyn organisaatiossa pelannut Markus Niemeläinen jättää Pohjois-Amerikan. 

Niemeläinen pelasi 43 peliä Showssa, ja näytti yhdessä vaiheessa olevan todella lähellä NHL-paikkaa. Toivotamme onnea uusiin seikkailuihin! 

George Canyon

Ja vielä. Myönnetään, että tämän kirjoittanut typerys on tehnyt julkisesti, tai yksityisesti pilaa Calgary Flamesin hienosta kansallislaulujen laulajasta George Canyonista. Olen mukahauskasti sanonut/kirjoittanut, että George osaa jopa saada kansallishymnit kuulostamaan kantribiiseiltä, cowboytten nuotiolla laulamista lauluista, Stetson silmillä ja buutsit kohti tulta. 

En ole edes uskonut, että Canyon on hänen oikea nimensä. Ennemminkin joku oikea albertalainen nimi, Taras Kovalchuk, tai jotain sellaista. Kaikki tämä, vaikka olen aina ollut Georgen klassisen country-musiikin suuri fani. Laulan usein Georgen vanhaa hittiä ”I`ll Never Do Better Than You” (koiralleni!).

Johnny ja Matthew Gaudreaun traaginen poismeno on ollut painamassa monen sydäntä jo parin viikon ajan. Eikä se ikinä tule unohtumaan.

Kunniaa George Canyonille aivan loistavasta, kauniista ja kunnioittavasta, vanhan Chuck Berry-klassikon “Johnny B Goode”:n esityksestä Calgaryn Saddledomen ulkopuolellä pidetyssä muistotilaisuudessa. 

Tuo ei ollut helppo versio esittää. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:    @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja