Urheilu

Muistatko, kun mahdottomasta tuli mahdollista?

Nyt pureudutaan kolmeen käsittämättömään olympiasuoritukseen vuosilta 1960, 1968 sekä 1976. Muistatko sinä nämä temput? Käsittelyssä ovat maailmanennätys ilman kenkiä, pituushyppyhistorian käsittämättömin loikka sekä suoritus, joka mullisti koko lajin. Paria jälkimmäistä yhdistää se, että suoritushetkillä mittalaitteistot eivät riittäneet toteamaan tuloksia. Kukaan ei ollut ennen tehnyt mitään vastaavaa.

Abebe Bikila teki maailmanennätyksen ilman kenkiä

Rooman olympiakisoissa 1960 Abebe Bikila töräytti käsittämätöntä historiaa. Verrattain tuntematon 28-vuotias urheilija juoksi maratonin ilman kenkiä, koska oli pakko. Urheilija oli saanut uudet kengät, mutta ne hankasivat ja olivat jalassa epämukavat – niinpä etiopialaisjuoksija lähti matkaan avojaloin.

Rooman vanhoja katuja pitkin, ohi historiallisten monumenttien ja lopulta Axumin obeliskin juoksi paljasjalkainen Bikila. Italialaiset pöllivät nimeltä mainitun kivipylvään aikoinaan nimenomaan Etiopiasta. YK määräsi obeliskin palautettavaksi etiopialaisille jo vuonna 1947, mutta Italia kieltäytyi. Alhaalta ylöspäin kapeneva ja pyramidihuippuinen torni palautettiin lopulta Etiopiaan alkuperäiselle paikalleen vasta vuonna 2005 pitkällisen kiistelyn jälkeen.

Kukaan ei odottanut Bikilalta yhtikäs mitään, mutta sitten räpsähti. Maailmanennätys ilman kenkiä. Lopullinen aika oli huikeaa: kaksi tuntia, 15 minuuttia ja 16,2 sekuntia.

Bob Beamonin hyppy ihmemaahan

Mexico Cityn olympialaisissa 1968 pituushyppääjä Bob Beamon loikkasi niin pitkälle, että tuomareilla eivät aluksi työkalut riittäneet tuloksen mittaamiseen. Lopulta tulos saatiin selville, ja sillä maailmanennätys parani peräti 55 senttiä. Yhdysvaltalainen liiteli 8,90 metriä, mikä oli älytön lukema suhteessa aikaansa. 

Yleisurheilua seuraavat tietävät, että ennätykset eivät yleensä parane kovin paljoa kerrallaan. Joitakin poikkeuksia on, mutta ei vastaavaa temppua kenttälajien olympiahistoriassa ole nähty. Erityisesti hyppylajien kontekstissa Beamonin suoritus on käsittämätön, kun puhutaan nimenomaan parannuksesta suhteessa aiempaan maailmanennätykseen.

Beamon romahti suorituksen jälkeen polvilleen ja peitti kasvonsa käsillään. Hyppääjä oli juuri ollut 23 vuotta aikaansa edellä, sillä vasta Mike Powell vuonna 1991 rikkoi käsittämättömän ennätyksen. 60-luvun fasiliteeteilla, välineillä ja opeilla tullut suoritus pystyttiin rikkomaan vasta ysärillä.

Beamonin hyppyä alettiin kutsua englanniksi termillä Leap of the Century eli vuosisadan hyppy.

Kympin tyttö Nadia Comăneci

Montrealin olympialaisissa 1976 vasta 14-vuotias voimistelija Nadia Comăneci onnistui mahdottomana pidetyssä tempussa. Sulavasti, tarkasti ja virheettömästi itseään eritasonojapuiden varassa heilutellut romanialainen ei tehnyt pienintäkään virhettä vaativan suorituksensa aikana.

Voimistelussa pisteet ilmestyvät tulostaululle heti suorituksen päätyttyä. Nyt eivät ilmestyneet, vaan tuloksena näkyi lukema 1.00. Tämä johtui siitä, että pisteytyslaitteisto ei kyennyt näyttämään kaksinumeroisia desimaaleja eli täyttä 10.00-lukemaa. Ei ollut ikinä tarvinnut.

Comăneci ei tyytynyt yhteen kertaan Montrealissa. Tyttö voimisteli seitsemän kertaa täydellisesti, voitti kolme kultamitalia ja nosti olympiavoimistelun suosiota. Romanialaisnuorukaista hehkutettiin ympäri maailmaa ja hetkellisesti voimistelu saavutti lajille täysin epätyypillisen näkyvyyden.

Tuomaroinnissa ja pisteytysjärjestelmässä tehtiin jatkossa perustavanlaatuisia muutoksia. Comănecin ohjelmien vaikeustaso asetti uuden standardin tekniselle suoritukselle. Voimistelijat ympäri maailman alkoivat sisällyttää ohjelmiinsa vaativampia liikkeitä ja yhdistelmiä.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja