Urheilu

Kenelle seuraavana miljardi täyteen?

Urheilumaailmassa on vain neljä nimeä, jotka ovat yltäneet pääsponsoriltaan saamilla tuloilla yli miljardin saaliiseen. Heitä ovat Adidaksen kautta entisestään tilipussiaan lihottanut Lionel Messi sekä Niken raskassarjalaisten kolmikko: Cristiano Ronaldo, LeBron James sekä sponsoritulojen kuningas Michael Jordan.

No nämä urheilijat pitäisi arvata keulille unissaankin, mutta tiedättekö kenellä on ollut seuraavaksi suurin diili? Ja mikä brändi oli sponsorina? On kenties väärin sanoa, että oli, sillä entisen tennishuipun Roger Federerin ja japanilaisen vaatetuottajan ja -välittäjän Uniqlon diili on luonnollisesti yhä voimissaan.

Kenestä seuraava miljardimies?

NBA:n parhaaksi pelaajaksi sijoitellulla Denver Nuggetsin Nicola Jokićilla on verrattain tuore diili kiinalaisen kenkävalmistajan 361 Degreesin kanssa. Popoyhtiö on jättiläismäinen toimija, joka kertoi alkuvuodesta yhteistyöstään serbialaisen kanssa. Koripalloilija sai nimikkokengät. Tiedättekö kenellä muulla on nimikkokengät? Vinkkinä voin heittää, että nimi on alla olevalla listalla ensimmäisenä.

Jalkapallomaailman osalta on hiljaisempaa. Tällä hetkellä ei yksinkertaisesti ole sellaista tähtiloistoa tai brändiarvoa, jollaisessa esimerkiksi Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi ovat parisen vuosikymmentä paistatelleet. Voisiko nuoresta espanjalaistalentista Lamine Yamalista kehkeytyä uusi kuuma naama urheiliväline ja -vaatebisnekselle?

Ainakin aihio on olemassa – tosin Yamal, 16, allekirjoitti melko hiljattain eli alkuvuodesta 2024 kymmenen vuoden ja 32 miljoonan euron yhteistyösopimuksen Adidaksen kanssa. Tämän tasoisilla kontrahdeilla Yamal olisi pääsponsorilta saaduilla tuloilla mitattuna miljardööri jo 328,5 vuotiaana. Toki pelaajan arvo ainoastaan nousee lähivuosina.

Kylian Mbappén diilit eivät ole lähelläkään maailman kovimpien aktiivipelaajien tasolla. Ranskalaistähdellä on takanaan esimerkiksi Niken ja Hublotin – kaikesta huolimatta – avokätinen tuki. Toki ne nauttivat mieluusti korkean brändiarvon palloilijan naamataulun palveluksista.

Jalkapalloilijoista puhuttaessa ei tietenkään sovi unohtaa ranskalaistaituri Mbappén tavoin Real Madridia seurajoukkuetasolla edustavaa Jude Bellinghamia tai Bayern Münchenin Jamal Musialaa. Kaksikko noussee uransa aikana koville lukemille myös sponsoritulojen osalta, mutta miljardeista lienee turhaa haaveilla.

Lähimmäksi terävintä huippua noussee listalla viidentenä toistaiseksi majaileva Rory McIlroy, jonka tilinauhaa koristavat jo tähän mennessä muhkeat 250 miljoonaa dollaria pääsponsorilta tullutta tuloa. Todennäköisesti McIlroy ehtii ainakin puolen miljardin kerhoon, vai ehtiikö? Irlantilainen on tällä hetkellä tunnetuin nimi golfissa, vaikka absoluuttisesti terävimmällä huipulla mies ei ole ollut vuosiin.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että seuraavaa pääsponsorituloilla miljardööriksi noussutta urheilijaa saadaan odottaa pitkään ja kärsivällisesti.

Urheilijoiden kovimmat tulot pääsponsoreilta

Michael Jordan, Nike, 1.3 miljardia dollaria

Cristiano Ronaldo, Nike, miljardi dollaria

LeBron James, Nike, miljardi dollaria

Lionel Messi, Adidas, miljardi dollaria

Roger Federer, Uniqlo, 300 miljoonaa dollaria

Rory McIlroy, Nike, 250 miljoonaa dollaria

Stephen Curry, Under Armour, 215 miljoonaa dollaria

Derrick Rose, Adidas, 185 miljoonaa dollaria

David Beckham, Adidas, 160.8 miljoonaa dollaria

Tiger Woods, Nike, 105 miljoonaa dollaria

–Broidi


Lähde: Pitch (2023)

Muita aiheeseen liittyviä juttuja