Jalkapallo

Taikauskot 3/4: Purkka, 26 kiloa suolaa ja virtsat kentälle

Muistatteko, kuinka Johan Cruijff jauhoi purkkaa ennen otteluita? Rööki kyllä maistui legendalle myös, ja siihenkin varmasti liittyi jonkinlaisia rituaaleja. Kessun tupakoinnin lopettamispäätökseen tarvittiin aikanaan sydämen ohitusleikkausta ja vaimon käskyä. Tuolloin Crujiff valmensi FC Barcelonassa.

OSA 1/4: Pelé luotti etsivään – Vardy portviiniin

OSA 2/4: Kaikkien oli käytävä urealla samalla laarilla

OSA 3/4: Purkka, 26 kiloa suolaa ja virtsat kentälle

Jos kuitenkin palataan purukumiin – Cruijffin ottelua edeltäviin rituaaleihin kentällä kuului esimerkiksi Gert Balsin läpsäyttäminen vatsaan sekä purkan sylkäiseminen vastustajan kenttäpuoliskolle. Kerran hollantilaislegenda unohti purkan suustaan. Rituaali oli pilalla. Ajax hävisi Euroopan cupin finaalissa AC Milanille maalein 4–1.

26 kiloa suolaa

Legendaarinen italaialaistoimittaja ja yrittäjä Romeo Anconetani tuli tunnetuksi esimerkiksi Pisan jalkapallojoukkueen puheenjohtajana ja omistajana 80- ja 90-luvulla. Intohimoisella jalkapallovaikuttajalla oli täysin poikkeuksellinen valmistautumistapa joukkueensa otteluihin.

Marraskuussa 1999 menehtyneellä Anconetani sirotteli suolaa Pisan stadionille ennen otteluita. Siis kaikkia matseja. Mitä kovemman profiilin kamppailu, sitä enemmän suolaa.

Miltä näyttää jalkapallokenttä, jolle on kipattu 26 kiloa merisuolaa? Kerran Pisa pelasi Cesenaa vastaan erityisen tärkeässä paikallismatsissa, joten seuran presidentti tilasi kentälle suolakuorman. Kaikki levitettiin nurmelle.

Esimerkiksi Suomessa merkittävät urheilujohtajat ja seuraomistajat ovat usein leipiintyneen ja hivenen elämäänsä kyllästyneen oloisia hahmoja. Ulkoa opeteltuine puheenvuoroineen dirikat toistavat tuttuja fraaseja. Anconetanin presenssi oli jotain täysin päinvastaista.

Goyochea virtsasi kentälle

Argentiinan entinen maajoukkuemaalivahti Sergio Goycochea on ollut varsinainen hahmo rituaalien maailmassa. Kenties myös nykyään rivoista eleistään tunnetuksi tulleen Emiliano Martínezin artistinen esikuva.

Goycochea pisti kuitenkin pari pykälää MM-kisojen parhaalle maalivahdille annettavan Kultaisen hanskan ja Copa America -pokaalin häpäisyä paremmaksi. Tätä nykyä 60-vuotias kassari virtsasi kentälle ennen jokaista rangaistuspotkukilpailua.

– Tiedättehän, ottelun sääntöjen mukaan kentältä ei voi poistua ennen kuin se päättyy. Jos on mitään välttämättömiä inhimillisiä tarpeita, ne pitää hoitaa kentällä, Goycochea on kertonut The Guardianille.

Ensimmäisen kerran maalivahti lannoitti nurmikkoa ureallaan vuoden 1990 MM-kilpailujen puolivälierissä Jugoslaviaa vastaan.

– Ottelun lopussa minun oli todella pakko mennä, joten ei ollut muuta vaihtoehtoa. Mutta voitimme, joten kun välierä Italiaa vastaan meni rangaistuspotkuille, tein sen uudelleen – ja se toimi!

MM-kisojen loppuottelussa Argentiina kärsi karvaan 1–0-tappion Länsi-Saksaa vastaan. Siitä huolimatta kisat jäivät ainakin itselleni mieleen lähinnä Goycochean kyseenalaisesta rituaalista.

– Se oli minun onnenamulettini.

Argentiinan kulttimaalivahti suoritti virtsausoperaationsa MM-kisojen jälkeen aina ennen rangaistuspotkukilpailuja. Tuleeko mieleen vastaavaa? Olen kyllä käsitellyt kusemiseen liittyviä taikauskoja aiemminkin (katso esimerkiksi osa 2/4), mutta aivan tällaista ei tule itselle mieleen.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja