Viihde

Tiesitkö nämä? Yli kuusi milliä kitarasta!

Maailman kallein myyty kitara on ollut Guitar.com-sivuston mukaan Kurt Cobainin legendaarinen Martinin akustinen, jota mies käytti Nirvanan MTV Unplugged -konsertissa vuonna 1993. Kun Cobain kuoli seuraavana vuonna, miehellä oli ikää mittarissa 27 vuotta. Kitara jäi miehen tyttärelle Francis Beanille, mutta päätyi avioerossa naisen ex-aviomiehelle Isaiah Silvalle.

Kitaran osti vuonna 2020 mikrofonivalmistajan Røden perustaja Peter Freedman. Sen jälkeen kitaraa ei ole kalliimpaan hintaan myyty. Mikrofonimoguli nimittäin pulitti Cobainin käyttämästä akustisesta peräti 6 010 000 dollaria. Yli kuusi milliä kitarasta. Toki muitakin ikonisia kitaroita on myyty käsittämättömillä hinnoilla – ei kuitenkaan koskaan Cobainin soitinta kalliimmalla.

Smells Like Money

Maailman toiseksi kallein skeba on niin ikään ollut Nirvana-nokkamiehen käyttämä. Ihan mistä tahansa kepukasta ei tässäkään ole kyse, sillä kyseistä sinisävyistä Fenderin Mustangia Cobain käytti Smells Like Teen Spirit -musiikkivideolla. Kyseistä pätkää on Youtubessa katseltu noin puolitoista miljardia kertaa.

Kitara huutokaupattiin, ja siitä tuli osa NFL-seura Indianapolis Coltsin pääomistajan Jim Irsayn kokoelmaa. Liikemies pulitti kielisoittimestaan mainitsemisen arvoiset neljä ja puoli miljoonaa taalaa.

Eddie Van Halenin Kramer kirittää

Lähes neljällä miljoonalla taalalla on myyty myös kaksi muuta kitaraa. Pink Floydin David Gilmourin musta Fenderin Stratocaster kaupattiin niin ikään Irsaylle. Kyseisestä osasta kokoelmiaan jenkkifutisvaikuttaja maksoi puolestaan 3 975 000 dollaria. Harrastus se on näidenkin keräily – ei tosin järin edullinen sellainen.

Van Halenin Eddie Van Halenin käyttämä punainen Kramer mustavalkoisella raidoituksellan on ulkoasultaan perinteikäs kitara, jota on kopioitu menestyksekkäästi ja vähemmän onnistuneesti kerta toisensa jälkeen. Aito ja alkuperäinen Hot For Teacher -kappaleen musiikkivideossa käytetty keppi on kuitenkin kaupattu. Tämä on harvinaista, koska miehen perhe istuu tukevasti rokkilegendan käyttämien soitinten päällä.

Kyseinen kitara oli kuitenkin päätynyt Van Halenin eläköityneelle rumputeknikolle Gregg Emersonille 1990 vuoden tietämillä. Kun Emerson menehtyi, kulkeutui kitara miehen veljenpojalle. Soitin myytiin sittemmin kalifornialaiselle musiikkiliikkeelle, josta huutokaupan omistaja poimi sen. Kramer lähti maailmalle, kun siitä maksettiin 3 923 000 taalaa.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja