Urheilu

Historiallinen vääntö: Kaksi aikansa suurinta finaalissa Wimbledonissa

Tennishistoriassa on pelattu useita merkittäviä otteluita – jopa käänteentekeviä matseja – mutta veikkaanpa, että tämä olisi aika monen lapulla kärkivalintana, jos sellainen pitäisi tehdä. Wimbledonin finaalissa 2008 kohtasi kaksi täysin erilaista pelityyliä, oman aikansa suurpelaajaa ja maailman merkittävintä tennispersoonaa.

LUE MYÖS: Kun huippupelaajaa puukotettiin juomatauolla

LUE MYÖS: Muistatko? Lionel Messi teki viisi maalia yhdessä pelissä

Roger Federerin ura, ja esiintyminen myös kentän ulkopuolella osoittavat, että huipulle pääsemiseen ei välttämättä vaadita kusipäisyyttä missään muodossa. Sveitsiläisen ja Rafael Nadalin välinen finaalikamppailu edusti jotain, mitä ei aiemmin oltu nähty.

Federerin diesel vaati hehkutusta

Ottelun alussa Nadal oli todella vahvoilla. Aggressiivisesti hyökännyt espanjalainen lunasti murtoja ja vei heikohkosti syöttäneen Federerin nenän edestä kaksi ensimmäistä erää. Kamppailu oli kuitenkin kaukana pelatusta.

Väännön ensimmäinen käännekohta oli edessä kolmannessa erässä, jossa Federer löysi syöttöönsä totutumman rytmin. Sveitsiläisässä ei tosin vieläkään onnistunut kampeamaan Nadalia suorilta. Tarvittiin katkaisupeliä eli tie-breakia, jossa Federer punnersi niukasti 7–5-voitolla erän itselleen.

Kuin vähän vanhempi diesel-kone talvella konsanaan – myös Federerin moottori vaati Wimbledonin finaalissa kunnon hehkutusta ennen kuin lähti kunnolla. Ja kun se hörähti, sehän hörähti huolella.

Dramaattisimmat vaiheet vasta edessä

Neljännessä erässä ei murtoja nähty, joten katkaisupeli soitteli toistamiseen. Tällä kertaa Nadal oli vahvoilla tie-breakin alussa, mutta kuinka ollakaan, sveitsiläinen pelasti kaksi ottelupalloa käsittämättömällä venymisellä. En muista nähneeni vastaavaa latausta, vaikka ottelusta on kulunut jo yli 16 vuotta, ja jokunen tenniskamppailu on joessa siinä ajassa virrannut.

Federer tasoitti puntit uskomattomalla taistelulla. Finaali oli nyt tilanteessa 2–2 – yleisö sai rahoilleen vastinetta. Kun tuoreimpia finaaleja pohtii, ollaan tällaisesta viihteen ihmemaasta oltu hyvin kaukana. Eikä pelkästään kamppailujen kannalta, vaan myös otteluparien.

Toki esimerkiksi Daniil Medvedev sätkii menemään uskollisena tyylilleen, mikä omalla tavallaan on viihdyttävää. Mieluummin katsoisin kuitenkin pelaajia, jotka osaavat pelata tennistä. Voiko Carlos Alcarazista ja Jannik Sinneristä kehittyä seuraava superkaksikko? Vain aika näyttää, mutta henkilökohtainen aavistukseni on, että Nadalin ja Federerin kohtaamisten arvokkuutta ei enää ikinä saavuteta.

Nyt kerron kumpi voitti

Ratkaiseva erä oli maraton. Epävakaisen sään aiheuttamat keskeytykset siirsivät ratkaisua entisestään poikkeuksellisen tapahtumarikkaassa ja pitkäksi venyneessä loppuottelussa. Viimeisessä erässä ratkaisu oli saatava pelaamalla – katkaisupeliä ei ollut. Kahden pelin erolla oli voitettava.

Kun erä oli tilanteessa 7–7 venyi Nadal uskomattomaan murtoon. Federerin kolmannesta erästä alkaen loistavasti kulkenut syöttö taipui espanjalaisen painostuksessa. Legendaarisimman otteluparin voittajaksi nousi tällä kerralla vasenkätinen mallorcalaistykki.

Nadal mursi Federerin taian

Sveitsiläinen oli voittanut nurmikentällä pelattavan turnauksen Lontoossa peräti viidesti putkeen. Nadal on aina tunnettu massakenttien valtiaana, mutta nyt hän kaatoi nurmien kuninkaan.

Finaalia pidetään laajalti yhtenä kaikkien aikojen parhaista tennismatseista. Urheilullisuuden multihuipentuma kesti lopulta lähes viisi tuntia. Nadalin voittoa katsottiin osin aiheellisesti sukupolvenvaihdoksena. Kaksikolla toki on ikäeroa ainoastaan viisi vuotta.

Kyseinen Wimbledonin finaalivääntö lisäsi tenniksen suosiota maailmanlaajuisesti ja houkutteli lajille paljon uusia katsojia. Ja miksi ei olisi houkutellut – laitanpa alle pienen palan kamppailusta muistin virkistykseksi.

Roger Federer pelasi 41-vuotiaaksi ja ilmoitti lopettamispäätöksestään jotakuinkin tasan kaksi vuotta sitten. Miehen ura päättyi espanjalaisen rinnalla nelinpelissä Laver Cupissa 2022.

Nadal kertoi aivan hiljattain, lokakuussa 2024 pelaajauransa päättymisestä.

– Mikä ura, Rafa! Toivoin aina, että tätä päivää ei ikinä tulisi. Kiitos uskomattomista muistoista ja kaikista uskomattomista saavutuksistasi rakastamassamme lajissa. On ollut todellinen kunnia! onnitteli Federer pitkäaikaista kilpakumppaniaan sosiaalisessa mediassa.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja