Muu urheilu

Top 5: Iivo Niskasen upeimmat voitot

1.3.2023. Hiihdon MM-kisoissa Suomen suurin mitalitoivo on nelinkertainen vuoden urheilija Iivo Niskanen. Perinteisen hiihtotavan kuningas hakee sunnuntaina MM-kultaa 50 kilometrin yhteislähtökisassa. Tässä artikkelissa otetaan katsaus Niskasen uran viiteen hienoimpaan voittoon.

1. Pyeongchangin olympialaiset 50 kilometrin yhteislähtö, perinteinen

31-vuotiaan legendan uran upein voitto tuli Pyeongchangin talviolympialaisissa vuonna 2018. Kyseisessä kilpailussa Niskanen pääsi karkuun yhdessä venäläisen Aleksandr Bolshunovin kanssa. Kaksikko eteni pitkään rinta rinnan, mutta Niskasen uskomaton loppukiri toi suomalaiselle uran ensimmäisen henkilökohtaisen olympiakullan.

2. Pekingin olympialaiset 15 kilometrin väliaikalähtö, perinteinen

Niskanen lähti viime vuonna Pekingin talviolympialaisiin todella kovassa kunnossa ja hän oli selvä ennakkosuosikki perinteisen henkilökohtaiselle matkalle väliaikalähdöllä. Suomalainen käsitteli ennakkosuosikin paineet todella hienosti ja hän marssi uljaasti selvään olympiakultaan. Niskanen voitti raskaalla ladulla Boshunovia reilun 23 sekunnin verran.

3. Lahden MM-kisat 15 kilometrin väliaikalähtö, perinteinen

Lahdessa käytiin hiihdon MM-kisat vuonna 2017. Kotiyleisön eteen marssinut hiihtomaajoukkue sai harteilleen suuret menestyspaineet ja isoimman painolastin tästä kantoi koko kansan suosikki Niskanen. Henkilökohtaisella matkalla suomalainen hiihti uljaaseen voittoon ennen Norjan Martin Johnsrud Sundbytä. Kyseinen arvokisavoitto oli Niskasen uran ensimmäinen.

4. Sotshin olympialaiset parisprintti, perinteinen

Sotshin talviolympialaiset vuonna 2014 toivat suomalaisten penkkiurheilijoiden silmien eteen yhden kotimaan urheiluhistorian dramaattisimmista kilpailuista. Niskanen lähti kyseiseen parisprintin kilpailuun yhdessä Sami Jauhojärven kanssa. Erittäin dramaattisen lopun jälkeen kaksikko saavutti kisasta olympiakultaa. 

5. Lahden maailmancup 15 kilometrin väliaikalähtö, perinteinen

Iivo saapui vuosi sitten Lahden maailmancupin kisaviikonloppuun suuresti juhlittuna sankarina hienosti menneiden Pekingin olympialaisten jälkeen. Niskanen lähti kisaan suurena ennakkosuosikkina ja käsitteli paineet erinomaisesti. Neljä kilometriä ennen maalia suomalainen oli vielä kolmantena, mutta huima loppukiri toi hänelle voiton reilun 17 sekunnin erolla norjalaiseen Johannes Kläboon nähden.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja