Viihde

Top 5: Suomen 2000-luvun parhaat euroviisuedustajat

Suomi on pärjännyt Euroviisuissa läpi 2000-luvun hyvin vaihtelevasti. 2001 ja 2003 emme päässeet edes mukaan huonon pistekeskiarvon vuoksi, mutta 2006 juhlittiin Lordin voittoa kauppatorilla. Tässä 2000-luvun viisi parasta suoritusta Euroviisuissa!

5. Paradise Oskar – Da Da Dam (2011)

Vuonna 2011 Suomen edustajaksi valittiin Paradise Oskar kappaleella ”Da Da Dam”. Suomi oli semifinaalinsa kolmas 103 pisteellä, mutta finaalissa kappaleen pisteet lähes puolittuivat: 57 pisteellä irtosi sija 21. Suomi sai Norjalta täydet 12 pistettä ja Islannilta 10 pistettä.

4. Softengine – Something better (2014)

Vuonna 2014 Suomen edustajaksi valittiin Uuden Musiikin Kilpailun voittanut rockyhtye Softengine kappaleella ”Something Better”. Softengine pääsi finaaliin, jossa se sijoittui yhdenneksitoista 72 pisteellä. Se on Suomen kaikkien aikojen neljänneksi paras sijoitus suhteessa osallistujamäärään, joka oli 37 maata.

3. Blind Channel – Dark Side (2021)

Vuonna 2021 Suomen edustajaksi valittiin Uuden Musiikin Kilpailun voittanut rockyhtye Blind Channel kappaleellaan ”Dark Side”. Blind Channel pääsi jatkoon toisesta semifinaalista ja sijoittui siellä viidenneksi. Yhtye edusti Suomea lauantaina 22.5. järjestetyssä finaalissa ja ylsi sijalle kuusi 301 pisteellä.

Se oli Suomen paras sijoitus sitten vuoden 2006 voiton ja Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi paras sijoitus suhteessa osallistujamäärään (39 maata).

2. Lordi – Hard Rock Hallelujah (2006)

Suomen edustajaksi melko ylivoimaisesti valittu Lordi ja kappale ”Hard Rock Hallelujah” herättivät etukäteen kohua niin Suomessa kuin maailmallakin, ja hirviöyhtyeen esiintyminen tahdottiin jopa kieltää.

Kuitenkin menestys loppukilpailussa oli valtava, ja Lordi sai kansainvälisessä finaalissa sekä semifinaalissa 292 pistettä eli enemmän kuin kukaan muu aiemmin. Torilla tavattiin!

1. Käärijä – Cha cha cha (2023)

Vuonna 2023 Suomen edustajaksi valittiin Uuden Musiikin Kilpailun voittanut Käärijä kappaleellaan ”Cha cha cha”. Vantaan ylpeyttä pidettiin läpi kevään yhtenä viisujen suurimmista ennakkosuosikeista. Hän pääsi kirkkaasti jatkoon ensimmäisestä semifinaalista.

Käärijä-huuma huipentui 13.5. järjestettyyn finaaliin, jossa Suomi sai ylivoimaisesti suurimmat pisteet (376) yleisöäänten perusteella. Kokonaispistepotti 526 riitti kuitenkin vain kakkossijaan, sillä juryn äänet menivät Loreenille. ABBA:n 50-vuotisjuhlat oli näköjään saatava Ruotsiin keinolla millä hyvänsä.

Oli miten oli, viisujen todellinen voittaja oli Käärijä. Vastaavanlaista euroviisukiimaa ei Suomessa olla ennen nähty. It’s crazy, it’s party! 🟢

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja