Blogi

Onside with Jouni: NHL-viikon Top 10

16.9.2023. Viikko päätetään taas muutamalla kevyellä aiheella. Tässä perinteinen NHL-viikon Top 10 Broidin NHL-blogilla!

1. NHLPA tutkii asiaa

Mike Babcock -draama saattoi olla jo putoamassa NHL-uutisten kärjestä viikon edetessä, mutta sitten pelaajayhdistys NHLPA lähetti miehensä – Don Fehrin seuraajan Marty Walshin, ja hänen oikean kätensä Ron Hainseyn, entisen Babcockin pelaajan –  Columbukseen tutkimaan asiaa tarkemmin.

Raporttien mukaan jotkut nuoremmista pelaajista olivat pitäneet puhelinkuvagalleria juttua epämukavana. Walsh ja Hainsey matkustivat Ohioon ilmeisesti jututtamaan näitä nuoria pelaajia. En tiedä, mihin tässä tulisi uskoa, mutta aikamoinen soppa.

On mahdollista, että kaikki tämä johtaa paineisiin antaa potkut Mike Babcockille. Mitä ajattelee kaikesta tästä Columbus Blue Jacketsin omistaja?

NHL-blogi ei ole kummankaan puolella tässä jupakassa, mutta arvostan CBJ:n sikariportaan Jarmo Kekäläisen ja John Davidsonin korkealle. He ottivat riskin. En koskaan lähde haukkumaan ihmisiä, jotka ovat yrittäneet parhaansa ja ottaneet riskin. Ja antaneet jollekin toisen mahdollisuuden. Ei tämän blogin tehtävä.

Monet odottivat potku-uutista nyt perjantai-iltana, kun tätä postausta naputellaan. Sitä ei ilmeisesti ole tulossa tänään.

2. Uusia kapteeneja, Vancouver

Kanadan vasemman rannikon ylpeys valitsi kapteenin viikolla. Puolustaja Quinn Hughes on hyvä valinta tähän tärkeään tehtävään. Loistava pelaaja, ja nyt 23-vuotiaana tarpeeksi kypsä ihmisenä vaativiin velvollisuuksiin.

Canucks menetti kapteeninsa Bo Horvatin viime kaudella. Sitä ennen kapteenina toimi pitkät ajat Henrik Sedin. Joku saattaa muistaa aivan blogin alkuajoilta, miten Roberto Luongo nimettiin Vancouverin kapteeniksi syyskuussa, vuonna 2008. Hän toimi kapteenina kahden kauden ajan.

Viisi NHL-maalivahtia oli toiminut kapteeneina ennen Robertoa, mutta edellinen, kaudella 1947-48 Montreal Canadiensin maalivahtina pelannut Bill Durnan aiheutti sääntömuutoksen, minkä jälkeen kului viisikymmentä pitkää vuotta ennen seuraavaa maalivahtikapteenia.

Syy tähän oli se, että Durnan oli joukkueensa ainoa pelaaja, jolla kapteenina oli oikeus puhutella tuomareita, ja hän vietti liigan mielestä liikaa aikaa puhumiseen. Pelit venyivät liian pitkiksi. Sen takia NHL toi sääntöpykälän 14D, joka kielsi maalivahdin käyttämisen kapteenina.  

Vancouver Canucks keksi ovelan keinon kiertää tätä sääntöä: puolustaja Willie Mitchell hoiti kaikki kapteenin velvollisuudet jäällä, kuten seeprapaitojen jututtamiset.

Yksi asia, mikä muistui mieleen Bill Durnanista: hänen aikanaan levyhanskaa ei oltu vielä keksitty. Durnan pelasi periaatteessa räpylä molemmissa käsissään. Hän oli vielä Gordie Howen tapaan luonnonoikku; Durnan pystyi pelaamaan yhtä hyvin molemmilla käsillään.

Hän saattoi vaihtaa mailan oikeasta kädestä vasempaan, tai takaisin, kesken pelin vaivatta.

3. Uusia kapteeneja, Winnipeg

Uusi valmentaja Rick Bowness otti vuosi sitten heti ensimmäisenä päivänään kapteenin C:n pois Blake Wheelerin paidasta. Jets teki hyvän valinnan viikolla, kun se valitsi seuran oman varauksen ja joukkueessa hyväksi NHL-pelaajaksi kehittyneen Adam Lowryn uudeksi kapteeniksi.

Adam Lowry on arvostettu ja kunnioitettu pelaaja kaikkien silmissä. Kapteenin ei aina tarvitse olla joukkueen paras tähtipelaaja.

Lowry on myös toisen polven NHL-kapteeni. Isä Dave Lowry oli tahtopelaaja, joka pelasi yli tuhat NHL-ottelua ulosmitaten joka ikisen tipan pelitaitojaan. Dave oli kapteeni sekä Florida Panthersissa että myöhemmin Calgary Flamesissa. Puolustava hyökkääjä.

Dave Lowry oli poikavuosinaan Steve Yzermanin ketjukaveri Ottawan alueella. Yzerman teki paljon maaleja, Lowry ei. Myöhemmin hän pelasi Brett Hullin ketjukaverina St. Louisissa. Hull teki paljon maaleja, Lowry ei tehnyt.

Kun Panthers marssi yllättävästi Stanley Cupin finaaliin saakka keväällä 1996, Dave Lowry nousi esiin ja teki kymmenen maalia ja 17 pistettä 22 playoffottelussa.

Peliuran jälkeen Lowry vanhempi on toiminut valmentajana. Tällä hetkellä Seattle Krakenin penkin takana.

4. Vielä ilman kapteenia..

Peräti kahdeksan NHL-joukkuetta on vielä ilman kapteenia. Kapteenien lopettamiset ja lähettämiset muualle ovat joissakin tapauksissa johtaneet tähän tilanteeseen.

Ilman kapteenia tätä kirjoitettaessa ovat vielä Anaheim Ducks, Arizona Coyotes, Boston Bruins, Chicao Blackhawks, Seattle Kraken, St. Louis Blues, Philadelphia Flyers ja Calgary Flames.

Jäämme seuraamaan, miten Boston Bruins korvaa Patrice Bergeronin, Chicago Blackhawks Jonathan Toewsin ja St. Louis Blues Ryan O’Reillyn.

Sidney Crosby on kantanut kapteenin C:tä paidassaan pisimpään; toukokuusta 2007 lähtien.

5. Kojootit jakaa PTO-diilejä kuin karkkia

Training Camp on aikaa, jolloin termi PTO eli “Professional Try Out Contract” nousee esiin.

Pelaaja saapuu harjoitusleirille ja osallistuu tällaisen diilin avulla. Huomionarvoista on se, ettei sopimus kata leirin jälkeistä aikaa. Pelaaja yrittää tällä tavalla ansaita oikean sopimuksen.

Toinen huomionarvoinen asia on se, että pro scoutit seuraavat kaikkia leiripelejä. Joskus voi tapahtua niin, että PTO-pelaaja napataan toisen seuran leiriltä, ja tälle tarjotaan pelisopimus.

Edmonton Oilersin leirillä näyttää olevan kolme PTO-pelaajaa. Brandon Sutter ei ole pelannut kahteen vuoteen pitkän Covidin takia. Jos hän onnistuu ottamaan paikan joukkueesta, hänestä tulee ensimmäinen Oilersissa pelannut Sutter.

Arizona Coyotes on tehnyt PTO-sopimuksen peräti 11 pelaajan kanssa. NHL-blogi toivottaa onnea puolustaja Olli Juoleville.

6. Kolmas kerta toden sanoo?

NHL:n laajeneminen nousee puheenaiheeksi aina silloin tällöin.

NHL:n apulaiskomissaari Bill Daly sanoi ESPN:lle viime viikon NHL Media Tourilla Nevadassa, että hän uskoo Atlantan kaupungin olevan markkinan, jonne NHL:n kannattaisi laajentua jo kolmannen kerran, kahdesta aikaisemmasta epäonnistumisesta huolimatta.

Dalyn mukaan Atlanta on erilainen markkina nyt kuin viime kerroilla. Isot firmat ovat muuttaneet kaupunkiin ja väestön koostumus on parempi.

NHL ei aktiivisesti hae laajennusjoukkueita, omistajasijoittajia ja uusia paikkakuntia, mutta liigan toimistolla ovet pidetään auki ja ollaan avoimia idealle, jos joku tulee sellaisen kanssa sisään.

Seattle ja Las Vegas ovat viimeisinä laajennusjoukkueina menestyneet loistavasti. Uuden NHL-joukkueen saa nykyisin kahden miljardin dollarin sisäänpääsymaksulla. Maksu on nelinkertaistunut viimeisen seitsemän vuoden aikana.

7. Mike Mikesta

Vaikka NHL-blogilla kannatetaan toisen mahdollisuuden antamista rehelliselle yrittäjälle, onhan Mike Babcock ollut parillakin NHL-paikkakunnalla aikamoinen mulkqvist. Voimme toki luetella helposti ainakin kolmekymmentä kaikenlaisia mestaruuksia voittaneita jääkiekkovalmentajia, joita emme ikinä kutsuisi takapihallemme grillaamaan. Mutta silti.

Mike Modano kertoi Cam & Strixk podcastissä aikoinaan siitä, miten hän oli lopettamassa peliuraansa vihdoinkin kotikaupungissaan Detroitissa. Modano olisi halunnut 1 500 peliä tilastoonsa. Lopussa loukkaantumiset haittasivat.

Juuri ennen 1 500. peliä Babcock laittoi Miken press boxiin parin ottelun ajaksi. Kun tuo numero tuli eteen, Babcock ilmoitti hyllytyksestä aivan hetkiä ennen pelin alkua. Modano uskoo, että jos edes GM Ken Holland olisi tiennyt valmentajansa aikomuksesta nöyryyttää yhtä NHL-historian parhaista, hän olisi todennäköisesti estänyt sen.

Mike Modanolle jäi paha mieli Babcockin tempusta.

8. Carey Price

Supertähtimaalivahti Carey Pricen paluuta tolppien väliin ei kannata odottaa.

Price antoi tiistaina Montrealissa haastatteluja, joissa hän sanoi suoraan, etteivät polvet enää kestä pelaamista. 36-vuotias on jo muuttanut perheensä kanssa Brittiläisen Kolumbian Kelownaan pysyvästi. Joku on saattanut nähdä hänen Montrealin talonsa myynti-ilmoituksen.

Kaikki sopimuksen omistavat NHL-pelaajat, myös pitkäaikaisella sairaslistalla olevat, joutuvat tulemaan lääkärintarkastukseen harjoitusleirin alussa.

Carey Price ei pelannut ollenkaan viime kaudella, eikä tule pelaamaan enää. Hän tulee vielä saamaan sopimuksensa mukaisesti $10.5 miljoonaa Montreal Canadiensilta seuraavien kolmen vuoden ajan.

9. Palkka juoksee

Kuka muistaa vielä maalivahti Rick DiPietron?

Bostonin yliopistosta kesän 2000 NHL Draftissä ykkösenä varattu amerikkalainen maalivahti. Montreal Canadiens varasi maalivahti Michel Plassen silloisen, vähän erilaisin säännöin järjestetyn Amateur Draftin ykkösenä vuonna 1968.

Plasse on historiankirjoissa ensimmäinen maalin tehnyt ammattilaismaalivahti. Hän laukoi kiekon Oklahoma Cityn maaliin vanhan Central Hockey Leaguen ottelussa. helmikuussa vuonna 1971, pelatessaan Kansas City Bluesin maalivahtina.

Myöhemmin Michel Plasse voitti Stanley Cupin toimiessaan luukkumiehenä Montreal Canadiensissa, Ken Dryden oli ykkönen.

Rick DiPietron saattavat jotkut muistaa Team USA:n U20 ja miesten maajoukkueista vuosituhannen alun turnauksissa. Ja tietenkin hänen vuonna 2006 New York Islandersin kanssa tekemänsä jättisopimuksesta. Garth Snow toimi tuolloin Islandersin GM:nä.

Ohitimme juuri päivämäärän (12. syyskuuta, 2006), jolloin oli kulunut tasan 17 vuotta siitä, kun DiPietro allekirjoitti viidentoista vuoden, $67.5 miljoonan diilin Islandersiin. Se oli mahdollista sen aikaisen CBA:n puitteissa.

Vuonna 2013 Isles osti sopimuksen ulos, kun sitä oli vielä kahdeksan vuotta jäljellä. Tämä tarkoitti sitä, että hänelle tultaisiin maksamaan viimeiset 24 miljoonaa dollaria seuraavien 16 vuoden aikana. Rick DiPietron tilille on tullut $1.5 miljoonaa bruttona joka vuosi, alkaen kaudesta 2013-14.

Ulosostosopimusta on vielä viisi kautta jäljellä. Ensi viikolla 42 vuotta täyttävä DiPietro toimii nykyisin sähköisessä mediassa. Emme koskaan voi syyttää pelaajaa tarjotun sopimuksen allekirjoittamisesta. Nimi paperiin!

10. Siirtotakaraja 2024

Ja vielä, perjantai 8.3.2024 on virallisesti ilmoitettu alkavan NHL-kauden siirtotakarajapäiväksi.

Trade Deadilne Day on yksi kauden tärkeimmistä päivistä. Silloin tullaan pelaamaan neljä ottelua; kaikki lännessä: Denverissä, Arizonassa, Seattlessa ja Anaheimissa.

Vanhaan tapaan kaupankäynti päättyy kello 15.00 New Yorkin aikaa. Mutta tietoja juuri rajan alla rekisteröidyistä pelaajakaupoista tippuu aina vielä tuon kellonajan jälkeenkin.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
[email protected]
Facebook: Jouni Niemisen NHL


Muita aiheeseen liittyviä juttuja