Blogi

Onside With Jouni: Onnistunut Tähtien ottelu

4.2.2024. NHL järjesti tämänvuotisen All Star-viikonlopun jääkiekon Mekassa Torontossa. Kaikesta päätellen joskus parjattukin, lähinnä liigan sponsorien huvitus-namitus-tapahtuma ja nuoremmille faneille suunnattu pieni breikki pitkän kauden keskellä onnistui erinomaisesti tällä kertaa. Tässä muutama lyhyt kommentti. 

Tähtiä ja tähtiloistoa

NHL teki kerrankin kaiken oikein tähtitapahtumassaan. Ainakin tämän kirjoittaneen näkökulmasta. All Star-viikonloppu osoitti, että tämä tapahtuma pitäisi aina järjestää jossain kunnon jääkiekkokaupungissa. Ja Toronto on kaikista maailman jääkiekkokaupungeista suurin. 

Pelaajat itse saattavat olla eri mieltä. Toiset lähtisivät mieluiten vaikka johonkin lämpimään paikkaan, tai Vegasiin.

Tähtien viikonloppu näytti onnistuneen erinomaisesti. Tärkeä tapahtuma liigan sponsoreille, yhteistyökumppaneille ja pienemmille faneille. Tämä ei ole jääkiekkoa, jota tulisi analysoida vakavasti. Eikä mielestäni boikotoida ja katsoa muualle, koska jäällä mennään hymy huulessa ja pilke silmäkulmassa. Ei tappeluja eikä kovia otteita. 

Pelaajat laittoivat paljon peliin, ja markkinoivat lajiaan ja tuotettaan esimerkillisesti tapahtuman hengen puitteissa. Ei välttämättä helppoa. 

Tapahtumassa käytetyt julkkikset, kuten Michael Buble ja Will Arnett eivät ehkä ole maailmantähtiä, mutta he ovat oikeita jääkiekkofaneja. 

Tällaiset henkilöt tietävät, mistä on kyse. Buble on Vancouver Giantsin (WHL-seura) osaomistaja. He ovat aidosti innoissaan pääsystä mukaan, eivät vain hakemassa palkkashekkiä. Bublen mushroon-kommentit pressissä saivat sosiaalisen median innostumaan. Kaikki huumorimielessä. 

Maailman parhaat jääkiekkoilijat samassa paikassa yhtäaikaa, kaveeraamassa lajissa, jossa itse jäällä tärkeässä pelissä ei olla kavereita ollenkaan. 

Connor McDavidistä miljonääri

Torstaina järjestetty Draft, joukkueitten valintatilaisuus, otettiin uudelleen ohjelmaan, ja se oli oikeastaan ihan viihdyttävä tilaisuus. Draftistä luovuttiin tiettävästi aikoinaan siksi, koska pelaajat nauttivat hieman liikaa muutakin kuin kansalaisluottamusta tilaisuudessa. 

Perjantain taitokisaa oli hieman väsätty uusiksi, ja muutokset onnistuivat hyvin. Vain kaksitoista pelaajaa osallistui uusittuun kisaan.

Connor McDavid vei kotiinsa miljoonan dollarin palkkion taitokisan voittajana. Hänen tiedetään osallistuneen tapahtuman yksityiskohtien suunnitteluun. Maailman ykköspelaaja on muuttunut mitäänsanomattomasta mediakoulutetusta superjunnusta isoksi mieheksi jääkiekossa, joka ei pelkää sanoa mielipidettään, kun on syytä parannella peliä. 

Perinteiset nopein luistelija- ja kovin lämäri-kisat eivät koskaan petä. Etenkin, kun pelaajat valmistautuvat huolellisesti, ja laittavat kaikkensa peliin. 

Hieno idea NHL:ltä tuoda Maple Leafs-ikoni Doug Gilmour paikalle syöttämään kiekkoja. Olkapäävamman takia sivussa ollut seuraavan sukupolven supertähti Connor Bedard ilmestyi yllättäen syöttelemään, mikä oli toinen hyvä veto. 

Jos taitokisaa on pakko arvostella jostain, nuo kaksitoista pelaajaa tulivat vain kahdeksasta NHL-joukkueesta. Se jätti 24:n muun fanipohjan ilman edustajaa. 

Biebs

Kanadalainen supertähti Justin Bieber oli All Star-viikonlopun suurin ja globaalisesti helposti tunnetuin tähti. “Biebs” kasvoi kanadalaiseen tapaan pelaamalla jääkiekkoa poikavuosinaan, ja on oikeasti ihan ok harrastelijapelaaja. Hän puki Maple Leafs-kavereittensa kanssa samassa kopissa ja osallistui verryttelyihin maailman parhaitten pelaajien kanssa. 

Bieber on jo 29-vuotias, ja ollut musiikkimaailman megatähti jo viidentoista vuoden ajan. Kuten yllämainitut Buble ja Arnett, myös hän on ihan oikea jääkiekkofani, ja satunnainen pelaaja. Jokainen NHL-tähti halusi kuvaan Bieberin kanssa. Ja toisinpäin.

Justin Bieber on läheinen Toronto Maple Leafsin tähtipelaajien kanssa. Ja tuo takki…

Mestaruus Torontoon!

Itse lauantaina pelattu All Star-turnaus oli oikeastaan ihan hyvä. Pelaajat laittoivat enemmän peliin ja ihan oikeasti kilpailivat – tapahtuman hengen puitteissa – voitosta. Pelaajat välittivät kerrankin voitosta. Miljoona taalaa jaettavaksi voittajien kesken ei haitannut. 

Finaalissa Team Matthews voitti Team McDavidin, ja Auston Matthews valittiin turnauksen MVP:ksi. Yllättävän kovatasoisessa höntsäilypelissä. Maple Leafs-pitoista joukkuetta valmentanut Boston Bruinsin luotsi Jim Montgomery oli innoissaan voitosta, apulaisvalmentajansa Justin Bieberin kanssa. “Monty” oli tuonut poikansa mukaan valmentamaan. Jääkiekko on perhelaji. Hyvä nähdä. 

On tärkeää muistaa, että tässä pelissä on kyse leikistä. Valmentajille on kunnia-asia saada kutsu mukaan, mutta tässä pelissä ei valmenneta tosissaan. Rick Tocchet sanoo yllä tärkeimmät matkalla hallille. On kyse hauskanpidosta. Kenenkään ei haluta loukkaantuvan. Etenkään maalivahtien. Tämä peli on hankala maalivahteille.

Kolmella kolmea-vastaan höntsää. Ei mitään rakenteita eikä pelikirjoja. Boston Bruinsin David Pastrnakin hauska kommentti ja pieni piikki Leafsin suuntaan jälkeenpäin muistutti siitä, että tosipelit jatkuvat taas pian. 

Sid on yhä ykkönen

Sidney Crosby ei ehkä ole enää maailman paras pelaaja, NHL:n suurinta soihtua kannatteleva, ja liigaa selässään kantava pelaaja, mutta hän on vieläkin, nyt 36-vuotiaana tärkeä, ellei kaikkein tärkein suurlähettiläs jääkiekolle. Crosby näytti olevan kaikkialla, juttelevan kaikkien kanssa, aina valmiina antamaan faneille nimikirjoituksia ja poseeraamaan heidän kanssaan kuvissa. 

Sid ei osallistunut tällä kertaa taitokisaan, mutta hän pelasi Team MacKinnonin mukana lauantaina. Joukkue putosi jatkosta heti ensimmäisessä pelissä Team McDavidille rankkarikisan jälkeen. Crosbyllä oli oikeastaan paikka ratkaista peli joukkueensa ollessa johdossa, mutta hän antoi kiekon maalivahti Jeremy Swaymanille, jotta tämä sai yrittää tehdä harvinaisen maalivahtimaalin tyhjiin. 

Sidney Crosbyn jatkuva menestys jäällä ei tule vanhojen perusteella. Useimpien viettäessä lomaa jossain Meksikon rannoilla, Sid vuokrasi yksinään ulkojääkaukalon Montanassa, jossa joku filmasi hänet treenaamassa täydessä varustuksessa. 

Suomi – Ruotsi

Maailman onnellisimpien ihmisten maata NHL:n tähtitapahtumassa edusti tällä kertaa vain yksi pelaaja. Carolina Hurricanesin Sebastian Aho

Voidaan sanoa, että hän edusti ainakin tyylikkäästi. 

Ruotsalaisia oli mukana paljon enemmän. Tämä ei ole hyvä suuntaus!

Vakavampia asioita

NHL:n komissaari Gary Bettman piti vuosittaisen pressinsä perjantaina, ja siinä kyseltiin vakavammistakin aiheista. Bettmania vähän grillattiin kanadalaisen toimittajan toimesta viiden Kanadaa vuoden 2018 MM-kisoissa edustaneen U20 pelaajan tapauksesta. Bettman olisi voinut vastata asiallisemminkin, tässä on kyse todella vakavasta rikoksesta. Jos syytetyt todetaan syyllisiksi. 

NHL ilmoitti ensi kaudella pelattavan neljän maan turnauksen, eikä All Star-viikonloppua siksi ensi vuonna pelata. Pidän ideasta vallitsevan maailmantilanteen takia. Tshekin, Saksan, Slovakian ja pienempien maitten hyvien pelaajien kannalta ei hyvä juttu, mutta turnaus halutaan pelata kokonaan NHL-pelaajilla.

NHL ilmoitti myös samalla osallistuvansa olympiakisoihin. Ei vain yhtenä vuonna, vaan se sitoutuu lähettämään pelaajansa sekä vuoden 2026 että 2030 talvikisoihin.

NHL:n loppusuora aukeaa heti maanantaina

NHL ja tosipelit jatkuvat heti maanantaina. Colorado Avalanche, New York Rangers, New York Islanders, ja Toronto Maple Leafs (ilman Justin Bieberiä). 

Pari onnistunutta pelaajakauppaakin on jo tehty palkkakatto-aikakauden viisaimpien mukaisesti hyvissä ajoin. Palataan niihin pian. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja