Muu urheilu

Kuka oli Suomen urheilun ensimmäinen maailmanmestari?

Otsikon kysymys sopii melkein mihin tahansa baarivisaan. Ja jos joku tietää vastauksen, niin siitä hyvästä hän ansaitsee useamman kuin yhden ilmaisen tuopin.

Oikea vastaus on Fredrik Wathén. Tämä suomenruotsalainen 22-vuotias mies juhli pikaluistelun maailmanmestaruutta Tukholmassa käydyissä kisoissa vuonna 1901. Kilpailussa oli mukana 12 miestä, ja osanottajia oli Ruotsista, Norjasta sekä Alankomaista.

Wathénin suorituksen arvoa nostaa se, ettei hän suinkaan ollut näiden kisojen ennakkosuosikki. Mies onnistui kuitenkin voittamaan useamman matkan, ja niin yleismestaruus tuli Suomeen.

Tätäkään et varmasti tiennyt

Wathén kuoli jo 35-vuotiaana, mutta ennen kuolemaansa hän ehti perustaa vielä Helsingin Jalkapalloklubin. HJK on sittemmin noussut Suomen menestyksekkäimmäksi ja tunnetuimmaksi jalkapalloseuraksi.

Wathén esitti ideansa jalkapalloseurasta julkisuuteen vuoden 1907 alussa. Nykyisten suomalaisten futiskannattajien harmiksi Wathén aikalaisten tavoin puhui Helsingin Potkupalloklubista eli suomenruotsalaisittain kaduilla kuiskuteltiin Helsingfors Sparkbollsklubbista.

Nimeksi valittiin kuitenkin potkupallon sijasta Helsingin Jalkapalloklubi eli Helsingfors Fotbollsklubb. Kaksikielisestä seurasta tuli yksikielinen sitten vuonna 1908. Jalkapallo oli tuohon aikaan vain yksi osa lajivalikoimaa, sillä myös jääpalloa ja jääkiekkoa pelattiin. Ehkä hauskimpana yksityiskohtana HJK:lla oli myös oma keilailujaostonsa.

Vaikka Fredrik Wathén siirtyi taivaan pelikentille nuorena miehenä, ehti hän jättää ison jäljen suomalaiseen urheiluun.

-Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja