Muu urheilu

Tiedät olevinaan paljonkin urheilusta, mutta Vilho Tuulos ei ole tuttu?

On vain kolme suomalaista yleisurheilijaa, jotka ovat voittaneet mitalin kolmissa eri olympialaisissa. Paavo Nurmi ja Seppo Räty ovat kaikille tuttuja, mutta entäpä Vilho Tuulos?

Usein sanotaan, että Nurmi juoksi Suomea maailmankartalle. Rädyn mitaliheitot ja terävä kieli ovat tehneet vaikutuksen kaikkiin penkkiurheilijoihin. Tuulos on sen sijaan tästä kolmikosta se, josta ainakaan nuoremmat sukupolvet eivät tiedä juuri mitään.

Lienevätkö monet edes kuulleet miehestä ennen tätä artikkelia?

Tuuloksen lempinimi oli ”Hämeen heinäsirkka”. Lempinimestä voinee ehkä jo arvata miehen lajit, jotka olivat kolmiloikka ja pituushyppy. Tarinan kannalta oleellisempi lajeista on kolmiloikka, sillä tästä lajista Tuulos nappasi kaikki kolme olympiamitaliaan.

Kultaa ja pronssia

Tuulos syntyi Tampereella vuonna 1895. Kolmiloikan olympiakultaa Tuulos voitti vuonna 1920 Antwerpenin kisoissa. Tulos 14,50 oli itse asiassa vaatimaton siihen nähden, miten paljon pidemmälle Tuulos lensi vielä myöhemmin.

Parhaimmillaan Tuulos nimittäin venytti askelmerkkinsä aina lukemiin 15,48. Nämä Euroopan ennätyslukemat mitattiin Ruotsin Boråsissa heinäkuussa 1923. Tulos ei ollut kaukana edes maailmanennätyksestä ja säilyikin pitkään Euroopan ennätyksenä.

Tuuloksen ura jatkui menestyksekkäästi, sillä Pariisin olympialaisista 1924 Tuulos saalisti pronssia. Amsterdamissa neljä vuotta myöhemmin mies oli jälleen palkintopallilla juhlien taas pronssimitalia.

Kun seuravan kerran joku kysyy kaikkien aikojen suomalaisurheilijaa, heitä pöytään nimi Vilho Tuulos. Näin pääset mittaamaan, tietääkö seurueesi oikeasti urheilusta jotakin.

-Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja