Blogi

Onside With Jouni: NHL-viikon Top-10

5.4.2024. Garbage time? Mikä roska-aika? Onko kukaan edes huomannut? NHL-runkosarjan viimeiset viikot ovat täynnä jännitystä ja mielenkiintoisia tapahtumia ja sivujuonia. Ainakin tänä vuonna. Tässä muutama, täysin umpimähkään valittu tärkeä, tai ei ollenkaan tärkeä aihe.

1. 20-vuotias

Vain 20-vuotias johtaa yhden parhaimpiin kuuluvan NHL-joukkueen maalipörssiä. Wyatt Johnston, 20v, on tehnyt jo 30 maalia toisella NHL-kaudellaan. Viime kaudella hän teki 24. On harvinaista nähdä ensimmäisen kierroksen loppukolmanneksella varatun pelaajan ottavan pelipaikan NHL-joukkueesta jo teini-ikäisenä, vielä harvinaisempaa on tehdä 24 maalia heti tulokaskaudella. 

Dallas Stars saattaa olla NHL:n syvin joukkue. Sillä voi hyvinkin olla runkosarjan päättyessä kahdeksan 20-maalin miestä, mikä on mahtava saavutus. Ennätys on edelleen, ja ikuisesti, Don Cherryn valmentamalla kauden 1977-78 Boston Bruinsilla: yksitoista 20-maalin miestä. 

Allekirjoittanut voi luetella kaikkien yhdentoista pelaajan nimet kuin apteekin hyllyltä. Kysykää vaikka, kun joskus tavataan. Pohojosen ihmiset muistanevat nuorimman heistä, Piippu-Bob Millerin (RIP). 

Jos Jake Oettinger jatkaa hyviä esityksiään, kuten viime aikoina, ei olisi ihme, jos loordi Stanley matkaa vielä Texasiin. 

Wyatt Johnston on pelaaja, jonka valitsematta jättäminen kesän 2021 NHL Draftissä on varmasti aiheuttanut keskustelua ainakin arviolta viidentoista NHL-seuran toimistossa. Wyatt päätyi ensimmäisen kierroksen 23. vuorolla Dallasiin. Hieno cowboy-etunimi sopii mainiosti Texasin taivaan alle. 

Olisi toki sopinut vaikka Albertan preeriallekin, mikä voidaan nähdä lumisena versiona Texasista, mutta Calgary Flames valitsi Matt Coronaton ja Edmonton Oilers Xavier Bourgaultin. Tiedämme, ettei varaustilaisuuden tuloksia pidä katsoa liian tarkkaan ennenkuin viisi vuotta on kulunut, mutta silti. 

Ei voi olla kyse siitä, etteikö Wyatt Johnston olisi pelannut scouttien edessä. Hän pelasi jo pikkunassikkana Edmontonin The Brick-kesäturnauksessa kahtena vuotena peräkkäin. Toronto Marlborosin junnutehtaan kasvatti, A-junnuvuodet Windsor Spitfiresissa, aivan Detroitin kupeessa, paremmalla puolella rajaa. 

Lista nimistä, jotka ovat tehneet 30 maalia kaudessa 20-vuotiaana tai jopa nuorempina sitten kauden 2005-06 sisältää sellaisia nimiä kuten Patrik Laine, Auston Matthews, Connor McDavid, David Pastrnak, Sean Monahan, Evander Kane, Jeff Skinner, Steven Stamkos, Jonathan Toews, Anze Kopitar, Sidney Crosby ja Patrice Bergeron

Wyatt Johnston on siis todella kovassa seurassa. Laitetaan listalle muinaisemmilta ajoilta vielä Dallas-legenda Mike Modano

Johnston ei ole pelkästään maalitykki. Hänen pelissään on nähty piirteitä Dallas-legenda Jere Lehtisen kahdensuunnan pelistä. Hänessä voidaan nähdä hiukan Zach Hymania

Dallas Stars näyttää varaavan pelaajia peliäly edellä. Wyatt Johnstonista sanottiin varausvuonna, että hänen  parhaita ominaisuuksiaan olivat pelin ymmärtäminen kaikilla kolmella pelialueella, kyky pelata aggressiivisesti tai konservatiivisemmin tilanteen mukaan, tilanteiden järkkääminen, syöttöpeli ja puolustuspeli. Erittäin vankka vastakarvassa ja laitakahinoissa. Johnston osaa käyttää tilanteet hyväksi, odotettuaan ensin rauhassa sellaisten tuloa. 

Heikkouksina nähtiin voiman puute ja luistelu. Kuten Jason Robertsonin tapauksessakin on nähty, ominaisuuksia, jotka voidaan korjata nykyisin harjoittelemalla. 

Dallas Stars antoi 19-vuotiaalle tulokkaalle heti alussa paikan Top-6ssa ja asutti hänet Joe Pavelskin perheen luokse. Parasta mahdollista seuraa ammattiaan opettelevalle nuorelle pelaajalle.. 

2. Älykkö

Florida Panthersin päävalmentaja Paul Maurice voitti juuri 865. NHL-ottelunsa. Se nostaa hänet Lindy Ruffin ohi kaikkien aikojen tilastossa. Ykkösenä on Scotty Bowman 1,244 voittoa, kakkosena Joel Quenneville (969) ja kolmosena johtotehtäviin mennyt Barry Trotz (914). 

Maurice on samalla hävinnyt historian eniten NHL-otteluja, 736. Hän on valmentanut 1,843 kertaa, aloitti päävalmentajana jo syksyllä 1995 Hartford Whalersissä. 

Pelaajana junnu-ura Windsor Spitfiresissa, jossa joukkuekavereina muun muassa Adam Graves ja Peter DeBoer. NHL-varaus kesän 1985 Draftin 12. kierroksella, numerolla 252, Philadelphia Flyersin toimesta. Numerolla 249 varattu Anssi Melametsä on suurimmalla numerolla NHL-pelejä pelaamaan päässyt pelaaja tuosta varaustilaisuudesta. 

Puolustajana pelanneen Mauricen pelaajaura päättyi silmävammaan. Hän oli vain 28-vuotias aloittaessaan Whalerin penkin takana, NHL-historian toiseksi nuorin päävalmentaja. Washington Capitalsin Gary Green oli vain 26-vuotias kauden 1979-80 Washington Capitalsissa. 

Paul Maurice, joka sanoo nauttivansa valmentamisesta enemmän juuri nyt kuin koskaan aikaisemmin elämässään. “Pidän siitä millaista jääkiekko on nyt, ja todella rakastan näitä pelaajia ja tätä organisaatiota. Minulla on ollut onnea, olen saanut tehdä töitä erinomaisissa seuroissa ja erinomaisten ihmisten kanssa. Sen ansiosta pääsin tähän, missä tänään ollaan.”

Hartfordissa, Carolinassa, Torontossa ja Winnipegissä valmentanut Maurice jätti Jetsin kesken kauden 2021-22. Hän ei tuntenut omaavansa enää mitään annettavaa joukkueelle. Noin kuukautta myöhemmin hän sattui katsomaan Florida Panthersin peliä kotisohvaltaan, ja piti näkemästään. 

Seuraavana kesänä hänestä tuli Panthersin uusi päävalmentaja. 

Olen aina pitänyt Paul Mauricea todella mielenkiintoisena ja älykkäänä NHL-valmentajana. Hänen haastatteluistaan tulee läpi selvästi ajateltuja asioita ja hyviä teorioita. 

3. Battle of New York playoffeissa? 

On vielä mahdollista, että playoffien ensimmäisellä kierroksella nähdään ottelupari New York Rangers vastaan New York Islanders. 

Battle of New York ei ole enää samanlainen, yhtä kiihkeä, kuin joskus aikaisemmin. Battle of the Hudson on mennyt ohi, kuten viikolla saimme taas nähdä. 

Mutta silti mahdollinen. Jäämme odottamaan. 

POTVIN SUCKS!

4. Ruuhkaa Metrossa!

Perjantaiaamun tilanne Metropolitan-divisioonassa on huikea. Roska-aika?

3. Philadelphia Flyers   83 pistettä

4. New York Islanders   83

5. Washington Capitals 82

6. Pittsburgh Penguins  81

Flyersilla, Islandersilla ja Penguinsilla kuusi peliä jäljellä; Capitalsilla seitsemän. Washington hävisi juuri Pittsburghille, Islanders voitti pelinsä Columbusta vastaan. Jos Philadelphia ja New York Islandes ovat tasapisteissä lopussa, Flyers on parempi, koska ensimmäinen tiebreaker on voitot varsinaisella peliajalla. 

Pystyykö 36-vuotias Sidney Crosby vetämään joukkueensa vielä playoffeihin? 

5. Uusi NHL-ennätys

Brett Hull ei kuuluisasti tehnyt yhtään 844 NHL-maalistaan (runkosarjan 741 ja Stanley Cupin playoffien 103 yhteenlaskettuna) tyhjään maaliin. Emme näinä poliittisen korrektiuden aikoina halua edes mainita, mitä Al Iafrate sanoi joskus kiekon laittamisesta tyhjiin. Al dumppasi pelivälineen mieluummin nurkkaan. 

Wayne Gretzky teki 56 maalia tyhjiin. 

MVP-luokan kautta (miten Hart Trophy pitäisi oikein määrittää? Mitä tarkoittaa “tärkein pelaaja joukkueelleen?”) pelaava Nikita Kucherov teki juuri kauden 13. pisteensä tyhjiin, ja kuudennen viimeisten kolmen viikon aikana. Siis tarkoitetaan maaleja ja syöttöjä tyhjiin tehtyihin maaleihin. Erikoinen tilasto. Kuch on tehnyt seitsemän maalia tyhjiin tällä kaudella. Tampa on tehnyt 22, eniten NHL:ssä.

Kolmetoista pistettä tyhjiin on uusi yhden kauden NHL-ennätys. Edellinen ennätys oli kaudelta 2018-19, Winnipeg Jetsin Blake Wheelerin nimissä. 

6. Donnybrook at the Garden

Viikon suurin uutinen NHL:ssä oli Madison Square Gardenissa tapahtunut joukkotappelu. Tästä tulossa erikseen postaus englanninkielisellä blogilla DollarBetillä. 

Odotimme yhtä tappelua, mutta saimmekin viisi. Ja sitten vielä yhden. Olen pitänyt Matt Rempestä siitä lähtien, kun hän pelasi kauden vanhassa kotihallissani AJHL:ssä 16-vuotiaana, pudottuaan viimeisenä pelaajana Seattle Thunderbirdsin leiriltä. 

Kuten todettua, odotan Rempestä varteenotettavaa voimapelaajaa vielä NHL:ssä, mutta siihen menee vielä aikaa. Hän on paljon muutakin kuin yksiulotteinen nyrkkisankari. Ihmisenä raikas oma itsensä kaikissa tilanteissa, mikä on virkistävää nykypäivän mediakoulutettujen pelaajien aikana. 

7. Cowtown Blues

Vain yhdessä Albertan kaupungissa nähdään Stanley Cupin playoffeja tällä kaudella (ei vielä ihan varmistettu, mutta pian). Calgary Flames sen sijaan on juuri pudonnut matemaattisesti ja virallisesti Suuresta tanssista. 

Tappio torstaina Winnipegissä varmisti asian. Toinen vuosi peräkkäin ilman pudotuspelejä Cowtownissa. 

Calgary Flamesin johto treidasi hyviä pelaajia pois siirtotakarajalla, mutta päätti pitää raporttien mukaan ainakin Jacob Markströmin, jotta joukkue pystyisi silti pelaamaan kilpailukykyisesti, ja ehkä ottaa playoffpaikan.

Flames hävisi kymmenen ottelua 13:sta deadlinen jälkeen.

8. Herätys Öljylle oikeaan aikaan?

Edmonton Oilers on ollut NHL:n paras joukkue sitten marraskuun 12. päivänä tapahtuneen valmentajanvaihdoksen. Pari hienoa voittoputkea. Vahvoja esityksiä koko rintamalta. Sitten tuli keskiviikkona kylmä 5-0 nöyryytys Dallasissa. 

Suuresti arvostamani (valmensi pientä poikaani jääkiekkoakatemiassa aikoinaan) entinen NHL-pelaaja, ja nykyinen kommentaattori Jason Strudwick antoi mielenkiintoisen kommentin Öljyn tappioon podcastissään. 

“Olen innoissani tästä tuloksesta”, sanoi “Struds”. “Aivan innoissani, ja tässä on syy: Nyt joukkue on ymmärtänyt, miten jokaisella pelitilanteella on merkitystä. Me näimme sen kaiken. Voisin käydä läpi kaikki viisi maalia, ykkösestä viidenteen, miten Oilers teki virheen jokaisessa tilanteessa. Monet näistä olivat itseaiheutettuja, ja toimivat loistavana muistutuksena.”

“Olen innoissani! Jos olisin Oilers-fani hyppisin huomisaamuna työpaikalle, lounas ja hieno Starbucks-kahvini kädessäni.”

“Tämä on hienoakin hienompi herätys, loistava herätysvaroitus tälle joukkueelle. He pelasivat hyvän ensimmäisen erän. Vain yksi virhe, joka päätyi oman maalin perukoille. Ja sitten viisi minuuttia toisessa erässä, jossa Stars pääsi karkuun.”

Ehkä on hyvä saada kunnon ravistelu juuri tähän aikaan kaudesta, vaikka kuinka paljon menestystä olisi tullut viime kuukausina. Tärkeät pelit ovat vasta edessä. 

9. Bill Masterton Trophy

Brett Hull kutsui sitä “Old Man Award”:iksi ja ihmetteli, miksi juuri hänet valittiin ehdokkaaksi, koska hän sattui toipumaan polvivammasta. Toiset ovat selättäneet syövän. Brett Hull mainittu jo toisen kerran päivän blogissa. Hmmm. 

NHL-joukkueet alkoivat ilmoittaa Bill Mastertonin muistopalkinto-ehdokkaitaan juuri. Ammattimaisten jääkiekkozuurnalistien yhdistyksen jäsenet kultakin paikkakunnalta valitsevat ehdokkaan. Lopussa kolmen finalistin nimet äänestetään heidän joukostaan ja yksi valitaan voittajaksi. 

Mahdoton tehtävä, sillä miten ihmeessä voit laittaa jonkun toisen edelle, kun valitsemisperusteina ovat “sinnikkyys, urheiluhenki ja omistautuminen jääkiekolle” eli sisu. 

Kolme suomalaispelaajaa on saanut kunnian tulla ehdokkaiksi omilta NHL-paikkakunniltaan tällä kertaa, Urho Vaakanainen, Ukko-Pekka Luukkonen ja Joel Armia. Hienoa, että on olemassa palkinto ja tunnustus muustakin kuin maaleista, syötöistä ja torjunnoista. 

10. Tyylikästä

Ja vielä. Pakko laskea tämä viikon top-kymppiin. On aina kunnioitettava hyviä seeprapaitoja jääkiekossa. Tehtävä on kiittämätön, NHL-tasolle päästäkseen on kestettävä kaikenlaista, ja se on vasta alkua. Winnipegistä kotoisin oleva linjamies Ryan Galloway – NHL-seepra #82 –  sai lentää viimeisen pelinsä linjalla kotikaupungissaan maanantaina. 

Galloway luisteli seeprapaidassaan 1,406 NHL-ottelussa, 22 vuoden aikana. Todella tyylikästä nähdä sekä Winnipeg Jetsin kapteenin Adam Lowryn että LA Kingsin kapteenin Anze Kopitarin onnittelevan ja antavan lahjoja viimeisen pelinsä viheltäneelle 54-vuotiaalle Gallowaylle. 

Ja kaikkien pelaajien tulevan onnittelemaan. Tämän seeprapaidan ja pelaajien välillä vallitsi selvästi hyvä keskinäinen kunnioitus ja kommunikaatio.

Ryan Gallowayn ura alkoi jo 12-vuotiaana Winnipegissä. Aluksi hän sai palkkansa kaakaona ja hodareina, ulkokentillä vihellettyjen, 5-6-ja 7-vuotiaitten kiekkoilijoitten pelien jälkeen. Hän kertoi Winnipegin CTV Newsille todistaneensa vuonna 2002 alkaneen NHL-uransa aikana paljon muutoksia. 

“Fokus kuntoharjoitteluun, urheilullisuuteen, ja luisteluun on ollut valtava, mitä tulee odotuksiin ja mitä tämän työn tekemiseen vaaditaan”, hän sanoi. Myös teknologia on tullut valtavasti eteenpäin. Vuosituhannen alussa tuomareitten koppiin tuotiin pelin jälkeen VHS-kasetteja, joilta pelin saattoi katsoa jälkeenpäin. 

Hieno päätös hienon uran lopussa miehelle, joka aikoo viettää laatuaikaa mökillään vaimonsa kanssa. Manitobassa on paljon kirkasvetisiä ja kalaisia järviä. Hän sanoi nauttivansa kuntoilusta, mutta myös siitä, että enää ei tarvitse tehdä sitä ammattimaisesti. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:    @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja