Blogi

Onside with Jouni: Poimintoja ensimmäiseltä kierrokselta

1.5.2024. Kolme joukkuetta on jo lähetetty kesälomalle. Viisi sarjaa odottaa vielä ratkaisuaan. Stanley Cupin ensimmäinen kierros on usein parasta aikaa koko NHL-kaudella. Tässä muutama ihan sekalainen ja lyhyt poiminto. 

Maple Leafs taisteli voiton Bostonissa

Paljon draamaa Toronto Maple Leafsin ympärillä näissä playoffeissa, kuten tavallista. Mihin katosi Auston Matthews? Missä William Nylander oikein oli? Miksi pelaajat äksyilivät toisilleen penkillä? Miksi isoa palkkaa nauttiva Mitchell Marner ei pelaa paremmin? John Tavares on hidas. Kauheat paineet Kanadan suurimmassa kaupungissa. Tappioita.

Ja sitten Leafs otti voiton Bostonissa tärkeimmällä hetkellä, sisukkaalla pelillä. Paras joukkue jäällä tiistaina TD Gardenissa. Ilman Matthewsia. Marner pelasi hyvin. Max Domi pelasi todella hyvin. Tyler Bertuzzista on tulossa yksi huomattavia pelaajia joukkueessa, kun ottelut tulevat tärkeämmiksi. Joseph Woll pelasi hienosti maalilla. 

Kapteeni John Tavares oli tarpeeksi nopea järkkääkseen voittomaalin tiistaina Bostonissa. Hän toi kiekon ylös yhdellä kädellä, ja pääsi ohi puolustaja Matt Grzelcykin. Matthew Knies sai iskettyä reboundin sisään. 

Olisiko niin, että nyt paineet ovatkin Bostonin puolella? Pieni särö kovaan itseluottamukseen lyötiin tässä? En usko viime vuoden tapahtumilla olevan väliä nyt, mutta näin alkoi Bruinsin tappioon johtanut romahdus vuosi sitten Florida Panthersiä vastaan. 

Kumman valmentajan hienosäädöt tulevat ratkaisemaan seuraavan pelin? Sanotaan tässä, että Bostonin. Sheldon Keefen on valmistettava joukkueensa vain pelaamaan samalla tavalla kuin se pelasi tiistaina. 

Game 6 torstaina Torontossa. 

Mitä tapahtui Jetsille?

Winnipeg Jets on mennyt oikeaan suuntaan viimeisen vuoden aikana. Emme ole pukukopissa, mutta voimme todeta, että pukukopin kulttuuri on muutettu kokeneen valmentajan Rick Bownessin toimesta, lähes kokonaan. 

Runkosarja sujui erinomaisesti. Neljänneksi paras joukkue koko NHL:ssä. 110 pistettä, 52 voittoa. Vezinan pian voittava maalivahti Connor Hellebuyckissa. Hyvältä tuntuvat siirtorajahankinnat Tyler Toffolissa ja Sean Monahanissa. Todella hyvät. Hyökkäyspeli oli tasapainossa.

Odotukset olivat todella korkealla playoffien alkaessa. Jets löylytti viimeisessä runkosarjakohtaamisessa Colorado Avalanchen peräti maalein 7-0. Se, mitä myöhemmin tapahtui saa miettimään, pelasiko Avs tuon pelin tahallaan puolivaloilla, koska taktiikka Winnipegin kukistamiseksi oli jo laadittu. En usko, mutta se sai miettimään. 

Nyt Jetsin kausi on ohi. Toinen vuosi peräkkäin, kun joukkue voitti pudotuspelien ensimmäisen ottelun, mutta sitten romahti, ja hävisi seuraavat neljä. 24 maalia omiin viidessä ottelussa. Koko pelin rakenne romahti. NHL:n parhaasta puolustavasta joukkueesta ei näkynyt jälkeäkään NHL:n parhaan hyökkäävän joukkueen jaloissa. 

Hellebuyckin peli romahti Coloradoa vastaan. Käsittämättömällä tavalla oikeastaan. GAA eli ottelua kohti päästettyjen maalien keskiarvo runkosarjassa 2.39, playoffeissa 5.23. Ensimmäinen maalivahti NHL:n historiassa, jonka GAA on tuplaantunut pudotuspeleissä. 

Yksi asia, minkä Coloradon valmennusryhmä aivan ilmeisesti oli etukäteen kekannut, oli se, että Hellebuyckille kannattaa laukoa ruuhkan takaa. Avalanche teki kymmenen maalia ruuhkista, kunnon maski maalin edessä. 

Vain allekirjoittaneen oma mielipide, mutta en pidä Mark Scheifelea oikeana johtajatyyppinä Jetsille. Vielä riittää siivoamista kopissa. 

Ja vaikka “Bones” on kuinka yksi kaikkien aikojen suosikkivalmentajia, ja ihmisiä jääkiekossa, kun joukkue romahtaa, valmentaja on aina ainakin osaksi syyllinen. Sportsnetin tilastojen mukaan Winnipeg Jets on NHL-historian ainoa joukkue, joka on päästänyt viisi tai enemmän jokaisessa viidessä pudotuspelien ensimmäisessä ottelussa. 

Kapteeni Adam Lowry antoi mielestäni hienon, tunteikkaan ja jopa raa`an puheen medialle tappion hetkellä. Hän kertoi tärkeimmät. “He toivat Stanley Cup-voittajan tyyliä tähän sarjaan, ja me emme”, ja niin edelleen. 

Pitkä kesä tulossa Winnipegissä, jossa hyttysetkin ovat isompia kuin pienet linnut muualla. 

Koskaan ei pidä aliarvioida Colorado Avalanchea, joka voitti kaiken vain kaksi vuotta sitten. Eikä maalivahti Alexandar Georgieviä. George viidettä. Ei epäilystäkään, parempi voitti Winnipeg vastaan Colorado-sarjan.

Floridan mestari

Florida Panthers on nyt Floridan paras NHL-joukkue, voimme todeta rehellisesti. Sam Bennett on ollut todella tärkeä pelaaja Panthersille, ja oli vaikuttavaa nähdä, miten Paul Maurice ja pelaajat reagoivat ja hoitivat tilanteen, kun Bennett loukkaantui. 

Maurice nosti Anton Lundellin kakkosketjun keskelle, mikä tarkoitti vastakkainpeluutusta Brayden Pointia vastaan vaihdosta vaihtoon. Vaikka Lundell ei tehnyt maalia ottelussa, oli hienoa nähdä, miten Maurice antoi tunnustusta hänelle pelin jälkeen. Aina ei tarvitse olla nimi kaikkialla pelipöytäkirjassa ollakseen todella tärkeä pelaaja voitossa. 

Twitterissä erittäin asiantuntevat NHL-blogin seuraajat antoivat kunniaa apulaisvalmentajille Coloradon pudottaessa Winnipegin. Myös Florida Panthersin tapauksessa on muistettava, ettei todella vaikuttava Paul Maurice toimi yksin. Jamie Kompon on hänen pitkäaikainen apulaisensa, jonka päävastuu on erikoistilanteissa, etenkin alivoimapeli. 

Kompon tuli Mauricen mukana Winnipegistä. Sitä ennen hän on voittanut Stanley Cupin ensin Darryl Sutterin apulaisena LA:ssä ja sitten toisen Joel Quennevillen apuna Chicagossa. Sylvain Lefebre taas valmentaa puolustusta. 

Mitä tapahtuu Stamkosille?

Tampa Bay Lightning ei ole enää sama joukkue, kuin kolme kertaa Stanley Cupin finaaliin luistellut Bolts oli. Kaikki dynastiat ajavat tiensä loppuun. Tampan pudottua jäämme miettimään, mitä kesä tuo tullessaan Steven Stamkosille

Luotamme, ja uskomme ja toivomme, että Lightning pitää kapteeninsa. Tässä tilanteessa on oltu aikaisemminkin. Toivottavasti “Toronton media” ei taas aloita samaa kuin ennen, kuinka luotettavat lähteet kertovat Stamkosin palaavan kotiin, hän on jo tehnyt sponsoridiilejä Torontossa ja niin edelleen. 

Islanders

Patrick Roy teki New York Islandersin peräsimessä sen, minkä pystyi. Hän johti todella epätasaisen, lähes vuoristoratamaisen kauden pelanneen joukkueen Stanley Cupin playoffeihin, mikä oli tavoite. Siitä kunniaa Patrick Roylle ja Saarelaisille. 

Jäämme odottamaan, mitä kokonainen kausi Royn luotsaamana tuo tullessaan. Sitä ennen mietimme, olemmeko nähneet “Identity”-ketjun kovapintaisten jäsenten Cal Clutterbuckin ja Matt Martinin viimeiset pelit Islandersin paidassa. 

Vaikka maileja alkaa olla mittarissa ja kynttilöitä kakussa, tällaisia Bottom-6 sankareita tarvitaan aina kaikkialla.

Carolinan UFAt

On toki ihan liian aikaista alkaa miettimään ensi kesää kesken kaiken, mutta nopea vilkaisu CapFriendlyn sivuille paljastaa, että Carolina Hurricanesilla on kesällä peräti kymmenen UFA-statuksen saavaa pelaajaa kokoonpanossaan. Päälle vielä kuusi RFA-pelaajaa. 

UFA-pelaajiin kuuluu sellaisia nimiä, kuten Teuvo Teräväinen, Jake Guentzel, Jordan Martinook, Stefan Noesen, Brady Skjei, Brett Pesce, Anthony Deangelo, Frederik Anderson, sekä allekirjoittaneen suosikki Jalen Chatfield

Mielenkiintoinen kesä tulossa, mutta sitä ennen kaikki peliin. Niin pitääkin olla. 

Game 5 Edmontonissa

Täällä Edmontonissa kaupungin omalla NHL-joukkueella, sarjan pohjoisimmalla Oilersilla, on tänään keskiviikkona mahdollisuus lähettää Los Angeles Kings golf-kentille. 

Kings ei ole helppo vastustaja, vaikka sanotaan, että tämä versio on huonoin kolmeen vuoteen. Kuten sanottua, entisillä tapahtumilla ei ole mitään merkitystä tänään. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:    @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja