Muu urheilu

Muistatteko vielä tämän suomalaisen komistuksen, joka oli Euroopan neljänneksi nopein?

Suomalaisen pikajuoksun historiassa on aina silloin tällöin ollut lupaavia välähdyksiä. Vuosituhannen vaihteessa Markus Pöyhönen oli kirjaimellisesti aivan Euroopan huippujen kintereillä.

Pöyhösen tähti oli kirkkaimmillaan kesällä 2002. Pikakiituri ihastutti jo aivan alkukaudesta halli-EM-kilpailuissa Wienissä. Nuorukainen esitteli räjähtävää lähtöään ja raivasi tiensä välieriin asti. Odotukset alkoivat nousta sille tasolle, että kesällä voisi tapahtua oikein toden teolla.

Ja niin myös tapahtui. Kalevan kisoissa Pöyhönen rullasi ennätyslukemat 10,23 ja voitti Suomen mestaruuden. Viimeistään tässä vaiheessa menestystä oli lupa odottaa myös jatkossa ja kaikki oli pedattu loppukesän Münchenin EM-kisoja varten.

Ja jättipaukku myös nähtiin

Pöyhönen raivasi Münchenissä tiensä jatkoon alkueristä. Välierässä suomalainen mitattiin sitten oikein kunnolla. Kun väsymys alkaa painaa ja keskittyminen herpaantua, silloin juoksijan kilpailutaidot vasta mitataan.

Nuo kisat muistuvat mieleen useista vilppilähdöistä. Pöyhösen onneksi hänen starttinsa välierässä oli loistava. Pikajuoksun kuningasmatkan aikana Pöyhösen etu tuppasi aina vähenemään maalin lähestyssä, mutta niin vain Helsingin Kisa-Veikkojen urheilija puristi itsensä jatkoon finaaliin.

Taisi olla jopa niin, että aluksi Pöyhönen oli tilastoissa vasta viides. Korjausten jälkeen suomalaisilla kotisohvilla iloittiin. Suomalainen pikajuoksija nähtäisiin sittenkin EM-kisoissa 100 metrin finaalissa!

Haastava mutta onnistunut finaali

Pöyhösen harmiksi hänen lähtönsä finaalissa ei ollut niin loistava. Veto oli silti hyvä, joten Pöyhönen jätti taakseen peräti kaksi pikakiituria. Lisäksi yksi kilpailijoista oli hylätty aiemmin, joten Pöyhösen lopputulokseksi kirjattiin viides sija.

Koska kisan voittaja Iso-Britannian Dwain Chambers hylättiin myöhemmin kokonaan dopingrikkomuksen takia, nousi suomalaisen sijoitus vielä pykälän verran neljänneksi. Saavutus oli siis suoraan sanoen loistava!

Erityisesti kesällä 2002 Pöyhönen oli iso tähti Suomessa. Kun tänä päivänä lehdistö kertoo Pöyhösen edesottamuksista, kannattaa palauttaa mieleen tuo kuuma kesä ja Münchenin juoksut.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja