Muu urheilu

”Lepäilen tai ryyppään” ja muita Seppo Rädyn ikonisia sutkautuksia!

Seppo Räty on Suomen yksi menestyneimmistä keihäänheittäjistä. Räty muistetaan mitaliensa lisäksi suorasukaisista kommenteistaan, jotka jaksavat edelleen naurattaa ja ihastuttaa.

Räty oli urheilijana todellinen vanhan liiton jermu. Salilla painot saivat kyytiä, jotta kisapaikalla keihäs lentäisi pidemmälle kuin vastustajilla. Räty oli aktiiviurallaan ennen kaikkea kovan luokan kilpailija, ja tämä luonteenpiirre näkyi kaikessa tekemisessä.

– Seppo nosti tempauksella ensin 90 kg ilmaan laskien niskan kautta selän puolelle itsensä yli kantapäille asti ja nosti takaisin. Koko sali hiljeni puoleksi minuutiksi ja Seppo lähti kassinsa kanssa, kilpakumppani ja kaveri Kimmo Kinnunen muistelee Tuhansien heittojen tarina -dokumentissa.

Kansan syviä rivejä kiinnostaa aina penkkitulos. Rädyn omien sanojensa mukaan penkistä meni ”persevipin” avulla 227,5 kg. Broidi ei tiedä tarkkaan Rädyn nykykunnosta, mutta eiköhän vähän ärsytettynä Räty edelleen taistelisi yli 200 kiloa penkkipunnerruksesta.

Entäpä ne kuuluisat sutkautukset?

On mahdoton tehtävä laittaa Rädyn parhaat sutkautukset järjestykseen. Se on sama asia kuin yrittäisi arvottaa, mikä oli Rädyn urheilusaavutuksista se kaikista kovin. Niin legendaarisia älyn tai tahdon voittoja ne mitalit olivat.

Hauskana anekdoottina ensimmäisenä mieleen tulevat Rooman MM-kisat. Räty heitti kultaa uuden keihäsmallin SE-tuloksella 83,54. Ilon luulisi olevan ylimmillään ja niin se varmasti olikin, mutta Räty antoi palaa katsojalle, joka häiritsi häntä kesken suoritusten.

– Suksi turisti vittuun, Räty tokaisi katsojalle.

On vaikea kuvitella, että Tero Pitkämäki tai muut viime vuosien keihäshuiput antaisivat palaa samalla antaumuksella. Alapuolelle on listattu Broidin mielestä Rädyn parhaita sutkautuksia. Nämä sutkautukset on poimittu Wikisitaateista ja lisää löytyisi kymmeniä.

Sutkautuksia:

”Lepäilen tai ryyppään.”
(latautumisestaan ennen EM-kisoja Helsingissä 1994)

”Iisalmesta saa parempaa.”
(arvostelee italialaisen kuohuviinin aromia EM-hopean jälkeen)

”Mikä perkeleen seura?”
(Rädyn ensimmäinen kommentti hänen kuultuaan Aleksis Kiven seurasta ja hänelle myönnetystä palkinnosta)

”Halvarin kanssa ollaan ajeltu autolla, kun on ollut niin kylmä.”
(Räty kertoo valmentautumisesta Barcelonan kisoihin jossa parhaillaan mitattiin lämpöennätyksiä)

”Viissataatonnia käteen ja keihäs lentää sata metriä.”
(Ennen Atlantan olympiakisoja kesällä 1996)

”No en perkele lähe jos ei oo pakko.”
(Rädyn vastaus haastattelijan kysyttyä kunniakierrokselle lähtemisestä Atlantassa 1996)

Räty on saavuttanut mitalin kolmissa eri olympiakisoissa. Samaan ovat yltäneet vain Paavo Nurmi ja Vilho Tuulos. Räty on legenda, jota suomalainen urheiluväki ei koskaan unohda.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja