Blogi

Onside with Jouni: Pasta Party

5.5.2024. Mikään ei ole parempaa kuin seitsemännen pelin jatkoaika Stanley Cupin playoffeissa. Boston Bruins voitti kevään Stanley Cupin playoffien ensimmäisen seitsemännen pelin, ja vielä jatkoajalla. Mikään ei ole katkerampaa kuin olla häviäjän puolella tällaisessa ottelussa. Tässä muutama sekalainen kommentti suoraan sohvalta.

Jatkoaika

Jatkoaikaa oli pelattu hieman alle kaksi minuuttia Bostonin TD Gardenissa. 

Boston Bruins teki jotain ennakkoon harjoiteltua ja sovittua, eikä Toronto Maple Leafsin jäällä ollut viisikko ehtinyt reagoimaan. Jos katsot tilanteen ihan alusta saakka, ensin puolustaja Brandon Carlo antaa avaussyötön kaukalon kulmasta poikki kentän oman siniviivan yläpuolella kaartavalle David Pastrnakille

Pastrnak jättää vasemmalta tulevalle Hampus Lindholmille, Alex Steeves kannoillaan. Mutta tästä alkaa selvästi sovittu, ja tehokas kuvio. Pastrnak lähtee välittömästi ottamaan lisävauhtia ja nousemaan laitaa pitkin ylös, hidastamatta vauhtia. 

Jos filmiä katsoo vieläkin tarkemmin, voi nähdä Mitchell Marnerin tulevan vaihtopenkiltä juuri hieman ennenkuin Pastrnak luistelee siitä ohi. Marner olisi voinut ehtiä mukaan ainakin estämään menoa, tai saada Pastan vaihtamaan kaistaa, mutta kriittinen hetki menee nopeasti ohi. Sen jälkeen täydessä vauhdissa olleen Pastrnakin ja penkiltä tulleen vauhtiero on jo liian suuri. 

Hampus Lindholm lähettää kiekon taitavasti päätylaudan kautta niin, että se pongahtaa takaisin kentälle. Pastrnak saa sen haltuunsa. Tässä tilanteessa olisi voinut odottaa joko Maple Leafsin puolustajan ottavan kiekon ensimmäisenä haltuunsa, tai maalivahti Ilja Samsonovin ottavan sen. 

Samsonov olisi ehkä voinut ottaa kiekon haltuunsa jos se olisi ollut lähempänä. Tai lyödä sitä kauemmaksi. Tai antaa oman pakin ottaa sen. Tilanteessa näytti siltä, että Samsonov epäröi. Ja epäröinti tuli kalliiksi. 

Ensimmäisenä paikalle tulleen puolustajan, Morgan Riellyn, tehtävä 1-3-1 taktiikassa on hakea päätyyn lyöty kiekko, mutta hän tarvitsee tähän apua laidalla puolustavalta omalta hyökkääjältään, eli tässä tapauksessa Mitch Marnerilta, joka voi hidastaa karvaajaa menemällä tämän eteen. Mutta, kuten todettua, Marner oli myöhässä jo tilanteen alusta lähtien. 

David Pastrnak tulee kovalla vauhdilla, saa kiekon haltuunsa, tekee pienen harhautusliikkeen, ja nostaa kiekon maaliin rystyltä. Maalintekijän vaistot, maalintekijän taidot. 

TD Garden räjähtää juhlintaan. 

Kovaa peliä Bostonissa

David Pastrnak nousi ja järjesti Pasta Partyn lopulta vaikeuksien kautta. Joel Edmundson – jonka merkitystä Leafsille ei tule aliarvioida – torppasi heti ensimmäisessä erässä Leafsin maalin takana, mutta Bruinsin maalitykki vain sisuuntui. 

Bruinsin valmentaja Jim Montgomery antoi edellisen pelin jälkeisessä haastattelussa suoran viestin maalitykilleen. “Parhaitten pelaajiesi on oltava parhaita pelaajiasi”, kertasi Monty vanhaa jääkiekkoklisettä, joka aina pitää paikkansa. 

“Heidän on noustava esiin isoilla esityksillä isoilla hetkillä. Marchand on tehnyt niin. On aika Pastan nousta esiin (Pasta needs to step up)”. 

Pastrnak ei ottanut viestiä henkilökohtaisesti. “Sanoin hänelle, että jos minä olisin valmentaja ja sinä pelaaja, olisin sanonut samoin sinulle”, hän sanoi. Hän ymmärsi. Ei henkilökohtaista. Oli pelattava paremmin.

David Pastrnak nousi sankariksi äärettömän tarkasti puolustetussa pelisarjassa, kun äärettömän kovat paineet olivat päällä. 

Seitsemäs kerta

Kunniaa Toronto Maple Leafsille sisukkaasta noususta 3-1 otteluvoittotilanteesta, aina seitsemänteen peliin ja vielä sen jatkoajalle. Aikaisempiin ensimmäisen kierroksen tappioihin verrattuna Maple Leafs on mennyt oikeaan suuntaan. 

On annettava kunniaa Toronto Maple Leafsille katkeran tappion hetkellä. Se taisteli loppuun saakka. Se kaatui saappaat (lue: helvetin kalliit, Kanadassa mittatilauksena tehdyt luistimet) jalassa. 

Maple Leafs olisi voinut hyvinkin voittaa. William Nylander lähetti poikittaissyötön Bruinsin maalialueen läpi kolmannen erän lopussa, joka muutti suntaa Bruins-pakki Parker Wotherspoonin luistimesta. Mutta Jeremy Swayman todisti taas kerran balettituntien tehon, ja onnistui tekemään torjunnan vasemmalla patjallaan. 

Peliä oli jäljellä kaksi sekuntia. 

GM Brad Treliving on tehnyt joukkueesta enemmän playofftyylisen, jos näin voidaan sanoa. Mutta hän sai vielä ainakin tämän kerran maksaa edeltäjänsä Kyle Dubasin puuhista. Kalliisti. 

Seitsemäs ensimmäisen kierroksen putoaminen kahdeksaan vuoteen. Kuudes peräkkäinen tappio seitsemännessä pelissä. Tämän saman tarinan onttoudessa on jotain samaa vuodesta toiseen. 

Pelin jälkeisissä, ei helpoissa, haastatteluissa, kaikki Leafsin tärkeimmät pelaajat, “Core-4” eli noin puolet joukkueen palkkakatosta vievät, $40.5 miljoonan miehet, jotka kaikki olivat jäällä ratkaisun tullessa, antoivat samat vanhat vastaukset toimittajille ja sitä kautta maksaville katsojilleen, kuten joka vuosi. 

John Tavares sanoi uskovansa, että Leafs on todella lähellä. Pelaa oikeanlaista jääkiekkoa. William Nylanderin mielestä joukkueen rungossa ei ole mitään vikaa. Hänenkin mielestään Leafs oli todella lähellä. Willy heitti vielä muutaman voimasanan sekaan. “We were fucking right there all series”. 

Auston Matthews piti ryhmää yhtenäisimpänä koskaan näkemistään. Mitchell Marner ei saapunut haastatteluihin raporttien mukaan. 

Loukkaantumiset eivät kelpaa selitykseksi Stanley Cupin playoffeissa. Kaikki joukkueet pelaavat enemmän tai vähemmän loukkaantuneina jo tässä vaiheessa. Loukkaantumisista ei tosiaan ollut apuakaan Leafsille tässä sarjassa. 

William Nylander oli syrjässä kolmesta ensimmäisestä pelistä. Willy myönsi lopussa olleensa sivussa migreenin takia. Koska migreenin oli saattanut aiheuttaa aivotärähdys, haluttiin pelata varman päälle. 

Auston Matthews joutui jättämään kentän neljännen pelin kolmannessa erässä, ja istui sivussa viidennen ja kuudennen. Vaikka Leafs voitti molemmat pelit ilman 69 maalin miestään, hänet tarvittiin takaisin kokoonpanoon niin pian kuin mahdollista. 

Lääkärit antoivat peliluvan lauantaiaamuna. Matthews ei selvästi ollut entisellään, mutta hän kamppaili viimeisen sisulla läpi. Aloittavan maalivahdin paikan vakuuttavalla pelillä ottanut Joseph Woll loukkaantui, eikä pelannut seitsemättä. 

Valmentaja Sheldon Keefe antoi lauseen, jota analysoidaan vielä seuraava kesäkin. “Kun joukkueet pelaavat Leafsiä vastaan, he järjestävät pelin siten, että Leafs päihittää itse itsensä.” Tuota analyysiä voimme miettiä ainakin elokuuhun saakka. 

Keefe valmensi hyvin näissä peleissä. Leafs onnistui vastaamaan Bruinsin peliin. Vanhan arpinaaman, Guy Boucherin, sormenjäljet olivat selvästi nähtävissä Toronton puolustuspelissä. Vastustajan hyökkäystä ohjattiin sivuille. Tuttua Boucherin joukkueista. Mutta onko se omaa, Leafsin voittavaa peliä? 

Hyvä kysymys ennen seitsemättä peliä olikin, kummalla oli kovemmat paineet? Bostonilla, joka hävisi kaksi peliä juuri ennen? Vai Torontolla, joka ei onnistu pääsemään ensimmäiseltä kierrokselta ulos?

Paljon oli pelissä, todella paljon. Sillä, miten pelataan, ei ollut väliä, jos hävitään. 

Mitä seuraavaksi? 

Kanadan rikkain jääkiekkoseura – maailman toiseksi rikkain – ja sen uskolliset kannattajat, ovat nyt kärsineet 57 pitkää vuotta ilman Stanley Cupia. 

Muutoksia on tulossa aivan varmasti. Emme vielä tiedä minkälaisia muutoksia. 

Yhden tilaston mukaan Maple Leafs teki kaksi maalia tai vähemmän 13 viimeisistä 14 playoffottelustaan. Tämä ei toimi joukkueelta, jonka palkkakatosta puolet on sijoitettu neljään hyökkääjään. 

Muutoksia on tulossa, mutta tällä tavalla rakennetun (kiitos taas edellisen GM:n) joukkueen purkaminen alkutekijöihin, ja aloittaminen alusta, ei ole käytännössä helppoa. Kaikilla Leafsin runkopelaajilla on täydet, kaikki mahdolliset siirrot ilman pelaajan lupaa kieltävät NMT-pykälät sopimuksissaan. 

Pelaajilla on siis avaimet käsissään kaikissa tulevissa neuvotteluissa, jotka koskevat joukkueen hajoittamista. Ja sen tuloksena heistä ei koskaan tulla saamaan täyttä arvoa pelaajakaupoissa. 

Game 7 oli todellinen isku suoraan palleaan Toronto Maple Leafsille. Leafs puolusti kerrankin hyvin. Mutta hävisi. Vähän samaan tapaan kuin lännessä LA Kingsin pudotessa Edmontonille, erikoistilannepeli oli ratkaisevassa roolissa myös Boston Bruinsin voitossa. Leafs kaatui osaksi tehottomaan ylivoimapeliinsä. 

Isoja muutoksia on siis tulossa. “Core 4” – $40.5 miljoonan sijoitus neljään hyökkääjään – ei todistetusti toimi. Mutta miten tämän nelikön voi hajoittaa? Mitch Marner on menettänyt uskottavuutensa kotikaupunkinsa markkinoilla, oikein tai väärin. 

“Shanaplan” on saanut mahdollisuutensa, eikä se ole toiminut. Emme koskaan halua toivotella työpaikkojen menetyksiä, mutta ammattilaisurheilun huipulla ei pysytä vuosikaupalla ilman menestystä. Brendan Shanahan ja päävalmentaja Sheldon Keefe kävelevät juuri nyt hataraa laituria. Maple Leafsin omistavalla yhtiöllä on uusi toimitusjohtaja, joka saattaa siivota pöytää lähiviikkoina. 

Oli hauskaa seurata koko pelisarjan läpi Brad Marchandin ja Tyler Bertuzzin välistä kamppailua. Max Domi pelasi hyvin, otti tärkeitä aloituksia. Joel Edmundson oli taas playofftyylinen pelaaja. Kaikki kolme ovat UFA-statuksella kesällä. 

Ilja Samsonovin (UFA) päivät Torontossa on helppo laskea luetuiksi. Joseph Woll on ykkönen. Matthew Kniesissä Leafsillä on erinomainen nuori pelaaja. Knies tuli yliopistokiekosta, jossa pelataan ehkä 40 ottelua kaudessa, ja pelasi täydellä energialla läpi koko NHL-runkosarjan. Bostonia vastaan hän kolisteli itseään Charlie MacAvoyta päin päätyjä todella vakuuttavasti, vaihdosta toiseen. 

Matthew Kniesin potentiaalia pisteitten tekijänä ei olla vielä nähty, mutta hän on selvästi kultakimpale.

Jos joku on saanut sellaisen käsityksen, ettei entinen Leafs GM, nykyinen Pittsburgh Penguins GM, Kyle Dubas, saa yhtään kunniaa tällä palstalla, ainakin hänen paljon kehumansa entinen Toronton prospekti Justin Brazeau todisti Dubasin ennustukset oikeiksi. 

Hieno tarina. Boston Bruinsin paidassa. Mutta hieno tarina. 

Pelit jatkuvat

Boston Bruins ei ehdi kauaa juhlia voittoaan. Heti maanantaina alkaa toisen kierroksen pelisarja Floridan Sunrisessa. 

Jos Boston Bruinsin ja Toronto Maple Leafsin seitsemännen pelin jatkoajalle venyneestä sarjasta on etsittävä suurin voittaja, se saattaa olla Florida Panthers. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja