Blogi

Onside with Jouni: Soittakaa poliisi! On tapahtunut ryöstö!

27.5.2024. New York Rangers nousi köysistä ja antoi tyrmäysiskun taas jatkoajalla! Sitä ennen “Comeback Cats” oli noussut kahden maalin tappioasemasta tasoihin antamaan oman tyrmäysiskunsa. Taistelu idän herruudesta alkaa näyttää siltä Elviksen nyrkkeilyleffalta! Tässä muutama lyhyt kommentti.

Unsung Heroes

New York Rangers voitti taas jatkoajalla. Jo neljännen kerran näissä playoffeissa. Tukholman mies Alex Wennberg oli tällä kertaa sankari. Muita sankareita Broadwayn Sinipaitojen puolella tässä ottelussa olivat nyt kuusi playoffmaalia playoffeissa tehnyt Barclay Goodrow kahdella – runkosarjassa siis neljä maalia – sekä jo menetetty, täydellisesti urallaan epäonnistunut toisten mielestä, ja sittemmin lupauksensa täyttänyt Alexis Lafreniere

Ja Igor Shesterkin. Etenkin Shesterkin, joka voitti kahden huippumaalivahdin kaksintaistelun tällä kertaa. 

Tässä ottelussa oli jännittäviä hetkiä, kolmannen erän selviytymiskamppailu Panthersin hakiessa tyrmäystä, ja dramaattinen loppu. 

Emme vieläkään käsitä, miten New York Rangers onnistui tämän tekemään. Emme ole varmoja, pystyykö se pitämään tätä yllä pitemmällä tähtäimellä, vaikka se tähtäin on vain seuraavan viikon pitkä. 

Leading with an elbow, chicken wing, forearm..

Jacob Trouba troubaili taas kerran. Ja opimme taas erilaisia termejä, joilla voidaan kuvailla tämäntapaisia jääkiekkotörkeyksiä englanniksi. Kaikki merkitsevät jotain hieman erilaista. Gordie tyrmäili pelaajia tällä, Messier taas näin. Pronger taas jakoi kipua hieman eri tavalla. Useimmiten tuomarit eivät edes antaneet jäähyä. 

Tämä tilanne herätti paljon keskustelua. Jacob Trouba oli jo saamassa aikaisemmasta tilanteesta kakkosen, sitten hän yritti saada edes hieman hidastettua Evan Rodriguesin menoa. Kamera näyttää, että hän osui olkapäähän ja kaulaan kyynärpäällään. Samalla tavalla kuin aikaisemmassa ottelussa Dimitri Kulikovin päätiltissä päin Alex Wennbergiä, tilanne tarkastettiin NHL:n tilannehuoneen toimesta, ja alkuperäinen viiden minuutin rangaistus alennettiin kakkoseksi. 

Voimme olla mitä mieltä tahansa Jacob Trouban tyylistä pelata jääkiekkoa. Allekirjoittaneen mielestä hän on pelaaja, joka tahallaan vahingoittaa vastustajia aina kun siihen tulee tilaisuus. Tämä tilanne oli yksi puhtaimmista Trouban ansioluettelossa. NHL:ssä häntä ilmeisesti kunnioitetaan. Ja liiga tulkitsee omia sääntöjään oman lakinsa mukaisesti. 

Onneksi Evan Rodrigues palasi myöhemmin kentälle, eli hän ei satuttanut pahemmin. Eli aika paljon kohua näin väkivaltaisessa lajissa tilanteesta, jossa kukaan ei edes satuttanut pahemmin. 

Paul Maurice sanoi viisaasti pelin jälkeen, että hänellä on muutenkin ihan tarpeeksi lautasellaan. Ei mitään syytä alkaa leikkiä pelaajaturvallisuutta.

Rangers köysissä

New York Rangers – joka pääsi konferenssifinaaliin aika helponnäköisesti, ei helposti, mutta vain kahdella tappiolla – näytti kolmannessa erässä siltä, kuin bensa olisi täysin loppunut. Florida Panthers painoi päälle hakien tyrmäysiskua. Koko ottelu pelattiin pääasiassa New Yorkin puolella kenttää – Sunrisen Zambonikuski olisi säästänyt kaasua, jos olisi ajanut vain puolet kaukalosta erätauoilla – kolmas erä oli todellista Panthersin dominointia. Se nousi kahden maalin tappiolta tasoihin ja haki jo voittoa. 

Rangers oli täysin köysissä. 

Kiekkoa heitettiin takaisin Panthersin päätyyn. Ilkeät Floridan pelaajat liimasivat jatkuvasti Rangersin pelaajia pitkin seiniä. Hirvittävä vastakarva koko ajan. Silti New York Rangers ei katkennut, eikä murtunut. 

Larry Brooks kirjoitti New York Postissa, että Rangersin voitto oli täydellinen esimerkki joukkueen vahvimmasta valtista. Sen mentaliteetista, sen henkisestä asenteesta. Se taipuu, muttei koskaan katkea. New Yorkin pelaajat eivät koskaan panikoi missään tilanteessa. 

Kokeneella Peter Laviolettella on varmasti oma osuutensa tällaisessa ajattelussa. 

Erilaiset tilastot yrityksissä, laukauksissa, hyvissä paikoissa ja niin edelleen olivat kaikki aivan järjettömällä tavalla Panthersin puolella.

Wennbergin toinen maali Sinipaidoissa

Alexander Wennbergin, Djurgårdens IF:n kasvatin, NHL-ura on vienyt Ohiosta Floridaan, sieltä sateiseen Grunge-kaupunkiin, ja nyt hän teki tärkeän maalin New York Rangersin kolmosen (Roslovic – Wennberg – Kakko) sentterinä. Hän oli tätä ennen tehnyt yhden maalin Rangersin paidassa runkosarjassa. “They don´t ask how many…” Taisi olla toisinpäin!

Dave Maloney oli yksi allekirjoittaneen sankareita kauan sitten, kun hän oli mustatukkainen, tulisieluinen ja nuori New York Rangersin kapteeni. Nyt sama Dave on leppoisa radioselostaja – oikeastaan kommentaattori –  MSG Radio Networkilla, jonka selostus Wennbergin maaliin on jo nyt klassikko. 

“In all honesty, call the cops! There was a robbery here lately!!”

Kaapo Kakko pääsi jäälle konferenssifinaalin jatkoajalla ja oli kolmossyöttäjänä (ensin kakkosena, mutta myöhemmin muutettiin) New York Rangersin kauden toistaiseksi tärkeimmän ottelun tärkeimmässä maalissa. 

On huvittavaa sanoa, että Igor Shesterkin, maalivahti joka päästi neljä maalia, varasti voiton. Mutta se on totta. Vanha, hikinen vuoden 1994 mestaruuslippikseni muistuttaa Mike Richterin ihmeteoista sinä keväänä. 

Taistelu idän herruudesta jatkuu Sunrisessa, Floridassa keskiviikkona. 

New York Rangersillä on mahdollisuus pudottaa Florida Panthers kuilun partaalle, kuten sanotaan. Se on nyt kahden voiton päässä Stanley Cupin finaalista. Muistakaamme, ettei kolmikosta Chris Kreider, Mika Zibanejad tai Artemi Panarin yksikään ole vielä tehnyt maalia tässä pelisarjassa. 

Älkää sitä ennen laittako suoloja silmiinne. Jätetään se vain koville jätkille. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja