Jalkapallo

Törkeä sääntö, joka tuhosi jalkapallon EM-kisojen finaalin

Moni muistaa vuoden 1992 EM-kisoista Tanskan sankaritarinan. Harva muistaa taas sen, että itse finaali oli jonkinlainen ajanpeluun ennätys.

Vielä 1990-luvun alussa oli voimassa sääntö, joka mahdolllisti pallon palauttamisen maalivahdille niin, että veskari sai ottaa pallon käsiinsä. Tämä mahdollisti pelivälineen jatkuvan siirtelyn takaisin maalivahdille vaikka puolesta kentästä asti.

Tuohon aikaan ei myöskään noteerattu kuuden sekunnin sääntöä, mikä taas mahdollisti pelivälineen hautomisen. Rehellisyyden nimissä tätä kuuden sekunnin sääntöä rikotaan jatkuvasti tänäkin päivänä.

Jos siis suhtaudut nostalgisesti tuon ajan jalkapalloon, kurkkaapa tämän jutun lopusta löytyvä video! Mieti kaksi kertaa, että haluatko todella katsoa tuollaisia pelejä.

Tanskan ajanpeluu oli kuin schaibaa nykytaidetta

Tanska pääsi takaportin kautta vuoden 1992 EM-kisoihin, kun Jugoslavia sotien takia suljettiin kisoista. Valmentaja Richard Möller Nielsen tiesi joukkonsa vahvuudet ja valmisti joukkonsa nihilistisellä taktiikalla kamppailuihin.

Maalivahti Peter Schmeichel juoni yhdessä puolustajien kanssa, miten peliä tulee pelata johtoasemassa. Kun Tanska siirtyi finaalissa johtoon Saksaa vastaan, oli loppupeli sitten pallon siirtelyä taaksepäin. Yhtään riskiä ei otettu.

Reilu 30 vuotta myöhemmin ihmiset muistavat vain Tanskan 2-0-voiton.

Siksi Broidin on hyvä muistuttaa, miten homma oikeasti meni.

-Broidi

Muita aiheeseen liittyviä juttuja