Jalkapallo

Top 10: MM-kisojen suurimmat mestarisuosikit

14.11.2022. Jalkapallon MM-kisat potkaistaan käyntiin sunnuntaina 20. marraskuuta. Tässä artikkelissa otetaan katsaus kisojen suurimpiin ennakkosuosikkeihin.

1. Brasilia

FIFA-rankingin ykkönen hakee tulevista MM-kisoista menestystä pitkän odotuksen jälkeen. Maa voitti MM-kultaa vuonna 2002, mutta neljässä edellisessä turnauksessa joukkueen matka on tyssännyt viimeistään välierissä. Brasilia oli ylivoimainen Etelä-Amerikan MM-karsinnoissa. Maa pelasi karsinnat tappioitta ja joukkueen maaliero oli 17 otteluun huima 40-5. Edellisen kerran Brasilia on hävinnyt maaottelun Copa American finaalissa heinäkuussa 2021.

Brasilian joukkue on täynnä supertähtiä. Neymar ja Vinicius Junior johtavat hyökkäystä, Casemiro ja Lucas Paqueta hallitsevat keskikenttää ja puolustuksessa johtajuutta löytyy Marquinhosilta, Thiago Silvalta ja Eder Militaolta. Maalia tilkitsee Liverpoolista Alisson. Neymar on pelannut huiman syksyn PSG:ssä. Taituri on pelannut Ligue 1:ssä 14 ottelua tehoin 11+9 ja Mestarien liigassa viisi ottelua tehoin 2+3. Maajoukkueessa Neymar on pelannut tämän vuoden puolella 14 ottelua tehoin 12+10. Tähtisikermän ainoa mahdollinen este mestaruuteen on suuret paineet. Aikaisemmissa turnauksissa Brasilia on sulanut paineiden alla, miten on tämän joukkueen laita?


25 EURON ILMAISVETO + 2OO ILMAISKIERROSTA2. Argentiina

MM-kisojen kaksi suurinta mestarisuosikkia tulevat Etelä-Amerikasta. Argentiina on hallitseva Copa American mestari kesältä 2021. Kyseinen mestaruus oli Lionel Messille ensimmäinen maajoukkuepaidassa. Argentiina on tehnyt hiljattain uuden nousun huipulle todella vaikeiden vuosien jälkeen. Argentiina oli Etelä-Amerikan MM-karsinnoissa toinen Brasilian jälkeen. Argentiina pelasi karsinnat tappioitta maalierolla 27-8. Päävalmentaja Lionel Scalonin alaisuudessa Argentiina on pelannut 35 ottelua peräkkäin ilman tappiota. Edellisen kerran maa on hävinnyt maaottelun Copa Americassa vuonna 2019.

Argentiinan maajoukkue on yksi iso perhe, joka on valmis voittamaan. Maa osoitti todellisen luonteensa vuoden 2021 Copa Americassa ja sama meno on jatkunut aina tähän päivään saakka. Joukkue elää ja hengittää Messin kautta. Messi on pelannut tällä kaudella 13 matsia Ranskan liigassa tehoin 7+10 ja viisi Mestarien liigan ottelua tehoin 4+4. Kirppu on pelannut tänä vuonna maajoukkueessa 19 ottelua tehoin 16+2. Messin lisäksi joukkueen tärkeimpiä pelaajia ovat Lautaro Martinez, Rodrigo De Paul, Nicolas Otamendi sekä maalivahti Emiliano Martinez

3. Ranska

Euroopan suurin mestarisuosikki on hallitseva maailmanmestari Ranska. Vuoden 2018 suvereeni maailmanmestari putosi viimeisimmissä EM-kisoissa jo neljännesvälierissä Sveitsille. MM-karsinnat maa hoiti tyylikkäästi samassa karsintalohkosta Suomen kanssa. Kesällä Ranska oli Kansojen liigassa vasta oman lohkonsa kolmas Kroatian ja Tanskan jälkeen. Joukkue on pelannut alavireisesti ja päävalmentaja Didier Deschampsin asema on kyseenalaisestettu useaan otteeseen. Ranskalla on kaikista ongelmista huolimatta suurin potentiaali.

Ranska on paperilla kisojen paras joukkue. Hyökkäystä johtavat Kylian Mbappe, Karim Benzema ja Antoine Griezmann. Keskikenttä on täynnä nuoria talentteja ja puolustuksesta löytyvät muun muassa Raphael Varane, William Saliba ja Theo Hernandez. Maalia vartioi edelleen maailmanmestari Hugo Lloris. Miten tähdet pelaavat yhteen? On iso arvoitus ja mysteeri millainen Ranska kisoissa tullaan näkemään. Potentiaalia on aina mestaruuteen saakka, mutta viime EM-kisojen kaltainen floppi on yhtä lailla mahdollinen. 

4. Englanti

Englanti lähtee arvokisoihin jälleen suurin odotuksin. Edellisissä EM-kisoissa joukkueen kauan himoittu mestaruus jäi pienestä kiinni, kun Italia vei EM-kullan rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Englanti hoiti EM-karsinnat Ranskan tapaan tyylikkäästi, mutta isoja ongelmia ilmeni kesällä Kansojen liigassa. Kansojen liigassa Englanti pelasi kuusi ottelua ilman voittoa ja onnistui maalinteossa vain neljä kertaa. Maa jäi oman lohkonsa viimeiseksi Italian, Unkarin ja Saksan jälkeen. 

Joukkue on kärsinyt maalinteko-ongelmista, mutta paperilla kisoissa maaleja tulisi syntyä iso kasa. Harry Kane johtaa joukkueen hyökkäystä ja häntä tukevat Phil Foden, James Maddison ja Raheem Sterling. Kisojen mielenkiintoisin yksilö on vasta 19-vuotias Jude Bellingham, joka on pelannut huiman syksyn Dortmundissa. Ennakkoon joukkueen heikoin osa-alue on puolustus. Kieran Trippier ja Luke Shaw ovat laadukkaita laitapuolustajia, mutta John Stonesin lisäksi on vaikea löytää toinen luotettava keskuspuolustaja. Jordan Pickford jatkaa joukkueen maalilla. Ranskan tavoin potentiaalia riittää, mutta kuinka se saadaan ulosmitattua?

5. Espanja

2000-luvun kestomenestyjä lähtee tuleviin kisoihin haastajan asemasta. EM-kisoissa joukkue selvisi välieriin saakka, mutta kahdessa edellisessä MM-turnauksessa maa on tippunut viimeistään neljännesvälierissä. Espanja selvitti MM-karsinnat kunnialla ja kesällä joukkue pelasi vakuuttavasti Kansojen liigassa voittamalla oman lohkonsa ennen Portugalia, Sveitsiä ja Tshekkiä. Maa ei tehnyt kuuteen otteluun kuin kahdeksan maalia, mutta menestyksen takeena on toimiva puolustuspelaaminen. 

Espanjan vahvuus on puolustaminen. Unai Simon toimii maalivahtina ja hänen edessään operoivat muun muassa Daniel Carvajal, Aymeric Laporte ja Jordi Alba. Joukkueen keskikenttä kestää myös vertailun Rodrin, Gavin, ja Pedrin johdolla. Espanjan päävalmentaja Luis Enrique aiheutti pelaajavalinnoillaan kohun, kun muun muassa David De Gea, Sergio Ramos ja Thiago jätettiin ulos joukkueesta. Espanjalle maalinteko tulee olemaan kisoissa vaikeaa. Heikosti esiintyneet Alvaro Morata ja Ferran Torres kantavat edelleen liian suuren vastuun hyökkäyspäässä. Heidän takana paljon odotetaan Marco Asensiolta, Dani Olmolta ja Ansu Fatilta. Espanja menestyy turnauksessa mikäli maalintekoon saadaan helpotusta.

6. Saksa

Saksa tekee uutta tulemistaan päävalmentaja Hansi Flickin johdolla. Maa voitti MM-kultaa vuonna 2014 ja pääsi EM-kisoissa välieriin vuonna 2016, mutta tämän jälkeen arvokisoista on ollut kotiintuomisina pelkkiä pettymyksiä. Saksa hoiti MM-karsinnat tyylikkäästi, mutta ongelmia ilmeni kesällä Kansojen liigassa. Saksa jäi Kansojen liigassa oman lohkon kolmanneksi ja joukkue voitti vain yhden kuudesta ottelusta. Saksa on hyökkäyspäähän vaarallinen, mutta suurin huolenaihe on vuotava puolustus. 

Saksan puolustaminen on ollut kamalaa, vaikka paperilla sen pitäisi toimia mainiosti. Manuel Neuer toimii edelleen viimeisenä lukkona ja hänen edessään pelaavat muun muassa Antonio Rudiger, Niklas Sule ja Thilo Kehrer. Saksan maajoukkue on nuorentunut huomattavasti ja mukana on paljon nuoria lupauksia. Karim Adeyemi, Youssoufa Moukoko ja Jamal Musiala tuovat joukkueeseen nuorta energiaa ja se yhdistetään hyökkäyspäässä tuhoa tekeviin Serge Gnabryyn, Thomas Mulleriin ja Leroy Saneen. Flick ei ole vielä saanut joukkueesta kaikkea potentiaalia irti, mutta MM-kisoissa kaikki on mahdollista. Saksa lähtee kisoihin mustana hevosena kiusaamaan isompiaan.


25 EURON ILMAISVETO + 2OO ILMAISKIERROSTA7. Hollanti

Hollanti nähdään MM-kisoissa kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Vuoden 2014 MM-kisojen jälkeen Hollanti on nähty arvokisoissa ainoastaan vuoden 2020 EM-kisoissa. Maan nuorennusleikkaus on vihdoin alkanut kantaa hedelmää ja joukkue on täten varteen otettava mestarisuosikki. Hollanti on esiintynyt jo pidempään vakuuttavasti. MM-karsinnat se hoiti kunnialla ja Kansojen liigassa tuli lohkovoitto ennen Belgiaa, Puolaa ja Walesia. Edellisen kerran Hollanti on hävinnyt maaottelun kesäkuussa vuonna 2021.

Hollannin puolustus on yksi kisojen parhaimmista. Joukkueen alakertaa johtaa Virgil Van Dijk yhdessä Nathan Aken, Jurrien Timberin ja Matthijs De Ligtin kanssa. Joukkueen keskikenttä on niin ikään laadukas Frenkie De Jongin johdolla. Hollannin suurin heikkous on hyökkäyspää. Joukkueen maalinteko on lyöty jälleen Memphis Depayn hartioille, vaikka Barcelonan hyökkääjä on pelannut tällä kaudella vain kaksi ottelua. Hollannilla on verrattain helppo alkulohko ja joukkue tullaan testaamaan toden teolla vasta jatkopeleissä. Siellä joukkueen maalintekovoima tuskin kestää vertailua muihin maihin.

8. Portugali

Portugali on niittänyt toistaiseksi menestystä ainoastaan EM-kisoissa. Vuoden 2016 EM-voittaja omaa kovan joukkueen, mutta se ei pelaa tarpeeksi hyvin yhteen. Portugali selvitti tiensä MM-kisoihin vasta jatkokarsintojen kautta voitolla Turkista ja Pohjois-Makedoniasta. Kansojen liigassa maa jäi kovan taistelun jälkeen lohkon toiseksi Espanjan jälkeen. Portugalin kohdalla turnaus tullaan muistamaan Cristiano Ronaldon viimeisenä MM-tasolla. 

Portugalilta löytyy iso liuta supertähtiä. Ronaldon lisäksi joukkueessa pelaavat muun muassa Rafael Leao, Joao Felix, Bernardo Silva ja Bruno Fernandes. Heidän johdolla joukkue pystyy aiheuttamaan vaaraa kelle tahansa. Puolustuksessa urakoivat Joao Cancelo, Diogo Dalot, Ruben Dias ja Pepe. Paperilla Portugali on yksi parhaimmista maista, mutta kentällä joukkueen tekeminen jää usein vajaaksi. Joukkueessa on paljon isoja egoja, joiden pitäminen tyytyväisenä vaatii hyvin paljon päävalmentaja Fernando Santosilta. Potentiaalia löytyy, mutta jääkö se jälleen käyttämättä?

9. Belgia

Belgian joukkuetta kuvaa sanat Last Dance. Kultainen sukupolvi alkaa vetelemään viimeisiään ja tulevat MM-kisat ovat maan viimeinen mahdollisuus tällä porukalla. EM-kisoissa Belgia pääsi kahdeksan parhaan joukkoon ja vuoden 2018 MM-kisoista kotiintuomisina oli pronssiset mitalit. Belgia hoiti MM-karsinnat rutiinilla ja Kansojen liigassa tuloksena oli lohkon toinen sija Hollannin jälkeen. Joukkueen hyökkäysvoiman tuntevat kaikki, mutta iäkäs puolustus voi olla helisemässä muiden maiden kanssa.

Maailman paras keskikenttäpelaaja Kevin De Bruyne on Belgialle yhtä tärkeä kuin Neymar Brasilialle ja Messi Argentiinalle. De Bruyne tarvitsee kisoissa paljon tukea ja sitä pystyvät varmuudella antamaan Leandro Trossard ja Youri Tielemans. Menestyksen kannalta kriittiset pelaajat ovat Eden Hazard sekä Romelu Lukaku. Molemmat ovat esiintyneet seurajoukkueessa todella heikosti ja maajoukkue tarvitsee heitä kipeästi varsinkin maalinteon suhteen. Hazard ja Lukaku ovat kuitenkin pelanneet tällä kaudella yhteensä vain seitsemän oman sarjan ottelua. Belgia pärjää alkulohkossa, mutta jatkopeleissä tulee väistämättä kiire.

10. Tanska

Piskuinen Tanska lähtee kisoihin mustana hevosena. MM-kisoissa maa ei ole koskaan päässyt puolivälieriä pidemmälle, mutta edellisissä EM-kisoissa joukkue kipusi aina välieriin saakka. Jalkapallossa suurmaaksi noussut Tanska oli MM-karsinnoissa vakuuttava ja Kansojen liigassa tuloksena oli lohkon toinen sija Kroatian jälkeen. Tanskan vahvuus on tiivis puolustus, joka päästi Kansojen liigan kuudessa ottelussa omiin ainoastaan viisi maalia. Tanskan menestyminen ei enää tässä vaiheessa olisi yllätys.

Tanskan maajoukkue on yksi iso perhe, joka pelaa suurella sydämellä. Tiivis ryhmä tekee kaikkensa yhteisen tavoitteen eteen. Christian Eriksen on edelleen joukkueen suurin tähti. Eriksen on toipunut upeasti EM-kisojen tragediasta ja hänellä on takana upea syksy Manchester Unitedissa. Joukkueella on kunnossa maalivahtipeli, puolustus ja keskikenttä. Nämä osa-alueet ovat Euroopan eliittiä, mutta joukkue tarvitsee vielä kunnon hyökkääjän. Maajoukkueessa yrittäjiä riittää, mutta jonkun tulisi kyetä tekemään maaleja tasaisella tahdilla. Tanska kaatoi Kansojen liigassa Ranskan kahdesti ja MM-kisoissa se pystyy kaatamaan kenet tahansa.

Broidi


25 EURON ILMAISVETO + 2OO ILMAISKIERROSTAMuita aiheeseen liittyviä juttuja