Blogi

Onside with Jouni: Salama-alusta nenälleen – Dallas Stars voitti Edmontonissa

28.5.2024. Dallas Stars voitti lännen finaalin kolmannen ottelun maalein 5-3. Edmonton Oilers pelasi ensimmäisessä erässä yhden playoffien parhaista, ellei parhaan eränsä, ja johti ensimmäisellä erätauolla maalein 2-0. Sitten se putosi nenälleen. Yksi noin kolme ja puoli-minuuttinen muutti kaiken. Dallas johtaa sarjaa voitoin 2-1. Tässä muutama lyhyt kommentti.

Kotijoukkueen unelmaerä

Edmonton Oilersin kannattajat saattoivat tuudittautua hyvän olon tunteeseen maanantaina Rogers Placellä pelatun lännen finaalin kolmannen ottelun ensimmäisen erän jälkeen. 

Oilers hallitsi erää täysin ylivoimaisesti. 

Zach Hyman teki ensimmäisen maalin, kun ottelua oli pelattu 2:02. Syöttäjinä Connor McDavid ja Evan Bouchard. Usein nähty hieno McDavidin syöttö maalin takakulmalle, josta Hyman teki jo kevään 13. maaiinsa. 

Viisi ja puoli minuuttia myöhemmin Connor McDavid teki samasta paikasta numeroiksi jo 2-0. Rogers Placen 18,347 maksanutta katsojaa riehuivat hurjana. 

Jääkiekkohistorian edistynein pelaaja todella lensi ensimmäisessä erässä. Näytti siltä, kuin häntä oli mahdoton pysäyttää. Laukaukset ensimmäisessä erässä 10-3 Oilersille. Peli silti tasan 1-1. 

Edmontonilla oli niin paljon vaarallisia maalipaikkoja, että se olisi hyvinkin paremmalla tappajan vaistolla voinut johtaa jo 4-0 ensimmäisen erän jälkeen. Momentum oli täysin sen hallussa, kun joukkueet poistuivat erätauolle. 

Kotijoukkueen kannattajat tunsivat olonsa tässä vaiheessa todella hyväksi. 

Dallas Stars ottaa pelin haltuunsa

Toisessa erässä kaikki muuttui. On täysin inhimillistä, että kiekkofanit tuntevat olonsa hyväksi, kun oma joukkue pelaa 20 minuuttia kuten Edmonton maanantaina pelasi. Mutta itse pelaajat eivät näyttäneet olleen yhtään valmistautuneita siihen, mitä seurasi. Sekin on inhimillistä, kaiketi. 

Dallas Stars otti pelin haltuunsa. Se voitti kaksinkamppailut, aloitukset, pelaajat ehtivät kaikkialle ensimmäisinä. Kaikki muuttui täysin toisenlaiseksi. 

Jason Robertsonin fantastinen ensimmäinen maali. 

Connor McDavid oli lähinnä maalin edessä olevaa pelaajaa, eikä saanut tätä kiinni. Oli se McDavidin mies tai ei. Tilannetta edelsi Mattias Ekholmin ja Ryan Nugent-Hopkinsin kaatumiset. Maali ei koskaan ole yhden pelaajan syytä tai ansiota. 

Aina puhumme siitä, miten momentum voi Stanley Cupin playoffeissa muuttua puolelta toiselle kesken ottelun. Se voi kääntyä kuin tuuli merellä, vaikka kesken saman vaihdon. Se ei koskaan kanna ottelusta toiseen. Ja kun se alkaa, sitä voi olla mahdoton pysäyttää. Nyt kääntö tapahtui ensimmäisellä erätauolla. 

Hieno rystypuolen laukaus Robertsonilta. 

Ennen toista maalia Oilersilla oli mahdollisuudet saada kiekko pois alueelta. Edmonton Oilersilla ei ollut vastausta sisukkaasti pelin kääntäneen Dallasin rynnäkköön. 

Wyatt Johnston vei Dallasin ensimmåisen kerran johtoon toisen erän puolivälissä (erää oli jäljellä 10:52). Kaikki kolme Starsin maalia tehtiin kolmessa ja puolessa minuutissa (3:33). 

Hulluna riehunut Rogers Place hiljentyi. 

Kotijoukkue oli määrännyt pelin kulkua ensimmäisessä erässä. Toisessa sen pelintaso putosi täysin alas. Kaikki, mitä se oli tehnyt ensimmäisessä erässä, kääntyi Dallasin puolelle. Momentumin täydellisen käännöksen voidaan laskea osaksi Oilersin virheeksi, mutta yhtä paljon myös Starsin ansiokkaaksi nousuksi. 

Sairastuvalta kaukaloon

Ottelussa nähtiin kahden tärkeän pelaajan, Oilersin Adam Henriquen ja Starsin Roope Hintzin paluu kaukaloon. Molemmilla oli todella tärkeä osuutensa joukkueensa peliin. 

Hintz on huippujoukkueen ykkössentteri. Ykkössentterin ottaminen pois, ja tulo takaisin kokoonpanoon on merkittävä asia mille tahansa jääkiekkojoukkueelle. Numero 24 toi tavallaan mukanaan takaisin pelikokoonpanoon, tai etenkin pelipöytäkirjaan, huippulaituri Jason Robertsonin. 

Robertson oli pelannut kymmenen ottelua – Vegas-sarjan kuudennesta ottelusta lähtien – tekemättä ainoatakaan maalia. Hintz oli ollut poissa mystisen ylävartalovamman takia Colorado-sarjan kolmannesta ottelusta lähtien. 

Adam Henrique otti paikan Oilersin kolmosketjun keskeltä, Connor Brownin ja Warren Foegelen välistä – Kris Knoblauch sekoitti pakkaa hieman. Henrique teki tasoitti toisen erän viimeisellä minuutilla pelin maalilla, jossa ei ollut oikeastaan hyvää paikkaa. 

Jason Robertsonin kolmas maali kolmannessa erässä mursi kotijoukkueen selkärangan. Hän tuli maalin sivulta, ja löysi maltilla aukon, mihin laukoa.  Voittomaali ja hattutemppu. Yhtään hattua ei lentänyt Rogers Placen jäälle, vaikka paikalla oli äänekäs joukko Dallas Starsin ilmeisesti paikallisia kannattajia. 

Jonkin verran keskustelua siitä, olisiko useamman hienon torjunnan ottelun aikana tehneen Stuart Skinnerin pitänyt voida torjua Robertsonin kolmas maali? Olisiko Darnell Nursen pitänyt tulla maalin edestä pelaamaan maalin sivulle? 

Skinner torjui Mason Marchmentin erittäin vaarallisen laukauksen tilanteessa, joka olisi voinut viedä pelin numeroihin 4-3 Dallasin hyväksi. Pian tämän jälkeen Matt Duchenella oli paikka aivan maalin edessä, Skinner onnistui torjumaan. 

Jake Oettinger voitti maalivahtien kaksintaistelun tässä ottelussa. Hän ei varastanut voittoa, kuten kollegat idässä ovat tehneet, mutta hän oli tosi hyvä. Muutama todella hyvä phantom-luokan torjunta tärkeissä paikoissa. Voittaakseen Oilersin olisi pitänyt tehdä – ennen viimeisiä minuutteja – viisi maalia Oettingerin taakse. Se on liikaa pyydetty. 

Dallas Stars on joukkue, joka osaa puolustaa menemällä syöttö- ja laukaisulinjoille tukkimaan ne. On hyvin vaikeaa saada kiekkoa Dallasin puolustuksen läpi. Oilers näytti laukovan kiekkoja Oettingerin jaloille saadakseen aikaan kaaosta maalilla. Usein omituisista kulmista. Tämä oli Starsin puolustuspelin ansiota. 

Roope Hintzin osuus, ja tärkeä rooli Dallasin pelissä oli iso tekijä Robertsonin unelmaillan takana. Hintz ykkössyötti Jason Robertsonin kaksi ensimmäistä maalia. Erittäin vahva paluu. 

Suomalaispakkien spesiaali

Edmonton Oilers yritti jälleen tasoistusta pelin viimeisillä minuuteilla ilman maalivahtiaan. Starsin puolustusalueen aloituksen voitti Jamie Benn, ja Miro Heiskanen laukoi kiekon p-pisteen takaa tarkasti aivan maalin keskelle. 

5-3, ja ottelu oli ratkaistu. 

Heiskasen kuudes maali kevään playoffeissa, ja koko NHL-uran 60. piste Stanley Cupin playoffeissa. NHL Stats ilmoitti ottelun jälkeen, että vain neljä puolustajapelaajaa on Stanley Cupin historiassa tehnyt 60 pistettä ennen 25. syntymäpäiväänsä: Paul Coffey, Bobby Orr, Cale Makar ja nyt Miro Heiskanen. 

Ennen Heiskasen maalia, noin seitsemän minuuttia ennen kolmannen erän loppua, Oilers-pakki Vincent Desharnais laukoi suoraan syötöstä lyöntilaukauksen, joka osui oikeaan tolppaan Oettingerin takana. Maali olisi voinut tasoittaa pelin vielä ennen loppua.

Oilers voitti laukaukset kolmannessa 13-3, mutta vain maalit lasketaan Stanley Cupin playoffeissa.

Heiskanen

Miro Heiskanen pelasi Edmontonissa 26:28, plusmiinustilastossa plus kaksi. Ainoa laukaus meni maaliin. Hän on playoffien puolustajien pistepörssissa kakkosena. Evan Bouchardilla on 22 pistettä, Heiskasella ja Cale Makarilla 15. 

Näytti siltä, että Pete DeBoer on viime aikoina peluuttanut Heiskasta Esa Lindellin kanssa enemmän. Pieni hienosäätö tilanteen mukaan. Lindellistä ei lauluja lauleta, mutta hän on pelannut todella vahvasti.

Heiskanen on puolustaja, joka näyttää tekevän kaiken vaivattomasti. Vaivattomasti, kaksi sataa kilometriä tunnissa vaivattomasti.

Eniten silmiinpistää Miron keskimääräinen peliaika per ottelu äärimmäisen kovissa playoffpeleissä: 28:09. Useimmiten vastustajien parhaita vastaan. Hän pelasi viimeisessä Colorado-pelissä 38:26. Ensimmäisessä Oilers-pelissä 33:08. Molemmat ratkaistiin jatkoajalla. 

“Ihan hyvin olen jaksanut”, sanoi hyväntuulinen, positiivista energiaa aina ympärilleen tuova, 24-vuotias puolustaja NHL-blogille pelin jälkeen Rogers Placen hulppeassa vieraskopissa. 

“Ihan hyvin on kulkenut. Tottakai, pitää vähän fiksummin joissakin tilanteissa lukea peliä. Pystyykö lähteä tukemaan joissakin tilanteissa, vai eikö pysty. Pitää olla fiksu sen kanssa. Ihan hyvin olen jaksanut.”

Tuollaisia hirmuminuutteja kun pelataan, välipäivinä ei paljoa harjoitella Stanley Cupin playoffeissa. Yleisesti, emme näe välipäivinä jäällä tässä vaiheessa kuin joukkueitten pienempien roolien pelaajia. Lepo on tärkeä ase, kun muutaman voiton päässä voi olla jo Stanley Cupin finaali, suurista tansseista suurin. 

“Aika vähän treenaan välipäivinä”, sanoi Heiskanen. “Aika rennosti koitan ottaa. Yritän levätä paljon ja syödä hyvin, nukkua hyvin. Sellaista pientä treeniä, salilla jotain ylläpitävää, palauttelua. Mitään hirveetä treeniä ei kyllä tule vedettyä.”

Edmontonin Rogers Place on tuttu paikka Miro Heiskaselle. Viisi vuotta sitten kuplaplayoffeissa Dallas Stars eteni samassa hallissa aina Stanley Cupin finaaliin saakka. 

“Kyllä täällä on oltu paljon ja pyöritty. Tutut nurkat. Kiva mesta pelata ja hyvä fiilis on hallissa. Nyt on kiva, kun on faneja, viimeksi ei ollut. Hyvä fiilis.”

“Kyllä Starsin fanejakin aina muutama löytyy. Mutta tänään ei hattuja lennellyt. Roba pelasi kyllä hyvin.”

“Ja tosi hyvin tuli Roope takaisin. Ei ole helppoa tulla, koska pelissä on kuitenkin aika kova tempo. Kun ei ole pelannut hetkeen, ei ole helppoa tulla. Hyvin kyllä veti. Ei näyttänyt siltä, että olisi ollut poissa, tai jäänyt pelaamatta.”

Illan ottelun todella nopea käännös ensimmäisen erätauon jälkeen oli seuraava puheenaihe. 

“Ei ehkä mitään taikasanoja sanottu täällä. Vähän sama tilanne oli kuin viime pelissä. Kaveri tuli vähän kovempaa ja valmiimpana pelaamaan, ja me vähän kateltiin ja hävittiin enemmän kamppailuja kuin nämä. Se oli ehkä se isoin syy.”

“Erätauolla puhuttiin juuri siitä, että pitää alkaa kamppailuja voittamaan, ja sitä kautta saada momentumia. Se auttoi paljon.”

Dallas Starsin legendaarinen syvyys ja pelin kääntämisen nopeus olivat tässäkin ottelussa voiton tekijöitä. 

“Se on juuri ollut suurin syy. Taso ei pahemmin muutu, vaikka mikä ketju on jäällä. Aika hyvin pystymme pelaamaan.”

“Olemme tosi hyviä kääntämään niitten päähän peliä. Se on ollut meidän vahvuus. Syvyys on auttanut paljon.”

Tämä nähtiin taas toisessa erässä. Kolmetoista ensimmäistä laukausta toisessa erässä tulivat kaikki Starsin pelaajien mailoista. 

Hyviä esimerkkejä löytyy syvyydestä  useampia Starsin kokoonpanon sivuosien esittäjistä. Yksi sellainen on Jani Hakanpään tilalle tavallaan AHL:stä nostettu Alexander Petrovic, jonka jotkut saattoivat luulla jo lopettaneen pelaamisen ammattilaisena. Tai ainakin NHL:ssä. 

“Tosi hyvin on tullut messiin. Jämpti pakki. Pelaa hyvää simppeliä, ja varmaa peliä. Ollut kyllä hyvä meille.”

Esa Lindell ja maanantaina Miro Heiskanen tekivät kummatkin maalit tyhjiin pelien lopuissa. Suomalaispakkien erikoisuus. 

“Kyllä. Aika hyvä että onnistuttiin ja saatiin molemmat maaliin. Se varmisti pelin. Välillä näinkin, ihan kivaa niissäkin välillä onnistua. Hyvä, että saatiin tehtyä ja ratkaistua pelit.”

Keskiviikkoon

Dallas Stars ei mennyt paniikkiin, kun kotijoukkue sai unelma-alun ensimmäisessä erässä. Stanley Cupin playoffeissa on osattava elää hetkessä. 

“Hetkessä eläminen on tosi tärkeetä”, sanoi Miro Heiskanen vielä NHL-blogille. “Kun pelataan joka toinen päivä, ei paljon voi jäädä murehtimaan. Kuten tänään, eka erä pelattiin vähän huonommin, mutta ei kannata tänne jäädä murehtiin.”

“Pitää mennä takaisin ja antaa parhaansa. Koittaa kääntää peliä. Se on tärkeätä, ihan sama, oliko voitto tai häviö, ettei liian kauaa mieti sitä. Koittaa nopeasti vain kääntää, ja keskittyä siihen seuraavaan.”

Game 4, joka todella voi muuttaa pelisarjan kulun suuntaan tai toiseen, pelataan keskiviikkona Edmontonissa. 

Dallas Starsilla on tilaisuus tyrkätä Edmonton Oilers kuilun partaalle. Edmontonilla on edessään pakkovoiton paikka. 

Eletään hetkessä siihen saakka. 

Täällä Jouni Nieminen, Rogers Place, Edmonton

X.: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja