Blogi

Viisi poimintaa: Mikko Rantanen tiellä NHL:n pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi?

23.6.2022. NHL:ssä on tapahtunut viimeisten reippaan parin vuorokauden aikana paljon asioita.

Tampa Bay Lightning otti tällä aikajänteellä Stanley Cup -finaalisarjan avausvoiton, viime yönä Suomen aikaa Colorado Avalanche siirtyi askeleen päähän mestaruudesta, ja siinä välissä järjestettiin myös NHL:n vuotuinen palkitsemistilaisuus.

Tämän päivän blogitekstissäni nostan esille viisi poimintaa liittyen näihin NHL:n viime päivien tapahtumiin.


Poiminta 1: Mestaruus ratkesi?

Tampa Bay Lightning on voittanut Stanley Cupin kahtena edellisenä vuotena. Joukkue on osoittanut myös kuluvan pudotuspelikevään aikana olevansa kykeneväinen laittamaan kovan kovaa vasteen finaalivastustajaansa, Colorado Avalanchea, vastaan. Pelillisesti floridalaisilla on ollut haasteita vastustajansa pelinopeuden ja puhtaasti myös luistelunopeuden kanssa, mutta päävalmentaja Jon Cooper on löytänyt tuohon puoleen vastauksia.

Kahdessa viime pelissä Lightning on kuitenkin menettänyt niin kriittisiä roolipelaajia sairastuvalle, että joukkueen on lähestulkoon mahdotonta nähdä voittavan seuraavat kolme ottelua putkeen – etenkin, kun niistä kaksi pelattaisiin Coloradon korkeammassa ilmanalassa, mikäli ottelusarja venyisi seitsemään otteluun. Viime yön ottelu antoi jo käytännössä ottaen vastauksensa tähän tiettyjen roolipelaajien putoamiseen, sillä yksinkertaisesti Lightning ei kestä kokemiaan poissaoloja.

Valtikka vaihtuu, ja uskon sen tapahtuvan jo Game 5:ssa.

Poiminta 2: Mestaruus ratkesi tuomarifarssiin?

Kyllä, silmäsi näkevät oikein: kysymyksenasettelu yläpuolelta löytyvän väliotsikon kohdalla on lähestulkoon 50-prosenttisesti sama kuin aiemmassa väliotsikossa, mutta nyt tässä puhutaan siitä farssista, johon mestaruus mahdollisesti ratkesi.

Nazem Kadrin ensimmäisessä jatkoerässä syntyneen voittomaalin ympärillä oli etenkin alkuun useampi kuin yksi kysymysmerkki: kävikö kiekko sisällä? Oliko tilanne paitsio?! Näihin kahteen kysymykseen saatiin lopulta vastaus, jonka perusteella maali oli syntynyt, vaan entä sitten se Avalanchen kuudennen pelaajan laita? Käsittääkseni Jared Bednar ei ollut jatkoerässä niin sekaisin, että hän olisi peluuttanut joukkuettaan ilman maalivahtia, mutta sen sijaan tuomarit olivat niin sekaisin, että he antoivat Kadrin iskeä kenties koko finaalisarjan ratkaisseen osuman Avalanchen pelatessa kuudella pelaajalla ja maalivahdilla.

Tällaisissa tilanteissa täytyy aina muistaa, että myös tuomarit ovat vain ihmisiä, mutta samaan aikaan on todettava, ettei tällaisia virheitä yksinkertaisesti saa tapahtua tällaisissa peleissä. Kyseessä oli maalin ottelu, joka venyi jatkoerään, ja sen sijaan, että ottelusarja saattaisi olla Denveriin siirryttäessä tilanteessa 2-2, on se katkolla kotiluolassa Avalanchelle.

Poiminta 3: Pohjois-Amerikassa ei edelleenkään ymmärretä Miro Heiskasen arvoa

Se tuntuu täysin typerältä ajatukselta, että sillä jääkiekkomarkkinalla, johon sinut on satuttu pelaajana varaamaan tai jossa pelaat, olisi merkitystä, kun puhutaan maailman parhaiden pelaajien titteleistä. Mutta niin se vain on.

En missään nimessä väitä, että Miro Heiskanen olisi tällä hetkellä maailman paras puolustaja. Samaan aikaan kehotan kuitenkin jokaista, joka päätti jättää hänet NHL:n parhaalle puolustajalle jaettavan James Norris Memorial Trophyn äänestyksessä hänet sijalle 12, kysymään itseltään tämän kysymyksen: jos olisit kasaamassa joukkuetta, montako puolustajaa valitsisit ennen loistavasti kahteen suuntaan pelaavaa Heiskasta?

Poiminta 4: Samojen valmentajien piirileikki jatkuu

Olen itse kuulunut pidempään siihen skeptisten valtakuntaan, mitä tulee Jukka Jalosen mahdollisuuksiin valmentaa NHL:ssä. Totta kai olen toivonut tuon päivän koittavan, sillä haluaisin ehdottomasti nähdä maailman parhaan valmentajan kokeilevan siipiään myös totaalisen erilaisessa NHL-ympäristössä, mutta ei se päivä valitettavasti näytä koittavan; NHL:ssä jatkuu sama piirileikki, jossa tietty määrä valmentajia vaihtaa vain keskenään jakkaraa, jonka päällä he istuvat, eikä tähän piirileikkiin pääsemiseen näytä riittävän minkäänlaiset meriitit, mikäli kansalaisuus on väärä.

Ja, jos joku rohkenee väittää minulle, että esimerkiksi John Tortorella on esimerkiksi Jukka Jalosta kyvykkäämpi päävalmentaja, niin pidä tunkkisi; samat sanat uskallan sanoa myös Florida Panthersin uudeksi päävalmentajaksi nimetystä Paul Mauricesta tässä samaisessa vertailussa.

Poiminta 5: Mikko Rantanen on aidosti ehdolla Conn Smythe -voittajaksi

Kun puhutaan pudotuspelien arvokkaimmasta pelaajasta, NHL:llä on tapana useissa tapauksissa jakaa se mestarijoukkueen suurimmalle nimelle – oli hän sitten ollut joukkueensa paras pelaaja tai ei; en siis ihmettelisi, mikäli Nathan MacKinnon pokkaisi tuon palkinnon, vaikka hän jatkaisi Stanley Cup -finaalisarjan nykyistä tahtiaan (neljä ottelua, kolme tehopistettä ja -2).

Mikäli NHL ei kuitenkaan ole valmis täysin nolaamaan itseään, tällä hetkellä taisteluparin pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle jaettavan Conn Smythe Trophyn osalta tulisi olla Cale Makar & Mikko Rantanen – olettaen Avalanchen käyttävän yhden kolmesta hankkimastaan ottelupallosta. Omissa papereissani Rantanen on toistaiseksi hienoisesti edellä, sillä allekirjoittaneelle finaalisarja on se kaikkein tärkein mittari, mutta Conn Smythe Trophyn ojentaminen Makarille ei olisi missään nimessä mikään vääryys. Sen sijaan jonkun muun nimeäminen voittajaksi olisi ainakin tämän hetken tilanteeseen peilaten melkoinen farssi.

Valitettavasti MacKinnonille saattaa riittää ihan vain se, että hän iskee esimerkiksi ratkaisevan finaaliottelun voittomaalin.

Avalanchen tehokkaimmat pelaajat Stanley Cup -finaaleissa:

  1. Mikko Rantanen 0+8=8 (0)
  2. Cale Makar 2+3=5 (-3)
  3. Gabriel Landeskog 3+1 (0)
  4. Valeri Nichushkin 3+1 (0)
  5. Andre Burakovsky 2+1 (+2)
  6. Andrew Cogliano 1+2 (+3)
  7. Nathan MacKinnon 1+2 (-2)
  8. Darren Helm 1+1 (-1)
  9. Artturi Lehkonen 1+1 (-5)
  10. Alex Newhook 0+2 (-1)

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Muita aiheeseen liittyviä juttuja