Blogi

Onside with Jouni: Tervetuloa NHL-omistajaksi, ja muita kommentteja

4.11.2023. Kannattaa katsoa tarkkaan, kun ostat jotain 900 miljoonalla. Vaihteeksi jääkiekkoa sisätiloissa! Sam Gagner kolmannen kerran. Roope Hintz. Little Ball of Hate sai vihaa niskaansa Torontossa. Tässä muutama kommentti.

GM vaihtoon Ottawassa

Kaikki ei olekaan hyvin jääkiekon kotimaan pääkaupungissa. Vanhat, edellisen omistajan aikaiset asiat nostivatkin yllättäen rumaa päätään viime viikolla.

GM Pierre Dorion jätti eropaperinsa/sai kalossia persuuksiinsa. Erikoisesti, juuri Edmontonissa näkemämme Dallas Starsin laituri Evgenii Dadonov on kaiken tämän kaaoksen keskellä täysin ilman omaa syytään.

Koko soppa – jota oltiin hiljalleen kypsytelty jo 19 kuukauden ajan – lähti pieleen menneestä pelaajakaupasta, joka vaikutti kolmeen eri NHL-seuraan: Ottawa Senatorsiin, Vegas Golden Knightsiin ja vielä Anaheim Ducksiin.

Senatorsin juuri vähän aikaa sitten ostanut Michael Andlauer sai NHL:n pääkonttorilta 73 sivun selityksen siitä, mitä oli tapahtunut. Eli paksuja salkkuja kantavat ovat taas tienanneet leipänsä. Me muut jäimme suu auki ymmällemme.

Tämä kaikki taisi lähteä siitä, että Vegasin sikariporras halusi puhdistaa maineensa.

Sen käsitämme, että National Hockey Leaguen tärkeä tehtävä on sovitella asioita jäsenseurojensa välillä. Liiga pitää huolta siitä, että kaikki saavat toimia tasa-arvoisesti, että peli on reilua, ei pelkästään kaukalossa.

Kun tehdään pelaajakauppa, NHL:n rekisteröintiosaston edustaja on aina läsnä “Trade Call”:in aikana. Jokaikinen pieni yksityiskohta kirjataan ylös, kaikesta pidetään tarkkaa kirjaa. Kaikki sopimukset kaikkine pykälineen rekisteröidään ja laitetaan talteen.

Kaiken tämän valossa on ihmeteltävä, miten Dadonovin sopimuksen No Trade-listaa ei löytynyt, kun häntä yritettiin kaupata Vegasista Anaheimiin. Anaheim oli hänen Ottawassa allekirjoittamassa sopimuksessa listalla yhtenä NHL-seurana, jonne hän ei suostuisi siirtymään.

(Vaikea käsittää, miksi helvetissä Tseljabinskin traktoritehtaan varjosta tullut mies ei halua Newport Beachille, mutta se ei kai ole meidän asiamme).

Yhdeksäntoista kuukautta tapahtuneen jälkeen NHL viimeinkin antoi rangaistuksen Ottawa Senatorsille, ja sen sai kärsiä uusi omistaja. Sens menettää ensimmäisen kierroksen varausoikeuden, jonka se saa itse valita seuraavien kolmen vuoden aikana.

Tämä on todella kova rangaistus.

Tervetuloa NHL-omistajaksi! Kiitos 900 miljoonasta US taalasta, jotka jaetaan muitten omistajien kesken. Ensin saadaan selville, että pelaaja saa 41 pelin pelikiellon. Ja nyt tämä.

Michael Andlauer ei ole oikeastaan uusi NHL-omistaja; hän omisti tähän saakka kymmenen prosenttia Montreal Canadiensista. Eugene Melnykin perijättärien asioita hoitaneet kolme henkilöä olivat kertoneet hänelle ostoneuvotteluissa, että NHL tutkii yhä vanhaa pelaajakauppaa, mutta sitä oli kuvailtu “ei-vakavaksi”.

Andlauer sanoi tämän keskiviikon pressissään, jonka voi katsoa You Tubesta. On muistettava, ettei Andlauerilla voinut olla pääsyä kurkkaamaan NHL:n sisäisiä asioita vielä ostoneuvottelujen aikana, koska hän ei vielä omistanut Senatorsia siinä vaiheessa.

Michael Andlauerilla oli syytä olla ei-tyytyväinen NHL:n, hänelle seuran myyneitten ja oman GM:nsä Pierre Dorionin toimintaan tässä tapauksessa. Dorion sai maksaa työpaikallaan.

Jäämme odottamaan, kenet väliaikaiseksi manageriksi Edmontonista tullut Steve Staios palkkaa vakituiseksi.

Third Time Sam

Huikeita hetkiä Rogers Placella aivan pelin lopussa torstaina.

Edmonton Oilers yritti vimmatusti tasoittaa peliä 4-3 tappiotilanteessa Dallas Starsia vastaan. Loistavan ottelun pelannut Roope Hintz blokkasi pari laukausta sinisellä. Sinivalkoinen pakkipari luuti Starsin maalilla viimeisen minuutin. Esa Lindell blokkasi Connor McDavidin laukauksen.

Kakkosvahti Scott Wedgewood pelasi loistopelin – 49 laukausta kohti, 25 viimeisessä erässä. Starsilla 27 laukausta koko ottelussa. Edmonton painosti suurimman osan peliajasta, mutta Stars odotti kärsivällisesti mahdollisuuksiaan, ja kun paikka tuli, kosti tuttuun tapaan nopeilla suorilla hyökkäyksillä. Playoffjoukkueen peliä.

Kolme maalia erilaisista Oilersin virheistä tasakentällisin. Oilersin NHL-historian tehokkain ylivoima ei saanut kiekkoa maaliin neljästä mahdollisuudestaan.

Illan tarina oli yllättäen kaksi maalia tehnyt yleisön suosikki Sam Gagner kauden ensimmäisessä NHL-ottelussaan. Gagner toi energiaa, ja todellista gamesmanshippiä pöydälle. Vanha kunnon #89 antoi opetuksen muille siitä, miten peliin voi vaikuttaa pienemmälläkin peliajalla.

Yleisön suosikki Sam

Nyt 34-vuotiaaksi jo ehtinyt, 18-vuotiaana Edmonton Oilersista NHL-pelipaikan jo syksyllä 2007 ottanut toisen polven NHL-pelaaja Sam Gagner ymmärtää, mitä on tehtävä pysyäkseen ammattilaisjoukkueessa.

Joskus on tehtävä maali tai pari. Useimmiten Samin tapauksessa on luotava hyökkäystilanteita.

Evander Kane on tunnettu siitä, että hän saattaa aloittaa nyrkkeilyottelun kesken jääkiekkoa, vain saadakseen omaa peliään kuntoon, osallistuakseen täysillä ottelutapahtumaan. Mutta hän on mies, joka on jo saanut nimensä raskaansarjan nyrkkeilymestarin mukaan syntyessään.

Sam Gagner on pienikokoinen, eikä erityisen aggressiivinen jääkiekkoilija, mutta hän on muutaman kerran aloittanut hässäkän vain päästäkseen peliin mukaan, mitä ei Edmontonissa ole unohdettu. Nyt 34-vuotiaana Sam pystyy auttamaan NHL-joukkuetta mailataidoillaan, juonikkaalla hyökkäyspelillään ja pelisilmällään.

Hyvässä muistissa on myös helmikuinen ilta vuonna 2012 vanhassa Coliseumissa, kun Sam Gagner merkkautti kahdeksan pistettä Chicago Blackhawksia vastaan. Jotain, mitä ei oltu nähty vuoden 1989 jälkeen, eikä koskaan Gagnerin hienon illan jälkeen.

Hän on pelannut 1,016 peliä maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa. Edmonton, Arizona, Philadelphia, Columbus, Vancouver, Edmonton uudelleen, Detroit, Winnipeg, ja jo kolmannen kerran Edmonton.

Sam teki kahden suunnan sopimuksen Oilersin kanssa vapaana agenttina, oltuaan leirillä PTO-sopimuksella. Viime kausi Winnipegissä jäi kesken, kun tuli aika operoida molemmat lonkat.

Siksi Edmonton otti pitkän linjan asenteen Gagnerin kanssa. Hän ei vielä pelannut leirillä, harjoitteli vain. Kun toipumisprosessi oli edennyt tiettyyn vaiheeseen, hän meni AHL-joukkueeseen saamaan tuntumaa joksikin aikaa.

Torstaina Sam Gagner oli ylivoimaisesti paras Oilersin pelaaja (Evander Kane oli toiseksi paras). Gagner toi jännitystä ja innostusta peliin. Muinaisen korkean varausvuoron taidoilla, uran lähestyessä jo loppuaan.

Hän loi kolme maalipaikkaa yksikseen toisen erän ylivoimatilanteessa. Hän voitti neljä aloitusta peräkkäin, ja sitten teki kaksi maalia kolmannessa erässä. Molemmat ihan maalin edestä. Hän lähetti vielä ihan loppuminuuteilla Evander Kanen ylivoimahyökkäykseen.

Jay Woodcroft ei laittanut Gagneria kentälle, kun peliä oli vain pari minuuttia jäljellä. Valmentajan selitys oli se, että Gagner olisi ollut vuorossa seuraavaksi, mutta vihellystä ei saatu. Tämä jäi kaivertamaan monen sohvavalmentajan ja toimittajalurjuksen mieleen. Mitä jos??

Aikamoinen tarina.

Texasin Tähdet

Dallas Stars on päässyt hyvään alkuun NHL-kaudella 2023-24. Centralin kakkosena, vain Colorado Avalanche edellään tätä kirjoitettaessa. Kolmetoista pistettä, kuusi voittoa ensimmäisistä kahdeksasta ottelusta.

Kaksi voittoa Albertan vanhasta “Kuolemanlaaksosta” peräkkäisinä iltoina. Starsin GM Jim Nill oli vieraana Edmontonin sporttiradiossa torstaina. Hän sanoi erikoisesti, ettei hänen joukkueensa ollut mielestään pelannut vielä erityisen hyvin (tilanteessa 6-1-1)!

Nill on tehnyt hyvää työtä. Kesän 2017 NHL Draft oli huippupiristysruiske Dallas Starsin organisaatiolle. Kolme huippupelaajaa samasta tilaisuudesta. Miro Heiskanen kolmantena, Jake Oettinger (26.) ja vielä Jason Robertson (39.).

Heiskanen on yksi NHL:n parhaista, ehkä Top-5 puolustajista. Aina hienoa seurata hänen peliään, mutta en ole ainoa, joka miettii, onko vauhti hiukan hidastunut kolmen vuoden takaisesta? Jokin vamma vaivaa?

Torstaina Edmontonissa Heiskasta vastakkainpeluutettiin Connor McDavidiä vastaan, ja hän hoiti tehtävän erinomaisesti. Emme vertaa 25 minuuttia illassa pelaavan Miro Heiskasen peliä tässä kenenkään muuhun kuin häneen itseensä. Rima on todella korkealla siis.

Oettinger on yksi NHL:n parhaista maalivahdeista, Robertson teki viime kaudella 46 maalia ja 109 pistettä.

Dallas Starsin hyökkääjistö on yksi NHL:n syvimpiä. Yli kolmensadan maalin miehet Tyler Seguin ja Matt Duchene pelaavat sen kolmosketjussa. Kakkosketjun sentteri Wyatt Johnston teki viime kaudella 19-vuotiaana 24 maalia National Hockey Leaguessa.

Kesän 2021 NHL Draftistä on kulunut vasta pari vuotta, mutta jo nyt voimme nähdä, että Ontarion junnuliigasta varattu Johnston on yksi varaustilaisuuden parhaista kaappauksista.

Peter DeBoerin peluutus on mielenkiintoista seurattavaa; hyökkääjien jääaika otteluissa menee noin 12 minuutin ja seitsemäntoista ja puolen minuutin välimaastoon. Kukaan neljästä ketjusta ei pelaa juuri vähempää, eikä ketään väsyytetä 18-20 minuutin peliajoilla.

Syvyyttä löytyy. Ja kokemusta. Kuusi hyökkääjää on jo yli kolmekymppisiä. Hyvä sekoitus uransa huipulla olevia nuorempia pelaajia ja konkareita.

Roope

Toiseksi paras maailman onnellisimmasta maasta tullut hyökkääjä tällä hetkellä on Mikko Rantasen jälkeen Roope Hintz.

Kaksi maalia ja syöttöpiste Joe Pavelskin maaliin torstaina. Dallas Starsin meno Albertassa yleisesti, ja ykkösketjun peli erityisesti on ollut hyvää.

“On ollut kyllä hyvä, varsinkin ennen viime peliä puhuttiin siitä, että meillä on ollut alut vähän huonoja”, kertoi Hintz pelin jälkeen NHL-blogiille. “Ainakin alut on olleet vähän parempia nyt, ollaan oltu heti messissä. Hyvä peli oli, hyvät maalivahdit.”

Roope Hintz on aina pelannut hyvin Albertassa ja Edmontonissa. Oilersia vastaan 14 pistettä 12 ottelussa. Hyvässä muistissa on ikävä loukkaantuminen laitaa vasten kolme vuotta sitten kuplaplayoffeissa.

“Menin sitä laitaa päin. Se olikin vähän isompi homma sitten, loppujen lopuksi”, muisteli Hintz (miksi toimittajat nostavat esille loukkaantumisia??). Siihen saakka hän oli pelannut erinomaiset playoffit.

Dallasin hyvä alkukausi ei ykkössentterin mielestä aina ole tullut ansaitusti.

“Tosi hyvä. Hyvä flow on nyt juuri joukkueessa. Ei olla välttämättä parhailla peleillä saatu voittoja, mutta hyvä, että ollaan silti saatu kaivettua pisteitä. Peli koko ajan paranee.”

Ei ole helppoa kuroa matkaa kiinni ja päästä samaan vauhtiin muitten kanssa, jos on heti kauden alussa joutunut jättämään harjoitusleirin väliin, kuten Roope Hintzille kävi tämän, kuudennen NHL-kautensa alussa.

“Alkuun oli hankalampaa. Minä missasin koko training campin. Oli vähän loukkaantumisia, mutta nyt kaikki on hyvin. Olen päässyt mukaan.”

“Aloitukset ovat menneet vähän huonommin tänä vuonna kuin viime vuonna, vielä on petrattavaa”.

Hintz kunnostautui ihan pelin lopussa blokkaamalla pari kovaa laukasta aivan siniviivan alla. “Välillä on pakko vähän heittäytyä, osallistua myös tuollaisiin asioihin.”

Yhteispeli legendaarisen 39-vuotiaan Joe Pavelskin kanssa on toiminut hienosti.

“”Onko tämä nyt neljäs vuosi, kun me pelataan yhdessä? Ihan hyvin meillä on mennyt silleen, että sama kenttä on ollut koossa koko ajan käytännössä, ei ole oikeastaan vaihtunut ollenkaan.”

“Hienoa on sellaisen kanssa pelata. Joe on niin viisas. Jos ei jalka ole niin hyvä enää kuin silloin joskus, nyt kun hän on vähän vanhempi, hän on niin älykäs. Hän pystyy sijoittumaan niin hyvin, ja siellä maalin edessä Joe on ihan maailman parhaita.”

Maalinedustalle on vaikeaa päästä NHL:ssä. Vielä vaikeampaa on tehdä sieltä maaleja. Vielä vaikeampaa on osua mailalla laukauksiin ja ohjata kiekkoja niistä tarkoituksella maalin kulmiin.

“Joe osuu jokaikiseen vetoon. Välillä treeneissä kun katsoo, hän osuu joka kiekkoon. Ja vielä silleen, että hän osaa sijoitella kiekkoja kulmiin, jos vain osuu niihin.”

Valkoinen Warrior vain heilahtaa (ei siis enää CCM).

Kaulasuojukset

Englannissa tapahtuneen Nottingham Panthersin Adam Johnsonin traaginen kuolema kaulaan iskeytyneen luistimenterän seurauksena järkytti jokaista viikolla. Jos et ole nähnyt tapausta, älä mene katsomaan sitä.

Jääkiekko on väkivaltainen ja vaarallinen laji. Ainoa keino olla satuttamatta on jättää pelaamatta. Mutta kuolemanvaaraan on suhtauduttava vakavasti.

T.J. Oshie, Nikolaj Ehlers, ja Neil Pionk pitivät kaulasuojuksia torstain NHL-kierroksella.

NHL voisi tässä toimia suunnannäyttäjänä ja johtajana koko jääkiekkomaailmalle, mutta ei kannata odottaa ihmeitä. NHL-pelaajilla on oikeus tehdä päätökset heidän varusteitaan koskevissa kysymyksissä.

Tämä ei ole asia, jonka NHL pystyy määräämään. Pelaajat määräävät. Pelaajien turvallisuus on pelaajien vastuulla, kuten pitääkin olla. Liiga on aikaisemmin yrittänyt määrätä esimerkiksi nilkkasuojien tai visiirien tapauksissa, mutta pelaajat nousivat vastarintaan.

Suurin edessäoleva stigma on se, että pelaajat pitävät kaulasuojusta epämukavana. Liian lämpimänä.

Veikataan tässä, että kunnon kaulasuojukset ovat tulossa. Jotain, mikä voi esimerkiksi olla aluspaidan yhteydessä, helposti laitettavissa päälle. Iso mahdollisuus oikealle valmistajalle.

Vakuutushtiöt varmasti katsovat myös omien etujensa perään. Esimerkiksi Albertan junnuliigassa (U20) on otettu käyttöön koko kasvot peittävät häkit pakollisiksi, koska vakuutusyhtiöt kyllästyivät maksamaan hampaista ja rikkoutuneista nenistä.

Odotettavissa on pelaajien määräämä sääntö, jonka mukaan tiettynä vuonna liigaan tulleet joutuvat pitämään kaulasuojusta. Muut saavat päättää itse. Aivan kuten tehtiin kypärien ja visiirien kanssa.

Ja vielä..

NHL-historian eniten pelikieltoja (kahdeksan kertaa) ja sakkoja (yhdeksän) erilaisista tempuista uransa aikana saanut Boston Bruinsin uusi kapteeni Brad Marchand on saanut jokaikisen rangaistuksensa syystä. Mutta torstaina Torontossa sattunut ei kuulu niihin.

Timothy Liljegren loukkaantui valitettavasti ja missaa Leafsin Ruotsin matkan, mikä on ikävää. Mutta allekirjoittaneen näkemässä filmissä Liljegren itse ajaa Marchandin kylkeen ja liukuessaan laittaa oikean jalkansa tämän jalkojen eteen.

Leafsin kesän 2017 ykköskierroksen varaus häviää kamppailun laidalle tultaessa. Tilannevauhti on syynä törmäykseen laidan kanssa, ei Little Ball of Hate.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja