Muu urheilu

Top 5: Urheiluhistorian suurimmat ihmeet

Broidi rakastaa historiaa ja urheilua. On siis aika tutkia historiankirjoja ja laittaa järjestykseen kaikista suurimmat yllätykset urheilun historiassa.

Lajivalikoimaa ei ole rajattu, joten listaaminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Yritetään kuitenkin keskittyä suomalaisittain tuttuihin lajeihin ja tapahtumiin. Ottakaa hyvä ote kahvikupista, sillä myös suomalaiset ovat päässeet yhdessä tarinassa tärkeään sivurooliin.

5. Kreikan kultajuhlat 2004

Kun Suomi pöllytti Kreikkaa Olympiastadionin illassa 2001 peräti 5-1, olisi ollut vaikea uskoa, että samainen maa juhlisi jalkapallon Euroopan mestaruutta vain pari vuotta myöhemmin. Niin kuitenkin tapahtui.

Vuoden 2004 EM-kisoista tulee mieheen ensimmäisenä Kreikan raudanluja puolustus ja Angelos Charisteasin tarvittavat maalit. Moni unohtaa voittotarinasta sen, että Kreikka oli kuitenkin todella lähellä karsiutua jatkopeleistä. Kreikka selvisi Espanjan edelle ainoastaan maalieron turvin. Tarina olisi voinut saada siten aika lyhyen lopun.

Jatkopeleissä Kreikka voitti kaikki pelinsä 1-0. Se ei ollut kaunista, mutta se oli todella tehokasta. Kreikan ihmeestä ei voi puhua antamatta pragmaattiselle päävalmentaja Otto Rehhagelille tunnustusta. Niin taktisesti kypsää oli kreikkalaisten pelaaminen.

4. 1980 ja Miracle on Ice

Yhdysvaltain jääkiekkomaajoukkue juhli olympiakultaa Lake Placidin talviolympialaisissa. Tapahtumaa kutsumaan ihmeeksi jäällä, koska Yhdysvaltain joukkue oli koottu yliopistopelaajista siinä missä Neuvostoliiton punakone oli täynnä kivikovia ammattilaisia.

On siis täysin selvää, että Neuvostoliitto oli suuri suosikki turnauksen voittajaksi. Turnaus alkoi kuten kaikki ennakoivatkin: Neuvostoliitto oli vakuuttava eikä sitä näyttänyt pysäyttävän kukaan. Ihme kuitenkin tapahtui, kun Yhdysvallat kaatoi Neuvostoliiton 4-3.

Jälkikäteen valmentaja Viktor Tihonov on harmitellut virhettään vaihtaa ykkösmaalivahti Vladislav Tretjak pois Yhdysvaltojen tekemän 2-2-tasoituksen jälkeen. Tasoitus tuli aivan 1. erän lopussa, ja se oli yksinkertaisesti liikaa Tihonoville. Kenties paine oli niin kova – oli miten oli, valtava virhe joka tapauksessa.

Tuohon aikaan ei pelattu pudotuspelejä, joten USA:n Neuvostoliitto-voitto ei suinkaan ratkaissut vielä kaikkea. Mestaruuden voittaakseen Yhdysvaltojen tarvitsi voittaa vielä Suomi. Ja Suomella oli motivaatiota kerrakseen, sillä voitto olisi nostanut Leijonat mitaleille.

Suomi pelasi loistavasti ja johti kahden erän jälkeen 2-1. Eihän tässä nyt näin voi käydä, mietti varmasti moni yhdysvaltalainen, voittaa Neuvostoliitto ja hävitä sitten Suomelle.

– Jos häviätte tämän pelin, joudutte viemään tämän hautaanne asti, vxxxxu hautaanne asti, kiroili päävalmentaja Herb Brooks tiettävästi pelaajilleen 2. erän jälkeen.

Palopuhe oli paikallaan!

3. Kun Buster Douglas tyrmäsi Mike Tysonin

Kaikki odottivat tyrmäystä, se oli selvä. Kyse oli lähinnä ajasta. Kuinka monta sekuntia hallitseva mestari Mike Tyson antaa armonaikaa vastustajalleen ennen kuin nukkumatti astuu kehiin?

Ei varmaan ollut yksi tai kaksi asiantuntijaa, jotka puhuivat ääneen noin 90 sekunnista. Sillä juuri sen verran Tyson oli käyttänyt edelliseen otteluunsa ennen kuin lyöntikäsi lauloi hoosiannaa.

Nyrkkeily on kuitenkin laji, jossa ylimielisyyteen ei ole yksinkertaisesti varaa. Ottelu oteltiin Japanin Tokiossa, joten houkutuksia riitti kehän ulkopuolella. Laulaja Bobby Brow elämäkerrassaan kertookin hänen olleen railakkaissa illanvietoissa Tysonin kanssa ottelua edeltävänä yönä.

Douglas oli altavastaaja suhteessa 42:1. Tysonia ei oltu koskaan aiemmin tyrmätty. Niin vain lähes mahdoton tapahtui. Douglasille hetki oli varmasti hänen uransa kohokohta. Douglas kohtaisi vielä samaisena vuonna Evander Holyfieldin häviten ottelun. Sitten menikin kuusi vuotta ennen kuin hän palasi uudestaan kehiin.

2. Leicester Cityn Valioliigan voitto 2016

Broidi muistaa vielä tämän kauden. Sen ei pitänyt olla mahdollista. Leicesterin mestaruuden kerroin ennen kauden alkua oli käsittämättömät 5000. Todennäköisyys on siis suurin piirtein samaa luokkaa kuin, jos selviäisi, että Elvis onkin elossa ja sen lisäksi hän on tekemässä paluukeikan Helsingissä ensi viikolla.

Vedonlyöntiyhtiöt hävisivät isosti rahaa, kun uskolliset Leicester-kannattajat uskoivat joukkueensa mahdollisuuksiin. Paljon kiitosta mestaruudesta menee valmentaja Claudio Ranierille, joka loi uskoa ryhmäänsä.

Leicester teki myös näinä aikoina aivan mahtavia hankintoja. Esimerkiksi N`Golo Kante, Kasper Schmeichel, Danny Drinkwater ja Riyad Mahrez olivat kaikki ihan mielettömiä löytöjä. Jamie Vardy taisi tehdä tuolla kaudella hyökkäjänä komeat 24 valioliigamaalia. Pari vuotta aiemmin hyökkääjä oli pelannut Fleetwood Townissa (joo, ei hajuakaan missä pelaa).

1. Kun Aleksandr Karelin hävisi

Jalkapalloa pelataan 90 minuuttia ja lopussa Saksa voittaa. Vai miten se sanonta meni? Kreikkalais-roomalaisessa painissa painitaan ja sarjassa 130kg voittaja on aina Siperian karhu Aleksander Karelin.

Karelin nappasi urallaan 24 arvokisavoittoa – kolmet olympialaiset, 9 MM-kultaa ja 12 EM-kultaa. Kun Karelin kohtasi Sydneyn olympiafinaalissa 2000 Rulon Gardnerin, kultaputken odotettiin saavan jatkoa. Toisin kuitenkin kävi, sillä Karelin taipuikin yllättävästi ja niukasti 1-0.

On vaikea sanoa yksiselitteistä syytä, miksi Karelin hävisi. Arvailla toki voimme. Karelin oli otellut tuona finaalipäivänä jo kolme ottelua, joten mies oli varmasti väsynyt. Väsyneempi kuin kenties Gardner, joka otteli vasta toista otteluaan.

Gardner oli myös erityisen suuri, jopa 120-kiloinen jässikkä, eikä Karelin päässyt samalla tavalla riepottelemaan häntä kuin mihin hän oli ehkä aiemmin tottunut. Ratkaiseva pistekin syntyi puolivahingossa, kun ristivyöotteessa Karelinin ote lipsahti kaksikosta ensin. Ainakaan Broidi ei muista, että Gardner varsinaisesti muuta painetta pystyi tässä kohtaamisessa sen enempää luomaan.

Oli miten oli, Gardner teki hurjan tempun ja rikkoi pitkään, lähes loputtomalta jatkuneen Karelinin putken. Jos pitää yksi valita, on tämä sitten se kaikkien aikojen yllätys.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja