Muu urheilu

Kun Suomi voitti kesäolympialaisista 37 mitalia

Suomi menestyi itsenäisyytensä alkuvuosina olympialaisissa todella hyvin. Tänä päivänä voi olla vaikea kuvitella, että Suomi oli noin 100 vuotta sitten myös kesäolympialaisten mitalitilaston kärkimaita.

Suomi oli mukana jo vuoden 1908 olympialaisissa, jolloin jättiläismäinen Verner Weckman paini Suomelle sen historian ensimmäisen olympiakullan. Vuosien 1912 ja 1920 kisoissa menestys oli vielä paljon parempaa, kun sinivalkoiset urheilijat sijoittuivat molempina kertoina mitalitilaston neljänneksi.

On silti huomioitava, että vielä 1912 Suomi kilpaili Venäjän keisarikunnan alla. Kun Suomi itsenäistyi vuonna 1917, se janosi urheilumenestystä. Niinpä vuoden 1920 ja etenkin 1924 olympialaisissa mitalikahveja jouduttiin sitten keittelemään oikein urakalla.

Erityisesti vuonna 1924 Suomen joukkue oli iskussa, kun tuliaisina oli peräti 37 mitalia.

Paavo Nurmi nappasi viisi olympiakultaa

Pariisin olympialaisissa 1924 Suomi ylsi 37 mitalillaan mitalitilaston toiseksi. Edelle ylsi vain Yhdysvallat. Kisojen kuningas oli Paavo Nurmi, joka nappasi peräti viisi olympiakultaa lajeinaan 1 500 m, 5 000 m, maastojuoksu, maastojuoksu – joukkuekilpailu sekä 3 000 m joukkuejuoksu.

Nurmen ohella toinen juoksijasuuruus Ville Ritola pokkasi neljä olympiakultaa (10 000 m, 3 000 m esteet, maastojuoksu – joukkuekilpailu ja 3 000 m joukkuejuoksu). Juoksun ohella Suomi otti kultamitaleja muista vahvoista suomalaisten perinnelajeista, kuten keihäänheitosta ja painista.

Hopeaa ja pronssimitaleja Suomi kuittasi niin ikään lisää eri juoksulajeista ja painin eri sarjoista. Menestystä tuli myös ammunnasta.

Milloin seuraavaksi?

Tänä päivänä Suomen on hankala saavuttaa edes sitä yhtä kultamitalia erityisesti kesäolympialaisista. Talviolympialaisista sentään tulee jonkinlaista menestystä, mutta kesäolympialaisten kulta alkaa olla harvinaista jalometallia Suomessa.

Viimeksi suomalainen on juhlinut kesäolympialaisissa vuonna 2008, kun Satu Mäkelä-Nummela voitti naisten trap-finaalin uudella olympiaennätyksellä. Yleisurheilussa on saatu odottaa sitäkin kauemmin, sillä viimeksi 2000 Atlantan kisoissa korkeimmalla korokkeella nähtiin suomalaisväriä Arsi Harjun työnnettyä kuulaa pisimmälle.

Ei liene liioiteltua sanoa, että suomalaisten suurimmat menestysvuodet ovat jo takana. Tuskin ne ajat palaavat koskaan, jolloin Suomi ottaa kesäolympialaisista yhteensä 37 mitalia.

Juodaan siis mitalikahveja Nurmen, Ritolan ja kumppaneiden uroteoille, jotta ne eivät unohdu.

– Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja