Blogi

Onside with Jouni: Public Enemy Number One

14.5.2024. Paljon draamaa viime päivinä Stanley Cupin playoffeissa viime päivinä. Tuomaripeli ja itse liigan päätökset ja päättämättä jättämiset puhuttavat. Tässä muutama lyhyt kommentti.

Florida Panthers vastaan Boston Bruins

Boston Bruins lähti tähän kiihkeään sarjaan altavastaajana ja onkin tänään otteluvoitoissa tappiolla numeroin 3-1. Florida on parempi joukkue. Se on ollut parempi, ja pelannut paremmin, jopa ollessaan häviöllä joissain tilanteissa. Se on tehnyt peliä oikeissa tilanteissa ja pysynyt suunnitelmassaan.

Bruins on silti joutunut hankalaan tilanteeseen, ja voidaan rehellisesti sanoa sen joutuneen kyseenalaisten ratkaisujen uhriksi jo kahdesti tässä pelisarjassa. Nuo kaksi eivät ole tekosyitä sille, miksi Bruins on tappiolla. Florida Panthers, kuten todettua, on ansainnut voittonsa ja johtonsa. 

Game 3 Bostonissa. Sam Bennett on yksi aliarvostetuimmista pelaajista Florida Panthersin kokoonpanossa. Kaikki puhuvat, että Aleksander Barkov olisi aliarvostettu. Kun kaikki sanovat, että Barkov on aliarvostettu, onko hän silloin enää aliarvostettu? 

Ensimmäisten nähtyjen filmien perusteella näytti siltä, että Sam Bennett taklasi vastapalloon häntä kohti tullutta Brad Marchandia

Ihmettelin sitä, miten Marchand ensin putosi jäähän, sitten yritti nousta ylös, ja sitten putosi taas. Tästä voisi kuvitella, että kyseessä on jonkinlainen päävamma. 

Jotkut eivät usko, että Bennett löi Boston Bruinsin kapteenin Brad Marchandin tahallaan nyrkillään ulos pelisarjasta. Toiset taas pitävät asiaa päivänselvänä. Filmi kertoo totuuden. Täysin selvä “sucker punch” nyrkillä taklauksen ulkopuolella. 

Stanley Cupin playoffeissa pelataan seitsemän pelin pelisarjoja syystä. Parempi, vahvempi ja nälkäisempi voittaa aina. Tällä palstalla ei pidetä salajuoniteorioista, mutta miksi Marchandin kolkkauksesta ei näytetty paremmasta kulmasta otettua filmiä ennenkuin vähän ennen neljännen pelin alkua? 

Miksei tästä tilanteesta puhuttu yhtään mitään liigan toimesta?

NHL sanoo, ettei sillä ollut hallussaan oman oikeuksiensa haltijan filmiä. Sam Bennett itse sanoi, ettei hänellä tuossa tilanteessa ollut aikaa edes ajatella minkäänlaisen sucker punchin lähettämistä. Uskomme tietenkin molempien selitykset mukisematta. Laitamme samalla myös tilillenne käsirahan Jakomäentiellä sijaitsevalle rantatontille, jossa on tilaa isommallekin veneelle, ja josta on hienot näkymät merelle. 

On samalla helppoa nähdä, miksi Sam Bennett on Public Enemy Number on juuri nyt Bostonissa, ja tulee olemaan vielä pitkät ajat. 

Mikä on maalivahdin estäminen?

Game 4, Bostonissa Bruins oli kolmannen erän alussa johdossa maalein 2-1. Sitten Florida pääsi ylivoimalle ja mainittu Sam Bennett – jonka Bruins-leirin mielestä ei olisi pitänyt olla edes pelaamassa, jos hänelle olisi annettu pelikielto Brad Marchandin kolkkaamisesta – tasoitti pelin. 

Filmi kertoo taas totuuden. Jokainen näkee filmin omalla tavallaan. Kokenut erotuomari Francis Charron (#6) oli Bennettin ylivoimamaalissa se seeprapaita, jonka tehtävänä oli seurata koko tilanne maalin edesä. NIin sanottu “downlow official”, joka katsoo, tuleeko maali vai ei, ja onko maalivahtia estetty. 

Tässä tilanteessa ei edes olisi tarvittu maalivahdin estämisen viheltämistä. Jokainen, seeprapaitoja lukuunottamatta, joka katsoi tilannetta, näki, miten Sam Bennett ajoi Charlie Coylen oman maalivahtinsa Jeremy Swaymanin päälle. 

Pelkästään siitä olisi voinut viheltää estämisen, tai poikittaisen mailan Bennettille. Ei siis maalivahdin estämistä. Swayman ei voinut tehdä torjuntaa, edes yrittää tehdä torjuntaa, koska Coyle oli työnnetty hänen päälleen Bennettin toimesta takaapäin. 

Olen lukenut selityksiä, joitten mukaan Charlie Coylen olisi pitänyt pitää puolensa vahvemmin. 

Mutta, mitä jos tämä seeprapaita numero 6 olisikin viheltänyt joko poikittaisen mailan – jonka kaikki näkivät – tai estämisen? Sam Bennettin maalia ei olisi koskaan hyväksytty. On mahdotonta ymmärtää tästä suunnasta, miksei missään muualla kuin Boston Bruinsin omien selostajien kopissa asiaa ihmetelty, kun se jo tapahtui? 

Tilanne tarkastettiin NHL:n tilannehuoneessa Torontossa asti, eläkkeellä olevien todella kokeneitten NHL-tuomareitten toimesta. Ja silti todettiin, ettei mitään poikittaista tai estämistä näkynyt. 

Kuten useamman kerran todettua, Boston Bruins ei ansainnut voittoa näissä kahdessa mainitussa ottelussa Florida Panthersiä vastaan. Jim Montgomery sanoi kunniakseen, että Bruinsilla oli omat tilanteensa voittaa vielä tämän jälkeenkin. 

Mutta se olisi ansainnut tulla kohdelluksi rehellisesti ja sääntöjen mukaisesti NHL:n puolelta. 

Meidän on luotettava Sam Bennettin sanaan. Ja siirryttävä eteenpäin. 

Kun ollaan tekemisissä isojen urheilutapahtumien ja sarjojen kanssa, rehellisyys ja lahjomattomuus merkitsee. Asia on äärettömän tärkeä. Asia, josta ei neuvotella. 

Muissa Pohjois-Amerikan ammattilaissirkuksissa, kuten NFL:ssä ja NBA:ssa, toimitsijoitten virheet myönnetään avoimesti jälkeenpäin liigan toimesta. Se puhdistaa ilman ja auttaa kaikkia siirtymään eteenpäin. Voidaan taas keskittyä itse peliin. 

Hyvät joukkueet selvittävät tiensä voittoon hankalista tilanteista huolimatta aina lopuksi. Mutta pelin integriteetin pitäisi tulla aina ensin. Jos paitsiotilanteita katsotaan millintarkasti kymmeniä sekunteja jälkeenpäin, miksei päivänselviä maalitilanteita voida katsoa kunnolla? 

NHL-seeprapaidat ovat todella hyviä ammatissaan, mikä ei ole helppo. Mutta pakko myöntää, että tuomitsemiset eivät näytä olevan linjassa juuri nyt. Ja se syö pelin uskottavuutta. 

Ja vielä kerran, Florida Panthers on ollut parempi joukkue tässä sarjassa. Se tulee todennäköisesti voittamaan ansaitusti. Ei varmasti, mutta todennäköisesti. 

Boston Bruinsiin verrattuna, tämän päivän Florida Panthers näyttää kuin vuoden 2011 Boston Bruinsin mukaan rakennetulta NHL-joukkueelta. Todellinen playoffjoukkue. Kuinka moni tiesi, miten hyviä Brandon Montour tai Gustav Forsling ovat? Yhtäkkiä Buffalon poistomyynnistä napattu Kyle Okposo pelaa uudella tasolla?! 

Miksi ihmeessä Calgary Flames päästi juuri Sam Bennettin menemään? Hän pelasi aina hyvin Albertan taisteluissa Edmonton Oilersia vastaan, kovimmissa NHL-otteluissa. 

Ja kun yksi palstan teemoista tänä keväänä on ollut apulaisvalmentajien merkitys, Tuomo Ruutu ansaitsee kunniaa. Paul Mauricen valmennusryhmä on huippuluokkaa. 

Öljykriisi

Edmonton Oilers on tänään tiistaina isojen päätösten ja todellisen pakkovoiton edessä. Jos Vancouver Canucks pääsee 3-1 johtoon otteluvoitoissa, Kanadan mestaruus on todella lähellä ratkaisua. 

Paljon draamaa, ihan liian paljon, myös tässä pelisarjassa. 

Valmennus saattaa olla se, mikä on viemässä tämän sarjan voittoa länteen. Maalivahtipelistä voidaan keskustella myöhemmin. Canucks pelaa siis kolmosvahdillaan.

Palataan tähän sarjaan seuraavaksi.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja