Viihde

Kun pääministeri sai lääkäriltä reseptin ryyppäämiseen

Winston Churchill oli mies ja pääministeri paikallaan, kun Iso-Britannia taisteli 2. maailmansodan aikana natseja vastaan. Moni on saattanut unohtaa, miten mielenkiintoinen persoona tämä vanhan liiton poliitikko oikein olikaan.

– Olen ottanut enemmän alkoholia kuin alkoholi on ottanut minua, Churchill esimerkiksi kerran tokaisi The Forbes Book of Business Quotationsin mukaan.

Aikalaiset sanoivat, että pääministeri käyskenteli turhan usein alasti, ryyppäsi aivan liikaa ja sikari paloi jatkuvasti miehen suussa. Toisen maailmansodan aikaan Neuvostoliiton diktaattori Josef Stalin ja Britannian pääministeri Churchill esimerkiksi ryyppäsivät läpi yön parantaakseen maiden suhteita.

Näitä asioita ei ainakaan Broidin kouluaikoina historian tunnilla kerrottu.

Pääministerin työskentelytavat olivat muutenkin erikoiset. Churchill saattoi työskennellä pitkät tovin sängystä. Päämies esimerkiksi järjesti tapaamisia, luki lehtiä tai saneli kirjeitä vällyjen välistä. Pysyäkseen tuottavana Churchill saattoi myös ottaa terävät nokkaunet töiden välissä.

Mikä ihmeen ryyppäysresepti?

Churchill oli todella kova mies juomaan alkoholia. Kun Yhdysvalloissa oli 1930-luvun alussa valloillaan alkoholin kieltolaki, eihän se tälle merkkihenkilölle sopinut. Kuuluisan anekdootin mukaan lääkäri silloin määräsi Churchille alkoholia terveyssyistä.

Tiedä sitten, pitääkö juttu paikkansa. Eihän se yllättäisi, jos näin olisi käynyt. Anekdooteilla on kuitenkin tapana paljastaa jotain päähenkilön luonteesta.

Ei Churchilla pidä silti ymmärtää väärin. Miehellä oli selkärankaa johtaa saarivaltakuntaa läpi vaikeiden aikojen. Ajat ja tavat olivat erilaiset, ja Churchill teki kuten parhaaksi katsoi.

– Kun olin nuorempi, asetin säännöksi olla ottamatta väkevää juomaa ennen lounasta. Nyt sääntöni on olla tekemättä niin ennen aamiaista, Churchill tokaisi kerran kuningas King George VI:lle Wikiquotesin mukaan.

Vaikka Churchillin elintavat olivat poikkeukselliset, eli hän aina 90-vuotiaaksi asti.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja