Blogi

Onside with Jouni: “This is not The Oprah Winfrey Show”

11.6.2024. Paul Mauricen sanoja oli hankala tulkita maanantaina Floridan Sunrisessa pelatun Stanley Cup-finaalin toisen ottelun jälkeen. Hän ei näyttänyt eikä kuulostanut valmentajalta, jonka joukkue oli juuri voittanut todella tärkeän ottelun. Florida Panthers löysi seuraavan tason Game 2ssa, eikä Edmonton Oilers pystynyt vastaamaan. Tässä muutama kommentti.

Mauricen pressi

Paul Mauricelta kysyttiin Gama 2:n jälkeisessä pressissä, mitä mieltä hän oli 9:28 ennen pelin loppua tapahtuneesta Leon Draisaitlin kyynärpäätaklauksesta päin Aleksander Barkovia

“Tämä ei ole mikään Oprah Winfrey Show”, vastasi Maurice TSN:n Pierre LeBrunnille. “Minun tunteillani ei ole merkitystä.”

Onko tämä tulkittava niin, että Florida Panthersin kapteeni on loukkaantunut vakavammin, eikä valmentaja siksi halua puhua asiasta? Pelaako hän mediapeliä, kalastaakseen pelikiellon vastustajalle? Allekirjoittanut ei usko siihen yhtään. 

Paul Maurice on yksi NHL:n kokeneimmista ja sivistyneimmistä valmentajista. Hän osaa valita sanansa aina hienosti. Tällä kertaa emme voi muuta kuin odotella päivän tai pari tai kolme. 

Leon Draisaitlin taklaus ei näyttänyt hyvältä. Hän lähti tyrkkäämään poispäin liikkeessä ollutta Barkovia pois tasapainosta ja tilanne meni överiksi. Hän hyppäsi ilmaan ja kyynärvarsi/kyynärpää osui Barkovin kasvoihin. On hankalaa lähteä arvioimaan kokemuksemme perusteella, tuleeko NHL:n pelaajaturvallisuus antamaan Draisaitlille lisärangaistusta. 

Itse pelitilanteessa erotuomarit eivät ensin antaneet jäähyä ollenkaan, mutta tarkistuksen jälkeen päättivät antaa kakkosen. Pelaajaturvallisuuden päällikkö “Gentleman” George Parros oli paikalla Sunrisessa. 

“Liiga katsoo kaiken läpi”, sanoi Maurice. “He katsovat jokaisen taklauksen.”

Yleensä voidaan laskea, että Stanley Cupin playoffeissa pelikieltoja annettaessa rikoksen tekijä saa noin puolet siitä, mitä vastaavasta olisi saanut runkosarjassa. 

“Minusta kyse ei ollut turhautumisesta”, kommentoi Draisaitl tilannetta toimittajille. “Se oli vain taklaus. Minusta siinä ei ollut mitään likaista. Ehkä osuin häntä vähän korkealle. Todellisesti ei ollut tarkoitus vahingoittaa, eikä mitään sellaista.”

Pelitilanne Barkovin loukkaantuessa oli 2-1 Floridalle. 

Florida nousi uudelle tasolle

Jos Game 1 oli ottelu, jonka pelitilanteita hallinnut Edmonton Oilers olisi ansainnut voittaa, mutta pelin ratkaisi uskomattomasti pelannut Sergei Bobrovski, toisessa ottelussa Florida nosti tasoaan odotetusti. Panthers pelasi erittäin kovaa kamppaillen, tyypillisesti kovaa, puolustaen hyvin, ja ansaitsi voittonsa. 

Connor McDavid pelasi taas hyvin, mutta 97 ei ole vielä saanut nimeään finaalin maalitilastoon. Kahden ottelun jälkeen McDavid, Zach Hyman ja Leon Draisaitl ovat vielä maaleitta. 

Florida Panthers taas on jo voittanut kaksi ottelua, tarvitsematta oikeastaan todella parasta hyökkäystehoiltaa parhailta pelaajiltaan, kuten Aleksander Barkovilta, Matthew Tkachukilta, tai Sam Reinhartilta vielä. 

Kaikki tietävät, että sellainen ilta on vielä tulossa ennenkuin loordi Stanley tuodaan jäälle. 

Vahvasti pelatun ensimmäisen ottelun jälkeen Edmonton Oilersin hyökkääjät saivat aikaan vain neljä laukausta koko toisessa ottelussa tasakentällisin viidellä viittä-vastaan. Tilastojen mukaan ei yhtään vaarallista maalipaikkaa koko ottelussa tasakentällisin. Floridalla oli neljä. 

Maanantaina ei nähty yleisöystävällistä NHL-jääkiekkoa. 

Erikoistilannepelikin on kääntymässä Floridalle

Sunrisessa pelattujen kahden ottelujen jälkeen Florida Panthers johtaa maaleissa 7-1, ja erikoistilannepelissä 1-0. Edmonton Oilersin huima alivoimaputki katkesi 34:een otteluun. 

Hyvä ottelu jälleen Floridan suomalaismafialta. Hieno maali Niko Mikkolalta, jonka hankkiminen Panthersiin on taas yksi varkaus. Anton Lundell – seuran oma varaus – syötti kaksi maalia. Lempinimi “Baby Barkov” saa jäädä allekirjoittaneen mielestä. Lundell on Lundell. Tulevaisuus näyttää hyvältä, nykyhetki näyttää todella hyvältä.

Illan sankari tyypillinen Panther-pelaaja

Sunrisen sankari maanantaina oli Florida Panthersin kakkosketjussa Matthew Tkachukin ja Sam Bennettin kanssa viime aikoina pelaava Evan Rodrigues

30-vuotias laituri on taas yksi pienemmällä huomiolla Panthers GM Bill Ziton hankkima pelaaja, joka on noussut tärkeissä otteluissa ratkaisijaksi. Paul Maurice sanoi Rodriguesin pelanneen kaikissa pelipaikoissa ja kaikissa ketjuissa ennen tätä. “Maailmankiertueella”, kuten Maurice hienosti sanoi. 

Torontosta kotoisin oleva Rodrigues ei koskaan saanut NHL-varausta. Hän pelasi täydet neljä kautta Bostonin yliopistossa, sitten Buffalon organisaatiossa, Pittsburgh Penguinsissä ja Coloradossa NHL:ssä. Peliälykäs, vähän pienempikokoinen pelaaja. 

Hänet on treidattu joukkueista toiseen, hän on jäänyt välillä saamatta tarjousta rajoitettuna vapaana agenttina. Bill Zito ja hänen ryhmänsä osaa löytää tällaisia pelaajia, jotka tarvitsevat vain mahdollisuuden oikeassa paikassa. 

Evan Rodrigues teki maanantaina kaksi maalia. Hän taklasi ensimmäisen erän kahdeksannella minuutilla – puhtaasti – Edmontonin Darnell Nurseä, minkä jälkeen Nurse näytti loukanneen ehkä lonkkansa. Nurse pelasi vain kaksi vaihtoa sen jälkeen ensimmäisessä erässä. 

Kris Knoblauch uskoi Darnell Nursen pystyvän pelaamaan torstaina. 

“Se on aika siistiä”, sanoi Rodrigues, kun häneltä kysyttiin millaista on johtaa joitakin maailman parhaita maalintekijöitä finaalissa jo maalein 3-0. Hän teki jo ensimmäisessä ottelussa yhden maalin. 

“En välitä pahemmin pisteistä tai maaleista. Loppujen lopuksi, me haemme täältä vain voittoja – se on ainoa asia, mistä me välitämme.”

Rumaa peliä suurimmalla näyttämöllä?

Game 2ssa nähtiin päätilttejä – Barkovin saama ei ollut lähellekään ainoa – viitonen ja suihku Oilersin Warren Foegelelle polvitiltistä päin Eetu Luostarista, mailanisku Sam Carrickin toimesta Dimitri Kulikovin perhekalleuksiin, ja jopa WWF-tyyppinen kuristusote, kun Aaron Ekblad kuristi jo muutenkin huonoa iltaa kärsinyttä Evan Bouchardia. Onneksi Bouchard osasi pyytää lopettamaan painosääntöjen mukaisesti ennenkuin oli käydä huonosti. 

Konkaritoimittaja Kenny Campbell ei pitänyt kaikesta tästä väkivallasta. Toinen konkaritoimittaja Mark Spector kehoitti Keniä menemään pelaamaan tennistä, kuten edesmennyt Bryan “Mush” Marchment kerran kehoitti. 

Onko tämä parasta mahdollista jääkiekkoa otteluissa, joita katsotaan enemmän kuin Stanley Cupin finaalia on katsottu viime vuosina? 

Torstaihin

Stanley Cupin finaalisirkus siirtyy seuraavaksi jääkiekon sydänmaille Pohjois-Albertaan. Joukkueet matkustanevat tuon lähes 4,100 kilometrin matkan tiistaina. 

Torstaina, tai perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa pelattava Game 3 on mahdollisuus Floridalle ottaa todella vahva ote, ja päästä yhden voiton päähän seuran ensimmäisestä Stanley Cup-mestaruudesta. 

Edmonton Oilersille torstai on niin sanottu “Must Win”. Sen on pakko voittaa.

Stanley Cupin voittamisen tuleekin olla vaikeaa, kuten Connor McDavid sanoi ottelun jälkeen. Nyt Edmonton Oilersilla on tilaisuus näyttää, mistä sen pelaajat on tehty hänen sanojensa mukaan. 

2-0 tilanteesta on Stanley Cupin finaalissa noustu muutaman kerran aikaisemmin mestaruuteen. Montreal Canadiens hävisi kaksi ensimmäistä Chicago Blackhawksia vastaan keväällä 1971. Allekirjoittanut muistaa katsoneensa peliä Kanadan suurlähetystöltä lainatulta filmiltä joskus junnuna. Tony Esposito päästi punaviivalta lähteneen Jacques Lemairen lämärin sisään, Peter Mahovlich yritti lyöntilaukausta rankkarista – ei onnistunut, ja paraatissa – vakituista reittiä tietenkin – Canadiensin pelaajat suutelivat naispuolisia kannattajiaan ranskalaiseen tapaan, jos näin voidaan sanoa.

Keväällä 2009 Pittsburgh Penguins hävisi kaksi ensimmäistä todella kovalle Detroit Red Wingsille, mutta onnistui nousemaan voittoon The Joella seitsemännessä pelissä. Sidney Crosbyn ensimmäinen Stanley Cup-mestaruus, ja oli kunnia saada olla paikalla. 

Ja 2011 Mark Recchi vannoi Vancouverin Rogers Arenan vieraskopissa, että Boston Bruins nousisi vielä, kun se oli hävinnyt kaksi ensimmäistä Canucksia vastaan. Oli kunnia saada kuunnella konkaripelaajan sanoja vierestä. Sarja päättyi seitsemännessä pelissä samassa hallissa, Vancouverin kaduilla mellakoitiin, ja loordi Stanley jäi taas kerran saapumatta Kanadan länsirannikolle. 

Recchi ilmoitti lopettavansa jäällä perheensä ympäröimänä. 

Tämänkertaisessa playoffsarjassa on erilainen tunnelma juuri nyt. Kolmen päivän aikana ehditään levätä, parannella haavoja, ja tehdä Stanley Cupin playoffeille tyypillisiä muutoksia ja hienosäätöjä. 

Aleksander Barkovin terveys on suurin kysymysmerkki ennen torstaita. Päättääkö NHL:n pelaajaturvallisuus rangaista Leon Draisaitlia pelikiellolla, jää nähtäväksi. Tähän saakka nähtyjen perusteella epätodennäköistä. 

Edmonton Oilers on häviämässä kestävyystaistelun. Kolme sen tärkeimpiin lukeutuvaa pelaajaa (Darnell Nurse, Evander Kane ja Draisaitl) pelaavat loukkaantuneina. 

Florida Panthers on erittäin vahvoilla, ja täysin ansaitusti.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja