Blogi

Artturi Lehkonen ylittänyt kaikki Coloradon odotukset – kovien paikkojen pelaaja Jumalan armosta!

9.6.2022. Niin pitkälle en lähde tässä historiankirjoja NHL:n osalta penkomaan, että hakisin kaikki mahdolliset verrokit Colorado Avalanche edustavan Artturi Lehkosen saavutukselle.

Samaan aikaan uskallan kuitenkin väittää, että Lehkonen teki pari yötä sitten suomalaista jääkiekkohistoriaa.

Kun nimittäin tämä piikkiöläislähtöinen Avalanche-hyökkääjä toimitti kiekon Läntisen konferenssin finaalisarjan neljännessä ottelussa viimeistä kertaa Edmonton Oilersin nuottaan, tuli hänestä historian ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on kahtena perättäisenä pudotuspelikeväänä iskenyt joukkueensa Stanley Cup -finaalipaikan sinetöineen maalin.

Niin tapahtui viime vuonna Montreal Canadiensissa ja tänä vuonna Colorado Avalanchessa.


Lisäjännitystä peleihin?


Kun Colorado Avalanche hankki Artturi Lehkosen NHL:n pelaajasiirtojen takarajalla, suomalaispelurille oli tarjolla myös muita ottajia. Hän päätti kuitenkin tarttua yhdessä Montreal Canadiensin kanssa NHL:n suurimman mestarisuosikin täkyyn.

Eikä Lehkosen ole tuota päätöstä todellakaan tarvinnut katua.

Hän pelaa tällä hetkellä Avalanchen kakkosketjussa toisen suomalaispelaajan, Mikko Rantasen, kanssa ja jälki on ollut vastustajien näkökulmasta melkoisen tylyä; siitä kertoo muun muassa saalistettu Stanley Cup -finaalipaikka.

Mahdollisuus pelata astetta kovempien pelimiesten rinnalla onkin auttanut Lehkosen lunastamaan maksimaalisen potentiaalinsa. Kuluvalla kaudella, Lehkosen edustaessa vielä Montrealia, hänen kahden suunnan pelaamistaan hehkutettiin Pohjois-Amerikassa ja joissain asiayhteyksissä hänet tituleerattiin myös Canadiensin kauden parhaaksi pelaajaksi.

Mutta, kun Avalanche hankki hänet, tuskin denveriläisseurassa odottiin olettaa tällaista tuloksentekoa – ennen kaikkea niissä kaikkein kovimmissa paikoissa – vaikka runkosarjatilastot Canadiensin väreissä antoivatkin ymmärtää, että tehojen valossa lunastamatonta potentiaalia on edelleen olemassa.

Lehkonen oli toki myös viime kaudella iskenyt Canadiensille sen kaikki yllättäneen Stanley Cup -finaalipaikan varmistaneen osuman, mutta sen toistaminen tuskin oli ihan ensimmäisellä jokaisella mielessä.

Eikä kyse ollut pelkästään tuosta yhdestä maalista, vaan myös siitä, että hän iski tuossa ratkaisevassa Oilers-ottelussa tehot 1+2 – ollen mukana puolissa joukkueensa kaikista maaleista.

***

Tällä hetkellä voimmekin ihan luvan kanssa lähteä kysymään: olemmeko me edes nähneet Artturi Lehkosen kohdalla sitä absoluuttista huipputasoa?

Kun katsotaan hänen otteitaan tämän kevään NHL-pudotuspeleistä, ei ole lainkaan perusteetonta vastata tuohon edellä mainittuun kysymykseen ”ei, emme ole”.

Nashville Predatorsia vastaan pelatussa ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjassa hän iski neljään otteluun tehot 2+0. Seuraavalla kierroksella, St. Louis Bluesia vastaan, tämä 26-vuotias suomalaislaituri teki tehot 2+1.

Ja nyt sitten tuli se jackpot, sillä neljässä Edmonton Oilersia vastaan pelatussa ottelussa Lehkonen takoi tehot 2+4.

Tänä keväänä kaiken kaikkiaan 14 otteluun tehot 6+5=11 iskeneen Lehkosen kehityskäyrät osoittavat juuri oikeaan suuntaan, kreivin aikaan. Ja se paras, se saattaa olla vielä näkemättä.

Ja, vaikka sitten olisikin niin, ettei ennen Avalanche-siirtoaan 33:een Canadiens-nutussa pelaamaansa pudotuspeliotteluun 12 pistettä tehnyt suomalainen iskisi enää tehopisteitä samaan malliin Stanley Cup -finaaleissa kuin aiemmilla pudotuspelikierroksilla, Artturi Lehkonen saattaa hyvinkin olla se pelaaja, joka ratkaisee koko homman.

Onhan kyseessä päivänselvästi kovien paikkojen pelaaja – Jumalan armosta!

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Lisäjännitystä peleihin?


Muita aiheeseen liittyviä juttuja