Blogi

Onside with Jouni: Ei shampanjaa tänään

16.6.2024. Jätetään shampanjapullot laatikoihinsa. Lykätään paraatia. Pyydetään Sunrisen pormestaria odottamaan vielä. Jätetään Stanley Cup ja Conn Smythe Trophy laatikoihinsa, ja lähetetään ne Floridaan. Mestaruuslippikset ja t-paidat pysyvät laatikoissaan. Noin 150 Edmontoniin tullutta Florida Panthersin perheenjäsentä saavat palata kotiin. Stanley Cupin finaalisarja tuli juuri ainakin vähän mielenkiintoisemmaksi.

AIK

31-vuotias Tukholman AIK:n kasvatti Mattias Jänmark istui lauantain pelin jälkeen Sam Carrickin paikalla Edmonton Oilersin pukukopissa, vastaillen jättimäisen toimittajalauman kysymyksiin. Tämä osa hulppeasta kopista on joukkueen jalkaväen miesten osasto. Juuri tämä osasto antoi tänään joukkueelle nopean lähdön muutamalla ensimmäisen erän maalilla ottelussa, jossa ei ollut huomista. 

“On asioita, joita pystymme tekemään paremmin, kun pelaamme yksinkertaista peliä, ja pysymme suunnitelmassa”, sanoi Jänmark. 

Florida Panthers oli aikaisemmissa otteluissa laittanut Edmonton Oilersin maksamaan virheistään nopeasti. Nyt osat vaihtuivat tällä osastolla. 

“Me puhuimme siitä tänään. Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, ne virheet ovat suurin syy tappioihimme. Puhuimme siitä, että käännämme käsikirjoituksen toisinpäin. Teimme sen tänään, ja nyt meidän on pystyttävä tekemään se uudelleen toisen 60 minuuttisen ajan.”

Sergei Bobrovski oli aiemmissa otteluissa ollut se, joka peitti aina, kun Panthers teki virheen. 

Oilers oli juuri ottanut vakuuttavan voiton Stanley Cupin finaalisarjan neljännessä ottelussa, maalein 8-1. Panthersilla oli mahdollisuus päättää ilta juhlallisuuksiin, ja viedä loordi Stanleyn lahjoittama upea kannu mukanaan Floridaan, mutta selkä seinää vasten hurjana riehuneen kotiyleisönsä edessä pelannut Edmonton otti ensimmäisen finaalivoittonsa pelaamalla tavalla, joka toi mieleen Oilersin pelit aikaisemmilla kierroksilla. 

Jänmarkin kasvot kertovat tarinan NHL:ssä vietetyistä vuosista. Nenänvarsi ei ole ihan suora, huulet on tikattu kasaan muutamankin kerran. Vanttera alivoimaspesialisti oli yksi illan ratkaisevista pelaajista eliminointipelissä maalillaan ja syöttöpisteellään. 

Vähän yli kolmen minuutin kohdalla Jänmark ja tämän alivoimatoveri Connor Brown lähtivät kuin tykin suusta toiseen päähän tilanteessa, jota ennen ensin Matthew Tkachukin laukaus osui ylärimaan Stuart Skinnerin takana, ja heti perään Sam Reinhartin laukaus kolahti tolppaan. Marginaalit ovat pieniä. 

Brown kuljetti kiekon Sergei Bobrovskin maalin sivulle, ja antoi syötön maalin eteen maalikehikon sivua käyttäen. Jänmarkin laukaus osui eteen heittäytyneen Aleksander Barkovin käsivarteen, ja kimposi maaliin. 1-0 Oil alivoimalla, loppuunmyydyn Rogers Placen noin 18,500 maksanutta, todella syvältä taskustaan maksanutta, katsojaa hullaantui. Toiset kymmenen tuhatta tekivät samoin Edmontonin keskustan Ice Districtille rakennetussa ulkoilmatiloissa. 

Jalkaväki jatkaa

Mattias Jänmarkin alivoimamaali Connor Brownin syötöstä tulio ajassa 3:11 ensimmäistä erää. Neljä ja puoli minuuttia myöhemmin uusi maali kolmosketjujen taistelusta.

Mattias Jänmark kamppaili laidan lähellä Niko Mikkolan kanssa, ja sai kiekon maalin eteen ajaneelle Adam Henriquelle. 2-0. Vladimir Tarasenko pääsi myöhemmin kaventamaan, mutta loppuilta oli kotijoukkueen. 

Edmontonin kolmosketju Jänmark – Henrique – Brown oli joukkueensa paras ketju. Se aloitti kaiken. 

Edmonton Oilersilta onnistui kaikki hurjan yleisön kannustaessa

Game 4 oli iso askel onnistumisissa Edmonton Oilersille. Seitsemän eri pelaajaa teki maalin. Viisitoista pelaajaa pääsi pisteille. Stuart Skinner torjui 32 kertaa, ja loisti etenkin tärkeissä paikoissa. Stu Skinnerin paras ja oikea-aikaisin torjunta tuli ajassa 12:08 ensimmäistä erää. 

Tilanne oli 2-1 Oilersille, kun Skinner sukelsi edestä katsottuna vasemmalta tolpalta oikealle tolpalle ja torjui Carter Verhaeghen one-timerin. 

Erityisen huomattavaa oli, että Oilersin elintärkeät isot nimet; Ryan Nugent-Hopkins, Leon Draisaitl, ja Evan Bouchard saivat nimensä pelipöytäkirjaan. Connor McDavid oli merkkauttanut jo kolme syöttöpistettä finaalissa ennen tätä, ja nyt siis maali ja kolme syöttöä lisää. Darnell Nurse teki maalin. 

Oilersin pelätty, neljä vuotta NHL:n tehokkaimpana pelannut ylivoima sai vihdoinkin maalin, kun Ryan Nugent-Hopkins teki täysosuman toisessa erässä, 5-3 tilanteessa. Seeprapaidat tekivät rohkean ratkaisun, kun he lähettivät Floridan rotat Matthew Tkachukin ja Sam Bennettin samanaikaisesti kakkosille, heidän aloitettuaan hässäkän maalilla. Kaksi pahinta lurjusta, ilman Salomonin tuomioita. 

Muurina pelanneen Sergei Bobrovskin muurista löydettiin kiekonmentäviä aukkoja. Paul Maurice vaihtoi Anthony Stolarzin maalille, kun toista erää oli viitsen minuuttia pelaamatta, heti Darnell Nursen tekemän 5-1 maalin jälkeen. Bobrovski oli päästänyt viisi taakseen 16 laukauksesta. Bob on pelannut jokaisen minuutin Panthersin maalilla playoffeissa, joten pieni lepo tekee vain hyvää. 

Joillakin tavoilla Edmonton päihitti tämän yhden kerran Floridan Panthersin omassa pelissä. Puolustaminen tapahtui hyvin yhteenpelanneitten viisikkojen kautta, kuten Panthers tekee. Kaikki palasivat alas puolustamaan ja blokkaamaan kiekkoja. 

Kuulin, että ennen lauantaita Floridan pelaajat olivat blokanneet 25 hirmulaukoja Evan Bouchardin laukaisemaa kiekkoa. Tämä on aikamoista rohkeutta ja uhrautumista, josta kukaan ei selviä koskaan täysin ehjin nahoin. 

Ja kolmanneksi ainakin, Edmonton vastasi Floridan kovaan fyysiseen peliin jokaisessa kaksinkamppailussa. Ei Oilersin omaa peliä, ehkä, mutta tässä tilanteessa tarpeellista. Panthers taisi silti voittaa taklausnumerot ylivoimaisesti, kuten aina.

Taktisesti Oilersin hyökkäyspelissä oli selvästi nähtävissä pitkien syöttöjen käyttö omalta alueelta keskialueen yli. Neljä maalia tehtiin tällä tavalla, kun hyökkäyksillä onnistuttiin lävitsemään Panthersin monikerroksinen puolustus. Jäämme seuraamaan, miten Paul Maurice sopeuttaa Floridan puolustuspeliä tiistaina. 

Edmonton Oilers on tuonut playoffotteluihin useampia entisiä pelaajia kannustamaan yleisöä. Mark Messier ja Fernando Pisani esimerkiksi olivat vuorossa lauantaina. Koskaan en ole nähnyt entisen Oilers-pelaajan tribuuttifilmin saavan riehakkaampaa reaktiota yleisöltä kuin lauantaina, kun Zack Kassianin filmi laitettiin pyörimään. 

Vain neljä vuotta sitten Battle of Albertassa silloin Calgary Flamesissa pelannut Mathew Tkachuk teki joitakin vaarallisia taklauksia, ja Kassian vei hänet saunan taakse. On hyvin harvinaista, että tribuuttifilmissä nähdään vielä pelaaja, joka on mukana juuri käytävässä ottelussa. 

Zack Kassian sanoi aikaisemmin päivällä radiohaastattelussa arvostavansa ja ihailevansa Tkachukia nyt eri tavalla nyt, aktiivipelaamisen jäätyä.

Connor McDavid rikkoo Wayne Gretzkyn playoffennätyksen

Connor McDavid ei ehkä vieläkään ole finaalissa pelannut todella dominoivaa ottelua, ainakaan hänen omien standardiensa ja riman mukaan, mutta illan päätteeksi #97llä oli maali ja kolme syöttöpistettä lisää. 

Nyt Stanley Cupin playoffien pistepörssin johto 38 pisteellä 22 ottelussa. Hän rikkoi lauantaina Wayne Gretzkyn ennätyksen yhden playoffkevään aikana tehdyissä syötöissä 32 syöttöpisteellään. Gretzkyn ennätys (31) tuli hänen viimeisellä Edmontonin kaudellaan, keväällä 1988. On tuikiharvinaista nähdä Wayne Gretzkyn ennätyksiä rikottavan nykyaikana. McDavid on ollut jäällä 28 kertaa useammin Oilersin tehdessä maalin kuin vastustajan tehdessä maalin. 

McDavid johtaa nyt myös finaalin pistepörssiä seitsemällä pisteellään. Seuraavaksi parhaalla on neljä. 

Ei ole mahdotonta, jos Edmonton Oilers onnistuu tuomaan finaalisarjan vielä kerran Albertaan, ja jos Connor McDavid jatkaa samanlaista dominoivaa peliä, että Conn Smythe Trophyn voittaja voidaankin valita hävinneestä joukkueesta. Viimeinen kenttäpelaaja, joka voitti Toronto Maple Leafsin perustajan mukaan nimetyn arvostetun playoffien MVPlle annettavan palkinnon oli Philadelphia Flyersin Reggie Leach vuonna 1976.

Opettavainen kokemus

Florida Panthersin leirissä tappio otettiin opettavaisena kokemuksena. 

“Tässä tarinassa ei ole hopeareunusta, ihmiset”, sanoi Paul Maurice. “Mutta Bob sai vähän lepoa. Se kelpaa minulle.”

“Hän oli saanut tarpeekseen. Minusta, jos yrität kiriä tasoihin, harvoin maalivahdin avulla sitä tehdään. Se on jotain, joka tapahtuu kaukalon toisessa päässä. Hän on pelannut hirvittävän paljon. Minun numeroni Bobille on yleensä viisi. Oli päätöksen paikka.”

Mauricen mielestä Panthers oppi jotain niistä kahdesta päivästä, jotka se odotti ennen ottelua, jossa oli mahdollisuus voittaa mestaruus. 

“Tämä oli ensimmäinen tilaisuus meille seurana todella tuntea ne kaksi päivää. Niiten tuoma jännitys, ja kaikki niihin liittyvät tunbteet. Meidän on opittava kanavoimaan nuo tunteet. Se kaikki kuuluu tähän prosessiin.”

“Jokainen uusi kokemus tuo mukanaan mahdollisuuksia, joita sinulla ei aikaisemmin ollut. Tämä oli hyvä kokemus meille. Tilaa on oppia tästä. Me tulemme tekemään todella kovasti töitä seuraavien päivien ajan, pitääksemme huolen siitä, että otamme kokemuksesta hyödyn.”

Vain yksi voitto

Edmontonin kaupungin juhliessa railakkaasti NHL-joukkueensa murskavoittoa kesäillassa, Oilersilla on yhä edessään jyrkkä ylämäki, jos se aikoo voittaa vielä yhden ottelun Floridassa tiistaina, ja tuoda siten finaalisarjan takaisin Albertaan ensi perjantain Game 6:een. Stanley Cupista puhumattakaan. 

Connor McDavid istui lauantain pelin jälkeisessä pressissä tuimailmeisenä, punertava tukka sekaisin, ja playoffparta rehottaen. Hän ei selvästi näe mitään syytä juhlia mitään vielä tässä vaiheessa. Häneltä kysyttiin, muuttaako kahdeksan maalin tekeminen yhdessä ottelussa finaalisarjan asetelmia, tai joukkueen fiiliksiä. 

“Ei, en ajattele niin”, McDavid vastasi. “Tämä on vain yksi voitto, ja siinä kaikki. Ei ole merkitystä, teetkö kahdeksan maalia vai yhden. Tämä on vain yksi voitto.”

“Meidän on mentävä Floridaan, hoidettava homma, ja vedettävä heidät perässämme takaisin Albertaan.”

Kuten tiedämme, momentum ei kanna pelistä toiseen Stanley Cupin playoffeissa. Jokainen ottelu aloitetaan alusta. Jokainen peli kirjoittaa oman tarinansa. 

Lauantaina vältettiin finaalin lyssähtäminen pyyhkäisyksi, suoraan neljässä (Sweep). On olemassa toinenkin termi, “Gentleman`s Sweep”, sarjalle, jossa lopulta häviävä osapuoli saa voittaa yhden. 

Florida Panthers tulee varmasti tekemään hienosäädöt ja tarvittavat muutokset peliinsä tiistaihin mennessä. Paul Mauricen valmennusryhmä analysoi filmiä tätä luettaessa. Tuliko Edmonton Oilersista yhtäkkiä vaarallinen vastustaja vielä kolme mahdollisuutta mestaruuden varmistamiseen saaville Panttereille? 

Sen saamme tietää tiistaina. 

Täällä Jouni Nieminen, Rogers Place, Edmonton

X:  @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja