Jalkapallo

Kuusi tasapeliä seitsemässä ottelussa – ja silti Euroopan mestari

Otsikko voi kuulostaa monesta lukijasta uskomattomalta, mutta totta se on. Eikä tarvitse mennä kuin kahdeksan vuoden taakse ja kesän 2016 Ranskan EM-kisoihin. Portugali marssi nimittäin Euroopan mestariksi voittamalla vain yhden ottelun varsinaisella peliajalla.

Uusi turnausjärjestelmä pelasti

Portugali pelasi vuoden 2016 kisoissa samassa lohkossa Unkarin, Islannin ja Itävallan kanssa. Joukkue lähti F-lohkoon selvänä ykkössuosikkina, mutta jämähti tasapeliin jokaisessa lohko-ottelussaan. Näin ollen lusitaanit jäivät lohkossaan kolmanneksi Unkarin ja Islannin taakse.

EM-kisojen joukkuemäärää kuitenkin muutettiin juurikin vuoden 2016 kisoihin, joten Portugali pääsi jatkoon kolmanneksi parhaana lohkokolmosena.

Cristiano Ronaldo ja kumppanit saavat kiittää uudistuksesta UEFAa, sillä vielä vuonna 2012 kisat pelattiin 16 joukkueella ja vain jokaisen lohkon kaksi parasta eteni jatkopeleihin.

Kohti kannua

Portugali kohtasi neljännesvälierissä kivikovan Kroatian, ja kuinkas siinä kävikään. Kisojen neljäs tasapeli lukemin 0-0 tiesi jatkoaikaa. Ottelun 117. minuutilla legendaarinen ulkosyrjäseppä Ricardo Quaresma varmisti Portugalin jatkopaikan.

Puolivälierissä vastaan asettui kisojen mustana hevosena pidetty Puola. Robert Lewandowski vei polakit 1-0-johtoon jo muutaman minuutin pelin jälkeen, mutta superlupaus Renato Sanches tasoitti tilit avausjaksolla. Portugalin kisojen viides tasuri oli tosiasia, ja ottelu eteni aika rangaistuspotkuihin asti.

Kaikki Portugalin viisi vetäjää onnistuivat ja joukkue oli jo välierissä voittamatta otteluakaan varsinaisella peliajalla.

Välierissä vastaan asettui kisojen sensaatio eli Gareth Balen johtama Wales. Neutraalin futisfanin epäonneksi Portugali sammutti Walesin liekin vakuuttavalla 2-0-voitolla. Maaleista vastasivat Ronaldo ja Nani.

EM-kisojen finaalissa oli vain yksi suosikki: kotiyleisön edessä hienoa turnausta pelaava Ranska. Dimitri Payet ja Antoine Griezmann olivat hirmuvedossa, mutta edes CR7:n loukkaantuminen ei estänyt Portugalin tuhkimotarinaa toteutumasta. Finaali siirtyi 0-0-lukemissa jatkoajalle, ja tuntematon vaihtomies Eder laukoi Portugalin Euroopan mestariksi pelin 109. minuutilla.

Varsinainen ainutlaatuinen tapa voittaa EM-kultaa siis. Ja juuri siksi tämä Portugalin joukkue tullaan muistamaan ajasta ikuisuuteen.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja