Jalkapallo

Kun Pohjois-Korea kohtasi ”Brasilian” jalkapallo-ottelussa

Muistitko sinä? Maailman suljetuin valtio ja sotilaallinen diktatuuri Pohjois-Korea pelasi vuonna 2010 jalkapallon MM-kisoissa Etelä-Afrikassa. Alkulohkossa joukkue hävisi Norsunluurannikolle, Portugalille ja oikealle Brasilialle yhteismaalein 12–1. Kyllä vaan.

Valmistavien ystävyysottelujen sopiminen ei osoittautunut pohjoiskorealaisittain järin helpoksi tehtäväksi, sillä ystäviä ei maalla paljoa ole. Joukkue kuitenkin löysi sopivan vastustajan loppuvuodesta 2009.

Nelosdivarijengi Pjongjangissa

On useita arvioita, paljonko ihmisiä oli haistelemassa jalkapallotunnelmaa Pjongjangissa harjoitusottelun alla marraskuussa. Puhutaan kuitenkin useista kymmenistä tuhansista stadionin ulkopuolella ja jalkapalloaareenan lehtereillä.

Tavallisesta poikkeava pöhinä Pjongjangin kaduilla johtui tietysti siitä, että propagandakoneisto oli laulanut ilosanomaa tulevasta – upeasta – ystävyysottelusta, jossa Pohjois-Korea kohtaisi Brasilian jalkapallomaajoukkueen. Tosiasiassa Brasilia ei suostunut saapumaan diktatuurin pääkaupunkiin maailmanmestaruuskisojen alla, joten nerokkaiden tapahtumajärjestäjien oli keksittävä jotain muuta.

Atletico Sorocaba pelasi vuonna 2009 Brasilian neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla ja käytti keltaisia pelipaitoja. Siinäpä hyvä vastustaja MM-kisoihin valmistavaan kamppailuun! Pienestä São Paulon esikaupungista ponnistaneen joukkueen pelaajat olivat autuaan tietämättömiä, mihin olivat menossa. Eivätkä he osanneet sen paremmin odottaa, mitä olisi tulossa.

Sorocaban ukoille selvisi, mitä oli tapahtunut

Vastaanotto oli hämmentävä, kun vierasjoukkueen bussia piirittivät matkalla stadionille tuhannet pohjoiskorealaiset. Olihan se harvinaista herkkua, että näin kova vastustaja oli saatu heidän suljettuun kotimaahansa pelaamaan. Kukaan ”faneista” ei sattuneista syistä tiennyt, miltä Brasilian pelaajat näyttävät.

Joukkueet tulivat maanalaisesta tunnelista kentälle alkuseremonioita varten. Ämyreistä kajahti Brasilian kansallishymni ja tulostaululle ilmestyi teksti ”PRK 0–0 BRA”. Kim Il-Sung Stadiumin kapasiteetti on useissa arvioissa noin 50 000 katsojaa, mutta tässä ottelussa oli väitetysti lähemmäs 80 000 ihmistä stadionin lehtereillä.

Viimeistään tässä vaiheessa Atletico Sorocaban pelaajat tajusivat, että heistä oli leivottu pohjoiskorealaisten mieliin Brasilian maajoukkue. Ottelu päättyi lopulta tasalukemin 1–1.

Oikean Brasilian tietopankki

Oikea Brasilian maajoukkue arvottiin samaan lohkoon pohjoiskorealaisten kanssa MM-kisoissa. Tämä tapahtui ainoastaan muutamissa viikoissa sen jälkeen, kun sorocabalaismiehistö oli käynyt pelaamassa Pohjois-Koreassa. Dunga, joka valmensi tuohon aikaan brasilialaisia, sai arvokasta tietoa tulevasta vastustajasta nelosdivarijoukkueen suunnalta – eihän Pohjois-Koreasta tai sen jalkapallojoukkueesta ollut mitään informaatiota tarjolla missään tai kenelläkään.

Vuoden 2010 MM-kisoissa Brasilia pelasi Pohjois-Koreaa vastaan heikosti, mutta voitti ottelun maalein 2–1. Portugali puolestaan otti kisahistoriansa suurinumeroisimman voiton nimenomaan pohjoiskorealaisia vastaan, kun se kaatoi joukkueen peräti maalein 7–0.

– Jos matkustat Pohjois-Koreaan, ole yhteydessä matkatoimistoihin, jotka järjestävät matkoja alueelle. Varmista tarkoin kaikki matkaan liittyvät järjestelyt ennen matkaa, jottei sinulle aiheudu haittaa matkustusrajoitusten muutoksista, joita tehdään usein ilman ennakkovaroitusta, Suomen ulkoministeriön sivuilla ohjeistetaan vuonna 2024.

Lähdetäänkö reissuun?

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja