Muut artikkelit

Broidilla on asiaa: Laatulihalla ei pelleillä!

Sisälläni muljahti taas tänään, kun näin jonkun tilaavan nimeltä mainitsemattoman hotelliketjun nimeltä mainitsemattomassa ravintolassa herkullisen naudan sisäfileepihvin. Se oli päätetty pilata järkälemäisellä läntillä maustevoita. Ja lisukkeena ranskalaisia! Voitteko kuvitella? Ehkä joku tykkää tilata herkullista, arvokasta ja mureaa lihaa, mutta peittää sen maun kaikella mahdollisella rasvaisella ja ylisuolaisella paskalla. 

Tai ei edes paskalla – se sentään on arvokasta tavaraa.

Sisäfileen sielunmaisemaa

Sisäfilee on yksi naudanlihan arvostetuimmista ja herkullisimmista osista. Sen maku, koostumus ja mehukkuus tekevät siitä monen liharuokien ystävän suosikin. Sisäfileen valmistuksessa ja tarjoilussa kannattaisi aina kiinnittää erityistä huomiota siihen, että lihan ominaisuudet pääsevät esille mahdollisimman hyvin.

Sisäfilee on erityisen mureaa, vähärasvaista ja maukasta lihaa. Se sijaitsee naudan selkäosassa – lähellä selkärankaa – ja on siksi erityisen pehmeää. Miedohkosta maustaan huolimatta lihan täyteläinen presenssi tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon, kun halutaan valmistaa hienostunut ja herkullinen pihvi.

Pelleily seis!

Maustevoi on maustettu voiseos, joka sisältää usein helvetisti suolaa ja – varsinkin nimeltämainitsemattoman hotelliketjun nimeltämainitsemattomassa ravintolassa – aimoannoksen valkosipulia. Vaikka maustevoi voi hyvin valmistettuna olla herkullista jossakin toisessa kontekstissa, ei se kuulu kaveriksi sisäfileen tai minkään muun huippulaadukkaan lihan kanssa.

Ylisuolaisen valkosipulivoin voimakas ja yksipuolinen maku peittää alleen hienostuneen lihan luonnollisen maun. Lisäksi maustevoin pehmeä ja rasvainen koostumus ei tuo mitään lisää upeasti valmistetun sisäfileen suutuntumaan, vaan tekee annoksesta yliraskaan. Upean lihan hienous on ehdottomasti sen omassa maussa, jonka herkkyys ja syvyys eivät tarvitse voimakasta lisämaustamista. Sopivalla kädellä suolaa ja mustapippuria lihan pintaan, ja filee pannulle esimerkiksi rosmariinilla kevyesti maustetun voisulan avulla hieman aromeja korostaen.

Lisukkeesta: sisäfileen tai muiden laatulihojen kanssa ranskalaisten nauttiminen pitäisi kieltää lailla.

Rasvaisen suolaisista löllyköistä mieleeni tulee lähinnä hivenen laitamyötäisessä sujunut reissuni, jonka aikana matkustin taksilla Mannerheimintien McDonaldsiin. En ole varma, oliko matka tässä tapauksessa pidempi kuin taksi, sillä lähdin Apollo Live Clubilta taittamaan metrejä. Jos et tunne näitä helsinkiläisiä paikkoja, arvioitakoon välimatkaksi noin 12 askelta. Tässä esimerkkitilanteessa ranskalaisten nauttiminen on hyväksyttävää.

Kontrastia tai syvyyttä ranskalaisista ei saa tekemälläkään. Siksi ne uitetaankin rasvassa ja suolassa, joita maustevoihin yhdistettynä alkaakin jo olla esimerkin lihakimpaleen ympärillä kiitettävästi. Liha on pilalla, koko annos on pilalla ja ruokahaluni on pilalla, vaikka lautanen ei edes olisi omani.

Vaihtoehtoiset lisukkeet ja mausteet

Huippulihan arvo tulee esiin parhaiten, kun se tarjoillaan laadukkaiden, tasapainoisten ja hienostuneiden lisukkeiden kanssa. Esimerkiksi paahdetut vihannekset, briljantisti esille aseteltu salaatti tai elegantit perunalisukkeet, kuten gratinoitu peruna tai perunapyree eivät peitä sisäfileen suussasulavaa ja miellyttävää makua alleen. 

Parempia lisukevaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

  1. Kastikkeet: Klassiset kastikkeet, kuten punaviinikastike tai bearnaisekastike, tuovat esiin lihan ominaisuudet ilman, että ne peittävät makua liikaa.
  2. Vihannekset: Paahdetut parsat, kevyesti voissa paistetut pavut tai paahdetut juurekset voivat täydentää sisäfileen makua ja tarjota raikkaan kontrastin.
  3. Perunalisukkeet: Perunagratiini, perunapyree tai paahdetut perunat ovat hienostuneempia vaihtoehtoja kuin ranskalaiset perunat.
  4. Yrttiöljyt ja voimaustetut suolat: Kevyet yrttiöljyt tai voimaustetut suolat voivat lisätä makua hienovaraisesti ilman, että ne hallitsevat liikaa.

Hyvin valmistetun sisäfileen nauttiminen on itsessään hienostunut kokemus, joka vaatii arvostusta paitsi syöjältä myös ruuan valmistajalta. Maustevoi ja ranskalaiset perunat pilaavat koko fiiliksen – ne eivät anna lihalle sen ansaitsemaa kunniaa. Annoksen voi tehdä hyvin suunnitellen ja toteuttaen – tai sitten ei.

Nimeltä mainitsemattoman hotelliketjun nimeltä mainitsematon ravintola epäonnistui tehtävässä. Maustevoilla ja ranskalaisilla lillutetussa annoksessa luovuus on nykykielellä nolla kautta viisi.

Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä!

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja