Jääkiekko

Tiesitkö? ”Golden Jet” sai ensimmäisenä urheilijana miljoonadiilin

Bobby Hull jää usein legendaaristen NHL-pelaajien listauksissa – varsinkin Suomessa – aivan liian pienelle huomiolle. On korkea aika korjata vääryydet ja kertoa vähän enemmän yhdestä kaikkien aikojen pelaajasta. 

Ottakaapa mukava asento, niin kuljetan teidät aikamatkalle!

Läpimurto

Jo poikasena Hullin lahjakkuus oli huomattu, ja kiekkoilijan taidot vakuuttivat pian myös tarunhohtoisessa. Vuonna 1939 syntynyt kiekkoilija debytoi NHL:ssä Chicago Blackhawksin riveissä muutamissa otteluissa 18-vuotiaana vuonna 1957. Lopullinen läpimurto seurasi tosin vasta vuotta myöhemmin.

Toisella kiekkokaudellaan NHL:ssä Hull nappasi vuoden tulokkaan palkinnon Calder Memorialin. Kiekkoilija oli sekä vahva, nopea että taitava. Vaikka pelaajatyyppinä tuollainen yhdistelmä on nykyisin melko yleinen maailman terävimmällä huipulla, oli tilanne aivan toinen sillä aikakaudella, millä yksi kautta aikojen legendaarisimmista pelaajista perintönsä maalasi.

Kultaiset hiukset, ja -vuodet Chicagossa

Kun siirryttiin 60-luvulle alkoi Golden Jet -rintamalla tapahtua ihmeellisiä asioita. Jopa Hullin legendaarisessa lempinimessä oli enemmän perää kuin monissa nykyajan viritelmissä. Keksitäänkö enää edes mitään hulppeita, hauskoja ja ylistäviä lempinimiä. Mikä on Connor McDavidin? Googlaan nopeasti…

En löytänyt mitään mainittavaa. Joku viittaus McD-kirjainyhdistelmän suuntaan oli. Anteeksi nyt vaan, mutta mikä helvetti tämä on? McDonalds? Lempinimien kulta-ajasta on valuttu valitettavan kauas – vielä 15–20 vuotta sitten osattiin sentään keksiä esimerkiksi Genon (Jevgeni Malkin) ja Sid the Kidin (Sidney Crosby) kaltaisia viritelmiä. 

Palataanpa aiheeseen:

Hull tunnettiin siis nimellä Golden Jet.  Lempinimi oli luonnollinen yhdistelmä miehen vaaleista hiuksista ja tuohon aikaan täysin poikkeuksellisesta luistelunopeudesta. Toki lempinimi olisi voinut liittyä myös laukaukseen. Yhä useampi maalivahti otti aikoinaan maskin esiasteen eli kasvosuojan käyttöön, koska pelkäsi loukkaantuvansa Chicago Blackhawks -tähteä vastaan.

– Jos et pysty ampumaan kiekkoa sataa mailia tunnissa, et voi pelata tässä liigassa, Hull sanoi uransa aikana.

Suhteessa aikakauteensa jääkiekkoilijana Hull oli täydellinen yksilö. Kun nykyisin McDavid nähdään täysin ylivoimaisena jäällä, 60-lukuisen Golden Jetin voi laittaa kertoimella kaksi. Hull voitti Art Ross -palkinnon peräti kolmella eri kaudella, ja kiekkoilijasta tuli vuonna 1966 ensimmäinen laatuaan, joka oli pussittanut yli 50 maalia yhdellä NHL-sesongilla.

Mestaruus

Hull juhli Stanley Cupia yhdessä Chicago Blackhawksin historian legendaarisimmista joukkueista vuonna 1961. Mestaruus oli kenties maailman perinteikkäimmälle kiekkoseuralle ensimmäinen vuosikymmeniin. Tarkalleen edellisestä kannusta oli kulunut 23 vuotta. 

– Voitto ei ole kaikki, mutta halu voittaa on, kuuluu ehkä Hullin legendaarisin lausahdus.

Mikä mestaruudesta tekee vielä erityisemmän, on Hullin merkitys joukkueelle. Käytännössä sitä voisi verrata siihen, että Edmonton Oilers olisi voittanut McDavidin johdolla mestaruuden, kun koko muu joukkue ympärillä vaikutti tähtisentterin rinnalla pitävän mailaa ensimmäistä kertaa kädessään. Toki Chicagolla oli kelvollisempiakin pelaajia Hullin aikana, mutta hänen roolinsa menestyksen kannalta oli todella merkittävä.

Urheiluhistorian ensimmäinen miljoonasopimus ja aika WHA:ssa

Yksi merkittävä pohjoisamerikkalainen kiekkosarja NHL:än lisäksi on ollut 70-luvulla toiminut World Hockey Association eli WHA. Hullin vuonna 1972 tapahtunut loikka Winnipeg Jetsiin – joka kiekkoili tuolloin vastikään perustetussa uudessa kiekkoliigassa – keräsi valtavasti katseita. 

Aikansa suurimpiin superyksilöihin lukeutunut peluri jatkoi dominointiaan Kanadassa. Ja tietysti, mikäpä siinä jatkaessa, kun taskussa oli tuore miljoonan dollarin sopimus. Hull oli ensimmäinen ammattilaisurheilija maailmassa, joka sellaisen allekirjoitti. Eipä olisi voinut oikeammalle herrasmiehelle sattua – Hull jos joku pelasi rakkaudesta lajiin.

– Ex-vaimoani voin kiittää, että minulla on miljoona dollaria. Minulla oli aiemmin kolme, Hull on heittänyt 70-luvun lopulla tullutta avioeroaan muistellen.

Jets-vuosinaan Golden Jet nappasi joukkueensa kanssa peräti kolme WHA-liigan mestaruutta ja jatkoi tolkuttomien pörssien mättämistä. Monet muut NHL:än tähtipelaajat seurasivat Hullin esimerkkiä ja siirtyivät tämän vanavedessä pelaamaan WHA:ta.

Lopulta kehitys ajoi siihen, että WHA-liiga yhdistyi tarunhohtoisen kanssa vuonna 1979. Hull monen muun pelaajan tavoin jatkoi luonnollisesti laajentuneessa kiekkoliigassa. Kotimaassaan kanadalainen tahkosi vielä yhden sesongin NHL:ää, kunnes siirtyi takaisin Yhdysvaltoihin. Hullin uran viimeiseksi jäänyt kausi sujui Hartford Whalersin paidassa.

Golden Jetin numerot ja perintö

Bobby Hull pelasi NHL:ssä 1063 ottelua ja teki niissä 1170 (610+560) tehopistettä. Yli tuhat peliä jääkiekkoa kirkkaasti yli piste per -peli tahdilla olisi kova saavutus jopa vähän heikommassa sarjassa. Kuten sanottu, legendan tahti ei WHA:ssa hyytynyt. Siellä hän ehti pelata 411 ottelua tehopistein 303+335=638.

Yhden NHL-historian tunnetuimmista isä-poika -kaksikoista muodostavat Bobby ja Brett Hull. Jälkimmäinen teki oman upean uransa taalaliigassa – ehkä siihen voidaan palata tuonnempana. Chicago Blackhawks on itseoikeutetusti jäädyttänyt Bobby Hullin käyttämän pelinumeron yhdeksän.

– Olen vain onnellinen saadessani tehdä sitä, mitä rakastan, ja tulla siitä palkituksi, sanoi Hull usein.

Vaikka Hull oli pelaajana ainutlaatuinen, oli hänen intohimonsa lajia kohtaan vähintään yhtä ainutkertaista. Pelaajat sanovat aina rakastavansa kiekkoa, mutta tästä legendasta intohimon näki toisella tavalla.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja