Blogi

Onside with Jouni: Patrik Laine -spekulaatiot

3.8.2024. NHL-kesän/syksyn “Garbage Days” jatkuvat. Yksi suurimmista puheenaiheista on Columbus Blue Jacketsin Patrik Laineeseen liittyvät siirtohuhut. Spekulaatio näyttää ottavan uuden suunnan lähes päivittäin. Tässä lisää, pelkkää spekulaatiota, ilman tietoa, kesäpäivän viihteeksi. 

Patrik Laine on kaupan

Yksi mielenkiintoisimmista tapauksista NHL-avauksen häämöttäessä vain noin 60 päivän päässä on Patrik Laineen tilanne. 

Laine sai puhtaat paperit viikko sitten perjantaina NHL:n ja pelaajayhdistys NHLPA:n tukiohjelmasta. Hän sai luvan jättää ohjelman, ja on nyt valmis tekemään paluun kaukaloon. Hän oli elänyt ohjelman piirissä tammikuun 28. päivästä alkaen. 

Tärkeintä tässä kaikessa, tärkeämpää kuin jääkiekko, on että mies on terve fyysisesti ja henkisesti. 

Noitten noin viiden kuukauden aikana, jotka Laine on ollut pelaamatta, on tapahtunut paljon. Don Waddell on nyt Columbus Blue Jacketsin GM, ja Dean Evason joukkueen päävalmentaja. Laine on välissä pyytänyt treidiä pois Columbuksesta. 

Ymmärrettävää. Pelaaja haluaa uuden mahdollisuuden jostain muualta. Aloittaa puhtaalta pöydältä. Sekä kokenut GM Waddell, että Laineen agentti Andy Scott ovat ilmoittaneet tutkivansa kaikki mahdolliset tarjoukset, jotta sopiva joukkue löytyy. 

Patrik Laine on siis markkinoilla nyt, jos vain sopiva diili saadaan neuvoteltua. 

Hockey Trade?

Don Waddell on sanonut hakevansa ratkaisua, joka toimii hänen joukkueelleen parhaiten. Hän haluaisi tehdä perinteisen “Hockey Trade”:n eli vaihtaa pelaajan pelaajaan/pelaajiin, mutta se ei ole helppoa. Suurin kanto kaskessa on Laineen sopimus. 

“Patrik on tehnyt selväksi, jo ennen kaikkia tämän kesän muutoksia, että hän haluaisi saada uuden alun jossain”, sanoi Waddell Toronton sporttiradiossa. “En laske pois mitään mahdollisuutta, en edes paluuta tänne, koska tarvitaan kaksi joukkuetta kaupan tekemiseksi. Ja jos meille järkevää kauppaa ei ole tarjolla, meidän on vain elettävä sen realiteetin kanssa.”

Laineen sopimus, jonka hän allekirjoitti Columbus Blue Jacketsin kanssa kaksi kesää sitten, tuo mukanaan $8.7 miljoonan cap hitin vielä tämän ja kauden 2025-26 ajaksi. 

“Jos haluaisin ottaa (Blue Jacketsin maksettavaksi) puolet hänen palkkiostaan, olisin pystynyt tredaamaan hänet jo nyt”, sanoi Don Waddell Columbus Dispatchille. “Mutta se ei ole ensimmäinen haluamani vaihtoehto.”

26-vuotias

Kaikessa tässä on muistettava, että kyseessä on erittäin hyvä NHL-pelaaja. Laine on vasta 26-vuotias, eli lähestymässä mahdollisesti peliuransa parhaita vuosia. Hän teki viime kaudella pelaamissaan 18 ottelussa kuusi maalia ja merkkautti yhdeksän pistettä. 

Koko NHL-uran pisteet 480 runkosarjaottelua, 204 maalia, 184 syöttöpistettä. Hän oli pitkään vuonna 1998 syntyneitten NHL-pelaajien pistepörssin kärjessä 388 pisteellään; viime kaudella Clayton Keller ja Elias Pettersson luistelivat ohi. 

Allekirjoittanut uskoo vielä Patrik Laineen tulemiseen. Tässä on 196-senttinen NHL-pelaaja, jonka nopeudeksi on mitattu 38.7 km/h kiekon kanssa pelitilanteessa. Hän on loistava syöttelijä ja pelinrakentaja. Hän tulee alas omalle siniviivalle puolustamaan usein ennen muita. Hän katkaisee syöttöjä, pelaa fyysisemmin kuin moni tuntuu näkevän. 

Ominaisuudet, jotka jäävät unohduksiin maalinteon takia. Jokaisella todellisella snaipperilla tuntuu olevan samanlainen ongelma. Muita pelin osa-alueita ei haluta nähdä. 

Maalinteko on kaikkein vaikeinta ja tärkeintä jääkiekossa. Patrik Laine on huippumaalintekijä. 

Laine tarvitsee uuden mahdollisuuden. Hän ei ole koskaan saanut pelata todella hyvien pelinrakentajien kanssa NHL:ssä. Silti maaleja on tullut. 

Laitetaan tähän vielä yksi asia. Allekirjoittanut istui illallisella Winnipegin Sportsnetin edustajan kanssa Stanley Cupin finaalin aikaan. Hän sanoi, ettei koskaan urallaan ole nähnyt nuorta pelaajaa, jonka edessä olevaa jäätä on hiekoitettu niin paljon kuin Patrik Laineelle tehtiin Winnipegissä. 

Vanhat jääköön taakse, mutta on aika saada kunnon mahdollisuus.

Paljon spekulaatioita

Näemme mediassa paljon puhdasta spekulaatiota siitä, mikä joukkue sopisi parhaiten Patrik Laineelle. Tämä on siis kaikki ihan pelkkää spekulaatiota, kukaan ei varmasti tiedä. 

On todella hankalaa määritellä Laineen arvoa pelaajamarkkinoilla juuri nyt. Jotkut saattavat pitää tukiohjelmassa vietettyä aikaa tekijänä, jonka takia pelaajaan ei uskalleta koskea. Pelaajan markkina-arvo ei ole samalla tasolla kuin vaikkapa hänen lähtiessään Winnipegistä. 

Montreal Canadiens on mainittu spekulaatioissa. Jopa listan kärjessä. Buffalo Sabres. Pittsburgh Penguins. Sid voisi tarvita laiturin vierelleen. New York Islanders. Detroit Red Wings. New York Rangers. Colorado Avalanche. Washington Capitalsin mainittiin joskus huhumyrskyn alussa. 

Jokaisen kohdalla voidaan perustella, miksi juuri Patrik Laine voisi auttaa joukkuetta. Tai miksi tilaa juuri nyt on. 

Montreal Canadiens?

Montreal Canadiensin Le Directeur General Kent Hughes on toiminut aktiivisesti viime päivät. Les Habitantsin tärkeimmät pelaajat ovat saaneet sopimukset yksi kerrallaan. 

Tämän kirjoittanut ei ole ainoa, jonka mielestä juuri klassinen Canadiens saattaisi olla hyvä laskeutumispaikka Patrik Laineelle. Jos sopimusasiat saadaan sovittua, Montrealissa valmentajana toimii Martin St. Louis, jonka vahvuus on pelaajien kehittäminen ja pelaajista välittäminen. St. Louis on tämän spekulaation avainhenkilö. 

Sosiaalisessa mediassa Laine on bongattu Montrealin lentokentällä. On mahdollista, että hän on vain kåynyt vaihtamassa konetta. Mutta huhut ovat aika meheviä. Ajoitus olisi ainakin erinomainen, koska juuri nyt Montreal Canadiensilta ei odoteta ihmeellisiä. Toki mediahuomio on aina Montrealissa todella kova.

Montreal Canadiens tarvitsee pelaajia, jotka osaavat tehdä maaleja. Kent Hughes tekee varmasti taustatyönsä, mitä tulee Laineen menneisyyteen, nykytilanteeseen, ja mahdollisuuksiin saada hänet pyhään flanelliin. 

Miten Patrik Laine menestyisi todella jääkiekosta elävässä jääkiekon mekassa? Miten hän sopisi Habitantsin joukkueen koppiin? Bell Centren fanit olisivat varmasti innoissaan. 

Ja millaisella tarjouksella Laine saataisiin pois Ohiosta?

Paljon spekulaatioita. 

Jotain saattaa tapahtua pian. 

Tai saatamme joutua odottamaan vielä pitemmänkin aikaa. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:       @OnsideWithJouni

Facebook:    Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja