Blogi

Onside with Jouni: Patrik Laine on nyt Canadien

20.8.2024. Elokuisesta maanantaista tulikin jännittävä päivä NHL-jääkiekolle. Jopa historiallinen. Montreal Canadiens hankki Patrik Laineen pelaajakaupassa, jota voidaan kutsua kesän “Blockbuster”-kaupaksi. Laine ja toisen kierroksen varausoikeus kesän 2026 NHL Draftissä Montrealiin – puolustaja Jordan Harris Columbukseen. Tässä muutama lyhyt kommentti. 

“En halua tulla takaisin 30-maalin tekijänä…”

Patrik Laine oli Montrealin median tentattavana maanantaina, suoraan Floridasta. 

“En halua tulla takaisin 30-maalin tekijänä”, hän sanoi. Haluan tulla takaisin 40-50-maalin tekijänä. Olen tehnyt niin aikaisemminkin, eikä se tapahtunut vahingossa”. 

Itsevarma Patrik Laine on palannut! Mutta hän totesi heti perään, että tärkein fokus on auttaa joukkuetta voitttamaan. Henkilökohtaisista maalisaldoista viis. 

“Mutta ei ole kyse vain siitä. Haluan tulla ja tehdä mitä tahansa vaaditaan tehdäkseni osuuteni ja auttaakseni joukkuetta voittamaan. Oli se sitten minä tekemässä 50 tai 20 maalia, niin kauan kuin joukkue voittaa. Olen tulossa siihen ikään, en ole 19-vuotias enää. Haluan vain voittaa.”

Paljon kysymyksiä

Paljon spekulaatioita, mutta myös paljon kysymyksiä leijui ilmassa ennen Patrik Laineen lopullista treidiä Montrealiin. Hän pelasi viime kaudella 28 ottelua, ja jäi sen jälkeen NHL:n ja pelaajayhdistys NHLPA:n tukiohjelmaan, josta hän sai puhtaat paperit ja luvan palata kaukaloon 26. heinäkuuta. 

Vaikka kiinnostuneita seuroja oli Jackets GM Don Waddellin mukaan muutamia, voidaan kuvitella, ettei Laineen arvo markkinoilla juuri nyt ollut korkeimmillaan. 

Mitä Montreal Canadiensiin tulee, NHL:n klassisin seura tarvitsi kokoa, maalintekijöitä ja Top-6 hyökkääjän. Ja Montrealilla oli ainakin paljon puolustajia, joita tarjota vaihdossa. Ja hyvin tilaa palkkakaton alla.

Toinen kysymys oli varmasti se, miten Patrik Laine pystyisi käsittelemään maailman intohimoisimmin jääkiekkoa elävän suurkaupungin painetta. Canadiens-faneista on sanottu joskus siihen aikaan, kun pelattiin vielä tasapelejä, että he kannustavat joukkuettaan enemmän kuin missään, tuli sitten voitto tai tasapeli. 

“Kent vaikuttaa todella hienolta kaverilta. En tarvinnut paljoa vakuuttelua tulla Montrealiin. Se on suurin jääkiekkomarkkina. Olen pelannut Kanadassa ennenkin ja rakastin jokaista minuutttia. Minulla on ikävä olla siellä missä jääkiekko on numero yksi, ja ihmiset oikeasti välittävät joukkueesta ja pelaajista,” sanoi Laine. 

“Tunnen kaupungin, miten paljon siellä välitetään joukkueesta, ja miten intohimoisia fanit ovat. Joillekin ihmisille se ei ehkä ole helpoin paikka, mutta olen aina pitänyt isojen valojen kohteena pelaamisesta jäällä. Olen superinnoissani mahdollisuudesta päästä tänne.”

Ja sitten Patrik Laineen sopimus. Kaksi vuotta vielä neljän vuoden diilistä, Cap Hit $8.7M, rahassa $9.1M kumpanakin vuotena. Montreal suostui ottamaan koko summan maksettavakseen. Oli hienoinen yllätys, ettei Montreal Canadiens vaatinut Columbusta ottamaan myös isoa sopimusta vastakaupassa. 

Laineesta tulee Canadiensin parhaiten palkattu pelaaja. Kapteeni Nick Suzukin Cap Hit on $7.875M. Mitä tulee paljon puhuttuun verotuskysymykseen, ulkomaalainen pystyy Kanadassa säätiöimään rahansa ja lunastamaan ne myöhemmin, täysin laillisesti. Tässä tapauksessa pelaaja ei menetä mitään.

Erittäin onnistunut, kärsivällisyydellä toimitettu pelaajakauppa Montreal Canadiensin Directeur General Kent Hughesiltä. Päätöstä ei tehty hätiköiden. Kaikkien kanssa keskusteltiin ensin kunnolla. Canadiensin farmijoukkuetta alkavalla kaudella valmentavan, entisen Blue Jackets-luotsin Pascal Vincentin mielipidettä kysyttiin myös.

Montrealin intohimoiset fanit ovat innoissaan. Joukkueeseen tulee pelaaja, joka on heti tullessaan joukkueen paras laukoja. Vielä nuori, vasta 26-vuotias, jolla paljon kokemusta. 

On olemassa niitä, jotka pitävät Lainetta epäonnistuneena eilisen pelurina. Hän teki Columbuksessa 138 pistettä 178 pelaamassaan ottelussa. Jopa jotkut jääkiekosta rahasta raportoivat haukkuvat “One-trick pony”:ksi pelaajaa, joka viime kauteen saakka oli ikäryhmänsä ykkönen NHL-pisteissä. Ja hitaaksi. Ja vaikka miksi. 

Suosittelen pelien katsomista paljon pelejä katsovana henkilönä. 

On totta, että Laineen 44-maalin kausi tuli kaudella 2017-18. Viimeinen 30-maalin kausikin tuli viisi vuotta sitten. Loukkaantumiset ovat vaivanneet välillä. 

Oli miten oli, todella Master Class-hankinta Kent Hughesilta. Jos Laineen pelit eivät suju Montrealissa, Canadiens menetti tässä kolmannen parin pakin jos sitäkään. Jordan Harris oli todella pidetty mies Habitantsin kopissa. Mutta hän olisi hyvinkin voinut päätyä ylimääräisenä miehenä siirtolistalle. 

Laineen kahden vuoden diili ei ole pitkä. 

Pelipaikkoja ja ylivoimapeli

Montreal Canadiensin intohimoiset kannattajat ovat jo miettineet koko maanantai-iltapäivän ja illan ketjukoostumuksia. Tuleeko Patrik Laineen pelata ykkösketjussa Nick Suzukin vierellä, vai kakkosessa Kirby Dach sentterinään? Kumpikin vaihtoehto vaikuttaa lupaavalta. Palapeliä voidaan rakentaa ja vaikka muutella halutessa. 

On pakko ajatella, että Martin St. Louis on innoissaan miettimässä Top-6 vaihtoehtojaan. Montrealissa ei ole nähty tämän tason hyökkäyskärkeä sitten puumailojen aikakauden. Ykköskierroksen varauksia (ei välttämättä Canadiensin omia) joka paikassa. 

Patrik Laine laukoo kiekon mielellään rightin pelaajana vasemmalta. Sekä Suzuki että Dach ovat rightin puolen senttereitä, jotka pystyvät antamaan kiekon juuri oikeaan paikkaan.

Ja sitten on vielä Habitantsin ylivoima. Osa-alue, joka ei ole ollut joukkueen vahvuuksia sitten finaalimarssin. Ykkösylivoima näyttää jo nyt seuraavalta: Laine – Suzuki – Juraj Slafkovsky, pointilla Cole Caufield ja Mike Matheson. Lane Hutson saattaa ottaa paikan vielä puolustajana, mitä kukaan ei pitäisi yllätyksenä. 

Yksi asia lisää, mikä aiheutti paljon keskustelua, oli Laineen tuleva pelinumero. Numero 29 roikkuu Centre Bellin katossa. Se oli Ken Drydenin numero. 

Montreal Canadiensin saapuminen kaupunkiin, etenkin Kanadassa, on aina iso tapahtuma. Kansallislaulu lauletaan ainakin puoliksi ranskaksi. Liput myydään loppuun jo kesällä. Ranskankieliset ja muut Habitants-perheet kyselevät esimerkiksi Edmontonissa kausikorttilaisilta lippuja jo nyt. CH pelaa Rogers Placella maaliskuun kuudentena. 

Klassisesta Montreal Canadiens vastaan Toronto Maple Leafs-ottelusta tulee nyt mielenkiintoisempi,koska vastakkain ovat 2016 NHL Draftin ykkönen Auston Matthews ja kakkonen Patrik Laine. Laine on pelannut urallaan 13 kertaa Leafsiä vastaan, ja tehnyt niissä 10 maalia, antanut yhden syötön. 

Menestystä ei mitata vain maaleissa

Myös Canadiensin GM Kent Hughes sanoi aikaisemmin maanantaina ilmeisesti kotitoimistostaan antamassaan pressissä, ettei tämän pelaajakaupan onnistumista tule mitata pelkästään Patrik Laineen maalisaldoa katsomalla. Laineen panos joukkueelle tullaan mittaamaan myös muilla tavoin. 

“Jos tulet tänne valmiina tekemään kaikkesi joukkueen hyväksi, antamaan kaiken mitä pystyt auttaaksesi meidät uuteen paikkaan, ja jos se on se mahdollisuus jota olet hakemassa, ei tarvitse sanoa muuta. Juuri sen haluan sinulta kuulla,” hän sanoi. 

Kent Hughes sanoi, että hän, Canadiensin jääkiekkotoimintojen varapresidentti Jeff Gorton ja päävalmentaja Martin St. Louis keskustelivat ennen päätöksen tekoa Patrik Laineen kanssa. Hyvä teko Columbus Blue Jacketsiltä antaa lupa moiseen, etenkin tässä tapauksessa. 

“Olimme niitten keskustelujen jälkeen erittäin tyytyväisiä”, sanoi Hughes. 

Canadiensin johto valmistautui tähän huolella. Kauppaa oli hierottu jo useamman viikon ajan. Winnipegistäkin oli kyselty kokemuksia. Kent Hughesin mukaan Laine on hyvässä paikassa nyt henkisesti. Hän on täynnä energiaa ja innoissaan päästessään pelaamaan Montrealissa. 

Jännitystä ilmassa

NHL-kauden alku tuli juuri jännittävämmäksi. Montreal Canadiensin pelit ovat kuten todettua jo muutenkin tapahtumia, nyt niitä odotetaan vielä suuremmalla innolla. 

Canadiens on missannut playoffit kolmena viime keväänä. Se ei ehkä ihan vielä playoffjoukkue, mutta joukkue, jota on hauskaa ja  jännittävää katsoa, maaleja tulee varmasti. Patrik Laineen tulo vahvistaa toiveita nousta playoffjoukkueeksi. 

Jäämme pitämään peukkuja Patrik Laineelle, joka teki jo teini-ikäisenä NHL:ssä 80 maalia (kahdella ensimmäisellä kaudellaan). Vain Wayne Gretzky, Jimmy Carson ja Dale Hawerchuk tekivät enemmän. Kaikki 1980-luvulla. 

Tämä oli hieno päivä Laineelle. Ja Montreal Canadiensille. 

Patrik Laine sanoo olevansa onnellisempi kaukalon ulkopuolisessa elämässään kuin koskaan. “Olen tehnyt paljon töitä itseni kanssa päästäkseni tähän pisteeseen, jossa olen oikeasti super-innoissani pelaamisesta.”

Kent Hughes otti riskin, mutta riski ei kaikki huomioonottaen ole kovin suuri. 

Riski, joka saattaa maksaa itsensä takaisin vielä ruhtinaallisesti. 

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:    @OnsideWithJouni

Facebook:   Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja