On ollut ilo valaista hieman erikoisempia urheilulajeja, ja niiden taustaa sekä sääntöjä. Esimerkiksi koirasurffaus (lue tästä) vaikuttaa todella sympaattiselta lajilta, mutta kolikon kääntöpuolena ferret legging (lue tästä) on ollut idioottimaisuuden huippu. Kuka edes keksii jotain tällaista? Englantilaiset tietysti.
Tällä kertaa luuppini suuntautuu kaljamailiin eli Beer Mile -harrastukseen. Jo pelkästä nimestä voi päätellä paljon. Kyseisessä kilpailussa uskoisin itsekin olevani hyvä. Ainakin sitä voisi kokeilla. Lajissa yhdistetään sangen nerokkaalla tavalla kuntoilu ja oluen nauttiminen – tai nautinnosta en niinkään tiedä, mutta kalja maistuu ja karavaani kulkee.
Oksentamisesta tulee sakkoa
Kaljamailissa juostaan nimensä mukaisesti maili eli noin 1600 metriä. Kyseinen matka jaetaan neljään 400-metriseen kierrokseen. Ennen jokaista kierrosta pitää imaista tuubillinen ohrapirtelöä huiviin – eikä tässä käy mikään ykkösolut. Yleensä alkoholia pitää olla vähintään viisi prosenttia. Kokorajoitus on 355 millilitraa eli ihan pienin kaljatölkki ei käy.
Tietysti nopeus on valttia. Koska kyseessä on kilpailu: ”mitä nopeammin, sitä nopeammin” -tyyppistä ajattelua kannattaa hyödyntää. Olut pitää juoda ennen kunkin kierroksen alkua viimeiseen tippaan – vasta sitten saa lähteä matkaan.
Oksentamisesta voidaan hylätä. Vaihtoehtoisesti siitä voi myös seurata kilpailusta riippuen aikarangaistus. Joissain kilpailuissa voi joutua juomaan hieman enemmän.
Yksi kaljamailin muoto on myös joukkuekilpailu, joka toimii vähän kuin neljä kertaa neljäsataa -metrinen viesti, mutta kapulanvaihdon sijasta kipataan bini kitusiin – vasta juotuaan saa seuraava kisaaja lähteä matkaan.
Opiskelijoiden suosiossa Pohjois-Amerikassa
Yhdysvallat ja Kanada ovat kaljamaililla edelläkävijöitä. Toisaalta ehkä ihan hyvä, että tämä aktiviteetti ei suuremmin ole rantautunut Suomeen. Täällä säännöt saattaisivat sattuneista syistä olla jotain muuta. Kisan agenda voisi vaihtua lennosta kaljamaratoniksi.
Opiskelijoille kaljamaili on tietyissä pohjoisamerikkalaisissa yliopistoissa ja korkeakouluissa merkittävä tapahtuma. Toki lajista on myös vakavampia kilpailuja, kuten arvokisoja ja muita virallisempia oluthölkkiä.
Beer Mile World Classic
Lajin tunnetuimpiin kilpailuihin lukeutuva Beer Mile World Classic on perinteisesti Pohjois-Amerikassa järjestetty kaljamailin suurtapahtuma. Vuonna 2017 kisa järjestettiin ensimmäistä kertaa Euroopassa, kun isäntäkaupunkina toimi Lontoo. Vuotta myöhemmin kisa järjestettiin Australian suurimmassa kaupungissa Sydneyssä.
Alla olevalta videolta voit tsekata tunnelmia Ontariosta vuoden 2023 kisoista.
Perinteisesti kilpailu houkuttelee sporttisia olutdiggareita ympäri maailmaa ottamaan osaa. Olisiko aika pyöräyttää joukkue kasaan ja lähteä kisoihin?
–Broidi