Blogi

Onside with Jouni: Ei sanoja

2.9.2024. Johnny Gaudreau oli pienikokoinen, uskomaton taituri jääkiekossa. “Savant”, “Wizard”, tai peräti “Freak” sanottaisiin englanniksi. Hänenlaisiaan ei ollut kuin yksi. Aina hyväntuulinen, aina hymy päällä, kunnes kiekko pudotettiin jäähän. Johnnyn ja hänen nuoremman veljensä Matthewn traaginen kuolema on koskettanut jääkiekkomaailmaa syvältä. Tässä pieni, vaatimaton muistokirjoitus Johnny Hockeylle. 

Johnny Hockey

Johnny Gaudreau, kotoisin paikasta nimeltään Carney`s Point, New Jersey, oli spesiaali, uniikki, jääkkekkoilija, ja karismaattinen persoona. South Jersey on Philadelphian kaupungin ja Flyersin vaikutusaluetta. 

Johnnyn ja ja Matthew Gaudreaun elämä päättyi torstai-iltana kotiseudulla Oldmans Township-nimisessä paikassa rattijuopon uhrina. He olivat matkalla kotiin polkupyörillään, kun toisia autoja oikealta ohittamaan lähtenyt Jeep Grand Cherokeen kuljettaja ajoi heidän ylitseen takaapäin. Molemmat kuolivat välittömästi. 

Jeepin kuljettaja sanoi poliiseille juoneensa “neljä tai viisi olutta” ennen tapahtunutta. Hänellä oli yksi avattu olut autossaan.

Tämä tarina ei mitenkään voisi olla surullisempi tai ikävämpi. Jokainen on varmaankin jo nähnyt uutisia tapahtuneesta. Uutinen on koskettanut pienen jääkiekkomaailmamme ja -yhteisömme ulkopuolisiakin. 

Veljesten piti olla seuraavana päivänä mukana siskonsa Katien häissä. Johnny oli juuri täyttänyt 31 vuotta. Hänellä oli vaimo Meredith, ja kaksi alle kaksivuotiasta lasta. Noa, lähes kaksi ja Johnny Jr., joka on vain kuusi kuukautta vanha. Matthew oli 29-vuotias. Ammattilaisuransa jälkeen hän oli alkanut valmentaa koulukiekkoa. Hänen vaimonsa Madeline odottaa pariskunnan ensimmäistä. 

Veljekset tulivat nykypäivän mittapuun mukaan suuresta perheestä, joka nyt menetti kaksi poikaa; jäljelle jäi kaksi sisarusta, Kristen ja Katie. Lisäksi poikiaan jäävät kaipaamaan vanhemmat Jane ja Guy

Toisten julkisuuden ihmisten kuolemat koskettavat syvemmältä kuin toisten. Muutaman päivän ajan olemme saaneet nähdä sydäntäsärkeviä kommentteja ja muisteloita ympäri jääkiekkomaailman. 

Ihmiset ovat käyneet osoittamassa kunnioitustaan ainakin onnettomuuspaikalla, Calgaryssä, vanhan Saddledomen rappusten alla, Columbuksen Nationwide Arenan edustalla, Bostonissa, South Jerseyssä – paikoissa, joissa Johnny Hockeyn poismeno koskee eniten. 

Johnny aloitti Calgaryssä nuorena ja kirjaimellisesti kasvoi mieheksi Cowtownissa, kaikkien ihmisten edessä. 

Saddledomen eteen jätettiin kukkia, jääkiekkomailoja, Skittles-karkkeja, minimailoja, pulloittain purppuranväristä Gatoradea. Johnnyn suosikkikuntojuoman sanottiin loppuneen koko kaupungista. Karkkeihin liittyy yksi Johnny-tarinoista. Hänen isänsä Guy opetti vanhemman poikansa luistelemaan pudottelemalla Skittles-karkkeja jäälle – parivuotias Johnny seurasi perässä. 

https://twitter.com/KOLcharmer/status/1830019708529373571/photo/1

Edmontonin Southsiden legendaarinen United Cycle-kauppakin kunnioitti Johnny Hockeya.

Lukuisat ja taas lukuisat NHL:stä tutut ihmiset ovat ilmaisseet surunsa sosiaalisessa mediassa. Niissä mennään paljon syvemmälle kuin tavanomaisissa surunvalitteluissa. Todella surullinen päivä. Tai jo muutama päivä. 

Paljon muisteluja Johnny Gaudreausta joukkuekavereilta, valmentajilta, sikariportaan jäseniltä, medialta. Johnny oli kaikkien kaveri. Kaikkea jääkiekkoa innokkaasti seuraava jääkiekkofani itsekin. Välitön ihminen kaukalon ulkopuolella. Hieno kaveri, kaikkien rakastama joukkuekaveri. Mies, jonka seurassa oli aina hauskaa. Todella rakastettu henkilö. 

Kun Patrik Laine lähti NHL:n hoito-ohjelmaan, Johnny antoi heti tukensa ystävälleen julkisesti.

Emme pysty kuvittelemaan, millaista on Columbus Blue Jacketsin pelaajilla palata koppiin, jossa on yksi tuttu paikka tyhjänä. 

Johnny oli ihminen, jolle perhe oli kaikki kaikessa. Hän muutti Calgarystä Columbukseen kaksi vuotta sitten päästäkseen lähemmäksi vanhempiaan. Ei ollut tyypillisesti kyse amerikkalaispelaajan halusta päästä pienemmälle verotukselle ja omaan kotimaahan. Hän oli perustamassa perhettä ja halusi olla paikassa, jonne hänen isänsä ja äitinsä voisivat ajaa autolla puolessa päivässä. 

Johnny ja Matthew Gaudreaulla oli koko elämä edessään. Molemmat olivat perheellisiä, mutta he eivät koskaan pääse nauttimaan lapsistaan, tai lastenlapsistaan. 

Taikuri

Johnny Gaudreau oli jääkiekkotaikuri. Tämän kirjoittanut muistaa Calgary Flamesin pukuhuoneesta hymyn, joka aina oli Johnnyn kasvoilla, ja sen, miten pieni mies hän oli. Aina jokaisen joukkueensa pienin. Todella nopeat jalat ja järjettömän nopeat kädet. Pelisilmää ja peliälyä poikkeuksellisella tavalla. 

On epätavallista, että noin pienikokoinen pelaaja edes pääsee vakiopelaajaksi maailman kovimpaan jääkiekkoliigaan. Vieläkin harvinaisempaa on, että hänestä tulee monia pelejä dominoiva tähti. Tällä palstalla kutsuttu NHL:n parhaaksi kolmella kolmea-vastaan pelaajaksi. 

Tuollaisen uran tekeminen onnistuu vain epätavallisen asenteen omaavalta erityislahjakkuudelta. Hän oli niin hyvä pelaaja, että vastustajat yrittivät keksiä kaikenlaista hänen pysäyttämisekseen.

NHL-blogilla on joitakin vuosia sitten kerrottu pelistä, jossa vastustaja löi Johnnya mailalla käsille 21 kertaa, tarkoituksella. Tänään emme välitä siitä, mikä joukkue oli kyseessä, tai ketkä pelaajat, selvästi valmentajansa käskystä. Yhdellä iskuista onnistuttiin rikkomaan Johnnyn sormi. Hän pelasi seuraavassa pelissä uunilapasta muistuttava hanska kädessään.

Johnny ei koskaan väistellyt, tai pelännyt. Calgary Flamesin sikariportaassa työskennellyt Brian Burke kertoi TSN:lle Johnnyn NHL-uran alussa pelatusta ottelusta, jossa aivan pelin lopussa vastustaja kävi tööttäämässä häntä rumasti, täysin pelitilanteen ulkopuolella ja turhaan. 

Burke sanoi, ettei Johnnyn olisi tarvinnut mennä tilanteeseen enää ottamaan tilttiä vastaan. Tähän Johnny, että hänen oli mentävä tilanteeseen. Hän ei voinut näyttää heikkoutta. 

Stanley Cupin playoffien ensimmäisen kierroksen pelisarjassa Dallas Starsia vastaan Jake Oettinger oli vähällä torjua Calgary Flamesin kesälomalle uskomattomalla pelillään. Johnny Gaudreau antoi ensin syötön Matthew Tkachukin tasoitusmaaliin ja sitten tuikkasi jatkoajalla etukulmasta voittomaalin. 

Vanhan Saddledomen perustukset tärisivät. Flames-fanit räjähtivät ilosta. Voittomaalin tekijän intohimo oli sähköistä ja käsinkosketeltavissa. 

Johnny oli NHL:ssä ehkä 175 senttinen ja 74-kiloinen. Hän pelasi täysin pelottomasti, kamppaillen ketä vastaan tahansa, ja useimmiten Johnny oli se, joka tuli kiekon kanssa tilanteista. Peliäly ja hirvittävä kamppailunhalu mahdollistivat sen, että kentän pienin mies oli tähti. 

Johnny oli niin pienikokoinen ja aina nuorennäköinen, että hänen olemustaan ihmeteltiin varmasti, kun hän asteli pukukoppiin ensimmäisen kerran niin Boston Collegessa, Calgaryssä, USA:n maajoukkueissa, kuin varmaankin jopa Columbuksessa.

Johnny 9v

Ensimmäisen kerran näimme Johnny Gaudreaun jäällä, kun hän pelasi The Brick-kesäturnauksessa jättimäisen West Edmonton Mall-ostoskeskuksen kaukalossa, heinäkuussa, vuonna 2003. 

Boston Icemenin joukkueessa pelannut pienikokoinen #3 teki maalin tuomalla kiekon maalin takaa – tulimme näkemään tuon saman kuvion monta kertaa myöhemmin. Emme silloin laittaneet nimeä ylös, emmekä alkaneet seuraamaan U10 sankarin uraa, mutta moni muistaa. Turnauksen MVP:ksi valittiin Los Angelesin Rocco Grimaldi. Johnny pääsi kakkos- All Starsiin. 

Johnny sai nimensä ehkä ensimmäisen kerran elämässään lehteen, kun Edmonton Journal julkaisi jutun turnauksesta.

Boston College

Johnny ei ollut – varmaankin pienen kokonsa takia – amerikkalaisten yliopistojoukkueitten toivelistalla 16-vuotiaana. Hän pelasi yhden kauden kaukana Iowassa, USHL:n Dubuque Fighting Saintsissa, oli joukkueensa paras pistemies ja maalintekijä. 

Jim Montgomeryn (nykyisin Boston Bruinsin luotsi) valmentama Dubuque voitti USHL:n mestaruuden, mutta sarjaa ei pidetty vielä siihen aikaan yhtä kovatasoisena kuin se nykyisin on. Huomattavaa Johnnyn jääkiekkotaipaleessa oli se, ettei hän noussut huipulle kansallisen kehitysohjelman USNTDP:n kautta, kuten niin monet muut Amerikan toivot. 

Yksi ainoa koulu, Northeastern, oli kiinnostunut, mutta kun päävalmentaja Greg Cronin (nykyinen Anaheim Ducksin valmentaja) otti paikan Toronto Maple Leafsin apulaisena, kuvaan ilmestyi toinen opinahjo. 

Boston College Eaglesillä oli vielä yksi jääkiekkostipendi jäljellä, ja se päätettiin tarjota Johnny Gaudreaulle. Vain noin 170-senttisen ja alle 60-kiloisen laiturin ilmestyminen campukselle herätti ehkä ihmetystä aluksi. 

Kauden viimeisessä pelissä Johnny teki varmistusmaalin vain noin kolme minuuttia ennen loppua tavalla, jota ei ole koskaan unohdettu. Amerikkalaisen yliopistokiekon historian ehkä hienoin maali. Tuollaisen suorituksen jälkeen ei voi kuin hihkua ilosta. Jokainen tiesi, että tuohon pystyi vain yksi pelaaja. 

Johnny voitti yliopistouransa päätteeksi arvostetun Hobey Baker-palkinnon College-kiekon parhaana pelaajana.

Johnny Gaudreau tuli isomman jääkiekkomaailman tietoisuuteen vuoden 2013 U20 MM-kisoissa, jotka pelattiin Suomen itänaapurissa. USA:lla oli todella kova joukkue. 

Team USA:lla oli John Gibson maalissa. Kenttäpelaajina muun muassa Zach Werenski, Seth Jones, J.T. Miller, Jacob Trouba, Shayne Gostisbehere, Vincent Trochek, Rocco Grimaldi, Sean Kuraly, ja Jim Vesey. Maailmanmestaruusjoukkue. 

Calgary Flames teki NHL-varauksen jo kesän 2011 NHL Draftissä. Neljäs kierros (104.), mikä tarkoittaa hyvin pieniä mahdollisuuksia pelata koskaan Showssa. 

Johnny olisi voinut lähteä ammattilaiseksi jo kaudelle 2013-14, mutta hän päätti jäädä vielä yhdeksi kaudeksi Boston Collegeen. Syy oli se, että nuorempi veli Matthew oli tulossa joukkueeseen. Veljekset saivat pelata yhden kauden yhdessä. 

Muistoja

Johnny Gaudreau antoi syötön legendaarisen Jaromir Jagrin viimeiseen NHL-maaliin Calgaryn Saddledomessa. 

Pohjois-Amerikan U23 yhdistelmäjoukkue vuoden 2016 World Cupissa pelasi jääkiekkoa, jolla se näytti lajin tulevaisuuden suunnan. Nopeaa, taitavaa peliä. Joukkue, josta ei puhuta tarpeeksi. 

Tuossa turnauksessa oli mahdollisuus nähdä välillä Johnny Gaudreau, Nathan MacKinnon, Connor McDavid ja Auston Matthews vaikka samaan aikaan jäällä. Uskomatonta jääkiekkoviihdettä. Vahinko, ettei nuori joukkue onnistunut voittamaan koko turnausta. Se olisi sen ansainnut. 

Johnny Hockey todella ansaitsi maailmaasyleilevän ja niin amerikkalaistyyppisen lempinimensä. Hän pelasi NHL:ssä kymmenen kautta. Hän missasi tuona aikana vain 16 ottelua. Hän teki 743 pistettä pelaamissaan 763 ottelussa. Stanley Cupin playoffeissa 33 pistettä 44 ottelussa. 

Mestari USHL:ssä, NCAA:ssa ja maailmanmestari U20 kisoissa vuonna 2013. Seitsemän maalia seitsemässä ottelussa. On reilua sanoa, että hän olisi luistellut tiensä Hockey Hall of Fameen jos olisi saanut pelata pitempään. 

Johnny Hockey rakasti jääkiekkoa. Hän puhui jääkiekosta aina innoissaan ja pelasi innoissaan. Hän pelasi viimeiset pelinsä viime keväänä MM-kisoissa. 

Monille pienikokoisille jääkiekkoilijoiksi haluaville Johnny Gaudreau oli ja on aina esikuva. Hän ei pelkästään onnistunut ottamaan pelipaikan NHL:ssä, hän oli tähti siellä. Hän teki 115 pistettä parhaalla viimeisellä kaudellaan Calgaryssä. 

Turha, järjetön kuolema

Johnny ja Matthew Gaudreaun kuolemia on vaikeaa kutsua auto-onnettomuudeksi. Siihen johti useampi todella typerä päätös, jotka kaikki oltaisiin voitu välttää. Ihminen, joka veljekset tappoi, tulee saamaan rangaistuksensa New Jerseyn oikeudessa. Emme voi muuta kuin luottaa oikeuden rattaisiin. 

Se, mitä voimme tehdä Johnnyn ja Mattyn muiston kunnioittamiseksi on pitää huolen siitä, ettemme koskaan hyppää auton rattiin alkoholin vaikutuksen alaisena. Ystävä lähetti heti tämän tapauksen tultua julkisuuteen tilaston, jonka mukaan Suomessa poliisin tietoon tulee vuosittain vajaa 20,000 rattijuopumusrikosta. 

Se on hirvittävän suuri luku, ja kyseessä ovat vain ne tapaukset, jotka ovat tulleet virkavallan tietoon. 

Vannokaamme, ettemme ikinä liity tuohon tilastoon. On olemassa parempia keinoja. Ja estämme heti, vaikka kovin ottein, ettei kaverikaan siihen ryhdy. 

Ei ole sanoja, joilla voimme käsittää tai kuvata, mitä on tapahtunut. Kahden nuoren miehen kuolema on niin turha ja järjetön. On mahdotonta kuvitella heidän omaistensa tuskaa. 

Vanha kunnon Lanny McDonald, Calgary Flamesin legenda ja ikuinen kapteeni, kirjoitti seuraavan: 

“Ottakaa iisisti niitten legendojen kanssa siellä taivaan kiekkokaukalossa, pojat. Te olette saapuneet sinne odotettua aikaisemmin, mutta he tulevat pitämään teistä hyvää huolta.”

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X:   @OnsideWithJouni

Facebook:  Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja