Jääkiekko

Broidin Liiga-muistot: Pahimmat possuilut! – Osa 1/5

Suomen pääsarjan pitkä historia pitää sisällään lukuisia sikailuja – toisista on päästy vähemmällä, toisista ei niinkään. Broidi nostaa esille viisi törkytemppua, joista on tullut vaihtelevasti kakkua.

Ensimmäisessä osassa käsitellään vuoden 2012 syksyllä tapahtunutta välikohtausta, jossa Semir Ben-Amor mukiloi pelissä Ville Peltosta siten, että tilanne johti pahoinpitelysyytteisiin.

Kyseessähän ei ollut Liiga-ottelu, vaan European Trophyn paikallisvääntö, jossa helsinkiläiset kotimaan pääsarjajoukkueet kohtasivat. Kurinpidollisia seuraamuksia langetettiin kuitenkin SM-liigan toimesta ja vastakkain olivat sarjan joukkueet, joten Liiga-muistoihin tämäkin possukiekkoilu talletetaan.

Käskytystä vai ei? – ”Tapa se kusipää!”

Syyskuun alussa 2012 HIFK:n kapteenina pelannut Peltonen joutui Jokerien romuluisen nelosketjun pelotteen Ben-Amorin hyökkäyksen uhriksi. Tilanteeseen liittyvät tapahtumat ovat edelleen kiistanalaisia, vaikka niitä on puitu ties kuinka monet kerrat mediassa.

Ennen varsinaista tilannetta Aleksi Mustonen tuli Jokerien vaihtoaitiosta kentälle, jonka jälkeen joku – oletettavasti narripaitojen penkiltä – huusi ”Muse jää!” useampaan otteeseen. Tällä tarkoitettiin siis sitä, että ylemmässä ketjussa pelanneen hyökkääjän haluttiin menevän nopeasti takaisin vaihtopenkille. Ben-Amor hyppäsi tilalle.

”Tapa se kusipää” -huuto kuului seuraavana samasta aitiosta. Hetkeä myöhemmin Jokerien telaketjuosaston nyrkkisankari ajeli Peltosta takaapäin. HIFK-kippari jäi makaamaan jään pintaan, jonka jälkeen Ben-Amor teutaroi paikallisvastustajan puolustuskyvyttömäksi heittäytynyttä pistelinkoa pään alueelle tovin.

Pahoinpitely vai ei?

Ben-Amor on useiden medioiden mukaan kertonut uransa lopettamisen jälkeen julkisuudessa, että hyökkäys ei olisi ollut suunniteltu vaan ennemminkin suunnittelematon reaktio. Pelaaja on lisäksi myöntänyt ylilyöntinsä ja pahoitellut tapahtunutta.

Ennalta suunniteltua tai ei, pahoinpitelysyyte asiassa nostettiin. Jääkiekossa tapahtuvien tilanteiden seurauksena tulleet syytteet ovat harvinaisia, mutta eivät tavattomia. Tässä tapauksessa se lienee poikkeuksellisen hyvin perusteltavissa. Ben-Amor kuitenkin teutaroi jäässä maannutta pelaajaa, vaikka mitään vastareaktiota ei nähty.

Pitkä kakku

SM-liigan kurinpitolautakunta johtajanaan Sampo Liusjärvi lätkäisi Ben-Amorille peräti 18 ottelua pelikieltoa tapahtuneesta. Yhteensä ottelussa, joka lievästi sanottuna eskaloitui, jaettiin kevyet 71 kamppailua osallistumiskieltoja. Valmentajille kakkua tuli 24 kamppailua – loput tuomittiin HIFK:n ja Jokerien pelaajille.

Ben-Amorin törkytempusta tullut pelikielto oli kuitenkin pisin. Osaltaan tapahtuma myös laukaisi ketjun, joka johti muihin toimitsija- ja pelikieltoihin. Alla olevalla MTV3:n Tulosruudusta YouTubeen eksyneellä videolla tilanne on nähtävillä, ja Peltonen kommentoi sitä ensimmäistä kertaa tuoreeltaan tapauksen jälkeen.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja