Blogi

Onside with Jouni: Patrik Laine loukkaantui

29.9.2024. Huono onni ei ole jättänyt Montreal Canadiensin Patrik Lainetta. Laine loukkaantui lauantai-iltana Bell Centressä Toronto Maple Leafsiä vastaan pelatussa harjoitusottelussa, Cedric Pare-nimisen Leafsin leiriläisen osuttua polvella polvea-vastaan. 

Lauantai-ilta Montrealissa

Montreal Canadiens pääsi ylivoimalle, kun lauantain kotiottelua oli pelattu vain 2:07. Toronton Philippe Myers kamppasi Canadiensin Kirby Dachin. Montrealin ykkösylivoima ei saanut laukaustakaan aikaan, minkä jälkeen kakkosylivoima hyppäsi jäälle. 

Training Campin sensaatio Lane Hutson toi kiekkoa ylös, ja sitten jätti sen Patrik Laineelle, jonka tehtävänä oli tuoda peliväline Leafsin puolustusalueelle. 

Laineen menon pysäytti siniviivalla Toronton sentteri Cedric Pare polvellaan. Laineen vasen polvi vääntyi kolauksessa häijyn näköisesti. Habitantsin #92 putosi jään pintaan, joukkuekaverit auttoivat hänet jäältä. Laine ei pystynyt laittamaan painoa vasemmalle jalalleen. 

Turhaantunut Laine viskasi koppiin mennessään kypäränsä pois. Ymmärrettävä tunne. 

Harmittava, täysin turha tapaus tämän kirjoittaneen mielestä. Hidastusten perusteella polvitiltti ei näytä hyvältä. Patrik Laineen tilasta ei vielä tätä kirjoitettaessa ole parempaa tietoa, mutta hän on saattanut kärsiä vakavan polvivamman. 

Montreal Canadiens ilmoitti ensimmäisen erän jälkeen, ettei aikaisemmin ottelussa loukkaantunut David Reinbacher eikä Patrik Laine enää palaa kaukaloon illan otteluun. Laine ehti pelata 2:22. 

Canadiensilla ei ollut ollenkaan hyvää onnea lauantaina. Ennen Patrik Laineen loukkaantumista Montreal menetti puolustaja David Reinbacherin pian ensimmäisen aloituksen jälkeen. Maple Leafsin leiriläinen Marshall Rifai tuli päälle ei-vaarallisen näköisessä tilanteessa. 

Reinbacher kaatui kömpelönnäköisesti, ja hyppeli pois kaukalosta. Habitantsin huoltajat auttoivat hänet pukukopin puolelle, eikä häntä enää pelissä nähty. Reinbacher oli Canadiensin ensimmäisen kierroksen varaus viime vuonna (5.). Hän saattoi loukata nilkkansa. 

Tunteet pintaan

Kuten arvata saattaa, suurin optimistisin odotuksin Montrealiin saapuneen Patrik Laineen loukkaantuminen vielä ikuista verivihollista Toronto Maple Leafsiä vastaan, täysin turhassa harjoituspelissä, ja rumalla tavalla, sai maailman eniten tunteella jääkiekossa mukanaelävän kaupungin kiekkokansan suunniltaan. 

Juuri, kun edellisessä pelissä Laineen ensimmäinen kiekon ylöstuonti läpi kentän pyhä flanelli päällä oli saanut asiantuntevalta yleisöltä suosionosoitukset, jotka on varattu vain harvoille ja valituille, kuten jotkut kokeneet kiekkojournalistit kirjoittivat. Sen lukeminen sai meidät jääkiekkoromantikot tuntemaan kylmiä väreitä niskassa, vaikka odotukset on tietenkin viime joulukuussa viimeksi tosipelin pelanneen miehen suhteen pidettävä realistisina. 

Sheriffi hoitaa baarilaskun

Ammattilaistuomarit eivät reagoineet mitenkään Cedric Pareen polvitilttiin. Tässä ei kommentoida, olisiko siitä kuulunut saada kakkonen, viitonen, pelikieltoa, vai peräti viikon matka Turkuun, mutta raitapaitojen puuttumattomuus asiaan johti odotettuihin seurauksiin. 

Montreal Canadiensin jykevä puolustaja ja NHL-blogin hyvä ystävä Arber Xhekaj otti lain omiin käsinsä, kuten lempinimellä “Sheriff” liikkuvalta kovanaamalta voidaan odottaakin. “Wifi” sai baarilaskun kuittaamisesta kakkosen, viitosen, kympin ja vielä suihkutuomion. 

Jos Xhekaj ei olisi reagoinut tärkeän pelaajan telomiseen, mitä se olisi kertonut joukkueesta? Nyt ollaan siis NHL:ssä. 

Eli seitsemän minuutin ylivoima Toronto Maple Leafsille. 

Juraj Slafkovsky kävi ottelemassa David Reinbacheria loukanneen Marshall Rifain kanssa. Ja pelissä näytti olleen paljon lisää torikokouksia ja nakkikioskitapaamisia. 

Kysymyksiä

Toronton media kutsui ottelua “fyysiseksi”. “Spirited battle”, kirjoitti Toronto Star. 

Olemme Patrik Laineen faneja tai emme, tämäniltainen oli ikävää katsottavaa. On tunnettava myötätuntoa miehen puolesta. Hän on tehnyt kaiken oikein palatakseen kaukaloon, ja saadakseen hyvän alun kaudelle. Montreal, tuo jääkiekon vatikaani, on ottanut hänet hienosti vastaan. 

Yksi kysymys jälleen kerran on se, kannattaako enää nykypäivänä NHL:ssä pelata näin paljon täysin turhia harjoitusotteluja. Rahan takia pelejä tietenkin pelataan, ja kauden alkua lykätään, koska ei haluta kilpailla juuri nyt Amerikan syyslajien kanssa. 

Mutta tässä on asia, joka varmasti käsitellään neuvottelupöydässä kahden vuoden päästä, kun omistajat ja NHLPA taas istuvat vääntämään uutta työehtosopimusta. 

Tämä postaus on tehty nopeasti kesken Seattlen ja Edmontonin ottelun, yrittäen välttää tunnepurkauksia tai kenenkään haukkumista. Näin pitkälle päästiin sanomatta yhtään ikävää sanaa Cedric Paresta, joka ei koskaan ole pelannut yhtään vaihtoa National Hockey Leaguessa, tai tapausta vähättelevästä Toronton mediasta. Tuomarit ja Craig Berubekin ja tämän tuoma uusi kovempi ote jätetään rauhaan (myös Lane Hutsonia yritettiin vetää polvella). Katsotaan, mitä tästä vielä seuraa. 

Toivomme vain pikaista paranemista Patrik Laineelle. 

Tuloksia 

Toronto Maple Leafs voitti ottelun maalein 2-1, jos tämä yhtään ketään kiinnostaa. Nick Robertson teki kaksi maalia ensimmäisessä erässä Leafsille, Kirby Dach kavensi kolmannessa. 

Yksi Robertsonin maaleista tuli Arber Xhekajn seitsemän minuutin jäähyn aikana. Samuel Montembault kesti ensimmäiset neljä ja puoli minuuttia, mutta sitten Robertson pääsi vapaaksi. 

Dach teki maalin Toronton maalilla pelanneen Dennis Hildebyn taakse Lane Hutsonin syötöstä. 

Vahva peli ilmeisesti taas Hutsonilta. Syöttöpiste, yksi laukaus kohti maalia, plus yksi, jääaikaa mojovat 25:16. 

Martin St. Louisin kommentti pelin jälkeen. 

Täällä Jouni Nieminen, Rogers Place, Edmonton

X:    @OnsideWithJouni

Facebook: Jouni Niemisen NHL

[email protected]

Muita aiheeseen liittyviä juttuja