Blogi

NHL-tähdet, joista voi tulla kauppatavaraa: Patrik Laine tähdittää listaa!

13.1.2022. Tämän viikon blogissa uppoudutaan jo edessä päin häämöttävän NHL Trade Deadlinen eli pelaajasiirtojen takarajan tapahtumiin, luonnollisesti ennakoiden.

Matkaa pelaajasiirtojen takarajaan on vielä reippaat kaksi kuukautta, sillä viimeiset siirrot on oltava NHL:n toimistolla 21. maaliskuuta, kello 22.00 Suomen aikaa mennessä.

Tulen tässä blogitekstissä keskittymään ennen kaikkea niihin isoihin vonkaleisiin, kuten NHL:n huippupelaajia usein tässä asiayhteydessä kutsutaan; mitään rivipelaajia tämän torstain blogitekstissä ei siis tulla käymään läpi.

En kuitenkaan aio asetella pelaajia järjestykseen sen mukaisesti, kuka heistä on se kaikkein todennäköisin kaupattava, vaan nostan pelaajat esille sattumanvaraisessa järjestyksessä.

Kaiken kaikkiaan käyn läpi viisi huippupelaajaa, joista monet NHL-seurat ovat varmasti kiinnostuneita valmistautuessaan NHL:n pudotuspeleihin.

Toki historiansa ensimmäisen Stanley Cupin kaudella 2018-19 voittanut St. Louis Blues toimii konkreettisena esimerkkinä sille, että satumaiset tarinat pudotuspelijunaan nousemisesta pitkänkin takaa-ajomatkan päästä ovat mahdollisia. Mutta nyt eletään nykyhetken mukaisessa tilanteessa ja kuljetaan todennäköisyyksien valossa.

Claude Giroux

Philadelphia Flyersia koko vuonna 2008 käynnistyneen NHL-uransa ajan edustanut Claude Giroux allekirjoitti vajaat kahdeksan vuotta sitten pennsylvanialaisseuran kanssa 66,2 miljoonan dollarin ja kahdeksan vuoden mittaisen sopimuksen. Tuo sopimus on katkolla tulevana kesänä, ja Flyers on jäämässä kesällä tehdyistä isoista muutoksista huolimatta pudotuspelien ulkopuolelle.

Giroux on edelleen huippuluokan hyökkääjä, joka kykenee pelaamaan sekä sentterinä että laiturina. Hän on erinomainen aloittaja, ylivoimapelaaja ja kärkiketjujen nimi, jolta onnistuu myös alivoimalla pelaaminen. Kuluvalla kaudella Flyersin kaikkien aikojen historian toiseksi tehokkaimmaksi pelaajaksi noussut kanadalainen on tehnyt tähän mennessä 32 otteluun tehot 11+18=29, ollen joukkueensa tehokkain pelaaja.

Jo kymmenettä kauttaan Flyersin kipparina toimiva 33-vuotias Giroux on ilmoittanut haluavansa edustaa koko NHL-uransa ajan samaa seuraa. On kuitenkin paljon mahdollista, että tällä kaudella kuvaan astuu välipysäkki jonkun Stanley Cup -ehdokkaan riveihin, minkä jälkeen paluu oranssipaitoihin on täysin mahdollinen. Oikeastaan ainoa este Giroux’n kauppaamiselle on hänen siirron estävä pykälänsä, mutta siirron hyväksymällä hän pääsisi taistelemaan siitä kaikkein kirkkaimmasta sekä mahdollistaisi Flyersin vahvistumisen ensi kaudelle.

Patrik Laine

Vasta 23-vuotias Patrik Laine on osoittanut jo olevansa erinomainen maalintekijä ja pistemies NHL:ssä. Hän on pelannut toistaiseksi NHL-uransa aikana 365 runkosarjaottelua ja tehnyt niissä tehot 154+129=283. Hän on saanut jopa liiaksi kritiikkiä kokonaisvaltaisesta pelaamisestaan, vaikkakin siinä on ehdottomasti vielä parantamisen varaa.

Laine aloitti NHL-uransa Winnipeg Jetsissä, jossa hän vietti NHL-urastaan ensimmäiset neljä kauttaan. Kesken kauden 2020-21 hänet kaupattiin Columbus Blue Jacketsiin, jossa hän teki kyseisellä kaudella 45 otteluun varsin vaatimattomat tehot 10+11=21, tehotilaston oltua umpisurkeasti pelannessa ohiolaisjoukkueessa karmaiseva -29.

Kuluvalla kaudella tämän nuoren suomalaisen menoa ovat rajoittaneet loukkaantumiset, sekä isän valitettava menehtyminen; olosuhteisiin nähden 14 ottelussa syntyneet tehot 4+8=12 (-1) ovat varsin komeaa luettavaa.

Laineen sopimus on katkolla kuluvan kauden jälkeen. Hänestä ei ole tulossa vielä rajoittamatonta vapaata agenttia, vaan Blue Jackets omistaa hänen pelaajaoikeutensa edelleen kuluvan kauden jälkeen. Mutta onko Laine halukas tekemään pidempää kuin vuoden mittaista jatkosopimusta seuran kanssa, joka on kaukana Stanley Cupin voittamisesta?

Kesällä 2023 hänestä nimittäin tulisi sitten rajoittamaton vapaa agentti. Mikäli Laine ei ole antanut riittävänlaisia viitteitä jatkosopimuksen allekirjoittamisesta, edessä saattaa hyvinkin olla vielä kuluvan kauden aikana maiseman vaihtaminen, jo toistamiseen hänen NHL-urallaan.


Mark Giordano

Vaikka Mark Giordano nousi NHL:ään vasta 25 vuoden iässä, on hän ehtinyt moniin muihin verrattuna hieman myöhäisestä startistaan huolimatta saavuttamaan yksilötasolla melkoisen paljon. Esimerkiksi kaudella 2018-19 hänet valittiin koko NHL:n parhaaksi puolustajaksi (Norris Trophy), hän voitti liigan tehotilaston ja kauden päätteeksi hänet nimettiin NHL:n All Star -kentälliseen.

Koko aiemman NHL-uransa Calgary Flamesia edustanut Giordano vaihtoi kesällä maisemaa. Sitä ei olisi välttämättä halunnut tapahtuvan kumpikaan osapuoli – ei Flames, eikä pelaaja itse – mutta NHL:n laajennusdraft on armoton ja niinpä tämä konkaripuolustaja päätyi Seattle Krakenin pelipaitaan.

Kuluvalla kaudella Giordano ei ole ollut enää mikään NHL:n ehdoton eliittipuolustaja, mistä kertovat myös 28 ottelun jälkeiset tilastot: tehopisteitä on kasassa 11 ja tehotilasto näyttää pakkaslukemaa -11.

Giordano on kuitenkin edelleen erittäin käyttökelpoinen pelaaja, ja vahvistus joukkueen kuin joukkueen alakertaan. Tähtiin onkin jo kirjoitettu hänen paluunsa Flames-paitaan, mutta myös muita ottajia riittää aivan varmasti, jopa jonoksi asti, hänen ovensa taakse. Mutta oli sitten kyseessä Calgary tai joku muu NHL-kaupunki, tämän 38-vuotiaan entisen Flames- ja nykyisen Kraken-kapteenin aika Seattlessa tulee jäämään vain vuoden mittaiseksi, sillä NHL:n uusi laajennusseura jää pudotuspelien ulkopuolelle ja Giordanon sopimus on katkolla.

Vladimir Tarasenko

Kun katsoo tällä hetkellä Vladimir Tarasenkon tekemistä ja hänen eräänlaista uudelleensyntymistä huipputehokkaana NHL-pelaajana, on vaikea uskoa, että kyseessä on pelaaja, joka haluaa vaihtaa maisemaa. Todellisuus on kuitenkin se, että Tarasenko on pitänyt kiinni viime kesänä Bluesin seurajohdolle esittämästään toiveesta: hän haluaa vaihtaa maisemaa ja ottaa vastaan uuden haasteen.

Blues taistelee tällä hetkellä tiukasti pudotuspelipaikoista Läntisessä konferenssissa. Joukkue majaileekin tätä juttua kirjoitettaessa omassa konferenssissaan toisella sijalla, aivan kuten myös Keskisessä divisioonassa. Nykyhetki on kuitenkin hieman hämäävä: takana vaanivista joukkueista jokainen on nimittäin pelannut 2-4 ottelua nuottipaitoja vähemmän, joten tilanne saattaa muuttua äkillisesti. Näin ollen pudotuspelipaikka on siis kaikkea muuta kuin varma.

Nykytilanteessa Tarasenkon, joka on tällä kaudella tehnyt 34 pelaamaansa otteluun tehot 14+20=34, jatko St. Louisissa kesään saakka vaikuttaa todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Tiettävästi Blues ei ole kuitenkaan sulkenut puhelimiaan, on joukkue sitten matkalla pudotuspeleihin tai ei, vaan oikean ehdotuksen tullessa vastaan 30-vuotias venäläislaituri on kaupan myös kuluvan kauden osalta.

Toki potentiaalisille ottajille melkoinen haaste olisi Tarasenkon 7,5 miljoonan dollarin palkkakuitti, sillä hänen sopimuksensa kattaa myös ensi kauden. Missään nimessä mitään ennenkuulumatonta hänen siirtonsa ei kuitenkaan olisi: kunhan vain joku Stanley Cup -ehdokas näkee jo kertaalleen jääkiekkomaailman himoituimman pystin käsivarsilleen nostaneen venäläisen juuri oikeana lisäkappaleena taistelussa mestaruudesta.

Phil Kessel

Ajoittain hieman jopa turhaankin kyseenalaisen maineen saanut Phil Kessel kiehtoo varmasti lukuisia NHL-seuroja Trade Deadlinen lähestyessä. Vaikka tämä kokenut yhdysvaltalaislaituri ei olekaan enää mikään 80-90 tehopisteen mies runkosarjassa, on hän joka tapauksessa kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja, joka kykenee edelleen mättämään maaleja oikeanlaisessa roolissa.

Kesselin lähtöä umpisurkeasta ja keskellä uudelleenrakennusprojektia olevasta Arizona Coyotesista pidetään satavarmana. Mutta mihin hän sitten päätyy? Se on oma kysymysmerkkinsä. Kolmatta kauttaan aavikolla viettävä Kessel on tehnyt kuluvan ja kahden edellisen kauden aikana Coyotes-paidassa pelaamiinsa 159 runkosarjaotteluun tehot 39+65=104.

Tällä kaudella Kessel on tehtaillut 33 pelissä pisteet 5+18=23, ollen mukana lähestulkoon joka kolmannessa joukkueensa maaleista. Toki tehotilasto on pakkasen puolella (-6), kuten se on ollut ylipäätään viime kausina, mutta oikeassa ympäristössä hän on edelleen erittäin hyvä hyökkäyspään vahvistus.

Coyotesin uskotaan olevan enemmän kuin valmis syömään leijonanosan 34-vuotiaan Kesselin keskiarvollisesta vuosipalkasta, millä on jättimäinen merkitys muiden NHL-seurojen palkkakattojen osalta, sillä Kesselin cap hit on peräti 6,8 miljoonaa dollaria. Todellisuudessa hänen palkastaan (sopimus päättyy kesällä) on maksamatta enää ainoastaan miljoona dollaria, joten esimerkiksi palkan puolittaessa kumpikaan – ei uusi seura, eikä Coyotes – joudu kovinkaan kummoiseksi maksumieheksi.

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Muita aiheeseen liittyviä juttuja