Blogi

Onside with Jouni: Joulutauon NHL Top-10

25.12.2023. Vancouver Canucks on NHL:n ykkönen joulutauolla! Ottawa Senators on ilmoittautunut kilpailemaan Edmonton Oilersin kanssa tittelistä “Kanadan pahin pettymys tällä NHL-kaudella.” Tässä pieni Top-kymppi keskelle NHL:n joulutaukoa.

Ottawa Senators vaihtoi valmentajaa

Tästä piti tulla se vuosi, jona Ottawa Senators ottaa askeleen eteenpäin. Toisin kävi. Joulutauolle tultaessa Senatorsilla ja RMS Titanicilla on yhteistä se, että molemmat makaavat Atlantin pohjalla. Ottawan jääkiekkojoukkue on vielä itäisen konferenssinkin pohjalla, koko NHL:n 29. sijalla (12-17-0).

Sens vapautti viikko sitten maanantaina joukkuetta syksystä 2019 päävalmentaneen DJ Smithin tehtävistään. Tilalle viikkoa aikaisemmin vanhemmaksi neuvontantajaksi palkattu 71-vuotias Jacques Martin ja hänen apulaisekseen seuraikoni Daniel Alfredsson. Molemmat väliaikaisin tittelein.

Martinillä on paljon kokemusta, NHL-valmentajana (joko ykkönen, “associate”, tai apulainen vuodesta 1986 vuoteen 2021. Vain yksi kausi välissä junnuvalmentajana. Parhaiten muistetaan ehkä juuri Ottawasta, jossa päävalmentajana kaudesta 1995-96 kauden 2004 loppuun. Senators pelasi tuona aikana seitsemän kertaa playoffeissa; toisella kierroksella saakka keväällä 1998 ja konferenssifinaalissa 2003.

Ailahtelevat peliesitykset

Jokin vaivasi Senatorsin peliesityksiä ennen Denis Joseph Smithin potkuja. Puolustuspeli saattoi olla hyvää yhdessä pelissä, ja hajota täysin seuraavassa. Ylivoimapeli oli tehokasta, ja sitten seuraavassa ottelussa täysin hukassa. Alivoimapeli ei koskaan ollut kovin hyvää. Maalivahtipeli ei ollut hyvää, ja loukkaantumisilla oli oma osuutensa.

Joukkue ei näyttänyt puhaltaneen samaan hiileen. Uusi omistus, vanha valmennus ja samat pelaajat eivät löytäneet yhteistä säveltä, mikä ei toki ole harvinaista.

Ottawa Senators on ollut jonkinlaisessa käymistilassa koko ajan sitten omistaja Eugene Melnykin kuoleman maaliskuussa, 2022. Mr. Melnykissä NHL menetti suurimman Ukrainan puolustajansa, valitettavasti. Ukrainassa syntyneitten siirtolaisten poikana Melnyk oli ensimmäinen julkisesti Ukrainaa tukenut NHL-omistaja.

Ukrainan kansallislaulu soitettiin kauden 2021-22 loppuun saakka Senatorsin kotiotteluissa. Eugene Melnyk ehti elämänsä viimeisinä viikkoina aloittaa hyväntekeväisyysprojekteja vanhempiensa synnyinmaan puolesta.

Uuden omistajan etsimisprosessi kesti todella pitkään. Michael Andlauer osti Senatorsin lopulta. Sitten tuli Shane Pinto-skandaali. GM Pierre Dorionin potkut. Steve Staios GM:ksi väliaikaisella tittelillä.

Oli vain ajan kysymys, koska myös DJ Smith saa lähteä. Kova paikka GM:lle, kun kotiotteluissa maksava yleisö vaatii nimeltä mainiten valmentajan päätä vadille.

Muistoja Jacques Martinista

Jacques Martin on taktisesti hyvä NHL-valmentaja. Menneisyydessä hän ei NHL-blogin mielestä aina ymmärtänyt rakasta käsitettä “Beautiful Violence”. NHL-jääkiekossa on oltava valmis puolustamaan omaa joukkuetta.

Montrealissa Martinilla oli joukkueessa Georges Laraque. Iso Shorsh, joka oli kiistatta NHL:n raskaan sarjan mestari. Silti, Martin antoi Bostonia vastaan Milan Lucicin päättää Mike Komisarekin uran, ilman vastaväitteitä. Tuollaista ei saa antaa tapahtua koskaan.

Voimme jälkiviisaina todeta, että vuosituhannen alussa toistuneissa playoffsarjoissa Toronto Maple Leafsiä vastaan Ottawa olisi todennäköisesti voittanut, jos Senatorsin penkin takana olisi seissyt Pat Quinn ja Leafsin penkillä Jacques Martin.

Martin on aina ollut valmentaja, jonka joukkueet kääntävät toisen posken. Jos muistelemme viime kevättä vaikka, Florida Panthersillä tai Vegas Golden Knightsilla ei ollut yhtään posken kääntäjää.

Oliko ongelma kenkää saanut valmentaja DJ, vai pelaajat?

Tämä asiaa selviää kauden aikana. Ehkä Senators on huono niillä pelin alueilla, tai paremmin sanottuna, ehkä joukkueella ei ole sellaisia pelaajia tarpeeksi, jotka pystyisivät kääntämään kurssin. Mahdollisuudet ottaa paikka tanssista ovat tällä hetkellä jossain 11 prosentin luokassa.

Sellaisia kuin Mark Stone. Nimi, joka tulee heti ensimmäisenä mieleen. Onko tuo sana “identiteetti” taas nostettava esiin, kaikkien kauhuksi?

Kaikki Ottawan nuoret pelaajat on lukittu pitkillä sopimuksilla vuosiksi eteenpäin (Tim Stutzlen diili päättyy 2031, Brady Tkachukin 2028, Joshua Norrisin 2030, Drake Bathersonin 2027, Jake Sandersonin 2032, Thomas Chabotn 2028, ja Joonas Korpisalonkin vasta 2028.

Playoffpaikka on todella kovan työn takana. Daniel Alfredssonin tuominen on hyvä veto monella tapaa. Hyvä viesti faneille, auttaa seuraa yhteistyökumppanien kanssa. Ja osaa aivan varmasti jääkiekkonsa.

Ainoa kysymys Alfredssoniin liittyen: pelaajana hän johti edestä. Kukaan ei tehnyt kovemmin töitä, kukaan ei ollut paremmassa fyysisessä kunnossa kuin Alfie. Valmentajana hänellä ei ole ehkä yhtään sellaista valmennettavaa kuin hän itse oli. Martin St. Louisilla esimerkiksi saattaa olla yksi tai kaksi Montrealissa.

Kenestä vakituinen ykkönen Ottawaan?

Viimeinen kysymys: kuka tulee seisomaan Ottawa Senatorsin penkin takana ensi lokakuussa, kun kausi 2024-25 alkaa?

Craig Berube on yksi nimi, joka tulee heti mieleen. Hänen valmennustyylinsä voisi auttaa juuri tätä joukkuetta, koska se tarvitsee enemmän särmää otteisiinsa.

Veikataan tässä kuitenkin, että seuraava vakituinen päävalmentaja Ottawassa on Jay Woodcroft. Tuttu mies Steve Staiosille Edmontonista. Ja “Woody” ansaitsee uuden mahdollisuuden.

Kunniaa John Tortorellalle! Mutta..

Philadelphia Flyers on pelaamassa yllättävän hyvää kautta. Joulutauolla Flyers on Metron kolmosena, oltuaan kakkosena. Seitsemän voittoa viimeisistä kymmenestä. Suurin yllätys tällä NHL-kaudella?

Flyers oli valmis pelaamaan heti kauden ensimmäisestä aloituksesta alkaen. Flyers pelaa kovaa jokaisessa pelissä. Kuka helvetti on Sean Walker? Nick Seeler? Philadelphia Flyersin kakkospakkipari. Travis Sanheim on pelannut loistavasti.

Edelleen NHL-blogilla ollaan sitä mieltä, ettei RR55 oikeastaan ole sen parempi kuin ennen. Hän vain saa nyt pelata helpommassa roolissa. Mies, joka joutui teini-ikäisenä Buffalossa huonossa joukkueessa ottamaan liigan kovimmat vastakkainpeluutukset illasta toiseen. “Heavy Lifting”, kuten Amerikassa sanotaan.

Vieläkin on ihmeteltävä, miten hyvin todella pitkään sivussa ollut Sean Couturier on pelannut palattuaan kaukaloihin. Travis Konecny on mediassa treidattu moneen kertaan. Joulutauolla #11 on tehnyt 16 maalia ja 27 pistettä.

Vanhan Broad Street Bulliesin ihailijana on mukavaa nähdä Nick Deslauriers ja Garnet Hathaway nelosketjun laidoilla. Carter Hartia on NHL-blogilla fanitettu noin 15 vuotta.

John Tortorellan jostain saama maine valmentajana, joka ei ole hyvä nuorille pelaajille, ei pidä paikkaansa! Torts osaa kontrolloida niitä asioita, jotka ovat hänen kontrollissaan. Yritystä. Oikein pelaamista. Aina valmiina pelaamaan olemista!

Nuoret pelaajat oppivat ja kehittyvät jos vain kuuntelevat ja tekevät parhaansa.

Aikamoiselta näyttää Flyersin jälleenrakennusprojekti. Tässä melkein miettii, että onko Tortorella oikea valmentaja tässä vaiheessa, koska hän ei suostu häviämään koskaan. Seuran tulevaisuuden kannalta olisi parempi saada parhaita mahdollisia varausvuoroja.

Leo

Pelottava tilanne torstain ottelussa Anaheim Ducks vastaan Calgary Flames.

18-vuotias huipputulokas (tätä luettaessa lienee saavuttanut jo 19 vuoden iän tapanina) Leo Carlsson loukkaantuo, kun Flames-pakki MacKenzie Weegar kaatui hänen jalkansa päälle. Ei tahallaan.

MRI-kuvauksen jälkeen tuli hyviä uutisia. Leo Carlssonin oikeasta polvesta meni MCL. Hänen odotetaan jäävän sivuun kokoonpanosta noin 4-6 viikon ajaksi. Jos kysessä olisi ollut ACL, Karlstadin nuori mies olisi jäänyt toipumaan koko loppukaudeksi.

Elvis ja Tom

Elvis Merzlikins otti yhteen Tom Wilsonin kanssa Blue Jacketsin ja Kapitalsin välisen ottelun jatkoajalla.

Kannatan tilanteessa Elvistä sataprosenttisesti. Hän kertoi toimittajille pelin jälkeen, miten Wilson oli yrittänyt kampata takaapäin heti ensimmäisessä vaihdossa. Ja sitten lyönyt mailalla räpyläkäteen, kun kiekko oli jo siellä.

Kun yhteentörmäys tuli jatkoajalla, Elvis sanoi Wilsonin yrittäneen vahingoittaa, ja lyödä vielä hanskalla päähän. Siksi hän vastasi koiruuksiin.

Sanovat, että Elviksen puuttuminen Tom Wilsonin tuttuun pelitapaan maksoi CBJ:lle voiton. Olin pahasti pettynyt kuunnellessani, miten Jacketsin valmentaja Pascal Vincent selvästi väheksyi oman maalivahtinsa sanoja ja tekoa ottelun jälkeisessä pressissä.

NHL-valmentajan tehtävä kun Tom Wilsonia vastaan pelataan, on pitää huoli siitä, ettei ainakaan omaan maalivahtiin päästä koskemaan missään tilanteessa. Ja jos koskee, Tom on saatava katumaan tekoaan välittömästi.

NHL-blogilla ei ole tapana neuvoa NHL-valmentajia, mutta nyt oli pakko. Maalivahtiin ei kosketa, häntä ei lyödä, eikä häntä kampata, eikä hänen päälleen ajeta tahallaan. Piste.

Mitä Washington Kapitalsiin tulee, ei kannata odottaa mitään tyylikkyyttä organisaatiolta jolla on jo muutenkin verta käsissään.

Valmentajanvaihdosten vaikutus

On aina hankalaa suorittaa ruumiinavaus valmentajanvaihdoksen jälkeen. On odotettava vähän pitempään. Ihan alussa, varsinkin jos edellisen koutsin ääni ei enää ole kuulunut ihan perimmäiseen nurkkaan kopissa, odotettavissa on jonkinlainen kuherruskuukausi. “Bump”, kuten Amerikassa sanotaan.

Minnesotassa Dean Evasonin jälkeen ohjat ottanut John Hynes on selvästi vapauttanut Wildin peliä. Tämä ei ole tarkoitettu Evasonin dissaamiseksi.

Hynes on amerikkalainen valmentaja, joka aloitti yliopistokiekosta, ja sai ammattilaisoppisopimuksensa Pittsburgh Penguinsin organisaatiossa. Paremmin tunnettu New Jersey Devilsin (2015-19) ja sittemmin Nashville Predatorsin (2019-2023) ykkösenä.

Sellaiset pelaajat, kuten ykkösketjun sentteri, “köyhänmiehenmikkokoivu” Joel Eriksson-Ek, laituri Matt Boldy, kakkosen Marco Rossi, sekä puolustaja Brock Faber ovat selvästi saaneet uutta potkua uudesta valmentajasta.

Wild oli hävinnyt seitsemän putkeen (ja päästänyt toiseksi eniten per ottelu), kun Hynes astui penkin taakse. Sen jälkeen Minnesota on voittanut kymmenen ja hävinnyt kolme.

Jay Woodcroft sai potkut oikeastaan Seattlessa otetun voiton jälkeen, mutta Edmonton Oilers oli hävinnyt sitä ennen kymmenen 12:sta pelaamastaan ottelusta. Elämä Chris Knoblauchin ja Paul Coffeyn Oilersin kanssa on todennäköisesti lyhentänyt Öljy-fanien elämää ja harmaannuttanut hiuksia: kaksi voittoa – kolme tappiota – kahdeksan voittoa – kolme tappiota – kaksi voittoa.

12-6 ei ole huonosti, mutta Oilersilla on vielä paljon parantamisen varaa.

St. Louisissa Craig Berube sai lähteä neljän pelin tappioputken jälkeen. Drew Bannister tuli väliaikaiseksi ykköseksi, jonka jälkeen Blues on ottanut neljä voittoa ja hävinnyt yhden.

Ja viimeiseksi Ottawa Senators. D.J. Smith sai potkut maanantaina, kolmen peräkkäisen häviön jälkeen. Sen jälkeen Jacques Martinin valmennuksessa Sens hävisi kolme lisää. Vaihdos ei ole saanut pelaajissa toivottua piristymistä aikaan. Kuuden pelin tappioputki ennen lauantain Penguins-ottelua, jossa Sens onnistui ottamaan Wn jatkoajalla.

Sid

Sidney Crosby on 36-vuotias. Nauttikaamme tämän todellisen aarteen pelistä ja persoonasta, kun vielä voimme. Sid The Kidistä tuli NHL:n paras pelaaja 19-vuotiaana. Hän on yhä huru-ukkoikään ehtineenä yksi viidestä parhaasta.

Ja hän on ollut koko tuon viidentoista vuoden ajan todella loistava.

Joulutauolle tultaessa 19 maalia, ja 35 pistettä. 15 maaleista tasakentällisin. Sid on vaarallinen etenkin pelien aluissa. Kuusi ottelun ensimmäistä maalia (NHL ykkönen). “Sidney Crosby Deflection” eli Sidin ohjaus mailan lavalla toiseen suuntaan, on jo lähes virallinen käsite.

Yksi kaikkien aikojen parhaista.

Vancouver Canucks – NHL:n ykkönen!

Gary Bettmanin pahin painajainen! Kanadalainen joukkue NHL-sarjataulukon ykkösenä!

Vancouver Canucks on joulutauolla NHL-ykkönen (23-9-3) 49 pisteellä. Voittoprosentti 70.0%. New York Rangers – paljon mieluisampi ykkönen Bettmanin silmissä – on voittoprosenteissa ykkösenä (73.4%), mutta on harvinaista nähdä kanadalaisjoukkue tuolla paikalla. Viimeksi se taisi tapahtua vuonna 2005, kun Ottawa Senators oli joulun ykkönen.

Paljon kunniaa kuuluu tietenkin Rick Tocchetille. Samalla muistamme, ettei Bruce Boudreaulla ollut Thatcher Demkoa aina käytettävissään, kun olisi tarvittu.

Winnipeg Jets on hyvä

Todellinen “Statement Game” Winnipegissä perjantaina. Jets otti selkeän 5-1 voiton Boston Bruinsista ja nousi taas Centralin kärkeen. Jetsin kakkoylivoima teki kaksi maalia.

Yleisöä Canada Life Centressä kauden paras katsojamäärä 14,405 maksanutta. Hallin kapasiteetti on 16,345. Yleisökato on yhä paha ongelma Winnipegissä, keskellä Kanadaa. Teemu Selänne oli jälleen vieraana erittäin hyvässä “Missin` Curfew” podcastissä, ja esitti huolensa asiasta. On tosiasia, että jos Winnipeg menettää NHL-joukkueensa toisen kerran, se ei koskaan enää palaa.

Jets on otettava tosissaan, joukkue on oikeasti hyvä. Se voi voittaa Stanley Cupin. Rick Bownesilta kysyttiin, mitä joukkueesta ajatellaan. “Riippumatta siitä, mitä ihmiset meistä ajattelevat, tai miten he meitä mittaavat, me mittaamme itseämme vain itseämme vastaan. Näin me haluamme pelata. Tämä on jääkiekkojoukkue Winnipeg Jets.”

Pierre-Luc Duboisn treidi Los Angelesiin näyttää todella hyvältä myös Manitobassa. Gabriel Vilardi, Alex Iafallo, Rasmus Kupari ja vielä kakkoskierroksen varausoikeus Winnipegiin.

Gabe Vilardi. Hän näytti jo LA:ssä kehittyvän todella hyväksi NHL-hyökkääjäksi. On vähän outoa nähdä pelaaja #13 Winnipeg Jetsin paidassa, etenkin kun päällä ovat retro-paidat. Gabriel Vilardi kantaa tuota numeroa kunnialla, sanottakoon.

Ehdotus Öljyn maalivahtipulmaan?

NHL-kauden suurin ja kohutuin tarina on tähän mennessä ehdottomasti ollut Edmonton Oilersin seikkailut. Uskomattoman huono alku, kovan leirin ja huolellisen valmistautumisen jälkeen turpaan 8-1 kauden avauksessa Vancouverissa, tärkeitten pelaajien loukkaantumiset, huipputuloksin kokonaisuutta tarkastellen valmentaneen Jay Woodcroftin potkut, uusi valmennus, voittoputki, tappioita.

Mutta suurin uutinen koko draamassa lienee ollut maalivahtipeli.

Jack Campbell aloitti kauden huonosti Oilersissa. Hänet laitettiin waiverseihin marraskuun alussa GM Ken Hollandin toimesta, mutta itseluottamuksensa menettäneelle 25 miljoonan taalan vahdille ei ymmärrettävästi ilmaantunut ottajaa.

Hänet lähetettiin Rautaliigan Bakersfield Condorsiin, tarkoituksena löytää peli ja itseluottamus uudelleen vähän heikommassa sarjassa. Nyt näyttää käyneen niin, että Jack on kadottanut mojonsa totaalisesti. Torjuntaprosentti AHL:ssäkin alkaa numerolla kahdeksan.

Muutama päivä sitten raportoitiin, ettei hän enää ole edes aloittava maalivahti Oilersin farmijoukkueessa. En voi sanoa tuntevani kumpaakaan henkilökohtaisesti, mutta Jack on samanlainen sympaattinen henkilö kuten vähän samanlaisessa tilanteessa oleva Antti Raanta. Parhaita mahdollisia ihmisiä, ”salt of the earth”, kuten Amerikassa sanotaan. Jokainen toivoo näille kahdelle parempaa.

Bakersfield Condorsin aloittajan kunnianimi kuuluu Oilersin kesällä 2018 Quebecin junnuliigasta (sarja on hiljattain vaihtanut nimeä) varaamalle, 23-vuotiaalle Olivier Rodriguelle. Aloitti ennen joulutaukoa kaikki kolme Condorsin peliä, hävisi yhden, torjui 102 laukausta 109:stä.

Calvin Pickard on pelannut hyvin Stuart Skinnerin kakkosena. Voitto New Jerseyssä. Mutta olisiko aika antaa AHL:ssä todella hyvin torjuneelle Olivier Rodriguelle mahdollisuus Showssa?

Break & Freeze

Olemme juuri keskellä NHL:n joulutaukoa (Holiday Break), joukkueet eivät pelaa, eivätkä harjoittele 24-26. joulukuuta.

NHL:n “Holiday Roster Freeze”, eli omistajien ja pelaajayhdistyksen välisen työehtosopimuksen (CBA) määräämä aika, jona ei treidata, lainata, eikä laiteta waivereihin (joitakin poikkeuksia lukuunottamatta) kokoonpanossa, kokoonpanon ulkopuolella, pitkäaikaisella sairaslistalla, tai lyhyellä sairaslistalla olevia pelaajia, on voimassa 20-27 joulukuuta.

Eli 28. päivänä voimme jo nähdä siirtoja.

Ja vielä. #WorldJuniors – maailman paras jääkiekkoturnaus

Kymmenen maajoukkuetta aloittaa tapanina perinteisesti maailman parhaan jääkiekkoturnauksen. Tällä kertaa pelataan valkoisen leivän maassa. Maailman lähes kaikki parhaat U20 prospektit jäällä.

Junnukiekko on hauskaa katsottavaa. Pelaajia ei vielä haittaa ammattimainen tarkkuus ja ylivalmentamisen tuoma rutiini, ja siksi pelit ovat jännittäviä, tilanteet voivat vaihtua sekunneissa. Tämä ei ole peliä, jota tulee katsoa otsa kurtussa kuin mykkä paskalla, ja kirjoittaa tarkkaan ylös, kuka tekee minkäkin merkkausvirheen omassa päässä.

Pelistä on nautittava sellaisena kuin se on. #WorldJuniors on valitettavasti kasvanut TSN:n ansiosta, tai takia, täällä jääkiekon kotimaassa jättimäiseksi businekseksi, josta hirvittävien paineitten alle laitettavat teinit eivät saa palkakseen kuin maajoukkueen verkkarit.

Kyseessä pitäisi olla 19-vuotiaitten kehitysturnaus, ei mielipuolinen mittari jonkun feikille kansalliselle identiteetille. Team Canada lähtee tavoittelemaan kolmatta peräkkäistä mestaruutta, mutta rehellisesti todettuna Team USA on selkeä suosikki. Hirvittävän kova porukka kaikilla pelipaikoilla.

Yllätyksiä onneksi nähdään aina.

Ugh, olen puhunut.

Nautitaan junnukiekosta. Ei huonoa peliä koskaan.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja